Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη


Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development). 
Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.
Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΕΣ  ΣΥΝΕΧΩΣ -ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ- ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ. Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΠΙΚΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ. 
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ, ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΗΔΗ ΣΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. ΕΝΑ ΕΞΩΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ. Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΗΣ, ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,  ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ.

Όταν κάποτε ένας εξέχων ξένος συνομιλητής του Γιώργου Σεφέρη τον ρώτησε «Μα είσαστε πραγματικά απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;» 
εκείνος απάντησε: «'Οχι, είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας που μας μίλησε ελληνικά, που προσευχήθηκε ελληνικά, που μας νανούρισε με παραμύθια, για τον Παπαφλέσσα και τις Σουλιώτισσες, κι ένοιωσε την ψυχή της να βουρκώνει τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεανθρώπου».

Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου