Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Σχόλια στην Ανοικτή Επιστολή του Ιερομονάχου Ευθυμίου

Παρουσίαση σύνολης της εργογραφίας του Αρχιμ. Χρυσόστομου Παπαδάκη ...Η επιστολή του Ιερομονάχου Ευθυμίου δημοσιεύθηκε από ό,τι είδα στις 14 Απριλίου σε ‘’Πεμπτουσία’’ και ‘’Ρομφαία’’ ως ανοικτή επιστολή, και μία μέρα πριν στο ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’ ως περίπου …διάγγελμα αφού απευθύνεται ‘’προς τον λαό’’. Επί του κειμένου αυτού θα ήθελα να κάμω τα παρακάτω σχόλια:
1.Αρχικά διαμαρτύρεται, διότι χρησιμοποιήθηκε το όνομά του για λόγια που δεν είπε ή για λόγια του που διαστρέβλωσαν. Δεν είναι ο μόνος. Όργιο γίνεται στο διαδίκτυο με τέτοια φαινόμενα. Εμφανίσεις Αγίων, διαβεβαιώσεις των για θαύματα, παραγγελίες των και δεν συμμαζεύεται! Η προέλευσή τους βέβαια μέσα στο σκοτάδι της ανωνυμίας.
Και επειδή ο ίδιος επικαλείται τον Άγιο Παΐσιο τον οποίο έζησε, θα θυμάται που έλεγε ότι υπάρχουν και ‘’ευλαβείς με βλάβη’’! Το ανέφερε και ο άγιος Αργολίδος κ. Νεκτάριος πρόσφατα σε εκτενές ωραίο άρθρο του. Δυστυχώς η ‘’βλάβη’’ αυτού του είδους έχει ποικιλομορφία και δεν απαντάται μόνο στους ως άνω, αλλά και σε κληρικούς όλων των βαθμών, μοναχούς, μοναχές και λαϊκούς. Και εννοείται πως είναι βλάβη …αδιάγνωστη.


Έβαζαν λόγια στα στόματα των συγχρόνων Αγίων που γνωρίσαμε, και τότε που ζούσαν και τώρα που δεν είναι στη γη. Ως άνθρωποι κι αυτοί στενοχωρούντο, αλλά ως γνήσιοι Άγιοι ήξεραν πώς να διαχειριστούν το θέμα, δηλαδή απαθώς. Το πρόβλημα υπάρχει με αυτούς που δεν είναι Άγιοι, αλλά ζουν τη δαιμονική γλυκιά ψευδαίσθηση της αυθεντίας, αφού άφησαν, ή και θεοστυγώς καλλιέργησαν το να ‘’τους βγεί το όνομα’’ του αγίου ή του φωτισμένου. Στο τέλος και οι ίδιοι το πίστεψαν και φυσικά όταν δουν τα σκούρα δεν μπορούν να το διαχειριστούν όχι απλά απαθώς, αλλά ούτε καν στα πεζά συνήθη ανθρώπινα μέτρα.
Σε συζήτηση που είχα κάποτε ο ίδιος με τον Άγιο Παΐσιο, μου είπε ότι ‘’πιο μεγάλο αγώνα έκαναν οι Άγιοι να κρύψουν την αρετή τους, παρά να την αποκτήσουν’’.
2.Γράφει : «Η πολιτεία πήρε μέτρα προστασίας, αλλά η Εκκλησία έχει τα δικά της εφόδια για την αντιμετώπιση του ιού, που τώρα ταπεινωμένη όσο ποτέ άλλοτε, αποδυναμωμένη και δεσμευμένη από την πολιτεία, αδυνατεί να τα παράσχη στους πιστούς της». Και αναφέρει για αγιασμούς και λιτανείες ιερών εικόνων και λειψάνων.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι η κάθε εποχή είχε τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαβάζουμε στην ιστορία. Τα δικά της πολιτεύματα διοικήσεως (τα ελεύθερα και τα της ποικίλης δουλείας επί αιώνες), καθώς είχε και την ιατρική της στα μέτρα που εκάστοτε είχε φθάσει, τα οποία μέτρα φυσικά και δεν συγκρίνονται με τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης. Θαύματα πάντα γίνονταν, είτε με λιτανείες τέτοιες είτε χωρίς αυτές. Και βέβαια αποτελούσαν παρηγοριά όλα αυτά και ενίσχυση της πίστεως χωρίς να περιφρονούνται οι γιατροί και τα φάρμακα της εποχής.
Ας μην ξεχνούμε όμως τη λοιμική ασθένεια της λέπρας που ήταν μια χρόνια κατάσταση. Αναρίθμητοι άνθρωποι πέθαναν απομονωμένοι σε όλες τις εποχές παγκοσμίως μέχρι που ό G.A. Hansen ανακάλυψε το μυκοβακτηρίδιο που την προκαλεί. Δεν ήταν μόνο η Σπιναλόγκα στην Πατρίδα μας (ιδρύθηκε το 1903 και έκλεισε το 1957) στην οποία συγκέντρωσαν τους λεπρούς που ζούσαν εκτός οικισμών σε όλη την Κρήτη απομονωμένοι, και στην οποία υπηρέτησε ως εφημέριος ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης χωρίς να πάθει τίποτα, αν και τους κοινωνούσε και κατέλυε τα άχραντα μυστήρια. Υπήρχαν και σε άλλα μέρη όπως στο λεπροκομείο της Χίου με το οποίο συνδέθηκαν δύο Άγιοι ο Οσιος Άνθιμος της Χίου και ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός Κρής, ο οποίος ετελειώθη στο ‘’Λοιμωδών Αθηνών’’ διακονούμενος από τον επίσης Κρήτα όσιο Ευμένιο τον Σαριδάκη.
Δεν θεραπεύτηκαν οι δυστυχείς εκείνοι άνθρωποι από λιτανείες και αγιασμούς και περιφορές ιερών και οσίων της πίστεως. Ούτε από αυτή τη θεία Κοινωνία που ελάμβαναν, όπως τη λαμβάνουν και σήμερα καρκινοπαθείς που όμως πεθαίνουν, αλλά με το ‘’εφόδιον ζωής αιωνίου’’. Η Θεία Κοινωνία είναι ‘’φάρμακον αθανασίας’’ αλλά όχι κάτι το μαγικό που υποχρεώνει το Θεό να θεραπεύσει το πάσχον σώμα. Το μόνο βέβαιο ως αποδεδειγμένο βιωματικώς στην υπερδισχιλιετή ιστορία και ζωή της Εκκλησίας είναι ότι ουδέποτε μεταδόθηκε η οποιαδήποτε ασθένεια μέσω της Θείας Κοινωνίας. Οι λεπροί, λοιπόν, θεραπεύτηκαν όταν έφθασε σ αυτούς το ανακαλυφθέν φάρμακο. Και σήμερα ακόμη υπάρχει αυτή η λοιμική νόσος. Το 2001 νόσησαν μόνο στη νοτιοανατολική Ασία 668.000 άνθρωποι, αλλά υπάρχουν φάρμακα, όπως και για άλλες ασθένειες και μάλιστα λοιμικές ανακαλύφθηκαν και φάρμακα και εμβόλια.
Δεν παρακολουθεί ο π. Ευθύμιος ή δεν τον πληροφορούν οι δικοί του για τις καθημερινές υπεύθυνες ανακοινώσεις των ειδημόνων λοιμοξιολόγων σε όλο τον κόσμο και στην Πατρίδας μας, για το πόσο πρωτοφανής είναι η επικινδυνότητα και η μεταδοτικότητα αυτού του φοβερού ιού, για τους καθημερινούς βασανιστικούς θανάτους παγκοσμίως που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδων και ότι πολλοί σοροί μένουν στα αζήτητα και θάβονται χωρίς τα καθιερωμένα θρησκευτικώς, τα δε επιβεβαιωμένα κρούσματα που πλησιάζουν μέχρι τώρα τα δυο εκατομμύρια. Ούτε έχει ενημερωθεί για τα συστήματα υγείας προηγμένων χωρών που δεν άντεξαν να ανταποκριθούν, αλλά και πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχασαν τη ζωή τους θυσιαστικά.
Μέσα στην ασφάλεια του σκητιώτικου μονυδρίου του και την επιλεγείσα από τον ίδιο ησυχία για πνευματική ζωή, δεν έχει συνειδητοποιήσει την οσμή του θανάτου που αοράτως περιφέρεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και από εκεί μεταδίδεται και στην επαρχία. Δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να πρέπει να προστατέψεις τους γονείς σου και την οικογένειά σου από αυτό το κακό. Ούτε υποψιάζεται ως Μοναχός με το όποιο του βαλάντιο, τι τσουνάμι έρχεται στη διεθνή οικονομία με συνέπειες και στην πληγωμένη από την δεκαετή κρίση Πατρίδα μας.
Ορίστηκε και έγινε μια Παρασκευή παναγιορειτική αγρυπνία και λιτάνευση θαυματουργών εικόνων και αγίων λειψάνων, διαβάστηκαν ευχές, και εψάλη η Ακολουθία του Αγίου Χαραλάμπους. Αν αυτό αποτελούσε τη μόνη ασφάλεια για το Άγιο Όρος, γιατί έχει κλείσει τις εισόδους του και δεν δέχεται προσκυνητές; Γιατί μπήκαν σε καραντίνα οι προσβληθέντες και όσοι ήλθαν σε επικοινωνία με αυτούς, Μοναχοί Μονής που ήλθαν από το εξωτερικό όπου είχαν πάει ιερό λείψανο για προσκύνηση και το έφερναν πίσω και όμως είχαν κολλήσει τον ιό; Η διοίκηση του ιερού τόπου έχει έλλειμμα πίστεως; Όχι βέβαια ! Και πίστη έχει αλλά και ευθύνη απέναντι στο σύνολο των Πατέρων του Όρους, απέναντι στην Εκκλησία και απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία. Μάλιστα πριν από τη διυπουργική απόφαση να κλείσει το Άγιο Όρος, η Ι. Κοινότητα είχε αποφασίσει τη συμπόρευση με την κυβερνητική απόφαση. Αυτή η συναίσθηση της ευθύνης της αγιορειτικής διοικήσεως, έχει να κάνει με τη σύνεση που δεν την διαθέτουν οι ανεύθυνοι αιθεροβάμονες της πνευματικότητος. 


ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΛΕΑΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΙΑΦΑ, ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ  ΠΑΤΕΡΕΣ, ΝΙΚΗΣΕ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ---ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΠΡΕΠΟΥΣ----ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ, 
ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Η ΑΓΙΟΤΗΣ ΣΑΝ ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΣΚΩΝ. 
ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ.
Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΧΩΡΙΣ THN ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΥΠΟΨΙΑ. 
ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη. Συνήθως δεν επιλέγω να γράφω την άποψη μου για πολλά ζητήματα εδώ μέσα. Το τελευταίο διάστημα όμως μου έκανε εντύπωση η απίστευτη αποστροφή των γονιών μου προς τον κλήρο. Ο πατέρας μου ιδίως, ως γιος ιερέα, είναι ακόμα πιο καυστικός στους σχολιασμούς. Ο παπάς που προτάσσει τον τίτλο του στα μούτρα μας είναι το καλύτερο παράδειγμα στρατευμένου του τύπου και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Πιο χλιαρός πεθαίνεις! Συνέχιζε να παρουσιάζεις όλα αυτά τα ιερο-αυτοκρατορικά πουλέν για να τα "θαυμάζουμε" και να προσέχουμε από την απέραντη κενολογία που έχει φτάσει μέχρι το μεδούλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά στους Γιώργηδες και Γεωργίες και ιδιαίτατα στον κ.Γεώργιο Μπόρα που τα άρθρα του: "Η παύση της Θείας Λειτουργίας" (1),(2),(3) αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους κυρίους Χρυσοστόμους-Χρισοστόμους.Ας στείλει κάποιος στον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου,ως απάντηση στο ιστολόγιο που ανάρτησε τα παραπάνω,κάποιο απ'τα άρθρα του κ.Μπόρα. Καλό θα του κάνει...
    https://amethystosbooks.blogspot.com/2020/04/3_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/4/20 3:02 μ.μ.

    ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΆΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΘΈΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή