Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς: Οι Ιεροί Κανόνες λειτουργούν σαν οδοδείκτες μέσα στην Εκκλησία


 Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς: 
Οι  Ιεροί Κανόνες λειτουργούν σαν οδοδείκτες μέσα στην Εκκλησία
Οι Κανόνες μας βοηθούν να δώσουμε την καλή μαρτυρία. Έχουν καθαρά προτρεπτικό χαρακτήρα, κι όχι καταναγκαστικό.

«Από την ώρα που διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση, η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Ρωσίας παύει να υφίσταται στις περιοχές που διασπάστηκαν. Άρα σωστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενήργησε στην Ουκρανία.
Στο ίδιο πνεύμα, είναι επίσης απαράδεκτη και αδιανόητη η απαγόρευση του Πατριαρχείου Μόσχας προς τους πιστούς του, να κοινωνούν από κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Άλλωστε οι Κανόνες ορίζουν ότι οι χριστιανοί είναι ελεύθεροι να κοινωνούν όπου θέλουν».


 Στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος, φιλοξένησε την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έναν διάλογομε θέμα «Συζητώντας για κανόνες και ελευθερία».
Όπως περιέγραψε ο π. Γρηγόριος, τα κείμενα της Εκκλησίας κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα μεγάλα σώματα (corpus).
Το πρώτο κεντρικό και κυρίαρχο σώμα, είναι το λειτουργικό. Αυτό που έχει η Εκκλησία και τελεί τις ακολουθίες. Δίπλα σε αυτό, υπάρχει το βιβλικό σώμα, η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη και όλα τα ερμηνευτικά κείμενα.

Το επόμενο σώμα αφορά τους Πατέρες της Εκκλησίας και τα δογματικά κείμενα των Οικουμενικών Συνόδων που αυτοί συγκρότησαν. Το τελευταίο σώμα είναι το Κανονικό, των Ιερών Κανόνων.
Έχουμε επομένως τέσσερεις ομάδες κειμένων μέσα στην Εκκλησία, οι οποίες έχουν προκύψει στο διάβα των αιώνων και έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο, σκοπό κι προοπτική, την βασιλεία του Θεού, τα έσχατα και την κοινωνία με τον Θεό.
«Σε σχέση με τους Κανόνες, η Εκκλησία δεν λειτουργεί σαν νομοθέτης. Οι Κανόνες έχουν στόχο να δείξουν την κατεύθυνση, βοηθούν όλους μας να πορευτούμε. 

Θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο δρόμος που μας οδηγεί τον καθένα μας και όλους μαζί σαν Εκκλησία, στην κοινωνία με τον Θεό. Οι  Ιεροί Κανόνες λειτουργούν σαν οδοδείκτες μέσα στην Εκκλησία».

Η Εκκλησία χαράσσει μια νοητή γραμμή για να συνδέσει το βάπτισμα του κάθε πιστού με την βασιλεία του Θεού, με την βοήθεια του Κανόνα. Κανόνας θα πει χάρακας. Χρησιμοποιεί επομένως τον Κανόνα για να χαράξει αυτήν την ευθεία γραμμή.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, εξαρτάται από τον καθένα μας αν θα πάρουμε τον Κανόνα και τον χρησιμοποιήσουμε καθώς και πως θα τον αξιοποιήσουμε. Άρα εδώ πηγάζει ένα γεγονός ελευθερίας.
Στην Εκκλησία, τόνισε ο π. Γρηγόριος, προηγείται η πράξη, πρώτα ζούμε κάτι και έπεται η θεωρία, μετά το αποτυπώνουμε. Τα κείμενα που έχουμε, έχουν μέσα τους αποκεκαλυμμένες αλήθειες, που μας δόθηκαν ως ζωή.
«Στη φιλοσοφία και τη νομική, έχουμε θεωρία και κάλεσμα για εφαρμογή αυτής της θεωρίας στην πράξη. Στην Εκκλησία έχουμε ακριβώς το αντίθετο. 
Έχουμε την πράξη, που σημαίνει να ζήσουμε, κι αυτό που ζούμε το εκφράζουμε, το διατυπώνουμε προς τα έξω και το δίνουμε ως μαρτυρία.
Οι Κανόνες μας βοηθούν να δώσουμε την καλή μαρτυρία. Έχουν καθαρά προτρεπτικό χαρακτήρα, κι όχι καταναγκαστικό».
Υπάρχει και μία ακόμη σημασία του όρου Κανόνα, υπογράμμισε, εκτός από τον χάρακα που δείχνει την κατεύθυνση. Είναι και μεζούρα, που μετράει κάτι. Από αυτό το μετρώ προκύπτει το επιτίμιο.
Το επιτίμιο δεν είναι τιμωρία, είναι για να μετρήσω την πράξη μου. Μας βάζει συγκριτικά να καταλάβουμε, το τι συνέπειες έχουμε.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε, είναι οι ψευδεπίγραφοι κανόνες. Όπως στο βιβλικό σώμα έχουμε τα απόκρυφα βιβλία, την ίδια παθολογία έχουμε και στο θέμα των Κανόνων, σημείωσε.
Όταν έγινε η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, κάποιοι, που χρησιμοποίησαν ονόματα αγίων, πρόσθεσαν 125 «κανόνες» δίπλα στο σώμα των κανονικών και ανακατεύτηκαν μαζί τους. Εκτός αυτού, το γλωσσικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.
Η συζήτηση έκλεισε με μια ανάλυση του Ουκρανικού ζητήματος, που απασχολεί την παγκόσμια Ορθοδοξία.
Το 1991 έχουμε την κατάργηση της Σοβιετικής Ένωσης. Μόλις καταργήθηκε και διασπάστηκε, όπως το κάθε κράτος, έτσι και η Ουκρανία, ζήτησε την αυτοδιάθεση της και την Εκκλησία της, ως αυτοκέφαλη.
Η Εκκλησία της Ρωσίας τους καταδίκασε ως σχισματικούς. Από κανονική άποψη όμως, δεν ήταν σχίσμα.
Εφόσον 30 χρόνια το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έλυσε το πρόβλημα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε την πρωτοβουλία να το λύσει. Έτσι ανέλαβε να συγκεντρώσει όλους τους Ορθοδόξους, για να φτιάξει την Εκκλησία που προβλέπεται.
Το αυτοκέφαλο εξαντλείται στα όρια ενός κράτους, παρατήρησε Γρηγόριος.
«Από την ώρα που διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση, η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Ρωσίας παύει να υφίσταται στις περιοχές που διασπάστηκαν. Άρα σωστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενήργησε στην Ουκρανία.
Στο ίδιο πνεύμα, είναι επίσης απαράδεκτη και αδιανόητη η απαγόρευση του Πατριαρχείου Μόσχας προς τους πιστούς του, να κοινωνούν από κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Άλλωστε οι Κανόνες ορίζουν ότι οι χριστιανοί είναι ελεύθεροι να κοινωνούν όπου θέλουν».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=JXaHRTZo4-E


                                        Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς,
Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου
στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


 Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος


ΠΩΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΕΤΣΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ; ΔΗΛ. Ο ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ;

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/12/18 7:37 π.μ.

    «Από την ώρα που διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση, η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Ρωσίας παύει να υφίσταται στις περιοχές που διασπάστηκαν. Άρα σωστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενήργησε στην Ουκρανία."
    εννοεί ο πατήρ μάλλον τον 29ο κανόνα, ότι όταν η κρατική οντότητα της ΣΕ διαλύθηκε "τα εκκλησιαστικά οίωθε συμμεταβάλεσθε τοις πολιτικοίς". Οίδιος κανόνας όμως ισχύει και για το πατριαρχείο κωνσταντινουπόλεως. Από το 1453 έπαψε να είναι πρωτευουσα της ορθόδοξης οικουμένης, άρα ΔΕΝ ισχύουν πλέον οι προνομοίες του Κων/πόλεως ως "πρώτου μεταξύ ίσων. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά: Οι οι κανόνες ισχύουν μόνο όταν μας βολεύουν;;;
    Antonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλό καί απόλυτο. Εξ άλλου μεταβλήθηκαν. Σέ πατριαρχεία. Καί όσον αφορά τήν Ουκρανία είναι Ρώσοι. Γιά νά στηρίξει δέ τήν επιχειρηματολογία του ο Παπαθωμάς αναγκάστηκε νά αναβαθμίσει τόσο τούς κανόνες, ωστε πλησίασε τούς αποτειχισμένους, μειώνοντας μέχρι εξαφανίσεως τό Ευαγγέλιο, όπως καί οι αποτυχισμένοι, οι αντίπαλοί τους. Στόν λόγο τών σχισματικών, είτε ορθοδόξων, είτε δυτικών, δέν υπάρχει ίχνος εκκλησιασμού. Η Εκκλησία διαμοιράστηκε σέ κενά αιώνια εκκλησιαστικά αξιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/12/18 12:58 μ.μ.

    Ασχετα με τους εμετικους καυγαδες των μεγαλοπαπαδων Ρωσιας , Ουκρανιας και Φαναριου οσο συνεχιζεται αυτος ο σκυλοκαυγας μεταξυ δυο συγγενων σλαυικων εθνων για το θεμα ποιανου ειναι το Ντονετσκ και ποιανου η Κριμαια τοσο η Νεα Ταξη και το εβραικο λομπυ της Ν. Υορκης και οι ΗΠΑ ισχυροποιουνται με δεινα αποτελεσματα για την υδρογειο . Τοσο που πολλες φορες μπαινω στον πειρασμο αν και συχαινομαι τον σταλινισμο , μπαινω λοιπον στον πειρασμο και φανταστητε ποσο μπαινουν στον πειρασμο οι περισοτεροι των Ρωσων και Ουκρανων καποια μερα να γινει παγκοσμιο εκτακτο δελτιο ειδησεων οτι παλαιοι σοβιετικοι αξιωματικοι ανετρεψαν σε Κιεβο και Μοσχα τις μαφιες που κυβερναν και τα ραδιοφωνα παιζουν εναλαξ τον σοβιετικο εθνικο υμνο και τον υμνο της Γ Διεθνους . Και οτι μετα Καζακσταν , Γεωργια , Λευκορωσια κλπ επανιδρυουν την ΕΣΣΔ αυτη την φορα με μικτη οικονομια και θρησκευτικη ελευθερια . Καποιος αντικληρικαλισμος δεν θα βλαπτει μαλλον θα ωφελει . Ε μα ποια να βλεπεις την καταντια της αλλοτε κραταιας Σοβιετιας που ειχε επιροη στον μισο πλανητη και που ελεγχε ακομη και στις ΗΠΑ μεσω της Αντζελα Νταιηβις ιδεολογικα τους μαυρους πανθηρες να μαλωνουν σαν τους χωριατες στο Ξηρομερο που ανηκει το Ντονετσκ ε αει στο διαολο ποια . Γελαν και ο Τραμπ και ο Βαρθολομαιος και ολοι . Πολλοι στην πρωην ΕΣΣΔ οταν βλεπουν τον Πουτιν με αισθητικη Σταλονε των 80ς νοσταλγουν τις κραταιες μερες που ακομη και μισοαναρχικοι σαν τους Μπααντερ Μαινχοφ και μαυροι οπως ο Λουμπουμπα προσβλεπαν στην Μοσχα . Ακομη και ορθοδοξοι Ρωσοι το νοσταλγουν . Να εχεις τον μισο πλανητη και να σου εχουν μεινει οι προφητολαγνοι ταχαμ δηθεν ορθοδοξοι αν εισαι Ρωσος η Ουκρανος δεν τρωγεται . Με τιποτα . ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή