Σάββατο 4 Απριλίου 2020

H συνωμοσιολογία ως νέα θρησκεία και η “καταγγελτική” θεοποίηση της Παγκοσμιοποίησης

του Κωνσταντίνου Γρίβα* 
Άποψη του υπογράφοντος, όπως αυτή έχει εκφραστεί σε άλλα κείμενα, είναι ότι η έλευση του κορωνοϊού κατέδειξε ένα ανατριχιαστικό κενό στις εξουσιαστικές δομές του Δυτικού Κόσμου. Τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και σε αυτές των υπερεθνικών – πολυεθνικών δομών, όπως είναι η Ε.Ε. και η περιβόητη «παγκοσμιοποίηση», η οποία αποδείχθηκε μια συλλογική αυταπάτη.
Η άποψη αυτή βρίσκεται στον αντίποδα μιας πλειάδας συνωμοσιολογικών θεωριών, οι οποίες κυριαρχούν στην κοινή γνώμη και αποδίδουν τον κορωνοϊό σε κάποιο σκοτεινό σχέδιο, οργανωμένο από δυνάμεις που κινούνται στα παρασκήνια.
Κατά την άποψη του υπογράφοντος αυτές οι αντιλήψεις αποτελούν εν πολλοίς εκδήλωση μιας σοβαρής παθογένειας του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και συγκεκριμένα της φαντασιακής αυτοθέωσης του Νεωτερικού Ανθρώπου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΝΟΗΣΙΑΡΧΙΑ
Μια αρχική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να νοιώθουν έρμαια απρόσωπων δυνάμεων. Προτιμούν να πιστεύουν  ότι υπάρχει κάποιος έλεγχος σε αυτά που συμβαίνουν, έστω και από σκοτεινές δυνάμεις, παρά να αποδεχθούν τη χαοτική φύση της πραγματικότητας. Οι άνθρωποι, ως κοινωνικά όντα, θέλουν να βρίσκονται σε οργανωμένες δομές όπου υπάρχει ιεραρχία.
Η φυσική αυτή τάση στον Άνθρωπο έφτασε σε παθολογικά επίπεδα στη σύγχρονη εποχή. Οι πιο σοφοί πρόγονοί μας θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε έναν κόσμο ο οποίος ήταν έρμαιο στα χέρια δυνάμεων που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, πολλώ δε μάλλον να ελέγξουν. Έτσι, τις απέδιδαν σε ιδιότροπες υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίες λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα και πάνω στις οποίες οι άνθρωποι δεν είχαν την παραμικρή επίδραση. Η πολιτισμική επανάσταση του Χριστιανισμού και το ανθρωποκεντρικό μοντέλο που αυτή επέβαλε άλλαξε τα δεδομένα και έθεσε τον Άνθρωπο σε κυρίαρχη θέση μέσα στον φυσικό κόσμο. Έτσι, δημιουργήθηκε μια βάση αυτοπεποίθησης πάνω στην οποία οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους να ελέγξουν τον φυσικό κόσμο. Οι υπερφυσικές και «μικροθεϊκές» δυνάμεις αντικαταστάθηκαν από τον παντοδύναμο Θεό, ο οποίος ναι μεν ήταν φιλεύσπλαχνος αλλά ταυτοχρόνως σε αυτόν αποδιδόταν λοιμοί και διάφορες φυσικές καταστροφές ως τιμωρία για ενέργειες των ανθρώπων. Και έτσι όμως η αυτοπεποίθηση του Ανθρώπου ενισχύθηκε, από τη στιγμή που θεωρούσε ότι αυτά που του συνέβαιναν δεν οφείλονταν στις ιδιοτροπίες κάποιων απρόσωπων υπερφυσικών δυνάμεων αλλά στις δικές του «αμαρτίες» και λάθη, που προκαλούσαν την οργή ενός προσωποιημένου Θεού με τον οποίο μπορούσε να επικοινωνήσει και να επηρεάσει τις αποφάσεις του. Έτσι, ενισχύθηκε η πίστη του Ανθρώπου ότι μπορούσε με τις «ορθές» ενέργειες να ελέγξει τη μοίρα του.
Με την σταδιακή πρόοδο της επιστήμης η αυτοπεποίθηση του Δυτικού Ανθρώπου ενισχυόταν ολοένα και περισσότερο και έφτασε σε τέτοια σημεία που του επέτρεψε πλέον να αμφισβητήσει και τον Θεό. Η αρχή είχε γίνει στο πλαίσιο της ίδιας της «Δυτικής Χριστιανοσύνης». Συγκεκριμένα, η προτεσταντική επανάσταση αμφισβήτησε την αυθεντία της Εκκλησίας και επέβαλε την άποψη ότι ο κάθε άνθρωπος μπορούσε να είναι ο ιερέας του εαυτού του με τη βοήθεια της Αγίας Γραφής, την οποία όφειλε να μελετάει και να ερμηνεύει. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι βάσεις για το δεύτερο κύμα της δυτικής νοησιαρχίας στα θρησκευτικά ζητήματα, δηλαδή της πίστης ότι η ανθρώπινη διάνοια δια της λογικής μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα θεολογικά ζητήματα, ακολουθώντας μια πρακτική που είχε ξεκινήσει στον Δυτικό Κόσμο με τους σχολαστικούς φιλοσόφους.
Και από την στιγμή που η ανθρώπινη νόηση μπορούσε να επιλύσει ζητήματα όπως της «απόδειξης» της ύπαρξης του Θεού και του προσδιορισμού της φύσης του, θα ήταν αδιανόητο, έως και βλάσφημο, να θεωρηθεί ότι δεν μπορούσε να λύσει τα προβλήματα αυτού του κόσμου.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ανθρώπινου μυαλού. Δια της εφαρμοσμένης λογικής, δηλαδή δια της επιστήμης, θεωρήθηκε ότι ο Άνθρωπος μπορούσε να ελέγξει ολοκληρωτικά τη μοίρα του. Αυτή η πίστη προκάλεσε ένα φαινόμενο άρνησης απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, Επιπροσθέτως, το κυρίαρχο  νευτώνειο επιστημολογικό παράδειγμα(paradigm) της Νεωτερικότητας, επέβαλε την αντίληψη ενός αιτιοκρατικού, ορθολογικού και «τακτοποιημένου» κόσμου, μέσα στον οποίον δεν είχαν θέση αστάθμητοι παράγοντες.
Εν παραλλήλω, άλλαξε και η κυρίαρχη στις άρχουσες τάξεις αντίληψη περί Θεού. Από τον προσωποποιημένο Θεό του Χριστιανισμού περάσαμε στον αποστασιοποιημένο Θεό – Δημιουργό, επιστρέφοντας εν πολλοίς στο «Ακίνητο Κινούν» του Αριστοτέλη, ο οποίος δεν πολυασχολούταν με τα ανθρώπινα πράγματα. Έτσι, ενισχύθηκε η άποψη του Ανθρώπου ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τη μοίρα του.
Η «ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΘΕΟΥ ΚΑΙ Ο «ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Τη δυτική νοησιαρχία και τις αντιλήψεις περί «μακρινού» Θεού, ακολούθησε αναπόφευκτα η έλευση του Ουμανισμού και του Διαφωτισμού, που απογείωσε την αυτοπεποίθηση του Ανθρώπου και οδήγησε σε εξορία του Θεού από τα ανθρώπινα πράγματα. Αυτή η απομάκρυνση του Θεού δημιούργησε ένα φαντασιακό κενό εξουσίας, το οποίο έσπευσε να καταλάβει ο ίδιος ο νεωτερικός Άνθρωπος. Δημιουργήθηκε έτσι το κοσμοείδωλο του ανθρωποθεού, με τον τρόπο που παραστατικά περιγράφει ο Ντοστογιέφσκι στο μυθιστόρημά του «Οι Δαιμονισμένοι». Σε έναν κόσμο από τον οποίο ο Θεός είχε εξοριστεί ο Άνθρωπος δεν μπορούσε παρά να τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του κενού που είχε δημιουργηθεί, έτσι ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ζοφερές ημέρες που ήταν έρμαιο δυνάμεων τις οποίες δεν μπορούσε να ελέγξει.
Από την έλευση, λοιπόν, της Νεωτερικότητας και μετά, οι άνθρωποι έχουν μάθει από γεννησιμιού τους να πιστεύουν ότι ζουν σε έναν ελεγχόμενο από τον Άνθρωπο κόσμο. Αυτή η παρανοϊκή αντίληψη αποτέλεσε τη γνωσιακή βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν  διάφορες θεωρίες και αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες ότι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο οφείλεται σε ανθρώπινες δυνάμεις και έχει και κάποιο λογικό (έστω και σκοτεινό) σκοπό.  Έτσι και ο κορωνοϊός θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους έχοντας κάποια λογική στόχευση, όπως και στο παρελθόν διάφοροι μεγάλοι σεισμοί, υποτίθεται, ότι έγιναν από το HAARP.
Με άλλα λόγια, ο σημερινός Άνθρωπος χρειάζεται ένα υποκατάστατο θεϊκής εξουσίας, έστω και αν αυτή είναι σκοτεινού – δαιμονικού χαρακτήρα, η οποία θα ελέγχει τον κόσμο στο πλαίσιο μιας ορθολογικής στρατηγικής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επέστρεφε καν στον κόσμο των ιδιότροπων παγανιστικών δυνάμεων των μακρινών προγόνων του αλλά σε έναν κόσμο τυφλού και απρόσωπου χάους, μέσα στον οποίον η θεμελιακή για την ύπαρξη του πίστη ότι ελέγχει τη μοίρα του θα κατάρρεε.
Έτσι, οι φόβοι πολλών για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας κυβέρνησης», την οποία υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η εξαπόλυση του ιού, ενδέχεται να κρύβει μέσα της μια υποσυνείδητη, αδήλωτη και ακατανόμαστη ελπίδα, ακριβώς για την ύπαρξη αυτής της «παγκόσμιας κυβέρνησης». Δηλαδή μιας δύναμης που να ελέγχει τον κόσμο και έτσι οι άνθρωποι δεν είναι στο έρμαιο μιας παγερής και εχθρικής τυχαιότητας από την οποία ξεπηδούν αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι ο κορωνοϊός.
Οι συνωμοσιολογικές απόψεις, λοιπόν, σε σημαντικό βαθμό, αποτελούν άτυπες πλην όμως ξεκάθαρες εκδηλώσεις πίστης  προς έναν θεοποιημένο Άνθρωπο. Για την ακρίβεια προς έναν δαιμονικό Άνθρωπο, ο οποίος έχει θεϊκές ικανότητες και σκοτεινές στοχοθετήσεις. Συνακόλουθα, είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε δηλώνει Χριστιανός να τις αποδέχεται άκριτα.
Όσο δε για αυτούς που έχουν απαρνηθεί τον Χριστιανισμό ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία στο όνομα της «Επιστήμης» και του «Ορθολογισμού», θα πρέπει να κατανοήσουν ότι υποκύπτοντας σε παρόμοιες απόψεις βυθίζονται σε μια παγανιστικού τύπου θρησκοληψία αντιμετωπίζοντας με μεταφυσικό τρόπο κάποιες ανθρώπινες δυνάμεις.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 2.Ο.
Η κυριαρχία αυτών των απόψεων είναι αποκαρδιωτική. Ενώ η απαξίωση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της Ιστορίας και την επαναφορά των λαών, των κοινωνιών και των πολιτών στο ιστορικό προσκήνιο, οι θεωρίες περί μιας παγκόσμιας συνωμοσίας από δυνάμεις που βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων μας να τις κατανοήσουμε, πολλώ δε μάλλον να τις αντιμετωπίσουμε, οδηγούν σε παραλυτική ηττοπάθεια. Οδηγούν σε «λατρευτική δαιμονοποίηση» της «Παγκοσμιοποίησης» ακριβώς την ώρα που αυτή απογυμνώνεται από τον «θετικό» μύθο της, ταυτίζοντάς την με έναν αρνητικό μύθο. Υπό μία έννοια, δημιουργείται μια δεύτερη γενεά ιερέων και πιστών της «Παγκοσμιοποίησης» που αγωνίζονται για τη διατήρησή της ως φαντασιακή παγκόσμια εξουσία. Από τους νεοφιλελεύθερους θεωρητικούς των «Αγορών» και της «σοφίας» των αυτοματισμών της, οι οποίοι θεωρούσαν την «Παγκοσμιοποίηση» ως το απόλυτο καλό, περνάμε στους «καταγγελτικούς αντιπαγκοσμιοποιητές», οι οποίοι της αποδίδουν απίστευτες δυνάμεις, ακόμη και τον έλεγχο φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι επιδημίες. Αυτοί θεωρούν την «Παγκοσμιοποίηση» και τους φορείς της ως απόλυτο Κακό. Αλλά και πάλι τη λατρεύουν. Τη λατρεύουν δια του φόβου και δια της αποδόσεως σε αυτήν υπόσταση και διαστάσεις που την καθιστούν ανίκητη. Έχουν απομακρύνει τόσο πολύ την Παγκοσμιοποίηση και τους φορείς και εκφραστές της από τον κόσμο των «απλών ανθρώπων», δηλαδή όλων ημών,  που εξ αντικειμένου την καθιστούν απρόσιτη άρα και ανίκητη.
Και η στάση αυτή, την στιγμή που βιώνουμε μια τεράστια ιστορική αλλαγή και οι λαοί έχουν  μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/4/20 12:28 π.μ.

    'Οι συνωμοσιολογικές απόψεις, λοιπόν, σε σημαντικό βαθμό, αποτελούν άτυπες πλην όμως ξεκάθαρες εκδηλώσεις πίστης προς έναν θεοποιημένο Άνθρωπο.|
    \
    \«Ακούστε την μάζωξη των ποδιών τους, όπως πηγαίνουν βαδίζοντας στο δρόμο. Ίσως κάποια μέρα, αν είμαι καλά, μπορεί να ανήκω κι εγώ σε αυτή την αδελφότητα. Υπάρχει κάτι σπουδαίο σε αυτή τη λέσχη. Γι αυτό λίγοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτη...Και εκείνοι που βρίσκονται εκτός, κυριεύονται από δέος. Ω, Κύριε, σε παρακαλώ, επιτρέψτε μου να είμαι ενας Θεός σε αυτή την κοινωνία. Γιατί αν και δεν ξέρω τι κάνουν κι εγώ πολύ θέλω να το κάνω, επίσης.»
    Skull and Bones, 1934

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/4/20 8:40 π.μ.

    Ο κύριος Γρίβας με το ένδοξο επίθετο δύο οπλαρχηγοί του 21 Ξηρομεριτες συν τον Κύπριο αρχηγό της ΕΟΚΑ το φέραν αυτό το επίθετο προφανώς μας δουλεύει . Ζητά από τον κόσμο να μην πιστεύει σε συνομωσία την στιγμή που για πρώτη φορά στον κόσμο έχει επιβληθεί με αφορμή μία επιδημία μέχρι στιγμής που κατά κανόνα χτυπά ανθρώπους που κατά την ίδια την ομολογία των υπουργών υγείας παγκοσμίως είναι είτε βαθυγηροι είτε με πολλαπλές ασθένειες και οι μόνοι πραγματικά μαζικοί θάνατοι υπάρχουν σε προβλέψεις και μοντέλα προβολής στο μέλλον έχει επιβληθεί λοιπόν στρατιωτικός νόμος . ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ . Επίσης για πρώτη φορά με αποφάσεις ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ έχουν αναστείλει όλα τα θρησκεύματα την λατρεία τους όχι με διωγμούς αλλά με αποφάσεις των ίδιων των θρησκευτικών ηγετών . Ισλάμ Χριστιανισμός Ιουδαϊσμός Βουδισμός όλοι γενικά κλείσανε ναούς και ιερούς τόπους και είναι σαν να περιμένουν κάτι υπέρτερο από τον ΘΕΌ που πιστεύουν η μάλλον καμωνονται ότι πιστεύουν οι επίσημοι αρχηγοί των επιμέρους θρησκειών . Χώρες που βάσει δηλώσεων μέχρι τώρα ήταν στο χείλος του πολέμου πχ ΗΠΑ και Ιράν και Ισραήλ έχουν αναστείλει πάσα δραστηριότητα με αφορμή μία αρρώστια που μέχρι στιγμή κατά πλειοψηφία σκότωνει γέρους ενώ οι ίδιες αυτές χώρες έχουν κατ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες θυσιάσει μέγα τμήμα της νεολαίας τους σε άσκοπους πολέμους .Και παρόλα αυτά άνθρωποι όπως ο Γρίβας μας λέει να μην πιστεύουμε σε παγκόσμια συνομωσία .Ε όχι δα .Κάτι υπάρχει .Ποτέ τόσοι πολλοί μαζικοί δολοφόνοι όπως τα κράτη δεν βάλανε λουκέτο προς χάριν του ανώνυμου συνταξιούχου .ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H μόνη υπαρκτή πανδημία είναι ο ψυχρός πόλεμος καί φορέας του η σημερινή επιστήμη η οποία τόν υπηρετεί. Αυτό τό είδος πολέμου δημιούργησε τήν έννοια τής υπερδύναμης μέ όλο τό πακέτο τών εννοιών πού τήν ακολουθεί μέχρι καί τήν υπερβατική θεολογία. Τό πάθος τής εξουσίας έγινε παγκόσμιο, αρχής γενομένης μέ τό ΠΣΕ τού οικουμενισμού καί τό παγκόσμιο ευαγγέλιο τού Αγουρίδη. Σ' αυτή τήν κούρσα τής κυριαρχίας πρωτοστατούν οι μασόνοι οι οποίοι μέ τήν βοήθεια τής νέας επιστήμης τής Ιστορίας τού Vico έγραψαν τήν νέα γραφή καί γέννησαν τό γερμανικό θαύμα τό οποίο μάς στοιχειώνει τίς συνειδήσεις μέχρι σήμερα. Τήν νίκη δηλ. τής φύσεως τήν οποία επαγγέλλεται η νέα φυσική καί τήν δημιουργία τής παρά φύσιν πραγματικότητος μέ τήν αναγκαία καί παράλληλη μετάλλαξη τού παλαιού ανθρώπου στόν νέο παρά φύσιν άνθρωπο τού αληθινού εγώ. Η νίκη στήν φύση οφείλεται στό Καρτεσιανό εγώ καί στούς δύο στύλους του, εγώ πού αμφιβάλλω υπάρχω καί σκέφτομαι άρα υπάρχω. Η μόνη παρά φύσιν πραγματικότης είναι ο εωσφόρος μέ τούς δαίμονές του, οι οποίοι σέ σχέση μέ εμάς είναι άυλοι, αόρατοι. Ετσι καί η νέα φύση είναι άυλη , μέ άυλο χρήμα, εικονική πραγματικότητα καί ζωή χημική.Η εκκλησιαστική μας παράδοση είναι η μόνη η οποία στηρίζεται στήν νίκη τής παρά φύσιν πραγματικότητος, τής αμαρτίας, τού φαρισαισμού καί τού θανάτου συντρίβοντας μέ τήν χαρι τού Κυρίου τήν εωσφορική πλάνη αλλά τήν χρησιμοποιούμε γιά τήν παραμυθία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/4/20 12:35 μ.μ.

    Κάτι ακόμη Αμεθυστε και για σκέψη σε όλους τους αναγνώστες .Με τα ελάχιστα κρούσματα στην Ελλάδα και τους απειροελαχιστους θανάτους ανθρώπων που είναι ντροπή σε σκεπτόμενους ανθρώπους να λένε ότι είναι θύματα πανδημίας πχ ενενηνταρα στην Κοζάνη ογδονταρη στην Καστοριά κλπ τι ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν ? Την κατάργηση των κηδειοχαρτων ? Μα όλοι όσοι ζούμε σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές βλέπουμε κάθε μέρα όταν πάμε στο μίνι μάρκετ κηδειοχαρτα όχι μόνο υπεργηρων αλλά και ηλικιωμένων στους στύλους της ΔΕΗ .Οι ζοφερές προβλέψεις βάσει των οποίων αιτιολογούν τον άτυπο στρατιωτικό νόμο είναι εγκυρότητας των bookmakers .Έχει καταργηθεί η στοιχειώδης ελευθερία να πάει κάποιος στον φούρνο χωρίς να το μάθει το κράτος .Αν με πρόσχημα την μέχρι στιγμής βάσει αριθμών παγκοσμίως άφαντη επιδημία καταργήσουν τα μετρητά τότε συμπασα η ανθρωπότητα θα χάσει το μίνιμουμ προσωπικής περιουσίας και άρα το μίνιμουμ προσωπικής ελευθερίας .Και αν τα δικαιώματα είναι φιλοσοφικό ερώτημα κατά πόσον είναι ανθρώπινη επινόηση η επινόηση του Διαφωτισμού ωστόσο το να έχει κάποιος δύο παράδες στην τσέπη και όχι σε αυλο χρήμα για να φάει ένα σάντουιτς είναι όπως το οξυγόνο στους οργανισμούς .ΑΜ Υστερόγραφο . Λέω την επιδημία μέχρι στιγμής άφαντη γιατί οι θάνατοι γέρων ήδη αρρώστων ουδέποτε θεωρήθηκαν πανδημία και αφορμή αστυνομοκρατιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ΑΜ σε χαιρετώ.Επειδή όπως ορθότατα αναφέρει ο Αμέθυστος: "μόνη παρά φύσιν πραγματικότης είναι ο εωσφόρος μέ τούς δαίμονές του,οι οποίοι σέ σχέση μέ εμάς είναι άυλοι,αόρατοι.Έτσι καί η νέα φύση είναι άυλη,μέ άυλο χρήμα..."αυτό θα γενικευθεί παντού.Σήμερα ζήτησα ένα σακουλάκι για έναν καφέ που πήρα,ξέρεις αυτά που δεν είναι καν σακουλάκια,αλλά πλαστικά χερούλια που κρέμεται ο καφές και μου ζήτησαν 5 σεντς,οπότε είπα να τους τρολάρω και λέω θα πληρώσω με κάρτα.Το θεώρησαν φυσικότατο!Έχουν άλλωστε δοθεί οδηγίες,για αποφυγή μικροβίων,να χρησιμοποιούμε τις κάρτες,τοποθετώντας τες εμείς στο pos,χωρίς καν να τις δίνουμε στον υπάλληλο.Όπως καταλαβαίνεις η λύση επιβίωσης για κάποιους που δεν έχουν τη δυνατότητα πλαστικού χρήματος θα είναι οι ανταλλαγές παροχής υπηρεσιών με προϊόντα.Όποτε ή μάθε τέχνη που να έχει ζήτηση ή καλλιέργησε γη ή αγόρασε κότες αυγοπαραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαλαρωσε5/4/20 2:24 μ.μ.

    Ο Γριβας οπωσδηποτε εχει δυνατη ματια. Το γεγονος οτι σχεδόν αφοριστικα, αντιλαμβανεται τις συνωμοσιολογικές μας συνισταμένες ως μια λανθάνουσα πιστη στον ανθρωποθεο, για μερικους συνιστα οπωσδηποτε τον ανθρωποθεο που κανοναρχει τα παντα, εχει και την δυναμικη του εγω αυτα δεν τα πιστευω. Εν τουτοις το γεγονος οτι ο ανθωποθεος δεν υφισταται δεν σημαινει οτι ως εννοια δεν τριβελιζει τα μυαλια αρκετων βλαμμενων, σατανιστων και παει λεγοντας. Το γερμανικο θαυμα που αναφερει ο αμεθυστος οπωσδηποτε αυτον τον αφορισμο του Γριβα τον σχετικοποιει τα μαλα σε σημειο που να μας βεβαιωνει οτι ο αφορισμος ειναι μια εικασία. Ισως μια εικασια που κρυβει την βεβαιοτητα μιας επιστημης που υπηρετει τον εαυτο της, αλλα ταυτοχρονα οικοδομει και τον ανθρωποθεο. Ειναι μια εικασια λοιπον. Ωσ εικασια δεν πιστοποιειται 100% απο την διαίσθηση αλλα ουτε και τα δεδομενα μας την πιστοποιουν. Αντιθετως αυτο που λεει ο ΑΜ, γενικο λοκνταουν εν μια νυκτι δυο τινα σημαινει. Ή ο ανθρωποθεος τσατιστηκε και γρυλιξε, ή η τυχαιοτητα εχει συντονιστει τοσο τελεια που μαλλον καποιο χερι τεχνολογικης υφης την συντονιζει. Η δευτερη περιπτωση μας απομακρυνει απο τον ανθρωποθεο αλλα μας δειχνει και τον τοπο που θα γινουν τα γεννητουρια του.
    Σε καθε περιπτωση αυτο που αληθευει και ειναι εν τω κοσμω αληθεια βγηκε απο το στομα του βρυκολακα Κισιγκερ, ειπε ο βρυκολακας οτι το μετρο του Παρισιου φαινεται κατα 10% περιπου, το υπολοιπο το βλεπουν παρα πολλοι λιγοι, ετσι ειναι και οι διεθνεις σχεσεις συναλλαγεσ και παει λεγοντας. Ο καθενας οτι καταλαβαινει.
    ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΑΝΑ, ο βρυκολακασ. Δεν συνιστα τον ανθρωποθεο αλλα πολλοι τετοιοι μαζεμενοι ζωντανευουν, του μισανθρωπου βοηθουντος, οχι τον ανθρωποθεο μονο αλλα και τον ιδιο τον μισανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαλαρωσε5/4/20 2:44 μ.μ.

    https://odysseiatv.blogspot.com/2020/04/5g-21-birmingham-5g.html

    κατα φωνη και ο βρυκολακας http://antipliroforisi.blogspot.com/2020/04/blog-post_5.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/4/20 3:06 μ.μ.

    Από τον Σόρος με αγάπη https://www.opendemocracy.net/en/oureconomy/coronavirus-crisis-shows-its-time-abolish-family/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή η προσέγγιση του κ.Γρίβα στο πρώτο κομμάτι του άρθρου:"Από τον παγανισμό στην Δυτική Νοησιαρχία".Ωστόσο όσο προχωράει την ανάλυση,βλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων,ίσως και λόγω αριστερών καταβολών(;) πιο "ρομαντικά": "Η απαξίωση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της Ιστορίας και την επαναφορά των λαών,των κοινωνιών και των πολιτών στο ιστορικό προσκήνιο" καθώς και:" Έχουν απομακρύνει τόσο πολύ την Παγκοσμιοποίηση και τους φορείς και εκφραστές της,από τον κόσμο των «απλών ανθρώπων»,δηλαδή όλων ημών, που εξ αντικειμένου την καθιστούν απρόσιτη άρα και ανίκητη".
    Δυστυχώς κ. Γρίβα,προφανώς δεν έχετε συγχρωτιστεί -για να χρησιμοποιήσουμε και μια λέξη των ημερών- με τη γενιά,που θα προχωρήσει το project,που είναι η πλειοψηφία.Δείτε την γενιά της παγκοσμιοποίησης να λικνίζεται στους ήχους των deck της "ιέρειας" της techno, Βελγίδας DJ Charlotte de Witte,στην Tomorrowland παρακαλώ,στο Βέλγιο.Αρκετά ενδιαφέρουσα η παρατήρηση σκηνικών,μουσικής και προσώπων.Μάλιστα στο 33:00,βλέπουμε να κυματίζουν,το Ιερό μας Εθνικό σύμβολο,τη γαλανόλευκη. το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=RF60iDaoEPw
    Τα πράγματα έχουν προχωρήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαλαρωσε5/4/20 11:47 μ.μ.

    η παγκοσμιοποιηση ειναι μια συλλογικη πραγματικοτητα που δημιουργει και στηριζεται στις απατες. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑ. Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΠΟΥ ΟΣΜΙΖΕΤΑΙ Π ΓΡΙΒΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗς ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΗ ΑΠΑΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/4/20 2:27 π.μ.

    Να με συγχωρήτε, είδα Φως και μπήκα!Θα επιθυμουσα να ερωτήσω ευγενώς:Ποίος ο Κ. Γρίβας και διατί ασχολείσθε τόσον με την αυθεντίαν του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσπασε ή προσπάθησε νά ξεκλειδώσει περιοχές συνειδήσεως πού θεωρούνται ταμπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή