Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Χρ. Γιανναράς : Χρειαζόμαστε έναν Κοινωνικό μεταρρυθμιστή, όχι Πολιτικάντηδες


Ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς , μιλώντας στον 98.4 εκτίμησε ότι η κρίση της νέας πανδημίας , έδωσε στην Ελλάδα ένα φωτεινό παράδειγμα πως όταν οι ειδικοί παίρνουν τις αποφάσεις και μιλούν μες τιμιότητα στους πολίτες, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι πολίτες γίνονται υπόδειγμα προόδου και όχι φενάκη στα απαραίτητα μέτρα, σε αντίθεση με τις επικοινωνιακές φιοριτούρες των πολιτικών. Αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε για τμήματα της Διοικούσας Εκκλησίας , που μετατράπηκε από πνευματική ηγεσία σε διοικητικό υπάλληλο του δημοσίου και εκτελεστικό όργανο του κράτους. Μίλησε ακόμη για μετατροπή των βιωματικών σχέσεων των πιστών σε λατρεία ειδώλων με ευθύνη Ιεραρχών κατώτερων των περιστάσεων σε μια περίοδο που ο άνθρωπός έχει ανάγκη από περισσότερο φως.

https://www.youtube.com/watch?v=0QzaTWPxxYE

ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ.
ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

Πιστεύω, Κύριε, καὶ ὁμολογῶ, ὅτι σὺ εἶ ἀληθῶς ὁ Χριστός, ὁ Υἱὸς τοῦ
Θεοῦ τοῦ ζῶντος, ὁ ἐλθὼν εἰς τὸν κόσμον ἁμαρτωλοὺς σῶσαι, ὧν πρῶτος
εἰμὶ ἐγώ. Ἔτι πιστεύω, ὅτι τοῦτο αὐτό ἐστι τὸ ἄχραντον Σῶμά σου καὶ τοῦτο
αὐτό ἐστι τὸ τίμιον Αἶμά σου. Δέομαι οὖν σου· Ἐλέησόν με, καὶ συγχώρησόν
μοι τὰ παραπτώματά μου, τὰ ἑκούσια καὶ τὰ ἀκούσια, τὰ ἐν λόγῳ, τὰ ἐν
ἔργῳ, τὰ ἐν γνώσει καὶ ἀγνοίᾳ· καὶ ἀξίωσόν με ἀκατακρίτως μετασχεῖν τῶν
ἀχράντων σου Μυστηρίων, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν, καὶ εἰς ζωὴν αἰώνιον. Ἀ‐
μήν.

Όπως βλέπουμε και στην ευχή του Αγίου που έγραψε το κείμενο της θείας Λειτουργίας, η Θεία Ευχαριστία αφορά πρωτίστως την άφεση των αμαρτιών μας από το Χριστό. Δεν αφορά ούτε τη συναδέλφωση, ούτε την αγάπη, ούτε την "κοινωνία προσώπων".

Γεώργιος

2 σχόλια:

  1. Πριν μερικούς μήνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Χρήστο Γιανναρά με το Οφφίκιο του Αρχοντος Mεγάλου Ρήτορος λέγοντας μεταξύ άλλων:
    "Αναγνωρίζομεν την διαρκή και ευδόκιμον δημοσίαν μαρτυρίαν σας "περί της εν ημίν ελπίδος",τον γλαφυρόν λόγον του χαρισματικού ομιλητού και συζητητού,ο οποίος ήγγιζε και εγγίζει τας χορδάς της ψυχής και της διανοίας αναριθμήτων ανθρώπων,ημετέρων και θύραθεν.Είσθε ο εκφραστής και υπερασπιστής της Αληθείας ως "κοινωνίας",του "πολιτισμού της σχέσης" του "πολιτισμού του προσώπου". Κατωρθώσατε να διατυπώσετε εις σύγχρονον συναρπαστικήν γλώσσαν, και εν διαλόγω με την φιλοσοφίαν και την επιστήμην, την αλήθειαν της εκκλησιαστικής εμπειρίας,όπως αυτή εβιώθη εις την παράδοσιν της Ορθοδοξίας..." και πολλά άλλα.
    Στην αντιφώνησή του, ο Χρήστος Γιανναράς,είπε μεταξύ άλλων: "Ειδικά σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο αξιώνεται από τον Θεό να ζει το μεγαλείο της άκρας ταπείνωσης, λοιδορούμενο, θλιβόμενο, κακουχούμενο, όχι από εναντίους και αντιπάλους, αλλά από τα "κύκλω της τραπέζης του έκγονά του".Το Πατριαρχείο, για άλλη μία φορά, σηκώνει τον σταυρό προπηλακισμών και απειλών της επηρμένης οφρύος των αριθμητικά ισχυρών, βεβαιώνοντας την αρχοντιά του λειτουργήματός του".
    Τι να πούμε,όταν υπάρχει τέτοια σχέση μεταξύ τους,να μην πει έναν καλό λόγο;
    Όσο για τις αναφορές του στο Άγιο Φώς,τότε που ρώτησε η γυναίκα του στα Ιεροσόλυμα,τον υπέροχο επίσκοπο,που είχαν γνωρίσει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και του είπε για τις καντήλες στις Αγίες Τράπεζες όλων των Εκκλησιών μπλα,μπλα,μπλα...ίσως να έπρεπε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων να τον τιμήσει με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου. Άλλωστε ο κ.Γιανναράς αναφέρει ότι το θαύμα σε υποχρεώνει να πιστέψεις,είναι υποταγή.
    Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον κ. Γιανναρά,ούτε θα θέλαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα προτείναμε στον κ.Γιανναρά να ακούσει το π.Αντώνιο Στυλιανάκη (ιατρό) τι λέει για το Άγιο Φως μετά το 15:40 του βίντεο.
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=948&v=T67TVMInlwE&feature=emb_logo

    ΑπάντησηΔιαγραφή