Του Μάνου Χατζηγιάννη
«Η πραγματική δύναμη, η δύναμη που έχουμε για να αγωνιστούμε μέρα και νύχτα, δεν είναι η εξουσία πάνω σε πράγματα, αλλά πάνω σε ανθρώπους (…) Αρχίζετε τώρα λοιπόν να βλέπετε, τι είδους κόσμο δημιουργούμε;» έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο επικό του αριστούργημα «1984».
Γιατί η Σαουδική Αραβία δίνει έκταση όσο το μέγεθος της Μασαχουσέτης για «την πρώτη ανεξάρτητη διεθνή ζώνη του κόσμου»; Υπό την ηγεσία του σαουδαραβικού στέμματος του Mohammed bin Salman, κατασκευάζεται στη βορειοδυτική γωνία της Σαουδικής Αραβίας με κόστος 500 δισεκατομμύρια δολάρια μια «μεγαλούπολη».
Αυτή η πόλη έχει ονομαστεί «Neom», και όταν ολοκληρωθεί θα είναι περίπου όσο «το μέγεθος της Μασαχουσέτης». Η Wall Street Journal μπόρεσε να εξετάσει πρόσφατα 2.300 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με αυτό το έργο και αυτό που ανακάλυψε είναι απόλυτα εντυπωσιακό.
Αυτή η «πόλη του μέλλοντος» θα διαθέτει τεχνητό φεγγάρι, ιπτάμενα ταξί και ρομπότ, αλλά θα υπάρξει και γονιδιακή επιμέλεια για να γίνουν οι άνθρωποι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι και όλοι όσοι ζουν εκεί θα υποβληθούν σε 24ωρη παρακολούθηση. Επιπλέον, μας λένε ότι αυτή η «πόλη-κράτος» θα είναι «η πρώτη ανεξάρτητη διεθνής ζώνη στον κόσμο», και πολλοί ανησυχούν για το τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό.
Το «Neom» προέκυψε συνδυάζοντας μια ελληνική λέξη και μια αραβική λέξη …
Ονομάζεται Neom (ένα μείγμα της ελληνικής λέξης «νέα» με την αραβική λέξη για το «μέλλον»).
Το έργο στοχεύει στην κατασκευή μιας πόλης 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας 10.000 τετραγωνικά μίλια ακτογραμμής και έρημο στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Με το συνδυασμό των ανέσεων υψηλής τεχνολογίας και των πολυτελών υπηρεσιών όπως τα εστιατόρια και τα καταστήματα, ο στόχος είναι να χτιστεί αυτό που η Wall Street Journal περιγράφει ως ανώτερο από το «Silicon Valley στην τεχνολογία, το Hollywood στην ψυχαγωγία και τη γαλλική Ριβιέρα ως τόπο διακοπών. »
Έχει αναφερθεί ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης Mohammed bin Salman είχε αρχικά την ιδέα για την πόλη αυτή όταν «έβαλε έναν χάρτη της χώρας του στο Google Earth και είδε ότι το βορειοδυτικό τεταρτημόριο του να ήταν κενό». Θεώρησε πως εκεί είναι μια ιδανική τοποθεσία για την «πόλη του μέλλοντος», και έφερε έναν στρατό των αμερικανών συμβούλων για να τον βοηθήσει να εκπληρώσει το όνειρό του.
Αλλά μπορεί το όνειρό του τελικά να γίνει ένας εφιάλτης;
Η αναπτυσσόμενη πόλη-κράτος της Σαουδικής Αραβίας θα έχει υπηρέτες ρομπότ, ιπτάμενα ταξί και γυαλιστερή άμμο, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα σχεδιασμού που εξετάζει η The Wall Street Journal. Ένα τεχνητό φεγγάρι θα ανάβει τον ουρανό κάθε βράδυ, και ένα νησί τύπου Jurassic Park θα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακατευτούν με ρομπότ δεινοσαύρων.
Ακούγεται σαν ένα διασκεδαστικό μέρος για να ζήσεις…
Και παρόλο που το κλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικά ξηρό, ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη «σπορά σύννεφων» για να παράγει βροχή όποτε χρειάζεται.
Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσουν τη γεωμηχανική για να ελέγξουν τον καιρό σε αυτή την πόλη δεν είναι κρύβεται.
Θα υπάρξουν επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας γονιδίων που θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς και πιο έξυπνους από ποτέ, και σύμφωνα με την Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο της Neom σχεδιάζει να την καταστήσει μια πλήρως αυτοματοποιημένη πόλη «όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα πάντα» …
«Αυτή πρέπει να είναι μια αυτοματοποιημένη πόλη όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα πάντα», αναφέρει η ιδρυτική επιτροπή του Neom, όπως λέει στα έγγραφα, σύμφωνα με την WSJ. «[Μια πόλη] όπου ένας υπολογιστής μπορεί να ειδοποιεί για τα εγκλήματα χωρίς να χρειάζεται να τα αναφέρει ή όπου μπορούν να παρακολουθούνται όλοι οι πολίτες».
Αυτό σημαίνει ότι ενώ λιάζεστε στην λαμπερή παραλία, ή απολαμβάνετε το επόμενο γεύμα σας, ένα drone εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πιθανότατα θα μεταδίδει τη θέση σας στους ανώτερους αξιωματικούς του «1984» της οργουελικής Neom.
Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πόλη αυτή χαρακτηρίζεται ως «η πρώτη ανεξάρτητη διεθνής ζώνη στον κόσμο» … Οι δημιουργοί μιλούν για…εμπορική ανεξαρτησία, αλλά τελικά πόσο ανεξάρτητη θα είναι στην πραγματικότητα μένει να το δούμε.
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησε μια «ειδική αρχή», υπό την προεδρία του ίδιου του πρίγκιπα, για να επιβλέπει την ανάπτυξη του έργου. Μόλις οικοδομηθεί, η ζώνη θα διοικείται μέσω ενός «ρυθμιστικού πλαισίου που θα υιοθετήσει παγκόσμιους επενδυτικούς νόμους για την υποστήριξη κατοίκων και στοχευμένων οικονομικών τομέων», ενώ επίσης η πόλη-κράτος θα έχει «αυτόνομο δικαστικό σύστημα». «Οι νόμοι της, που επιβάλλονται από την αυτοματοποίηση σε όλη την πόλη και την παρακολούθηση των πολιτών της, θα είναι ανεξάρτητοι από τη Σαουδική Αραβία, και θα δημιουργηθούν με συνεργασία τόσο τοπικών όσο και ξένων επενδυτών σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές «.
Έτσι αυτή η πόλη δεν θα είναι τεχνικά μέρος της Σαουδικής Αραβίας.
Στην πραγματικότητα θα είναι μια «πόλη-κράτος» με τους δικούς της νόμους, κανόνες, κανονισμούς και δικαστικό σύστημα.
Παράδεισος ή φυλακή;
Mohammed bin Salman : αυτόματα πριόνια για να τεμαχίζουν δημοσιογράφους θα έχει η νέα πόλη;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.strategic-culture.org/news/2011/10/26/the-doenmeh-the-middle-easts-most-whispered-secret-part-ii/