Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Will the Future Be Human? - Yuval Noah Harari


What can we learn from a history of the future? Historian Yuval Harari takes us on a journey through technological development and challenges leaders to develop a substantive vision of what it means for society, politics, religion and ideology. Introduced by · Gillian R. Tett, Managing Editor, US, Financial Times, USA With · Yuval Noah Harari, Professor, Department of History, Hebrew University of Jerusalem, Israel

https://www.youtube.com/watch?v=hL9uk4hKyg4

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/12/19 4:58 μ.μ.

    Συγκλονιστικό το βίντεο για το «συγκλονιστικό» μας μέλλον..Πραγματικά δεν έχουμε μέλλον. Δεν μπορεί να επιτρέψει ο Θεός τέτοια βεβήλωση της δημιουργίας Του. Ένα νέο τεχνητό είδος (ζωής) με διαφορά από εμάς αντίστοιχη της διαφοράς του χόμο σάπιενς απ΄τον πίθηκο (σύμφωνα με τον Χαράρι)!
    Μια πρόχειρη μετάφραση κάποιων σημείων (όπως μπόρεσα εξ ακοής) εντυπωσιακών ως προς την «φιλοσοφία» που τα διέπει, στην οποία υπάρχει πλήρης κατάργηση της έννοιας της ψυχής, του πνευματικού μέρους του ανθρώπου και των αιτιών των ανθρώπινων συμπεριφορών και παθών.


    «Θα σας μιλήσω για το μέλλον του είδους μας... είμαστε πιθανόν μία από τις τελευταίες γενιές του homo sapiens... στους επόμενους 1-2 αιώνες στη γη θα επικρατήσουν οντότητες πολύ διαφορετικές από εμάς, όπως διαφορετικός είναι ο άνθρωπος απ΄τον πίθηκο, γιατί θα μάθουμε πως θα μηχανοποιήσουμε σώματα εγκεφάλους και μυαλά.
    Αυτή θα είναι η παραγωγή (τα προϊόντα) της Οικονομίας στον 21ο αιώνα, όχι όπλα κτλ, αλλά σώματα εγκέφαλοι και μυαλά (εννοεί τεχν. νοημοσύνη).
    Πως ακριβώς θα μοιάζουν οι μελλοντικοί κυρίαρχοι του πλανήτη; Αυτό θα αποφασιστεί από αυτούς που κατέχουν τα Δεδομένα (Data).
    Εκείνοι που ελέγχουν τα Δεδομένα ελέγχουν το μέλλον όχι απλώς της ανθρωπότητας αλλά της ίδιας της Ζωής.
    Γιατί σήμερα τα Δεδομένα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο!
    Τα αρχαία χρόνια η γη ήταν το σημαντικότερο (...) Δημιουργήθηκαν κυρίαρχοι και υποτελείς..
    Τους τελευταίους 2 αιώνες, ήταν τα μηχανήματα.H συγκέντρωση σε λίγα χέρια δημιούργησε καπιταλιστές και προλετάριους...
    Τώρα τα Δεδομένα γίνονται το σημαντικότερο asset... Η συγκέντρωσή τους σε λίγα χέρια δεν δημιουργεί πλέον τάξεις αλλά διαφορετικα ΕΙΔΗ.
    Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα Δεδομένα; Γιατί πλέον έχουμε την δυνατότητα να «χακάρουμε» ανθρώπινες υπάρξεις (εκτός το χακάρισμα κομπιούτερ ή κινητών τηλεφώνων).
    Χρειαζόμαστε 2 πράγματα, πολλή ισχύ (δύναμη) στα κομπιούτερς και πολλά Δεδομένα.
    Βιομετρικά δεδομένα, όχι δεδομένα για το τι αγοράζω ή που πηγαίνω, αλλά δεδομένα για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μου και μέσα στον εγκέφαλό μου.
    Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε την απαραίτητη δύναμη Η/Υ και τα απαραίτητα Δεδομένα να «χακάρει» («χακάρω»=παραβιάζω, «αποκωδικοποιώ») την ανθρωπότητα.
    Ακόμα και αν η Σοβιετική KGB σε ακολουθούσε 24 ώρες το 24ωρο παρακολουθώντας και ακούγοντας τα πάντα, όμως δεν θα είχε την δύναμη του υπολογιστή και την βιολογική γνώση που είναι απαραίτητη για να εννοήσει τι συμβαίνει στο σώμα και στο μυαλό σου, πως νιώθεις τι σκέφτεσαι και τι θέλεις. Αυτό αλλάζει επαναστατικά!
    Έχουμε σήμερα την δύναμη των υπολογιστών.... και μια επιστημονική πρόοδο βιολογικής έρευνας 150 ετών από τον Δαρβίνο σε 3 λέξεις:
    Οι οργανισμοί είναι Αλγόριθμοι!
    Είτε ιοί είτε φυτά είτε άνθρωποι είναι Αλγόριθμοι!
    Και μαθαίνουμε πως να τους αποκρυπτογραφούμε!
    Αν έχουμε αρκετά βιομετρικά δεδομένα και δύναμη Η/Υ μπορούμε να δημιουργήσουμε Αλγόριθμους που μας γνωρίζουν καλύτερα απ΄ότι εμείς τον εαυτό μας!
    Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους.
    Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν 21 συνειδητοποίησα τελειωτικά ότι ήμουν gay...
    Και αυτή η καθυστέρηση της γνώσης ενός τόσο σημαντικού πράγματος συμβαίνει σε πολλούς.
    Φανταστείτε σε 10 ή 20 χρόνια μια κατάσταση όπου ένας αλγόριθμος θα λέει στον έφηβο ακριβώς που αυτός ή αυτή είναι, αν είναι σε gay ή straight κατεύθυνση.
    Από τις κινήσεις των ματιών την πίεση του αίματος την δραστηριότητα του εγκεφάλου κ.α. θα σου λέει ποιος (τι) ΕΙΣΑΙ...».








    ΑπάντησηΔιαγραφή