Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Και επισήμως δύο Ορθοδοξίες-Η ανορθόδοξη Πανορθόδοξη του Αμμάν

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα λαμβάνει εφεξής και άλλες πρωτοβουλίες. Πως θα αρνηθούν όσοι απείχαν, την συμπροσευχή στον Πανάγιο Τάφο;
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Ουσιαστικό αποτέλεσμα η Σύναξη στο Αμμάν δεν είχε, δεσμευτικές ούτε καν για τις παρούσες εκκλησίες δεν είναι οι αποφάσεις της, αλλά αλλού είναι η ουσία. Ξεκίνησε με την συνάντηση της Ιορδανίας μια “πλατφόρμα” -όπως την χαρακτήρισαν οι Ρώσοι – για επαφές των Ορθοδόξων Εκκλησιών παραμερίζοντας την συνήθη πρακτική των προσκλήσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η μορφή των ενδοχριστιανικών συναντήσεων που προτείνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος , μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την επίλυση των προβλημάτων της Ορθοδοξίας , άλλοι χώροι έχουν χάσει το νόημά τους”, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών
Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Και ο Πατριάρχης Μόσχας στην ομιλία του στην συνεδρίαση επιβεβαίωσε την νέα εποχή λέγοντας: "είναι πολύ σημαντικό αυτή η συζήτηση να αρχίσει ακριβώς εδώ στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, σε μια ανεξάρτητη και ουδέτερη πλατφόρμα και θα ήθελα να ελπίζω για πολλές τέτοιες συναντήσεις”

Και το κερασάκι στην τούρτα της νέας εποχής για την Παγκόσμια Ορθοδοξία ήρθε όταν αργά το βράδυ βγήκε η είδηση πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των τοπικών εκκλησιών να συγκεντρωθούν για κοινή προσευχή στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου για την ειρήνη και την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση των εκκλησιών του Αμμάν αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή, οι απόντες πως θα τολμήσουν να αρνηθούν κάτι τέτοιο; Δεν μιλάμε για μια συνάντηση Προκαθημένων, αλλά για προσευχή στον Πανάγιο Τάφο. Πώς θα αρνηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν την ίδια στιγμή που τον χάνεις που τον βρίσκεις είναι είτε στο Βατικανό είτε σε συμπροσευχές με Ρωμαιοκαθολικούς;
"Αυτή είναι μια πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου και, εκτός από την πρόσκληση των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών για συζήτηση, τους προσκάλεσε να προσευχηθούν στην Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, γνωστή ως Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, για να προσευχηθούν για ειρήνη, για την ενότητα της Ορθοδοξίας, για όλους τους χριστιανούς” , επιβεβαίωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, ο οποίος χθες έκανε και τις περισσότερες δηλώσεις σαν να τον διόρισε κάποιος εκπρόσωπο τύπου της Σύναξης. 
Διευκρίνισε ότι αυτή η γενική προσευχή θα μπορούσε να λάβει χώρα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. "Η πρόσκληση επεκτείνεται σε όλες τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφήνοντας εκτός νυμφώνος την νέα ουκρανική εκκλησία βέβαια. 
Με τη σειρά του, το ανακοινωθέν που διανεμήθηκε μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Αμμάν, λέει ότι οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν σε αυτήν "δέχτηκαν την έκκληση του αδελφού τους Πατριάρχη Θεόφιλου Γ 'να προσευχηθούν για ειρήνη, για τέλος σε πολέμους, ασθένειες και βάσανα για όλους τους Χριστιανούς και για την ορθόδοξη ενότητα Εκκλησίες. "Αυτή η προσευχή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προ του Αγίου Τάφου του Χριστού, από τον οποίο ανέβηκε και διακηρύσσει ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο", λέει το ανακοινωθέν.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα συνεχίσει αυτήν την πρακτική των προσκλήσεων για πανορθόδοξες συναντήσεις, παρά την μη ανταπόκριση από πολλές εκκλησίες. Κάτι που σημαίνει πως αν κάποιοι συνεχίσουν στην οδό της άρνησης θα έχουμε επισήμως δύο Ορθοδοξίες! 

Το ανακοινωθέν 

Όσον αφορά το ανακοινωθέν, όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και χθες, γίνονται ειδικές αναφορές στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, αλλά και σε αυτά των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.
Κατά τα λοιπά τονίζεται πως “οι συμμετέχοντες σημείωσαν την κατανόησή τους για την αγωνία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον επικείμενο κίνδυνο του σχίσματος στην Ορθόδοξη Κοινωνία μας”, καθώς επίσης και πως “οι αντιπροσωπίες δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση ήταν για να ενισχύσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ αδελφών και των εκκλησιών τους, να προωθήσουν μεταξύ τους τους δεσμούς ειρήνης εν Χριστώ, να υποστηρίξουν την ενότητα των Ορθοδόξων εκκλησιών και να ανανεώσουν το διάλογο με την ελπίδα να φέρουν τη συμφιλίωση όπου υπήρξε διαφωνία”. Επισήμαναν πως θέματα χορήγησης αυτοκεφαλίας σε συγκεκριμένες εκκλησίες, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με πνεύμα πανορθόδοξου διαλόγου και ενότητας και Ορθόδοξη συναίνεση.
Κι αφού αναφέρθηκαν σε Ουκρανία, Σκόπια και Μαυροβούνιο, οι αντιπροσωπίες συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν ως αδελφοί, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να ενισχύσουν τους δεσμούς μέσω της προσευχής και του διαλόγου. “Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι η Αγιότητά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την πασίγνωστη προτεραιότητα τιμής του, θα ενταχθεί σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τους αδελφούς του Προκαθήμενους”
"Ως αποτέλεσμα του συντονισμού, το δελτίο τύπου καθιστά σαφές ότι ο στόχος της συνάντησης δεν ήταν να επιλύσει τα πάντα ταυτόχρονα - αυτό θα ήταν απολύτως μη ρεαλιστικό, λαμβάνοντας υπόψη το βάθος της κρίσης - αλλά να συμφωνήσουμε να ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος καθορίζει αμέσως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμά του και περιγράφει τρόπους για να συνεχιστεί ", δήλωσε στο Interfax ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας π.Νικολάι Μπαλάσοφ. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι η έναρξη των κοινών και ειρηνικών συζητήσεων για αληθινά προβλήματα και η αναγνώριση του γεγονότος ότι η κατάσταση γύρω από την εκκλησία στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να εδραιωθεί- σε αντίθεση με ό, τι σκέφτεται ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, και ότι ένας πανορθόδοξος διάλογος απαιτείται για την ανάκαμψη και τη συμφιλίωση", είπε.
Βέβαια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε σπεύσει να δείξει αμετάκλητος στην απαντητική του επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

21 σχόλια:

  1. Αναφέρονται κάποια άρθρα στο «μέγα γεγονός του Αμμάν», με κάποιες (επιτρέψτε μου να πω) απλοϊκές αναλύσεις, τύπου 'καλών-κακών' που μάλλον είναι αυτό που λέμε: «πολύ καλές (δηλ. ελπιδοφόρες) για να είναι αληθινές»..
    Αυτό που διαδραματίζεται ανάμεσα στα δύο εκκλησιαστικά στρατόπεδα είναι απλώς η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Ανεξάρτητα αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε όσα πρωτοφανή γνωρίζουμε στην Ουκρανία, και προκάλεσε ένα παγκόσμιο σχίσμα, δυστυχώς δεν υπάρχουν οι βάσεις να εμπιστευτούμε ούτε την άλλη πλευρά.Μάλιστα, καθόλου.
    Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ τους ούτε ως προς τον οικουμενισμό, ούτε ως προς την συμπλοκή τους με την πολιτική και την γεωπολιτική, αλλά ειδικά για τον Πατριάρχη Θεόφιλο υπάρχουν επιπλέον τόσα επιβαρυντικά στοιχεία ώστε να θεωρείται επικίνδυνος ειδικά λόγω της κρίσιμης θέσης στην οποία βρίσκεται (ως υποτιθέμενος φύλακας των ελληνο-ορθόδοξων προσκυνημάτων).
    Δεν θέλω να μιλήσω για «σκοτεινό σιωνιστικό ρόλο» του Θεόφιλου Ιεροσολύμων, όπως κάνουν κάποιες ιστοσελίδες, γιατί πιθανόν να υπάρχουν οικονομικοί ή άλλοι λόγοι (πολιτική πίεση απ΄τους Ισραηλινούς) για όσα γίνονται εδώ και χρόνια εκεί. Όποιες όμως και αν είναι οι αιτίες, δεν δικαιολογούν ούτε τον εγκλεισμό-κράτηση του προηγούμενου Πατριάρχη σε άθλιες συνθήκες, ούτε το γεγονός του ξεπουλήματος κομμάτι-κομμάτι των οικοπέδων-φιλέτων του Ελληνο-Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Ισραηλινούς [οι οποίοι γνωρίζουμε ότι σκοπό έχουν την ανέγερση του 3ου Ναού (το λένε άλλωστε ανοιχτά, και δεν είναι συνομωσιολογία), όπως και τον οριστικό διωγμό της Ορθοδοξίας από τα Άγια Προσκυνήματα], ούτε ότι δίνει τα ίδια τα Προσκυνήματα σε οργανισμούς όπως η UNICEF όπως ο Ναός της Γεννήσεως της Βηθλεέμ, που το έκαναν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα.Αλήθεια, πως μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς τους ανθρώπους;
    [συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι κατέρχεται έξω από τόν Πανάγιο Τάφο καί ανάβει τά κεριά τών πιστών.Οπωσδήποτε δέν εμπνέει καμμία εμπιστοσύνη αλλά ούτε καί ο προηγούμενος. Θυμάμαι τίς ευχαριστίες του μετά τήν εκλογή του καί πραγματικά φάνηκε κάποιο είδος διαταραχής. Δυστυχώς τούς ανεχόμαστε λόγω τού θεσμού αλλά είναι λάθος. Διαλύθηκαν τά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο βίντεο που κυκλοφορεί για το Άγιο Φως,ο νυν Μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ισίδωρος,ΔΕΝ αναφέρει πουθενά ότι το ανάβουν με αναπτήρα.Ας δούμε τον δικηγόρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.Λ.Κιτσαρά στο βίντεο που ακολουθεί,να μιλάει για τον διασυρμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αγιοταφιτών Πατέρων οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχες να κρατήσουν ψηλά, ανάμεσα σε θηρία,τα λάβαρα της πατρίδας και της θρησκείας μας.
    Όποιος τα έχει ζήσει από κοντά τα ξέρει. https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_ierosolimon/apantisi-ston-polemo-gia-to-agion-fos/
    Το Άγιο Φως,ήταν,είναι και θα είναι το Μέγα Θαύμα. http://www.oodegr.com/english/ekklisia/holylight.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να απαντήσω σε αυτά που είπε ο Νίκος Κ. Το Άγιο Φως ήταν και θα είναι το Μέγα Θαύμα. Το γνωρίζουμε και το πιστεύουμε όλοι.Το τόνισα και εγώ, λέγοντας συγκεκριμένα στο σχόλιο 3.29 ό(αντιγράφω): «Δεν ξέρω τι να πω (...) ούτε θέλω να πέσω σε βλασφημία λέγοντας ότι ο Θεός σταμάτησε να κάνει το συγκεκριμένο θαύμα». Άρα θεωρώ «βλασφημία» τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει αυτό το Θαύμα, ή ότι σταμάτησε.
    Ανέφερα λοιπόν ότι εάν αυτό που ακούμε το είπαν όντως, ότι δηλαδή ανάβουν οι ίδιοι την κανδήλα, τότε τι να υποθέσουμε; Τι να σκεφτούμε;Ότι «σταμάτησε το θαύμα»; (που μπορεί όντως κάποιος να το σκεφτεί με βάση όσα συμβαίνουν, και να πέσει όντως σε βλασφημία, και να κλονίσει την πίστη την δική του ή των άλλων ως προς στην συνέχιση του θαύματος);
    Προσπαθώ λοιπόν να δείξω τις επιπτώσεις αυτού του συγκεκριμένου βίντεο, που είναι ο κλονισμός του πιστού (όχι τόσο ως προς το θαύμα, αλλά ως προς το αν και τι συμβαίνει σήμερα στο Πατριαρχείο, και γιατί λέγονται αυτά), και η χαρά του άθεου.
    Τώρα αν είναι προϊόν μοντάζ, αυτό δεν το γνωρίζω. Αν δηλαδή έκοψαν και έραψαν την κάθε λέξη και φράση του συγκεκριμένου Μητροπολίτη. Όμως λέει καθαρά «να το πούμε στην κάμερα;». Αυτό παραπέμπει σε κάτι που «δεν πρέπει να ακουστεί», το οποίο υποτίθεται ότι αποκαλύπτει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος. Πιθανόν να είναι κατασκευασμένο. Και ΜΑΚΑΡΙ, να μην έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο. Το λέω ενώπιον του Θεού.
    Γνωρίζετε από όσα έχω γράψει, ότι φοβάμαι πολύ την συκοφαντία, και δεν κατηγορώ εύκολα κανέναν. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την Εκκλησία, και τους πιστούς (τις αθάνατες ψυχές που ο Κύριος ζητάει να μην σκανδαλίσει κανείς κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο).
    Και προφανώς δεν «κατηγορώ» ούτε και σε αυτή την περίπτωση, με την έννοια ότι δεν εκφράζω κάποιες δικές μου κρίσεις. Παραθέτω απλώς τα γεγονότα.
    Εάν δεν ισχύει τίποτα απ΄όλα αυτά, και δεν έχει πει κάτι τέτοιο ο Μητροπολίτης, ζητώ συγγνώμη πρώτα απ΄τον Θεό για την παράθεση του βίντεο, που φυσικά δεν έγινε για να κλονίσω την πίστη στο Θαύμα του Αγίου Φωτός (ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ), ούτε για να κατηγορήσω έτσι αυθαίρετα, αφού προφανώς γνωρίζω ότι το πρόβαλε εσκεμμένα ο Αντ1 (δεν το συζητάμε αυτό, γιατί αυτά συνηθίζονται τις Άγιες μέρες από τα ανεκδιήγητα ελληνικά κανάλια), επομένως υπάρχουν επιπτώσεις.
    Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθώ με το βίντεο του Αντ1, αν δεν υπήρχαν τα υπόλοιπα, που τα γνωρίζουν οι πάντες, δηλαδή το ξεπούλημα των εδαφών του Πατριαρχείου στους Ισραηλινούς.
    Και γι΄αυτά όμως, είπα εξαρχής (στο πρώτο σχόλιο), ότι δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Πατριάρχη Θεόφιλο για «σκοτεινό ρόλο» γιατί πιθανόν να δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους Ισραηλινούς για όσα κάνει. Παρέθεσα όμως τα στοιχεία, που είναι γνωστά.
    Όλες οι σχετικές ιστοσελίδες τα έχουν δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια.
    Δείτε π.χ. και εδώ:
    https://arxon.gr/2017/07/poylontas-kryfa-kai-gia-proti-fora-per/
    https://www.vimaorthodoxias.gr/patriarxeio-ierosolymon/patriarcheio-ierosolymon-katangelies-sok-xepoulane-tin-periousia-me-off-shore/
    [συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει και αυτό το άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος ζήτησε την βοήθεια του Πάπα, για ποιο πράγμα; Για να συνεχίσει να διαχειρίζεται την περιουσία του Πατριαρχείου (την οποία θέλουν οι Ισραηλινοί). Όταν όμως ήδη έχει πουλήσει την περισσότερη (ανεξάρτητα με ποιους τρόπους, και ανεξάρτητα αν ισχύουν όλα όσα γράφονται για προσωπική αποδοχή χρημάτων, που προφανώς δεν μπορώ να γνωρίζω, απλώς παρέθεσα την μαρτυρία του αρχιμανδρίτη, και αν δεν ισχύει ζητώ ξανά συγγνώμη, πρώτα απ΄τον Θεό, που την παρέθεσα).
    http://www.pontos-news.gr/article/170861/dimeyetai-perioysia-toy-patriarheioy-ierosolymon

    Να επαναλάβω όμως ότι εδώ και χρόνια ακούγεται αυτό το θέμα. Υπάρχει και αυτή η εκπομπή του Χαρδαβέλα του 2011, στην οποία ο δημοσιογράφος αναιρεί όσα είχε πει το 2005 στην ίδια εκπομπή για τον Πατριάρχη Ειρηναίο, όταν ακόμα νόμιζαν ότι οι πρώτες αγοραπωλησίες ήταν εν γνώσει του.
    https://www.youtube.com/watch?v=OgfZGr75-K0
    Γνωρίζοντας όλα αυτά, παρέθεσα σε αυτά τα σχόλια, τις αναρτήσεις με τα στοιχεία.
    Από κει και πέρα, ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του.
    Αλλά αν είναι να ερμηνευτούν λάθος όσα είπα, είτε για το Άγιο Φως, είτε για τα υπόλοιπα, ίσως θα ήταν καλύτερα να διαγράψω τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Μαρία καλησπέρα.Πάντοτε,για ότι μας ενημερώνεις,το κάνεις παραθέτοντας στοιχεία και με φόβο Θεού και αυτό φαίνεται απ'τον τρόπο που γράφεις,οπότε μη σε στεναχωρεί κάτι.Εδώ βέβαια,για θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων,η γνώμη μου είναι ότι,πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί,αν πρόκειται να πούμε κάτι αρνητικό,γιατί πραγματικά οι γνώσεις μας μέσω internet(μέσα από τα www...),δεν αρκούν για το τι πραγματικά συμβαίνει,ποιες κινήσεις γίνονται και για ποιους λόγους σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο του πλανήτη,στον Ομφαλό της Γης.Ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ισίδωρος,δεν είναι κάποιος,ας μου επιτραπεί η έκφραση,"χθεσινός" στον Πανάγιο Τάφο και φυσικά ουδέποτε είπε σε κάποιον ότι η Αφή του Αγίου Φωτός είναι προϊόν θρησκευτικής απάτης.Ο συγκεκριμένος "συγγραφέας" επιχείρησε μια βαρύτατη προσβολή στο θεσμό του Πατριαρχείου και φυσικά μας βρίσκει απέναντι του.Το ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου γίνεται λόγος για τελετή ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται ως Θαύμα.Η τελετή προηγείται από εμάς τους ανθρώπους με κάποιο ας πούμε "πρωτόκολλο" και το Θαύμα το επιτελεί ο Θεός.Τέλος να πω ότι,υπήρχαν σοβαρά θέματα με τον προηγούμενο Πατριάρχη μιας και ο οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Νικόλαος Παπαδήμας υπήρξε για περισσότερο από δύο χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του, συνεπώς,τις όποιες καταστροφικά λανθασμένες κινήσεις του,τις χρεώθηκε αναπόφευκτα ο πρώην Πατριάρχης.Πάντως η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Πατριαρχείου τα τελευταία χρόνια προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις παλαιστινίων που, ειδικά μετά και την αναγνώριση από τον πρόεδρο Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία ασφαλώς δεν τους ευνοούν. Καταλαβαίνουμε σε τι "ηλεκτρική καρέκλα" κάθεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δέχεται τεράστιο πόλεμο,διότι το θέλουν πολλοί και δυνατοί και αυτό μας κάνει να μη λέμε πολλά που ενδεχομένως θα το βλάψουν,γιατί πολύ απλά θέλουμε στα προσκυνήματα,που είναι πολλά και με σχετική λειψανδρία,να κυματίζει η Ελληνική σημαία και να βλέπουν όλες οι φυλές,που καθημερινά τα κατακλύζουν,ότι οι θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας είναι οι Έλληνες,σήμερα με τον Θεόφιλο,αύριο με κάποιον άλλο,το όποιο είναι μικρής σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αγαπητέ Νίκο. Σ' ευχαριστώ που αντιλαμβάνεσαι ότι όντως φοβάμαι να μην γίνω αιτία οποιουδήποτε σκανδαλισμού ή συκοφαντίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχεις δει παλαιότερα σχόλιά μου, που τότε πραγματικά δεν ανέφερα ούτε και τα πιο γνωστά και παραμικρά, για τους λόγους αυτούς, και γιατί όπως έχω ξαναπεί ακόμα και αν κάτι είναι αληθινό δεν πρέπει να βγάζουμε «όλα τα άπλυτα στη φόρα», ακόμα δηλ. και όταν αυτά υπάρχουν, για προφανείς λόγους (για να μην αποδυναμώνουμε συνολικά την Εκκλησία απέναντι στους εχθρούς της). Και πάντοτε διαφωνώ με την επιπολαιότητα, την ανευθυνότητα και τις εύκολες κρίσεις (και ειδικά κατακρίσεις).
    Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, επειδή είναι τόσο γνωστό, γι΄αυτό και μόνο τον λόγο μετέφερα τα δημοσιεύματα, που είναι από εκκλησιαστικά ιστολόγια και όχι από οποιαδήποτε.
    Αγοραπωλησίες έχουν γίνει πολλές, και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο του Ισραήλ.
    Επομένως δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Το «πώς» και «γιατί», το «ποιοι» και «για ποιους λόγους» [πίεση(;), ανάγκη(;), εκβιασμοί(;) ή οτιδήποτε άλλο], αυτό το γνωρίζει μόνο ο Θεός.
    [Ο σκοπός όμως των Ισραηλινών είναι και θα έπρεπε να είναι γνωστός σε όλους, όπως και το που θα καταλήξουν όσα κάνουν].
    Θα διαγράψω λοιπόν τα σχόλια με την μεταφορά των δημοσιευμάτων, και εύχομαι με όλη μου την καρδιά, και ενώπιον του Θεού, να είναι λάθος το πνεύμα τους (γιατί τα στοιχεία των πωλήσεων υπάρχουν, αλλά καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει όπως θέλει), και όντως οι σημερινοί Αγιοταφίτες να είναι άξιοι φύλακες και συνεχιστές των προηγούμενων που τα διαφύλαξαν μέχρι σήμερα.Το εύχομαι με όλη μου την καρδιά, και ζητώ ξανά συγγνώμη άπ΄τον Θεό, αν δεν έπρεπε να αναφερθώ καθόλου σε αυτά.
    Αλλά πρέπει να πω ότι αυτό έγινε με βάση όσα διαδραματίζονται, δηλ. τις προσδοκίες που πιθανόν δημιουργούνται από τις κινήσεις των Ρώσων και του Πατριάρχη Θεόφιλου. Δεν θα αναφερόμουν έτσι απ΄το πουθενά στο συγκεκριμένο Πατριαρχείο, όπως δεν το έχω ξανακάνει, λόγω και του δύσκολου ρόλου του.
    Λοιπόν, τα πράγματα είναι περιπλεγμένα, και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην «πλήρη εικόνα» δίνοντας κάποια στοιχεία.
    Ο Πατριάρχης Θεόφιλος τοποθετήθηκε απ΄τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος, και κατηγορήθηκε ο πρώην Πατριάρχης χωρίς να γνωρίζει τι έκανε ο λογιστής (δεν γνώριζε καν την αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο λογιστής όταν μιλούσε μπροστά του με Ισραηλινούς). Για αυτό δώσαμε τα στοιχεία του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου. Ο πρώην Πατριάρχης ήταν κατηγορηματικός ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται μετά από αποφάσεις Συνόδου. Αυτό αποσύρθηκε μετά. Πιθανόν να υπήρχαν μεγάλες πιέσεις απ΄τους Ισραηλινούς.
    [συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ήδη εδώ και χρόνια κατηγορείται επιπλέον το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ότι δείχνει εύνοια στο ρώσικο στοιχείο (προσκυνητές και όχι μόνο), και ότι στο βάθος επιζητείται η «υψηλή προστασία» της Ρωσίας, με κίνδυνο να πάρει η ίδια τα Προσκυνήματα, και να χαθούν από τον ελληνισμό. Αυτό ίσως έχει μια βάση (η επιδίωξη προστασίας απ΄τους Ρώσους), λόγω όσων συμβαίνουν. Είδαμε ότι ζήτησε βοήθεια και απ΄τον Πάπα. Οι Ρώσοι προφανώς εποφθαλμιούν και οι ίδιοι την αύξηση της επιρροής τους. Όπως και γενικότερα.
    Να μου επιτρέψεις να πω ότι με βάση όσα διαβάζω (τα οποία είναι γνωστά) για τα «οικουμενιστικά δρώμενα» των Ρώσων ανά τον πλανήτη, αρχίζω να πιστεύω ότι πιθανόν η άρνηση συμμετοχής τους στην σύνοδο της Κρήτης, να ήταν αποτέλεσμα της μάχης για τις πρωτοκαθεδρίες.
    Και τώρα με την σύναξη στο Αμμάν, δεν καταπολεμείται ο Οικουμενισμός, αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την έννοια ότι όλοι θέλουν την ηγεμονία (όπως φυσικά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και γι αυτό ίσως έκανε την προκλητική ενέργεια στην Ουκρανία), και ο Πατριάρχης Θεόφιλος την προστασία των Ρώσων, αφού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θέλει να χαλάσει την καλή σχέση με τους Εβραίους, λόγω και του Ερντογάν που έχει να αντιμετωπίσει.Θα δούμε φυσικά πως θα καταλήξουν όλα αυτά.
    Εύχομαι με όλη μου την καρδιά, να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το καλό της Ορθοδοξίας (είτε το πιστεύουμε είτε όχι), όπως και εύχομαι να είναι λάθος το πνεύμα των κατηγοριών και των στοιχείων απέναντι στον νυν Πατριάρχη Θεόφιλο. Το εύχομαι με όλη μου την καρδιά, και ζητώ για άλλη μια φορά συγγνώμη απ΄τον Θεό, αν δεν έπρεπε να αναφερθώ καθόλου σε αυτόν.
    Όσον αφορά τον Μητροπολίτη Ισίδωρο, δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, ούτε είπα κάποια δική μου κρίση γι αυτόν, αλλά είπα ότι «αν αληθεύει ότι όντως έχει ειπωθεί, τότε εκτίθεται η Ορθοδοξία». Εύχομαι να μην έχει ειπωθεί αυτό το πράγμα, και εύχομαι να δώσει ο Θεός δύναμη, και κάθε ευλογία, και σε αυτόν και σε όλους όσους σχετίζονται με τα Πανάγια Προσκυνήματα.

    Καλή Σαρακοστή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή Μαρία, Καλή Σαρακοστή. Μήν ανησυχείς γιά τήν πιθανότητα σκανδαλισμού τών πιστών. Ολοι μας γνωρίζουμε τά παιχνίδια εξουσίας τών εκκλησιαστικών παραγόντων. Δέν επηρεάζουν τήν πίστη μας. Ο προηγούμενος Πατριάρχης ήταν γνωστός από τό Μετόχι τού Παναγίου Τάφου τής Αθήνας.Στήν εκλογή του ήταν μπλεγμένος ο Χριστόδουλος. Τό Ελληνικό στοιχείο φθίνει καί δέν έχει πιά πολιτική κάλυψη από τήν Ελλάδα. Οι Ελληνες παλεύουν μέ τήν ψυχή στό στόμα νά κρατήσουν τά προσκυνήματα. Καί τί σημαίνει κρατάω τά προσκυνήματα τό βλέπουμε καί στήν Ελλάδα. Είδαμε τί έγινε στήν Λάρισα γιά παράδειγμα. Ολοι οι αξιωματούχοι τής εκκλησίας, τελευταίως είναι βουτηγμένοι στά σκάνδαλα. Σήμερα, όπως είναι ύποπτος κάθε ένας πού ζητά νά εκλεγεί βουλευτής, παρομοίως καί όσοι εισέρχονται στόν κλήρο. Αφού επιτρέπει ο Κύριος αυτή τήν κατάσταση νά υπάρχει μπορεί νά σημαίνει ότι αυτή ταιριάζει στήν πνευματική μας κατάσταση. Οποιος θέλει νά Τού δώσει τήν καρδιά του φροντίζει ο Κύριος καί τόν καθοδηγεί. Η διαφθορά δέν κρύβεται. Ακόμη καί ο Διόδωρος δέν άφησε σπουδαία κληρονομιά. Εχουμε ό,τι αξίζουμε. Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το 1847 ξέσπασε σύγκρουση σχετικά με τον έλεγχο της εκκλησίας της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. Εκείνη την εποχή μόνο οι ορθόδοξοι και προχαλκηδώνιοι Αρμένιοι είχαν τα κλειδιά του ναού, παραχωρώντας κατά το δοκούν τα δικαίωμα χρήσης του στους ρωμαιοκαθολικούς.
    Κάποια στιγμή εκλάπη από το ναό ένα ασημένιο αστέρι, προσφορά των ρωμαιοκαθολικών.Το γεγονός αυτό ενέτεινε τη σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών δογμάτων χριστιανών, η οποία όμως είχε ουσιαστικά ξεκινήσει από το 1845, όταν, για πρώτη φορά από το 1291, ο πάπας Πίος Θ’, έστειλε ρωμαιοκαθολικό πατριάρχη στην Ιερουσαλήμ.
    Σταδιακά η διαμάχη των δογμάτων εξελίχθηκε σε πολιτική, με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Πεδεμόντιο, το Βασίλειο της Νεαπόλεως και το Βέλγιο, να ασκούν πιέσεις στους Οθωμανούς,υπέρ των ρωμαιοκαθολικών,στους Αγίους Τόπους.Η Γαλλία ειδικά, ανέλαβε τον ρόλο του προστάτη των ρωμαιοκαθολικών.Χάρη στην υποστήριξή της, ο πάπας άρχισε να εντείνει τις απαιτήσεις του, ζητώντας πλέον να έχει έλεγχο και στον ναό του Παναγίου Τάφου και στον τάφο της Παναγίας, στη Γεσθημανή.
    Οι Τούρκοι,αρχικά επέδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για τις διαμάχες των «απίστων», παρακολουθώντας τις, όχι χωρίς ευχαρίστηση.Όταν όμως η κατάσταση άρχισε να εκφεύγει συγκάλεσαν,στην Ιερουσαλήμ, το 1851,σύσκεψη εκπροσώπων των τριών χριστιανικών δογμάτων, η οποία όμως δεν κατέληξε πουθενά.Τελικά η απόφαση των Τούρκων να δώσουν κλειδιά του ναού της Γεννήσεως και στους ρωμαιοκαθολικούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ορθοδόξων.
    Έτσι οι Τούρκοι άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν, θεωρώντας ότι με την πάροδο του χρόνου τη διαμάχη θα καταλάγιαζε.Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.Ο Λουδοβίκος Ναπολέων, ανεψιός του Μεγάλου Ναπολέοντος,ο οποίος, το 1852, έγινε αυτοκράτορας με το όνομα Ναπολέων Γ είχε την ιδέα εμπλοκής της Γαλλίας στους Αγίους Τόπους.
    Η Βρετανία δεν είχε καμία συμπάθεια για τη Γαλλία. Τελικά όμως η Ρωσία αποδείχτηκε πιο επικίνδυνη για τα βρετανικά συμφέροντα. Η σύγκρουση Βρετανίας-Ρωσίας ήταν αρχικά εμπορικής φύσεως.Το τελευταίο που οι Βρετανοί επιθυμούσαν ήταν η περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρωσίας.Κάθε, κατά συνέπεια, ρωσική απόπειρα εκμετάλλευσης της αδυναμίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείτο σοβαρή απειλή για τη Βρετανία.Οι Βρετανοί, ειδικά, δεν θα επέτρεπαν ποτέ στους Ρώσους να κυριαρχήσουν στα στενά των Δαρδανελίων και στην Περσία.
    Στα τέλη του 1852 ο τσάρος Νικόλαος Α΄αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις του κατά των Τούρκων, εμφανίζοντας τη Ρωσία, ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων. Βασικές αφορμές της ρωσικής πίεσης προς τους Τούρκους ήταν η παράδοση από αυτούς κλειδιών του ναού της Γεννήσεως στους ρωμαιοκαθολικούς.
    Ο τσάρος αποφάσισε ότι είχε έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσει το προαιώνιο ρωσικό όνειρο,να διαλύσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να φέρει τη Ρωσία στις «θερμές» θάλασσες. Σε πρώτο χρόνο αποφάσισε να αποστείλει στην Κωνσταντινούπολη τον πρίγκιπα Αλεξάντρ Μέντσικοφ, με σκοπό να πιέσει ασφυκτικά τους Τούρκους.
    Ο Μέντσικοφ όφειλε να πιέσει τους Τούρκους να επιβεβαιώσουν όλα τα παλαιά προνόμια στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αυτόν ήταν το έλασσον αίτημα και αποσκοπούσε στην ταπείνωση του σουλτάνου, αλλά και το Ναπολέοντα Γ΄, που εμφανιζόταν ως προστάτης των Ρωμαιοκαθολικών.
    Το μείζων αίτημα ήταν όμως άλλο. Η Ρωσία απαιτούσε από τον σουλτάνο να την αναγνωρίσει, επισήμως, ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το αίτημα αυτό, θα επέτρεπε στη Ρωσία να επεμβαίνει, κατά το δοκούν, στα εσωτερικά του οθωμανικού κράτους.Κατά συνέπεια το αίτημα αυτό δεν μπορούσε, επισήμως, όπως ζητούσε η Ρωσία, να γίνει αποδεκτό.
    Οι Τούρκοι αποδέχτηκαν τους “θρησκευτικούς” όρους των Ρώσων. Ωστόσο η όλη διαμάχη είχε εκφύγει από το θρησκευτικό πλαίσιο. Στις 5 Μαΐου 1853 ο Μέντσικοφ έθεσε στους Τούρκους ένα τελεσίγραφο, βάσει του οποίου είχαν πέντε ημέρες καιρό για να αποδεχθούν τη ρωσική «προστασία» επί των ορθοδόξων υπηκόων τους. Οι Τούρκοι όμως αρνήθηκαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να αναλάβει τον ρόλο του προστάτη.
    (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. (συνέχεια) Η μη αποδοχή των όρων του εξόργισε τον τσάρο. Στις 2 Ιουλίου 1853 δύο ρωσικά σώματα στρατού, με συνολικά 50.000 άνδρες εισέβαλαν στην αποστρατιωτικοποιημένη Μολδαβία. Ως τις 15 Ιουλίου οι Ρώσοι είχαν προελάσει μέχρι το Βουκουρέστι, στο πριγκιπάτο της Βλαχίας, σχεδόν χωρίς αντίσταση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στη Βιέννη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1853, χωρίς όμως αποτέλεσμα.Έναντι της Ρωσίας αντέδρασαν έντονα Βρετανοί και Γάλλοι, οι οποίοι φοβούμενοι πιθανή ρωσική ενέργεια για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν να στείλουν τους μεσογειακούς στόλους τους εκεί, καλύπτοντάς την Πόλη από ρωσική επίθεση. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την προστασία και το διπλωματικό βάρος που τους προσέδιδε η παρουσία των συμμαχικών στόλων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας τελεσίγραφο, στις 8 Οκτωβρίου 1853, στους Ρώσους. Οι Ρώσοι απλώς αγνόησαν το τουρκικό τελεσίγραφο και οι Τούρκοι τους κήρυξαν τον πόλεμο στις 4 Οκτωβρίου 1853. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ακολούθησαν… χριστιανοί όντες.
    (Πηγή:Infognomon Politics) Τότε:"Οι Βρετανοί δεν θα επέτρεπαν ποτέ στους Ρώσους να κυριαρχήσουν στα στενά των Δαρδανελίων...ο τσάρος Νικόλαος αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις του κατά των Τούρκων, στο ζήτημα των Αγίων Τόπων, εμφανίζοντας τη Ρωσία, ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων...έναντι της Ρωσίας αντέδρασαν Βρετανοί και Γάλλοι, οι οποίοι φοβούμενοι την ρωσική κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν να στείλουν τους στόλους τους καλύπτοντας την Πόλη από ρωσική επίθεση...οι Ρώσοι απλώς αγνόησαν το τουρκικό τελεσίγραφο και οι Τούρκοι τους κήρυξαν τον πόλεμο στις 4 Οκτωβρίου 1853. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ακολούθησαν… χριστιανοί όντες".

    Διαβάζουμε σε άρθρο στις 06.12.2017:"Σύσκεψη κορυφής στη Μόσχα με την ξαφνική μετάβαση του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ'.Παρών ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, και ο Πατριάρχης Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν παρεμβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ενεργά στο βρώμικο σχέδιο του Ισραήλ να αλώσει με το έτσι θέλω την εκκλησιαστική περιουσία του Πατριαρχείου, σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους...
    η συνέχεια εδώ:
    https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/patriarheia/5863467_eimaste-poly-konta-sta-simeia-ton-kairon-patriarhis-theofilos-g-zito
    Όμως Αμερική και Ισραήλ είναι αδύνατο να αφήσουν τους Ρώσους να πλησιάσουν στην περιοχή διαδραματίζοντας κάποιον ενεργό ρόλο.Καμιά φορά η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως copy paste,με τους ίδιους πρωταγωνιστές,τα ίδια σκηνικά με διαφορετικούς ίσως β'ρόλους.
    Ο καιρός γαρ εγγύς...Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή Σαρακοστή αδελφέ Αμέθυστε.Σ' ευχαριστώ.Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω με κάποιο τρόπο να γίνουν τα λόγια μου, αιτία για οτιδήποτε δεν θέλει ο Θεός, απ΄το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Είτε αιτία κατάκρισης (πόσο μάλλον άδικης), είτε κλονισμού κτλ.. Συμφωνώ βέβαια μαζί σου, ότι ο σκανδαλισμός δεν είναι τόσο απλός, διαφορετικά με τόσα που ακούμε (ειδικά σήμερα με τα ΜΜΕ και το ίντερνετ), θα έπρεπε να είμαστε όλοι κλονισμένοι. Υπάρχουν συνήθως και άλλοι λόγοι.
    Επειδή όπως έχω ξαναπεί, δεν γνωρίζω παλαιότερα εκκλησιαστικά γεγονότα, εκτός αν τύχει να υπάρχουν σε κάποιο πρόσφατο άρθρο, απ΄το οποίο τα μαθαίνουμε, δεν γνωρίζω αυτά στα οποία αναφέρεσαι, αλλά καταλαβαίνω ότι πρόκειται μάλλον για επιδίωξη αξιωμάτων.
    Είναι γεγονός πάντως ότι ο διάβολος τους πρώτους που θα χτυπήσει πάντοτε θα είναι τα εκκλησιαστικά πρόσωπα, για να διαβάλλει σύσσωμη την Εκκλησία, και να εξευτελίσει την Πίστη μας.Το λένε όλοι οι Άγιοι Γέροντες. Ανεξάρτητα δηλ. αν ένας τέτοιος άνθρωπος είναι σε ψηλό ή χαμηλό πνευματικό επίπεδο, ο διάβολος του κάνει σφοδρό πόλεμο με κάθε τρόπο. Πόλεμο λογισμών, πόλεμο σαρκικότητας, πόλεμο φιλοδοξίας, απληστίας κτλ.. Οφείλουμε όλοι να προσευχόμαστε για όλους. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού.
    Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και πράγματα (συνήθως για επιμέρους πρόσωπα) τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση να παραθέσω. Δεν θα παίζουμε το παιχνίδι του διαβόλου ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται για κοινές συκοφαντίες, και ότι κατάφερε να ρίξει κάποιους ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο. Επομένως ο λόγος είναι για θέματα Πίστεως.
    Με βάση αυτό, λόγω της σύναξης στο Αμμάν, ανέφερα τα τεκταινόμενα για να δούμε ότι το θέμα είναι πολύ ευρύτερο, και οι ισορροπίες ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λεπτές και κρίσιμες, με βάση τα πολιτικά γεγονότα και όσα έρχονται (και την βιασύνη των Ισραηλινών).
    Όμως υπάρχει κάτι επιπλέον (ένας λόγος που μίλησα) που εμένα προσωπικά με ενοχλεί, και αποτελεί ένα στίγμα για το Πατριαρχείο, επομένως θα έπρεπε όλοι τους να φροντίσουν να λυθεί. Είναι η πολύ άσχημη εικόνα ενός γέροντος και άρρωστου πρώην Πατριάρχη, σε μια εξευτελιστική κατάσταση εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει αθωωθεί για όλες τις κατηγορίες.
    Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος λέει ότι ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτου, πήγε και έβαλε μετάνοια στον πρώην Πατριάρχη ζητώντας του ταπεινά συγγνώμη που τον υποπτεύθηκε. Ο νυν Πατριάρχης το μόνο που λέει στις συνεντεύξεις είναι ότι ο πρώην «δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και την καθαίρεσή του». Γιατί όμως δεν αναφέρεται κανείς στην αθώωσή του απ΄τα Δικαστήρια;Γιατί δεν τον «αποκαθιστούν» (τιμητικά και όχι με ανάληψη καθηκόντων) εφόσον αθωώθηκε; Είναι θέμα ηθικό και δεοντολογικό, ώστε να ησυχάσει ο άνθρωπος και να φύγει απ΄αυτή τη ζωή δικαιωμένος, και όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πως είναι δυνατόν να «κρατείται» ουσιαστικά, για «να μην μιλήσει».Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι φοβούνται να μην αρχίσει να λέει διάφορα «ανυπόστατα» πράγματα, και να κατηγορεί τον Θεόφιλο, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι; Ένας άνθρωπος ετοιμοθάνατος είναι πλέον. Αυτό το γεγονός έχει στιγματίσει το Πατριαρχείο.Ακόμα και οι άπιστοι, γνωρίζουν αυτή τη μελανή εκκλησιαστική σελίδα, που πρέπει έστω και τώρα να διορθωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Νίκο, το άρθρο απ΄το Πενταπόσταγμα αναφέρεται στην επιχειρούμενη «δήμευση λόγω χρεών» περιουσίας του Πατριαρχείου απ΄το Ισραήλ, και της επίκλησης βοήθειας του Πατριάρχη Θεόφιλου απ΄τους Ρώσους (και τον Πάπα), όπως και το άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου που παρέθεσα σε άλλο σχόλιο. Το κρίσιμο σημείο όμως είναι για ποιο λόγο ζητάει βοήθεια.Το είπα και στο προηγούμενο σχόλιο. Την ζητάει για να συνεχίσει να διαχειρίζεται ο ίδιος την περιουσία, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν όλες αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους του, που ούτως ή άλλως την μεταβιβάζουν και πάλι στους Ισραηλινούς. Απλώς επικαλείται τα οικονομικά οφέλη για το Πατριαρχείο.

    Ως προς τον ρόλο των Ρώσων μακάρι να γίνει αυτός του «προστάτη των Ορθοδόξων». Και ποιος δεν το θέλει. Αλλά μας έχουν απογοητεύσει πολλές φορές.
    Αντιγράφω από σχετικό άρθρο του Αντ/γου Νίκου Ταμουρίδη, και μακάρι επαναλαμβάνω να δούμε ένα πανορθόδοξο μέτωπο (το εύχομαι ολόψυχα).
    «Ο Ρωσικός παράγοντας. Πάντα καλοδεχούμενος, αλλά και πάντα με υποσχέσεις που δυστυχώς δεν τήρησε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα γνωστά Ορλωφικά με τις τραγικές εξελίξεις για τους Έλληνες ή τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας εις βάρος κυρίως της Ελλάδος; Τις αλλεπάλληλες απελευθερώσεις του Ανατολικού Πόντου, όπου μετά τις συμφωνίες με την Τουρκία και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων οι Τούρκοι εκτελούσαν σκληρά αντίποινα κατά των Ελλήνων; Tη βοήθεια προς τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1919 και τη Ρωσοτουρκική συμφωνία το 1921 κατά των Ελλήνων ή την παρέμβασή της με αποτέλεσμα τον αδελφοκτόνο πόλεμο του 1946-49; Ή ακόμα και το γεγονός ότι «έτρεξε» νωρίς-νωρίς (6/8/92) να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία;
    Ούτε και στις ημέρες μας δεν κατορθώνει δυστυχώς η Ρωσία να φανεί πειστική ότι, εκτός από το καθαρό συμφέρον της, ενδιαφέρεται, έστω και λίγο ανιδιοτελώς, για την ομόδοξη Ελλάδα. 
    Η πρόσφατη συμμαχία της με την Τουρκία και η πώληση ενός τέτοιου στρατηγικού όπλου, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα  S-400, που στρέφεται απευθείας εναντίον της Πατρίδας μας, καθώς και οι λοιπές κατά των Ελληνικών συμφερόντων κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προσμονής αδελφικής συμπαράστασης.
    Όλα στο βωμό του συμφέροντος! Έτσι είναι τα συμφέροντα των ισχυρών! Πάνω από όλα, πάνω από την ειρήνη, πάνω από την φιλία, από την πίστη, από την ευημερία των λαών!
    Σήμερα, που τα σύννεφα του πολέμου όλο και πυκνώνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, απομένει να δούμε την τελική στάση της Ρωσίας. Σήμερα που η ανατολική Μεσόγειος δονείται από μία πολεμική βουή εξαιτίας κυρίως των νέο-οθωμανικών ονείρων της Τουρκίας του Ερντογάν, απομένει να δούμε τις συμμαχίες που θα συγκροτηθούν για την μοιρασιά τόσο του διαφαινόμενου υπάρχοντος πλούτου όσο και τις πιθανές αλλαγές συνόρων!
    Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, τα σύνορά μας δεν πρόκειται να τα φυλάξει κανείς Αμερικάνος ή Ρώσος ή Γερμανός ή Γάλλος ή Άγγλος. Θα τα φυλάξει ο Ελληνικός Στρατός, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα!
    «Η σύγκρουση των πολιτισμών» του κυνικού Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Σαμ. Χάντιγκτον είναι καθ’ οδόν.
    Ήδη ζούμε την δόμηση των αιτίων της σύγκρουσης, δηλ. την αθρόα εισβολή του Ισλάμ στην Ευρώπη και την αποχριστιανοποίησή της. Ο θρησκευτικός πόλεμος που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, θα δομήσει συμμαχίες θρησκευτικού χαρακτήρα. Τότε, ίσως συγκροτηθεί και το λεγόμενο Ορθόδοξο Μέτωπο. Οψόμεθα… Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, ή αν καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Μαρία,σχετικά με την απορία που εκφράζεις σε σχόλιο σου στις 29/2/20 5:17 μ.μ. "Γιατί δεν τον «αποκαθιστούν» (τιμητικά και όχι με ανάληψη καθηκόντων) εφόσον αθωώθηκε;" να πούμε ότι τον Ιούλιο του 2019 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,προχώρησε στην αποκατάσταση του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Θεοφίλου,"ᾖρε ὁμοφώνως τήν καθαίρεσιν τοῦ μοναχοῦ Εἰρηναίου καί ἀποκατέστησε Αὐτόν εἰς τό Ἀρχιερατικόν ἀξίωμα, τό ὁποῖον ἐκέκτητο πρίν καί εἰς τόν βαθμόν τοῦ πρῴην Πατριάρχου Ἱεροσολύμων, ἀποδιδοῦσα εἰς Αὐτόν πλήρη τόν ὀφειλόμενον σεβασμόν εἰς τό ἀξίωμα Αὐτοῦ τοῦτο".Μάλιστα ανακοινώθηκε στον ίδιο,στο Γαλλικό Νοσοκομείο των Ιεροσολύμων όπου νοσηλευόταν,με την φροντίδα του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου π.Χρυσοστόμου.
    Παραθέτουμε σχετικό link:
    https://m.naftemporiki.gr/story/1501469/patriarxeio-ierosolumon-apokatastathike-se-proin-patriarxi-o-eirinaios
    Τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή με τον πρώην Πατριάρχη, δεν ακούγονται ευχάριστα σε κανέναν.Εύχομαι Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρομαι αγαπητέ Νίκο με αυτό που διαβάζω, έστω και αν έγινε μετά από τόση καθυστέρηση και ψυχική και σωματική ταλαιπωρία αυτού του ανθρώπου. Τουλάχιστον να ησυχάσει, γιατί βίωνε όλο αυτό, ως ένα είδος «αποσχηματισμού» του.
    Σου εύχομαι κι εγώ Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να συμπληρώσω κάτι τελευταίο. Βλέποντας ανάμεσα στ΄ άλλα και αυτό το δημοσίευμα: https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/17501-to-patriarxeio-ierosolumon-poulise-kai-ti-bila-tis-filotheis
    καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι στα θέματα που ανοίχθηκαν εδώ.
    Βλέπουμε π.χ. ότι οι επιβαρύνσεις με φόρους της εκκλησιαστικής περιουσίας, οδηγούν σε πωλήσεις ακινήτων.
    Επιπλέον επειδή γνωρίζουμε την κατάσταση με την δέσμευση Τραπεζικών Λογαριασμών όταν υπάρχουν οφειλές, πιθανόν και στο Ισραήλ να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και να οδηγούν σε καταθέσεις των χρημάτων από τις ενοικιάσεις και τις πωλήσεις σε προσωπικούς Λογαριασμούς.
    Τα λέω αυτά, γιατί δεν μπορώ όπως είναι φυσικό να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει με τα οικονομικά και περιουσιακά θέματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ούτε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται π.χ. εξωχώριες Εταιρείες για την «διαδρομή» των συναλλαγών.
    Πιθανόν όλα αυτά να είναι μια «πλάγια οδός», ώστε να εκφύγουν τα χρήματα του Πατριαρχείου από φορολόγηση, ή κατάσχεση λόγω χρεών, από το Ισραηλινό Κράτος. Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να γνωρίζω αν επωφελούνται σε προσωπικό επίπεδο κάποια πρόσωπα (όπως υπονοείται από κάποιους ανθρώπους), ή αν όσα γίνονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, είναι με βάση «το μη χείρον βέλτιστον», δηλ. για να διασώσουν τα υπόλοιπα. Μόνο ο Θεός γνωρίζει.
    Εμείς οφείλουμε όμως να μιλήσουμε αν δούμε κάποιο επιπλέον στοιχείο, όπως αυτό με την επιβάρυνση των φόρων, για να φανούν όλες οι παράμετροι.
    Εύχομαι ειλικρινά όσα γίνονται να είναι «κατά Θεόν» (στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν).
    Επαναλαμβάνω όμως ότι η κακή εικόνα του Πατριαρχείου τόσα χρόνια ήταν περισσότερο λόγω των καταστάσεων με τον πρώην Πατριάρχη, που ευτυχώς τουλάχιστον τώρα έκαναν αυτή την αποκατάσταση για την ηθική του δικαίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα αγαπητή φίλη Μαρία.Έτσι είναι.Η όποια καθυστέρηση και ψυχοσωματική ταλαιπωρία που αναφέρεις δεν οφείλεται στους Πατέρες της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας ούτε φυσικά στον Πατριάρχη Θεόφιλο. Το 2019,το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναγνώρισε ως νόμιμο το συμβόλαιο του 2005 με το οποίο οι έποικοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα για 99 χρόνια, έτσι ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος αποκαταστάθηκε. Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Πατριάρχης Θεόφιλος, υποστηρίζοντας ότι η αγοραπωλησία ήταν αποτέλεσμα δωροδοκίας. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο συνεργάτης του πρώην Πατριάρχη Ειρηναίου Νίκος Παπαδήμας είχε λάβει 35.000 δολάρια, αλλά έκρινε ότι η αγοραπωλησία των τριών ακινήτων –μεταξύ των οποίων δύο ξενοδοχεία– ήταν νόμιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή