Με την ευκαιρία της νέας εκδόσεως της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) του Τσέλιε, «Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας», η Ιερά Μονή σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Εν Πλω» διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ.στο Αριστοτέλειο Θέατρο.
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας, πνευματικός πατέρας της Εκκλησίας της Σερβίας και όλης της Ορθοδοξίας, ομολογητής της πίστεως και φιλόσοφος του Αγίου Πνεύματος. Γεννήθηκε το 1894 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην κωμόπολη Βράνιε της Νοτίου Σερβίας από ιερατική οικογένεια.Από την φύση του είχε φιλοσοφικό πνεύμα και διψούσε για την θεία και την ανθρώπινη γνώση. Σπούδασε στο Βελιγράδι, στην Αγία Πετρούπολη, στην Οξφόρδη, στην Αθήνα. Γνώριζε πολύ καλά οκτώ γλώσσες. Χρημάτισε καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Διώχθηκε από το Πανεπιστήμιο το 1945 από το αθεϊστικό, ολοκληρωτικό καθεστώς που τότε κυβερνούσε στην Γιουγκοσλαβία. Στα συγγράμματά του που ανέρχονται σε 40 τόμους διακρίνεται έντονα η αγάπη του προς τον Θεάνθρωπο Χριστό, η Χριστοκεντρικότητα της διδασκαλίας του και η αγάπη και αφοσίωσή του στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας.
Κοιμήθηκε το 1979 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην Μονή Τσέλιε, κλείνοντας με τον Ευαγγελισμό αυτόν τον επί γης βίο του, όπως και τον άρχισε. Στην Μονή Τσέλιε έζησε τα τελευταία συνεχή 28 χρόνια της ζωής του, ο τάφος του εκεί έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τουςΟρθοδόξους από όλο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Σερβίας τον Μάιο του 2010 κατάταξε επίσημα τον π. Ιουστίνο στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Δογματική του Αγίου Ιουστίνου, μολονότι χρησιμοποιήθηκε ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα, είναι στην πραγματικότητα μία εμπειρική Δογματική, η οποία δείχνει στον πιστό την οργανική σχέση πίστεως και ζωής, πράξεως και θεωρίας. Είναι, όπως γράφει ο ίδιος, το «βιωμένο Ευαγγέλιο», το οποίο μπορεί να βιωθεί από κάθε πιστό, από την πιο απλή αμόρφωτη κατά κόσμον γριούλα έως και τον πιο ευφυή επιστήμονα. Η Δογματική αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την καθολική και οικουμενική Ορθοδοξία.
Για τον Άγιο Ιουστίνο και την Δογματική του θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, μαθητής του Αγίου Ιουστίνου, και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ. Χορός Ψαλτών υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Χασανίδη θα ψάλει ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Ιουστίνου. Η εκδήλωση θα περατωθεί με την προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή και το πρόσωπο του Αγίου Ιουστίνου.
Στην αρχή της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και η νέα έκδοση των «Εν Πλω», το βιβλίο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο «Έτσι να λάμψει το Φως – Λόγοι ποιμαντικής παρηγορίας», από τον Επίσκοπο Αθανάσιο (Γιέφτιτς) πρώην Ερζεγοβίνης.
Είσοδος ελεύθερη
Χορηγοί επικοινωνίας:
Διαδικτυακό Περιοδικό «Πεμπτουσία»
Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία»
Διαδικτυακό Περιοδικό «Πεμπτουσία»
Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία»
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ Ή ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΛΗΘΕΙΑ;
ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ;
Μια περίεργη ατμόσφαιρα περιτριγυρίζει τα βιβλία του και το όνομά του εν γένει (εκδότες, θεολόγοι, μελετητές...). Αυτή την φορά (περιέργως) λείπει ο Λουδοβίκος (ήταν ως γνωστόν ένας από τους εισηγητές στην Αθήνα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά κάποιον τρόπο θυμίζει την περίπτωση του Φλωρόφσκυ, τον οποίον έχουν για θεολογική αυθεντία και δάσκαλο τόσο οι αντιοικουμενιστές όσο και οι οικουμενιστές. Και για έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου αι. Ή μάλλον τους έχουν και τους δύο ισότιμα για τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου αιώνα. Και οι μεν και οι δε.
Χριστός ανέστη και στον φίλο χαλάρωσε και σε όλους τους φίλους του ιστολογίου.
Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Περίεργα διανοητικά φαινόμενα. Συνεργάτης τού Γιανναρά ο μέν συνεργάτες τού Ζηζιούλα οι δέ. Καί ο Φλωρόφσκυ ο αγαπημένος δάσκαλος καί τού Ζηζιούλα καί τού Ρωμανίδη τούς οποίους χώριζε όμως βαθύς φθόνος. Πού σημάδεψε καί τόν Ζήση απέναντι στόν Ζηζιούλα. Καί στή μέση ο ψευδοπροφήτης Καντιώτης, εκδότης τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού.Ο Λουδοβίκος ίσως αντιμετώπισε πρόβλημα μέ τό περιοδικό αναλογία τό οποίο χρηματοδοτήθηκε από τήν Βατοπεδίου. Χρόνια Πολλά επίσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέθυστε, σπάνια σύλληψη (σπάνια διαχρονικά, όχι σπάνια σημερινά), οφείλω να το πω. Γι' αυτό άλλωστε ερχόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξίσου περίεργο το ένα Ζ. έφερε το άλλο Ζ. (στη σχολή). Θαυμάζω με μερικά σχόλια και τα κείμενα. Τα κείμενα τα δικά σου. Είναι μία απόλαυση. Τι να πω τώρα για τους Aubenque, Berti... των οποίων τα κείμενα δημοσιεύεις. Μας ανοίγουν πράγματι τα μάτια. Εύχομαι πλούσια χάρη από τον Κύριον.