Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

«Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ» - Στέλιος Ράμφος



ΣΤΑ ΑΚΡΑ «Στέλιος Ράμφος» | 04/12/2019 | ΕΡΤ
Πηγή

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΩΤΙΝΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΟΣ. Ο ΡΑΜΦΟΣ ΦΕΡΕΙ ΒΑΡΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΡΑΞΗ. Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ.ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. 
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗΣ. Ο ΚΥΚΛΟΕΙΔΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΣ, ΟΠΩς ΤΟ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.  
ΑΛΛΟ Η ΦΥΣΙΣ ΑΛΛΟ Η ΦΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Η ΦΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΦΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, Ο ΝΟΥΣ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΤΩΝ , ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
Ο ΡΑΜΦΟΣ ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤ ΜΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΟΗΣΕΩΣ.
 Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΥΚΟΛΗ ΛΕΙΑ ΚΑΘΟΣΟΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΟΡΑΤΗ ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ,ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ, ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΕΘΕΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.
Ο ΡΑΜΦΟΣ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΥ, ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. ΟΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ.


ΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ  ΕΝΑ ΚΑΙΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΛΟΣΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ" ΕΚΔ, ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ.
"Ένα μεγάλο εμπόδιο είναι επίσης νά παρουσιάζεται κάποιος μόνο ώς 'Ιουδαίος" δηλ. νά παίρνει κυριολεκτικά τόν συμβολισμό καί τόν Λόγο τών Γραφών. Οπως ο Όσκαρ Κούλμαν ο οποίος στό βιβλίο του "Χριστός καί Χρόνος" απορρίπτει όλα τά προβλήματα πού σχετίζονται μέ τήν αιωνιότητα καί απογυμνώνει καί τόν χρόνο".

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/3/20 2:18 μ.μ.

    Με την φράση αόρατη υπεραισθητή Δημιουργία τι ακριβώς εννοείς;Τις αγγελικές δυνάμεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα. Τήν Ουράνιο Ιεραρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/3/20 2:46 μ.μ.

    Για την σωτηρία μας τι ρόλο παίζουν αυτές οι δυνάμεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενέργειες. Αποτελούν τό Στώμεν Καλώς. Τό τέλος, τήν τελείωση τής μάχης πού δίνει ο νούς μέ τά αφύσικα πάθη τής ψυχής,ώστε νά είναι έτοιμος στήν συνάντησή του μέ τόν Κύριο. Αυτή η τελείωση είναι η θέωση. Καί η θέωση κατά κάποιο τρόπο προυπόθεση τής υιοθεσίας, τής Βασιλείας. Σήμερα υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στήν θέωση καί τήν υιοθεσία διά τής μετανοίας. Αυτά μάς δίνονται ταυτόχρονα χωρίς νά είναι ταυτισμένα καί μέ διαφορά στήν έντασή τους. Οι ενέργειες τής Ουρανίου Ιεραρχίας στίς οποίες καλούμαστε νά μεθέξουμε είναι η κάθαρση, ο φωτισμός καί η τελείωση τού νού ή η θέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/3/20 3:38 μ.μ.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/3/20 4:20 μ.μ.

    Νά τος πάλι: Ερ.: Ποιο ήταν για εσάς το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αντίδραση της Εκκλησίας;

    Στ. Ρ.: Ηταν ότι δεν ήθελε να βάλει τον χρόνο στην αναζήτηση του θείου. Ενώ ο χρόνος που ζητούσε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι η ευθύνη. Με την ευθύνη εμπλουτίζεται η εμπιστοσύνη στον χρόνο. Για πρώτη φορά στην Ανατολική Εκκλησία θα βάλουν μέσα στο παιχνίδι τον χρόνο με τη μορφή της ευθύνης. Με την έννοια της εσωτερικής στρατεύσεως για το κοινό καλό. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και στο μέτρο που θα ζυμωθεί μέσα μας και δεν θα το ξεχάσουμε, πάμε για μια μεγάλη αλλαγή σε βάθος. Για πρώτη φορά θα μπει ο χρόνος, δηλαδή η αίσθηση του πραγματικού, μέσα στις πνευματικές ανάγκες. Αυτό ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να εξελιχθεί η κοινωνία μας. Ηταν διαφορετικά πράγματα ο χρόνος και η ανάγκη για το υψηλό και το απόλυτο. Τώρα με τον κορωνοϊό πρέπει να τα αφομοιώσουμε.
    Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/ramfos-synenteyxi-koronoios-synenteyxi

    Εμείς οι Χριστιανοί το μόνο που ξέρουμε είναι ότι «Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας» (Προς Εβραίους 13,8).

    ΑπάντησηΔιαγραφή