Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (12)

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ



Προς μια αποστολή διαλόγου που επιβεβαιώνει τη ζωή-3
Η ιστορία του Basheer περιγράφεται σε ένα βιβλίο που συντάχθηκε από τον Δρ. V. P. Gangadharan, κορυφαίο ογκολόγο στην Ινδία, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Ο Basheer, ένας νέος μουσουλμάνος, υποβλήθηκε σε θεραπεία για λευχαιμία. Όντας ευγενικός άνθρωπος, η Basheer ήθελε να βεβαιωθεί ότι οι άλλοι ασθενείς, στο νοσοκομείο, θα παρέμειναν ευτυχείς με την παρουσία του. Ακόμη και όταν έπασχε από οξύ πόνο, είχε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του και έκανε και τους άλλους να χαμογελούν. Μια μέρα πήγε στο γραφείο του Δρ. Gangadharan για να ζητήσει την άδεια να βγει έξω για να παρευρεθεί στο γάμο ενός στενού του φίλου. Επειδή ο γάμος ήταν σε ένα μακρινό μέρος δεν ήταν σίγουρος αν ο γιατρός θα τον αφήνε να ταξιδέψει τόσο μακριά, δεδομένου ότι μόλις είχε λάβει μια μεγάλη δόση χημειοθεραπείας. Ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν πολύ υψηλός. Παρ όλα αυτά, ο Δρ. Gangadharan του έδωσε την άδεια να πάει κάτω από αυστηρούς όρους. Μετά την επιστροφή του από το γάμο, ο Basheer πήγε κατευθείαν στο γραφείο του γιατρού και του είπε: «Γιατρέ, υπάρχει κάτι μέσα μου που μου λέει ότι οι μέρες μου είναι μετρημένες και το προαίσθημά μου είναι ότι δεν θα επιβιώσω πέρα από μερικές μέρες. Αυτές οι λίγες ημέρες που μου απομένουν θα είναι πολύ ιδιαίτερες για μένα. Έτσι, με την επιστροφή μου από το γάμο, φρόντισα να σας φέρω ένα δώρο. Ξέρετε ότι σας αγαπώ όπως τον αδερφό μου και δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για την αγάπη και τη φροντίδα που έλαβα από εσάς. Ως εκ τούτου, ήθελα να σας δώσω αυτό το μικρό δείγμα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μου για σας προτού αποχωρίσω από αυτόν τον κόσμο». Στη συνέχεια άνοιξε το κιβώτιο που μετέφερε και έδωσε το δώρο στον Δρ Gangadharan και του είπε:«Γιατρέ, θα ήθελα να κρατήσετε αυτό το δώρο μου στη βιτρίνα σας. Κάθε φορά που τυχαίνει να βλέπετε αυτό το δώρο, θέλω να με θυμάστε και να λέτε μια προσευχή για μένα». Στη συνέχεια ο Basheer ζήτησε από τον γιατρό να ανοίξει το πακέτο. Προς ευχάριστη έκπληξή του ο Δρ. Gangadharan βρήκε μια υπέροχη εικόνα του (Κυρίου) Krishna. Καθώς αποχαιρετούσε τον γιατρό με μια ζεστή αγκαλιά, είπε: "Γιατρέ, παρακαλώ να ξέρετε ότι αυτό το δώρο προέρχεται από τα βάθη της καρδιάς ενός πιστού μουσουλμάνου που προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα".
Για μένα, αυτή η ιστορία είναι μια οδυνηρή απεικόνιση ενός πραγματικού διαλόγου της ζωής που έλαβε χώρα στο επίπεδο της καρδιάς. Αυτό βρίσκεται περίπου σε αντίθεση στην μαρτυρία του Παύλου και στον διάλογο στον Άρειο Πάγο (ΣτΜ: μαθητής του Βασιλειάδη γαρ). Εδώ, ο Basheer, ένας αφοσιωμένος μουσουλμάνος, είναι ικανός να μοιραστεί τη θρησκευτικότητα και την αίσθηση που έχει για την θεότητα ο φίλος του, ο γείτονάς του. Ο Basheer θα μπορούσε να δώσει κάτι από τη δική του θρησκευτική παράδοση ως δώρο στον Ινδουιστή γιατρό. Αλλά επέλεξε διαφορετικά. Είναι φανερό ότι η πνευματικότητα και η πίστη του ανθρώπου αποκτούν μεγαλύτερη ωριμότητα όταν είναι σε θέση να εκτιμήσει και να μοιραστεί ακόμη και το θείο με άλλες θρησκείες. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός διαλόγου ζωής που έζησε. Οι καθημερινές εμπειρίες της ζωής των απλών ανθρώπων, ειδικά των περιθωριοποιημένων, μπορούν να μας δώσουν πιο ουσιαστικά σημεία εκκίνησης, από τις αφηρημένες αντιλήψεις περί του Θεού, για την μαρτυρία και το διάλογό μας. Με άλλα λόγια, είναι στις παρεμβολές των ζωντανών εμπειριών των ανθρώπων, όλων των θρησκειών και χωρίς θρησκεία, όπου συναντά κανείς τη θρησκευτικότητα και την πνευματικότητα με τη βαθιά έννοια τους.

Γ. Μπόρας

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ. 
ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΟΣ. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ. 
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΒΑΤΡΑΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΟΙ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΘΗΣΑΜΕ. 
ΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΟΣ ΜΑΣ.
ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.  ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΥΚΛΟ ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΖΟΥΝ.

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου