Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Οι Ουκρανοί σχισματικοί συνεχίζουν τις καινοτομίες -τέλεση κηδειών σε Παπικούς!

Η Oυκρανική εθνικιστική-σχισματική εκκλησία χωρίς καθυστέρηση φρόντισε να διακρίνει τον εαυτό της ως την πιο «προοδευτική» εκκλησία στην Ουκρανία, αποκηρύσσοντας τις συντηρητικές θέσεις της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας. 
Στα τέλη Δεκεμβρίου ο σχισματικός προκαθήμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο δήλωσε: «Φυσικά, είμαι υπέρ της έναρξης μεταρρυθμίσεων στην εκκλησία για να μην υπάρχει συντηρητισμός, για να απομακρυνθούμε από την Ρωσική παράδοση και για να είναι η εκκλησία ανοιχτή και ένας πνευματικός οδηγός για τον Ουκρανικό λαό.»

Eρωτηθείς ειδικά για την χαλάρωση των θέσεων στα θέματα των ΛΟΑΤ, ο Επιφάνιος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να προβάλουμε στην αρχή του ταξιδιού μας, διότι γνωρίζετε τον τρόπο που η Ουκρανική κοινωνία αντιλαμβάνεται αυτό το θέμα. Τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό για να το δεχτεί η Ουκρανική κοινωνία. Είναι μια μακρά πορεία. Θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτά τα περίπλοκα ζητήματα
Η προ-ομοφυλοφιλική οργάνωση Kyiv Pride κατανόησε την σημασία της δημιουργίας της Oυκρανικής εθνικιστικής εκκλησίας και με μήνυμα στο Twitter έστειλε τα συγχαρητήριά της και «υπενθυμίζει σε όλους ότι η αγάπη δεν βλάπτει τους άλλους!»
H ίδια αίσθηση «αγάπης» φαίνεται να καθοδηγεί τους ιεράρχες και τους κληρικούς της Oυκρανικής σχισματικής εκκλησίας για την φιλελευθεροποίηση και άλλων θέσεων. 
Σύμφωνα με τον «Μητροπολίτη» Ζαποριζίας και Μελιτοπόλεως Φώτιο,οι «εντολές της αγάπης» απαιτούν από την σχισματική εκκλησία να τελεί κηδείες ακόμη και σε Παπικούς.
 [σ.σ. υπενθυμίζω εδώ την παρουσία των Μητροπολιτών Δράμας και Νεαπόλεως/Σταυρουπόλεως με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Διονυσίου σε μουσουλμανικό νεκροταφείο και την συμπροσευχή τους με ιμάμη για αποθανών μουσουλμάνο επιχειρηματία].

Μιλώντας στην Ουκρανική τηλεόραση ο Φώτιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε την καρδιά και να ενεργούμε σύμφωνα με τις εντολές της αγάπης. «Εάν κάποιος βαφτίστηκε σε μια εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας και πεθάνει, εμείς θα τον θάψουμε. Ακόμη και έναν Καθολικό», εξήγησε ο σχισματικός ιεράρχης, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιερέας θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσει γιατί απευθύνθηκαν στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) να θάψει έναν Παπικό. 
Εν αντιθέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζαποριζίας και Μελιτοπόλεως Λουκάς, της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, που ήταν και αυτός στην εκπομπή, διαφώνησε, εξηγώντας ότι ο ιερέας θα πρέπει να πει στην οικογένεια του αποθανόντος Παπικού ότι δεν μπορεί να τελέσει την κηδεία, μπορεί όμως να προσπαθήσει να τους παρηγορήσει. 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η αληθινή αγάπη δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αλήθεια, και τα όρια του Σώματος του Χριστού δεν μπορούν να παραβιαστούν. Η κηδεία θεωρείται συχνά Μυστήριο, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στα γραπτά του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, και τα Ορθόδοξα Μυστήρια είναι μόνο για Ορθόδοξους Χριστιανούς. 
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες εναντίον του π. Evgeny Molchanov της Επισκοπής Ζαπορίζιας της κανονικής Εκκλησίας, επειδή αρνήθηκε να τελέσει την κηδεία ενός νεαρού αγοριού που είχε βαφτιστεί από το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου». 
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν αργότερα από τον Αρχιερέα Nikolai Danilevich, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, για την στάση του π. Ευγένιου ήταν: «Η λογική είναι απλή: εάν υπάρχει έγκυρη ιεροσύνη αυτό σημαίνει ότι τα Μυστήρια που τελούνται από αυτούς τους ιερείς είναι έγκυρα. Μια άκυρη ιεροσύνη φέρει μαζί της άκυρα μυστήρια. Οι κληρικοί που εισέρχονται σε σχίσμα και ιδιαίτερα εκείνοι που «χειροτονήθηκαν» εντός σχίσματος, σύμφωνα με τον Πρώτο Κανόνα του Αγίου Βασιλείου, έγιναν λαϊκοί και δεν είχαν την εξουσία ούτε να βαφτίσουν ούτε να χειροτονήσουν κανέναν, ούτε θα μπορούσαν να μεταδώσουν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος στους άλλους, αφού οι ίδιοι την είχαν απωλέσει». 
Η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) εξέφρασε επίσης την προθυμία της να εγκαταστήσει πάγκους στις ενορίες της και να χαλαρώσει στο θέμα κάλυψης των κεφαλιών των γυναικών μέσα στην εκκλησία. Αν και αυτά τα θέματα είναι λιγότερο σημαντικά, αντιπροσωπεύουν ωστόσο μια στροφή μακριά από την παραδοσιακή Ουκρανική συμπεριφορά στις Θείες Λειτουργίες
Πιο συγκεκριμένα, ο Επιφάνιος Ντουμένκο δήλωσε τον Δεκέμβριοότι η ομάδα του θα μπορούσε να μεταβεί στο Νέο Ημερολόγιο. «Ακόμα κι αν μιλήσουμε για τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού, για το ημερολόγιο -να αλλάξουμε από 7 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου- ο Ουκρανικός λαός δεν θα το δεχτεί», δήλωσε ο Επιφάνιος προσθέτοντας: «Πρέπει να το εξηγήσουμε και να το αποδείξουμε. Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δόγμα, ότι είναι απλώς μια ημερομηνία, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει το θέμα και να παρθούν αποφάσεις».
***
Μετάφραση Φαίη

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

5 σχόλια:

  1. Τα πράγματα προχωρούν (όπως λέμε συνέχεια), παράλληλα στο θρησκευτικό και στο πολιτικό πεδίο. Από τη μία θα δούμε σιγά σιγά να επεκτείνεται το κομφούζιο της Ουκρανίας, θα δούμε περαιτέρω χαλάρωση των διαχωριστικών (ήδη στην πράξη το βλέπουμε, ειδικά στα σχολεία που τα παιδιά είναι αναμεμιγμένα αλλά κοινωνούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία), θα δούμε χαλάρωση στα θέματα της ομοφυλοφιλίας, περαιτέρω εισβολή της λαίλαπας στα σχολεία κ.α., και από την άλλη, θα έρθουν από την Πολιτεία ακόμα χειρότεροι Νόμοι, η βιομετρική κάρτα του πολίτη που χρόνια σχεδιάζουν, η κατάργηση του χρήματος, και ο έλεγχος του ανθρώπου σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε.
    Όλα αυτά προχωρούν, είμαστε σε εσχατολογικά χρόνια, όσο και αν είναι «σκεπασμένα» με ένα μανδύα φαινομενικής κανονικότητας και «ασφάλειας».
    Από την άλλη ενώ όλα σχεδόν καταρρέουν, βλέπουμε πραγματικά το χέρι του Θεού, που μέχρι τώρα έστω και την τελευταία στιγμή, «αναβάλει» τα πράγματα. Αυτή την κάρτα προσπάθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις να την φέρουν, είχαν δώσει και χρονοδιαγράμματα αλλά όλο κάτι συνέβαινε και δεν τα κατάφερναν. Είτε άλλαζε η κυβέρνηση, είτε δεν υπήρχαν χρήματα, είτε έτσι είτε αλλιώς, μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
    Ο Θεός όχι απλώς έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά είναι ο Κύριος της ανθρώπινης Ιστορίας.
    Αυτή τη στιγμή η «πηγή του κακού», ο γεωγραφικός και πολιτισμικός χώρος απ΄τον οποίο μας έρχονται όλα τα κακά, είναι αναμφίβολα η Δύση.
    Το ομοφυλοφιλικό υλικό στα σχολεία, ο διαλογισμός και όσα άλλα τρομακτικά θα δούμε, έρχονται από κει.
    Η Ρωσία, παρά το άθεο καθεστώς που την διέλυσε σε πνευματικό επίπεδο, παρέμεινε κατά κάποιο τρόπο απομονωμένη, και «κλειστή» απέναντι στη λαίλαπα που άρχισε από την δεκαετία του 60, από το woodstock και τη «σεξουαλική επανάσταση», και όσα μετά ακολούθησαν μέχρι τη σημερινή προώθηση των διαστροφών, και την διάλυση των πάντων.
    Σήμερα και στη Ρωσία εισέρχονται όλα αυτά, με καθυστέρηση.
    Θέλω όμως να πω ότι παρά την εξωτερική κατάρρευση, ο Θεός όχι μόνο δεν μας εγκαταλείπει, αλλά δυναμώνει την Χάρη Του. Στην Εκκλησία μας, ιδιαίτερα σε ώρες με λίγους πιστούς ανθρώπους (και ιδιαίτερα σε στιγμές που κοινωνούν με το φως του καντηλιού όπως γίνεται το απόγευμα στις Προηγιασμένες), εκεί πραγματικά είναι αισθητή η Παρουσία του Χριστού μας.
    Δεν ξέρω τι θα γίνει, πως βλέπει καθένας τα πράγματα, και τι σκοπεύει να κάνει.Οι εποχές αγριεύουν. Φαίνεται η διαφορά χρόνο με το χρόνο.Δεν ξέρω την εξέλιξη, και τι θα πρέπει να κάνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο (και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι). Ίσως θα έπρεπε μάλιστα να επικεντρωθούμε και σε αυτό, γιατί όσα αλληλοαντικρουόμενα λέμε, είναι συνήθως με βάση τις προσωπικές εμπειρίες.
    Απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Κύριος είναι Δυνατός ανάμεσά μας, είναι ο Υπερασπιστής μας, και δεν χρειάζεται καμιά απελπισία. Μας τα προείπε όλα αυτά που θα γίνουν, όπως μας είπε και την κατάληξη, που για τα παιδιά Του θα είναι ευλογημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως μάς λένε οι Πατέρες μας, ο Κύριος μάς έδωσε τόν θυμό γιά τόν διάβολο καί γιά τόν πονηρό άνθρωπο, τόν άνθρωπό του.Εδώ βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα τής μοίρας μας. Ο Κύριος μάς δίνει αλλά δέν τού δίνουμε τίποτε πίσω. Χρησιμοποιούμε τόν θυμό γιά δικούς μας σκοπούς.Οπως καί τήν κρίση μας, τήν λογική μας, τήν απόφασή μας. Τό ξέρεις Κύριε ότι θά πέσω καί στήν φωτιά γιά σένα, είχε πεί ο Πέτρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός ο θυμός απέναντι σε ανθρώπους, και όσα κάνουν, πως θα μπορέσει να ωφελήσει; Πως θα μετασχηματιστεί σε κάτι δημιουργικό; Σε αυτό χρειάζεται να δώσουμε μια απάντηση.
    Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση (μέσω του θυμού με όσα συμβαίνουν).
    Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αποτειχιστούν, να κόψουν κάθε επαφή μαζί τους, και ότι αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης, Άλλοι τους βρίζουν (τους εκκλησιαστικούς) για να εκτονωθούν (με αντικρουόμενα αποτελέσματα για όσους ακούνε), άλλοι τους δικαιολογούν εσωτερικά για να μην χαλάνε την ησυχία τους και ταράζονται, και άλλοι είναι σε μια συνεχή προσπάθεια για την αλήθεια των πραγμάτων, που τελειώνει η κρίση γεγονότων και αρχίζει η κατάκριση και η συκοφαντία σε προσωπικό επίπεδο (μιλώ γενικά), αλλά και αυτοί δεν ξέρουν τι περισσότερο να κάνουν.
    Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω μια συγκεκριμένη απάντηση πως αυτός ο 'θυμός', και όσα γράφονται, θα μπορέσει τελικά να ωφελήσει.
    Δηλ. πρακτικά, τι περιμένουμε από τη χρήση του θυμού; Να θυμώσει ας πούμε ο λίγος κόσμος της Εκκλησίας, και να ξεσηκωθεί απέναντι στα συγκεκριμένα πρόσωπα, στον Βαρθολομαίο και τους Επισκόπους;
    Να γίνει μια ομαδική διακοπή μνημόνευσης; Αν γίνουν θα σταματήσει ο οικουμενισμός;
    Αν όχι, τι άλλο επιπλέον θα μπορούσαμε να κάνουμε, πέρα από τον προσωπικό πνευματικό αγώνα;.. Απλές ειλικρινείς σκέψεις και απορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός θυμός; Δέν κάνουν κάτι. Παραδίδονται στήν κακοδοξία. Η κακοδοξία είναι ο εχθρός. Ο πονηρός άνθρωπος δέν είναι πλέον άνθρωπος.Ποιός θυμός εννοείται; Ο θυμός στόν οποίο αναφερόμαστε γιά παράδειγμα δέν κάνει διάλογο μέ τούς λογισμούς, μέ τίς κακοδοξίες. Δέν κάνει διάλογο προσπαθώντας νά πείσει.Αλλά φανερώνει τίς αρχές τής κακοδοξίας. Εν προκειμένω τήν αίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Θεός να φωτίσει όλους, τι να λένε, και πως να το λένε, ώστε να υπάρχει ωφέλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή