Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πότε θα επανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία - Η αποπληρωμή του χρέους

Μπορεί το διακύβευμα των εκλογών της 26ηςΜαΐου να είναι η οικονομική πολιτική, ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν περιορισμούς στην άσκηση της, οι οποίοι απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και από
τους κοινοτικούς κανόνες που διέπουν την ενισχυόμενη εποπτεία των κρατών-μελών.

Αυτοί οι κανόνες που ισχύουν από το 2013 (Κανονισμός 472/2013) προβλέπουν πως η ενισχυμένη εποπτεία της ευρωζώνης σε μια χώρα που έχει δανειστεί από τον ESM, παραμένει έως ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους Μηχανισμούς Στήριξης.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος ανέρχεται σήμερα στα 357,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 252,66 δισ. ευρώ αφορούν στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι για να ανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία εντός της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά 190 δισ. ευρώ περίπου, εκ των δανείων που οφείλει στη ζώνη του ευρώ.

Τα στοιχεία του ΟργανισμούΔιαχείρισηςΔημοσίουΧρέους (ΟΔΔΗΧ) δείχνουν πως η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του ελληνικού χρέους στις 30 Απριλίου 2019 ήταν στα 21,08 έτη.

Από τα 357,6 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους τα 276,2 δισ. ευρώ ή το 77,2%, αφορούν σε μακροπρόθεσμο χρέος, δηλαδή σε δάνεια με ωρίμανση άνω της πενταετίας. Αυτά τα δάνεια είναι κυρίως τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF και ESM, οι λήξεις των οποίων έχουν επιμηκυνθεί έως το 2070!

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία για την ωρίμανση του ελληνικού χρέους και εάν δεν αλλάξει κάτι στο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας μας, το 75% των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους Μηχανισμούς Στήριξης της ευρωζώνης θα εξοφληθεί κοντά στο 2055, ήτοι σε 36 χρόνια από σήμερα.


Πηγή: cnn.gr

hassapis-peter

2 σχόλια:

  1. χαλαρωσε23/5/19 10:53 μ.μ.

    https://topothoumeno.blogspot.com/2019/05/blog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε αγαπητέ ο Παίσιος μάς συμβούλευσε νά διαλέξουμε αυτόν μέ τόν ένα δάκο.Δέν μπορούμε νά πολιτευθούμε μέ θρησκευτικά κριτήρια. Ο Βιλιάρδος καί ο Πέτρος Χασάπης ξεχωρίζουν. Η πολιτική είναι επιστήμη μέ τά δικά της κριτήρια. Η εξουσία τρελλαίνει βεβαίως καί αποκαλύπτει τούς κρυφούς πόθους τών ανθρώπων.Γι' αυτό φυλάμε τά ρούχα μας.... Γενικά λοιπόν δέν μπορούμε νά ψηφίσουμε τά κόμματα πού μάς κατέστρεψαν. Η σωστή ψήφος είναι από τίς πιό δύσκολες καί υπεύθυνες επιλογές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή