Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ Άλλη μια άγρια νύχτα στον Έβρο. Τα δίνουν όλα για όλα οι μετανάστες αλλά τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα.

ΕΚΤΑΚΤΟ Άλλη μια άγρια νύχτα στον Έβρο. Τα δίνουν όλα για όλα οι μετανάστες αλλά τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα.Άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα τρεις και τέσσερις και πέντε φορές, και μάλιστα έχουν κουραστεί.
Επέστρεψαν ακόμη και χωρίς χρήματα και κινητά πίσω και πλέον δεν έχουν μέσο να γυρίσουν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπαν, τώρα θα δοκιμάσουν τη βουλγαρική οδό.
Σ’ αυτούς προστίθενται και κάποιοι άνθρωποι από την Ιντλίμπ που έφθασαν από τη νότια Τουρκία και έτσι σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 άλλαξε η στάση των τουρκικών Αρχών.
Απαγόρευσαν τη διάβαση των δημοσιογράφων στη γέφυρα ενώ έχει απλωθεί το μεταναστευτικό κύμα και στα νότια σημεία του Έβρου όπου οι μετανάστες απογοητευμένοι επιχειρούν από άλλα σημεία να μπουν στην Ελλάδα, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

7 σχόλια:

  1. Μετά τη δήλωση της κ.Ακρίτα για την κατάσταση στον Έβρο:" Άκου φίλε.Μην μάς λες ‘η χώρα
    ΜΟΥ’ εκτός αν την πήρες προίκα" εδώ:
    https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6068555/akrita-gia-tin-katastasi-ston-evro-akoy-file-min-mas-les-i-chora-moy-ektos-an-tin-pires-proika

    ας διαβάσουμε την αποστομωτική απάντηση στην κ.Ακρίτα από έναν ακρίτα: https://www.newside.gr/2020/03/i-apostomotiki-apantisi-enos-evriti-stin-k-akrita/#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κ.Ακρίτα για τα ελληνόπουλα που τα βλέπει ως μαμόθρεφτα είπε:"Οι στρατιώτες μας είναι 20χρονα παλικαράκια που με το όπλο που κρατούν δεν έχουν σκοτώσει ούτε μπεκάτσα. Καλά καλά δεν ξέρουν να το χειρίζονται, θα τους βάλουμε στην πρώτη γραμμή του πυρός να κάνουν τι;"
    Ο Έλληνας ακρίτας της απαντά:"Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 20χρονα παλικάρια μας μια χαρά ξέρουν να χειρίζονται τα όπλα τους και αν χρειαστεί θα είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτό που μετράει είναι η ψυχή κι όχι η ηλικία. Γιατί καλό είναι να μη μισούμε κανέναν αλλά επειδή δεν μιλήσατε καθόλου για αγάπη, σας υπενθυμίζω αυτή τη μαγική λέξη και το τι μπορεί να κάνει η Αγάπη για την Πατρίδα.
    Κι όταν αγαπάς και προστατεύεις την πατρίδα είναι το καλύτερο σημάδι".

    Τελικά ποιους πρέπει να φοβόμαστε;Πάντως σίγουρα όχι τους τούρκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά φοβόμαστε τούς εαυτούς μας. Τό πρόβλημα είναι ότι η ψυχή δέν ενεργεί στήν κανονικότητα, στήν συνήθεια, όπου τά πάντα είναι προβλέψιμα καί τά οποία θέλουν μικρές ανανεώσεις γιά νά διατηρηθούν.Μιά άδεια, έναν νέο έρωτα, έναν Πικάσσο, ένα παραδοσιακό Πάσχα γιά νά δυναμώσει τίς ρίζες μας. Η ψυχή καθαυτή είναι απρόβλεπτη.Καί καταργεί τήν κανονικότητα. Είναι εχθρός της. Αυτή τήν πραγματικότητα βίωσε η Αμερική στό Βιετνάμ. Παιδάκια αμούστακα καί ανέτοιμα πολέμησαν αλλά δέν μπόρεσαν νά επιστρέψουν στήν κανονικότητα. Τί έπαθαν; Βίωσαν τό μυστήριο τής ψυχής, η οποία δέν είναι ακριβώς η φιλοδοξία η οποία καθοδηγεί τήν ενότητα ψυχής καί σώματος μέ τήν οποία ζούμε τήν καθημερινότητα. Η ψυχή είναι τό εξαίφνης πού καθιστά έναν κανονικό άνθρωπο ήρωα. Ο ήρωας είναι δέ καί η αιτιώδης αρχή τής φιλοσοφίας. Ο Σωκράτης έθεσε τό μεγαλειώδες ερώτημα στόν ήρωα. Μπορείς νά τήν επαναλάβεις τήν ηρωική πράξη; Καί άν ναί μπορείς νά τήν διδάξεις; Αυτή είναι η φιλοσοφία. Παίρνει έναν πολίτη καί τόν καθιστά διά τής μαιευτικής ήρωα καί ίσως καί διδάσκαλο ηρωισμού, όπως γνωρίζουμε όλοι μας από τήν μαθητεία τού Αλέξανδρου στόν Αριστοτέλη. Μιά κανονική πολιτεία έχει ανάγκη από κοκκόρια καί κοκκορομαχίες. Καί πολλές γριές κόττες γιά τό δυναμωτικό ζουμί τους. Συνάντησα κάποτε έναν συμφοιτητή μου ο όποίος ακολουθώντας τήν μόδα είχε πάρει απολυτήριο στρατού. Δήλωσες ομοφιλόφιλος, τόν ρώτησα. Οχι, είπα στόν αξιωματικό:ξέρεις εσύ τί θά κάνω στήν πρώτη γραμμή μέ τό όπλο στά χέρια ; καί τόν κοίταξα μέ νόημα στά μάτια. Χαμογέλασα καί τού είπα. Ούτε εσύ ξέρεις. Μπορεί νά γεννηθείς ήρωας αυτές τίς στιγμές. Ο ήρωας είναι η εικόνα τού όλου ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμέθυστε,ζωγράφισες!!! "Η ψυχή είναι τό εξαίφνης πού καθιστά έναν κανονικό άνθρωπο ήρωα".
    εξαίφνης:"Μια μαγική λέξη με τις παραλλαγές της"
    εκ του εξ + αίφνης (από το αίψα που σημαίνει γρήγορα.)
    Ο Πλάτων στον διάλογό του Παρμενίδης τοποθετεί την άτοπη φύση του εξαίφνης ανάμεσα στην κίνηση και τη στάση, χωρίς να βρίσκεται μέσα στον χρόνο.
    Στο Συμπόσιο το καθαυτό ωραίο γίνεται εξαίφνης. Αυτό δε συλλαμβάνεται με την καθαρά διανοητική κατάκτηση, γράφει ο Συκουτρής, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση εις την οποίαν περιέρχεται η Ψυχή «αντικρύζουσα το Ωραίον ως κάτι απόλυτον, ως ιδέαν».
    Για τον Αριστοτέλη (Φυσικά 222.15) υπάρχει μια υποτυπώδης έννοια χρόνου αλλά είναι ασύλληπτη λόγω της μικρότητάς της.
    Παραλλαγές του εξαίφνης είναι και η «Στιγμή», η οποία κατά τον Κίρκεγκορ κυοφορεί την αιωνιότητα ή το «εν στιγμή Χρόνου» (Λουκάς Δ,6) όταν ο Διάβολος δείχνει στον Χριστό μέσα στην έρημο τα βασίλεια της οικουμένης.
    Αυτός όμως που συνδυάζει τον χρόνο με το μαγικό επίρρημα και ανιχνεύει τις έννοιες αιτία και αποτέλεσμα είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο οποίος θα γράψει στη Χαρούμενη γνώση «Το ότι ορισμένα αποτελέσματα παρουσιάζονται ξαφνικά μας ρίχνει σε πλάνη. Μα αυτό το ξαφνικό μόνο για μας υπάρχει. Σ' αυτό το δευτερόλεπτο του ξαφνικού υπάρχουν ένα σωρό φαινόμενα που μας διαφεύγουν. Μια διάνοια που θα 'βλεπε την αιτία και το αποτέλεσμα σαν μια συνέχεια και όχι, όπως εμείς, σαν έναν αυθαίρετο κατατεμαχισμό, η διάνοια δηλαδή που θα 'βλεπε τη ροή των γεγονότων, θ' αρνιόταν την ιδέα της αιτίας και του αποτελέσματος, όπως και κάθε προσδιοριστικότητας».
    Η έννοια της στιγμής του Κίρκεγκορ και το δευτερόλεπτο του ξαφνικού του Νίτσε, εμπνευσμένα και κρηπιδωμένα πάνω στο πλατωνικό «εξαίφνης», μας πείθουν πως πραγματικά υπάρχουν στον βίο της ανθρωπότητας στιγμές τόσης συμπυκνωμένης σοφίας και σημασίας, ώστε μέσα τους κυοφορούν την αιωνιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή