Συμβαίνουν σημαντικά πράγματα στην Κίνα τα οποία όμως περνούν απαρατήρητα. Η Κίνα διαθέτει ένα σύστημα παρακολούθησης των πολιτών της με διακηρυγμένο σκοπό τη μη εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πέραν κάθε φαντασίας. Τόσο ακραίο, που ο ίδιος ο Όργουελ δεν τόλμησε ποτέ να φανταστεί. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, ενώ η Δύση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Κίνα αυτοκαταστροφικά. Σαν να μην τρέχει τίποτα.Με τα δικά της παραμορφωτικά “γυαλιά”, ίσως διότι η μακρινή μας χώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία αυτή κατ’ αποκλειστικότητα…
Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί βασίζεται σε εξελιγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν ένα σύστημα εκατοντάδων εκατομμυρίων καμερών παρακολούθησης που βρίσκονται παντού, στις κινεζικές μεγαλουπόλεις τουλάχιστον. Οι πανίσχυροι αυτοί αλγόριθμοι, επιτρέπουν την αναγνώριση προσώπου ακόμη και αν το πρόσωπο είναι καλυμμένο με μάσκα ή φορά καπέλο. Το ζήτημα ήρθε στο φως της παγκόσμιας δημοσιότητας με αφορμή την ανάγκη ελέγχου της θερμοκρασίας του πληθυσμού που κυκλοφορεί εν καιρώ κορονοϊού, όμως έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές.
Στην Κίνα υπάρχουν εγκατεστημένες αυτή τη στιγμή 200-250 εκατομμύρια κάμερες, στην πλειοψηφία τους είναι κάμερες παρακολούθησης. Σε αυτές προστίθενται οι κάμερες ασφαλείας διαφόρων κτιρίων όπως είναι τράπεζες, γενικά κτίρια γραφείων κ.λπ., ενώ τελευταία έχουν εγκαταστήσει κάμερες σε όλα τα κτίρια που είναι κατοικίες.
Επισήμως, όλα γίνονται για διευκόλυνση των πολιτών. Για το καλό τους. Αν είσαι φορτωμένος στο μετρό, γιατί να πρέπει π.χ. να βγάλεις εισιτήριο και να μην ανοίξουν οι πύλες απλά κοιτώντας σε μια οθόνη; Με τον ίδιο τρόπο το ποσό του εισιτηρίου μπορεί να χρεώνεται αυτόματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Κι αυτή είναι μία μόνο δικαιολογία…
Με την αιτιολογία της ασφάλειας, για να βγεις από το κτίριο και να ανοίξει η πόρτα της εξόδου, πρέπει να πλησιάσεις το σύστημα της κάμερας, το οποίο θα καταγράψει το πρόσωπό σου όπου. Βεβαίως μαζί με αυτό καταγράφεται η ώρα που φεύγεις και στη συνέχεια που επιστρέφεις. Το σύστημα έχοντας ωστόσο τα στοιχεία σου, μπορεί με αυτή την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου να συνεχίσει να σε εντοπίζει μέσω του δικτύου καμερών, με αποτέλεσμα το κεντρικό σύστημα να έχει καταγράψει κυριολεκτικά, όλες τις κινήσεις σου.
Πού πηγαίνεις, πού συχνάζεις, ποια καταστήματα επισκέπτεσαι, ποιον συναντάς και όταν τελειώσεις τη μέρα σου την επιστροφή σου, αφού θα πρέπει πάλι να περάσεις το πρόσωπό σου από την κάμερα την ώρα που επέστρεψες, ώστε να σου επιτραπεί η είσοδος στο κτίριο, αφού μόνο έτσι ανοίγει η πόρτα.
Το σύστημα το οποίο τελευταία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κατοίκων για λόγους υγείας, έχει δημιουργήσει και μια συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα του κάθε πολίτη. Ο πληθυσμός για λόγους υγειονομικής παρακολούθησης, έχει χωριστεί σε τρεις πιθανές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι η κόκκινη και αφορά αυτούς οι οποίοι είναι φορείς ή ασθενείς του κορονοϊού. Η δεύτερη κατηγορία είναι η πράσινη και αφορά αυτούς που δεν είναι φορείς ή ασθενείς με τον ιό. Η τρίτη κατηγορία είναι η κίτρινη και αφορά όσους βρίσκονται σε καραντίνα. Το σύστημα, μόλις κοιτάξεις σε μια οθόνη, μπορεί να σημάνει συναγερμό εάν κυκλοφορείς ενώ δεν θα έπρεπε. Εάν έχεις πυρετό και δεν το ξέρεις, ή επιλέγεις να το αποκρύψεις. Κάπως έτσι φαίνεται πως στο μέλλον, θα αποκτήσει άλλη διάσταση και περιεχόμενο και ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Πέραν από τα θέματα της υγείας ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι καθαρά οργουελικός. Είναι η παρακολούθηση των πολιτών. Με βάση ένα “point system” το οποίο έχει εισαγάγει η κυβέρνηση της Κίνας, καταγράφεται η συμπεριφορά του κάθε πολίτη, κι αν η συμπεριφορά αυτή δεν ακολουθεί αποδεκτό κοινωνικά πρότυπο συμπεριφοράς, αυτό επιφέρει αρνητικούς βαθμούς… Με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων “βαθμών”, το σύστημα μετατρέπεται σε τιμωρητικό, με ποινές που φαντάζουν ασύλληπτες με βάση το δυτικό τουλάχιστον πρότυπο!
Αφαιρούνται δυνατότητες τις οποίες έχει όλος ο υπόλοιπος κόσμος! Για παράδειγμα, ο τιμωρημένος δεν θα μπορεί να βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου, δεν θα μπορεί μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Εάν δε η κατάσταση “παραβατικότητας” του ατόμου κλιμακωθεί, μπορεί να υπάρξει τιμωρία ακόμα και για το οικογενειακό περιβάλλον του! Συλλογική ευθύνη που παραπέμπει αλλού…
Να φανταστεί κανείς ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά συμπεριφορές οι οποίες εντάσσονται στα βαριά ποινικά αδικήματα, αλλά συμπεριφορές οι οποίες είτε είναι απλά ελαφρώς αντικοινωνικές, ή απλά δε συνάδουν με τις νόρμες τις οποίες έχει δημιουργήσει το καθεστώς. Αυτό που θεωρεί “σωστός τρόπος συμπεριφοράς”! Σαν να επιδιώκεται, μια κοινωνία με ελεγχόμενα “στρατιωτάκια”…
Το επόμενο ζήτημα στο οποίο τεκμηριώνει τα περί παρακολούθησης, είναι ότι στην Κίνα υπάρχει ένα διαδικτυακό “firewall”, ένας “τείχος προστασίας”, ο οποίος λειτουργεί ως τείχος απαγόρευσης. Αυτό το σύστημα περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους Κινέζους και επιτρέπει την πρόσβαση σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά κινέζικους.
Από τα πλέον δημοφιλή είναι το λεγόμενο “wechat”. Στο σύστημα αυτό όλα τα μηνύματα καταγράφονται. Ο καθένας που στέλνει μήνυμα, εάν αυτό εμπεριέχει δόση κριτικής απέναντι στο σύστημα, στην τοπική κυβέρνηση ή στην κεντρική κυβέρνηση, καταγράφεται και προστίθεται στο Point System, στον “φάκελο” ενός εκάστου. Και επανερχόμαστε σε όσα εξηγήθηκαν ανωτέρω…
Εάν βέβαια συμμορφώνεσαι και είσαι… υποδειγματικός Κινέζος πολίτης, έχεις… μπόνους! Έχεις άλλες διευκολύνσεις σε όλα σου τα θέματα, όσον αφορά την κοινωνική σου ζωή, την οικονομική σου επιβίωση, τις σπουδές των παιδιών, την καριέρα σου ή αυτή των παιδιών σου σε κρατικές υπηρεσίες και πάει λέγοντας.
Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον εφιάλτη που είχε φανταστεί ο συγχωρεμένος ο Όργουελ. Πρόκειται για έναν εφιάλτη ο οποίος σε τελική ανάλυση κάνει τον Χίτλερ και τον Στάλιν να μοιάζουν μάλλον ως… παιδιά αυστηρής θρησκευτικής χορωδίας και όχι αιμοσταγείς δικτάτορες.
Διότι μετατρέπει τη χώρα ολόκληρη σε φυλακή, όπου ελέγχεται η κίνηση σου ακόμη και όταν μπαίνεις ή βγαίνεις από το σπίτι σου. Κάθε κίνηση καθημερινά είναι καταγεγραμμένη, δεν ξεφεύγει τίποτα και δεν ξεφεύγει για κανέναν, διότι αυτό είναι ένα σύστημα που δεν εξαιρεί κανέναν. Δηλαδή έχει και εφαρμογή ακόμη και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει εφαρμογή και στα μέλη του κόμματος…
Ποία χρήση του συστήματος θα γίνει πέραν του point system είναι μία άλλη υπόθεση, η οποία επίσης χρήζει ανάλυσης, ως μία “ιστορία” η οποία θα μπορούσε να εμπλέκει πολλά και πολλούς. Θα μπορούσε π.χ. για κομματικά – κυβερνητικά στελέχη να συνεπάγεται ευκαιρίες πλουτισμού εάν έχουν πρόσβαση και δυνατότητα για αλλοίωση των στοιχείων; Θα μπορούσε να πλήττει και τους ίδιους με έμμεσους εκβιασμούς ανωτέρων τους; Θα μπορούσε να αφορά “μίζες” σε αυτούς για να κάνει κάποιος τα “στραβά μάτια” και να μην ναρκοθετήσει την ανέλιξη κάποιου;
Σε κάθε περίπτωση αφορά μια κατάσταση τραγική. Στη Δύση επικαλούνται μαρτυρίες από την Κίνα για να καταγγείλουν ότι αυτά γίνονται -παραδείγματος χάρη- σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην επαρχία Σινγιάνγκ. Αυτό που όμως πραγματικά συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο στην Κίνα, αφορά το 1,3 δισεκατομμύριο του πληθυσμού της γης και φυσικά μερικά ακόμα εκατομμύρια ξένων που ζουν εκεί (αρκετά εκατομμύρια Δυτικών, άλλων από την Άπω Ανατολή και άλλους από την Αφρική. ‘Ολοι ζούνε μόνιμα στην Κίνα για λόγους οικογενειακούς ή επαγγελματικούς).
Τι κάνει όμως η “πολιτισμένη” Δύση γι’ αυτή την κατάσταση; Πώς χειρίζεται το ζήτημα; Γνωρίζει ή όχι και σε ποιο βάθος το θέμα αυτό; Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι διαθέσιμη και στον δυτικό κόσμο, πόσο πιθανό είναι να βρεθούμε ενώπιον του ιδίου προβλήματος, όταν συχνά πυκνά ακούμε διάφορους “πεφωτισμένους” να μιλούν δημοσίως για την ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης;
Αυτό θα είναι το αντικείμενο σχολίου που θα δημοσιευθεί αμέσως μετά. Για να διαπιστώσουμε εάν ούτε ο Όργουελ είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μελλοντικής διαστροφής του ανθρώπινου γένους, τη στιγμή που επισήμως ομνύει στη Δημοκρατία και τις ελευθερίες.
https://www.defence-point.gr/news/o-sygchronos-quot-kinezos-orgoyel-quot-einai-poly-pio-efialtikos-apo-ton-aythentiko-dytiko
Απίστευτο! Όσα και αν ακούγαμε για την Κίνα, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κίνα είναι κτηνώδης .Αυτό το ξέρουμε από τον καιρό των αυτοκρατόρων πριν τον Μάο .Και για αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει Παγκόσμια Υπερδύναμη .Όσες χώρες γίνανε παγκόσμιες Υπερδυνάμεις είτε είχαν κατ επίφαση δημοκρατία πχ Αρχαία Ρώμη ως Δημοκρατία έκανε τις κατακτήσεις είτε είχαν ένα πανανθρώπινο ουμανιστικό μπλα μπλα όπως η ΕΣΣΔ .Η Κίνα έχει τα χαρακτηριστικά που είχανε οι Δυνάμεις του Άξονα η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η σημερινή καρικατούρα του Σουνιτικού Ισλάμ φτιαγμένη σε εργαστήρια Μυστικών Υπηρεσιών όχι ότι το αυθεντικό Ισλάμ είναι καλό αλλά οπωσδήποτε ουδέποτε ήταν σχιζοφρενες .Έτσι γίνονται απεχθείς αυτές οι Δυνάμεις και μετά έρχονται οι Δυτικοί μάστορες στην ανθρωπιστική αποικιοκρατία ως ελευθερωτές . Βέβαια στην προσπάθεια απελευθέρωσης έχουμε και καμία Χιροσίμα αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα .Αν η Κίνα δηλαδή οι ιθύνοντες είχαν την αποικιοκρατική εμπειρία των Δυτικών αντί για καταστολή στην Τιεν Αν Μεν το 1989 θα προχωρούσαν σε έναν ελεγχόμενο κοινοβουλευτισμό άλλωστε όλοι οι κοινοβουλευτισμοι ελεγχόμενοι είναι και στα παραβάν ο κόσμος θα επέλεγε μεταξύ ενός κεντροδεξιού και ενός κεντροαριστερού κόμματος και θα υπήρχαν και δύο μπαμπουλες ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερος .Με αυτό το σύστημα η Δύση έχει ηγεμονία όχι μόνο στον πλανήτη αλλά και στο εσωτερικό των μεγάλων Δυτικών χωρών όπου η χλεμπα ζει ακόμη κατά μέγα μέρος σε συνθήκες Καρόλου Ντίκενς .Εγώ συνεχίζω να φοβάμαι ότι ο Μεγάλος Αδερφός θα είναι φτιαγμένος ακραιφνώς δημοκρατικά με ψήφο εμπιστοσύνης στα κοινοβούλια οπότε η αντίσταση στην ασφυκτική παρακολούθηση θα θεωρείται ως αντιδημοκρατική ενέργεια .ΑΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΜ. εκτός απο σχόλια στον Αμέθυστο γράφεις και κανά βιβλίο; Αν ναι, ΠΟΥ μπορώ να το αγοράσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βρω PC και εκτυπωτή λέω να γράψω κανένα βιβλίο για τους 200 μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου . Για πολιτικά σχόλια θα συνεχίσω αποκλειστικά σε θρησκευτικά ιστολόγια . Ειρησθη εν παρόδω ότι με την γενική παράνοια λόγω κορωνοιου μας κόψαν και την μπάλα .Αντί για Μέσι και CR7 τρώμε στη μάπα τις ασχημοφατσες του Τσιοδρα και Χαρδαλια .Καλά που υπάρχουν τα βίντεο του Τζόρνταν και Μέσι και ξεχαρμανιαζουμε .ΑΜ Υστερόγραφο Και να με δουλεύεις 9 42 nema problema .Δίνεις ασίστ να γράψω ότι και το κόψιμο της μπάλας μέσα στο πρόγραμμα των εξουσιαστών είναι και αυτό .Αν δεν με δουλεύεις σορυ για την καχυποψία
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κομφουκιανισμος εχει ως κεντρο του συμπαντος. Ειναι θα λεγαμε ανθρωποκεντρικος. Χαρακτηριζεται απο εναν ατεγκτο ορθολογισμο. Η τηρηση της κοινωνικης ταξης ειναι προυποθεση για την επιτευξη της αρμονιας, ωστε να αποφευχθει το χαος και να λειτουργησει ομαλα μια κοινωνια. Εξελιχθηκε σε ενα πλαισιο ηθικων κανονων, ένα πλαισιο που αναδεικνυει τις εννοιες της ευσεβειας, τον σεβασμό στους ηλικιωμενους, την τηρηση των κοινωνικων υποχρεωσεων, με σαφώς διατυπωμένα πρότυπα που ρυθμιζουν τις αλληλεπιδρασεις και τις σχεσεις αναμεσα στους αρχοντες, τους υποτελεις και τον κοινο λαο, καθως επισης τις σχέσεις ανάμεσα σε νέους και γηραιότερους, αναμεσα σε πατερα και γιο, γυναίκα και άντρα κλπ. Όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις καθορίζονται από ένα αυστηρό πρωτόκολλο συμπεριφοράς, το οποίο στρεφεται γυρω απο τη σημασια του σεβασμου. Για τον Κομφουκιο, η ζωη ηταν ξινη καιχαοτικη επειδη οι κανονες και οι κανονισμοι δεν τηρουταν αυστηρα. Μια παλιά κινεζικη παροιμεα για τον Κομφούκιο εχει ως εξης: Εαν το χαλι δεν ειναι ευθεια, ο Δασκαλος δεν θα καθισει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κινεζικη κουλτουρα διαφεροποιειται απο τη δυτικη ως προς τις εννοιες του ατομου και της κοινοτητας. Στο δυτικο μπλοκ τα ατομικα συμφεροντα δικαιωματα κανοναρχουν το συλλογικο συμφερον, στην Κινα ο,τι είναι καλό για το σύνολο κατ αναγκη ειναι καλο για το ατομο. Υπαρχει μια συνθλιψη του ατομου μπροστα στο συλλογικο. Το συλλογικοειτε ως οικογενεια ειτε ως κρατος εχουν απολυτη προτεραιοτητα. Τα δικαιωματα του συνολου ειναι πανω απο τα ατομικα δικαιωματα. Ο κομφουκιανισμος δεν αναγνωριζει δικαιωματα αλλα μονο υποχρεωσεις. Ετσι κατανοουμε γιατι η Κινα δεν ασχολειται με τις κατηγοριες περι καταπατησησ δικαιωματων. Θα λεγαμε οτι ο δυτικός ατομικισμός προσκρούει στο κινεζικό κοινοτισμό πραγμα που το κομμουνιστικο κομμα χρησιμοποιει για να επιτυχει την χειραγωγηση δυτικού τυπου που εφαρμοζει. Στη ρητορικη του στο παρελθόν η υψιστη αρχη ηταν ο Αυτοκρστορας, τωρα ειναι το Πολιτικο Γραφειο του ΚΚΚ.
Στην Κινα εχει αφαρμογη το κρατικος καπιταλισμος με κομμουνιστικο προσωπο. Αυτη η ιεραρχικη απολυταρχικη δομη εχει κεντρισει το ενδιαφερον εδω και χρονους των εξουσιαστων και τραπεζιτων τησ γης. Αυτος ειναι και ο λογος που ενισχυθηκε η ειρηνικη επανοδος της Κινας στα πραγματα. Η χειραγωγηση που επιγχανεται απο την ροη κεφαλαιων προς το ΚΚΚ εδω και δεκαετιεσ εχει δυο σκοπους. Να εμφανισει εναν δευτερο ισχυρο πολο που θα ειναι εξαρτωμενος απο τα τραπεζικα κεφαλαια και την ροη τεχνολογιας και πληροφοριων. Να προλαβουν οι υπερουσιοι ως ξενιστες να εχουν λογο στα πραγματα της Κινας. Αυτο τους δινει βαθμους αυτονομιας ως προς τισ σχεσεις τους με τις ΗΠΑ και ταυτοχρονα την δυνατοτητα μεσα απο σωστες κινησεις κι εφοσον η Κινα νιωσει ισχυρη και ξεπερασει τον αιωνα της ντροπης τον 19ο, να χρησιμοποιηθει περαιτερω ως μοχλος.
Ο Μαο ειναι ενα αλλο μεγαλο κεφαλαιο.
Ο Κομφουκιανισμός, ο οποίος εκφυλίστηκε στον φορμαλισμό των Μανδαρίνων και σε ένα σύστημα εξωτερικών εντολών
ΑΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήμετά τη μέση ηλικία, γράφει ο Αριστοτέλης, ό άνθρωπος από τις νίλες που έχει πάθει (όντας προηγουμένως νεότερος και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΕΛΗΣ), καταντάει καχύποπτος. Όμως με εσένα εκφράζουμε γνήσιο ενθουσιασμό. Μας αρέσει, το ΥΦΟΣ με το οποίο μουρμουράς αυτά που έχεις να πεις...χαχα...και μεις αναρωτιόμαστε...διάφορα ...αλλά ...δεν θα σου τα πώ...σημασία έχει ότι μας δίνεις ωραίες πληροφορίες και εσύ και κάμποσοι άλλοι σε αυτό το ιστολόγιο, γι αυτό σας διαβάζουμε και ..νιώθουμε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ.