Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Covid: Άσκηση υποταγής ή άλλοθι για νέα οικονομικά μέτρα;

Οι επαΐοντες με τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και πολλοί οικονομολόγοι μιλούν για μία νέα προσαρμογή της κοινωνίας στα νέα δεδομένα εξαιτίας της πανδημίας. Τα ερωτήματα που ανέκυψαν από πολλούς, όχι μόνο από τους απλούς πολίτες, αλλά και από διακεκριμένους επιστήμονες στην παρούσα χρονική περίοδο ήταν πολλά, αλλά και οι απαντήσεις πολλές και αντιφατικές.

Άποψη

-του Μιχάλη Χριστοδουλίδη
Μας λένε ότι ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν που γνωρίζαμε μέχρι χθες, η επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον φαίνεται να είναι μία κατάσταση αυταπάτης, αφού πλέον αλλάζουν όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής αναφοράς με αμφίβολη την αξιοπιστία τους, ενώ το παρατεταμένο lockdown των επιχειρήσεων, χωρίς αποτελεσματικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, φαίνεται να οδηγεί σε έναν βέβαιο θάνατο τις οικονομίες των κρατών, όπως κατά καιρούς έχουν εκτιμήσει οι διάφοροι Παγκόσμιοι Οικονομικοί Οργανισμοί (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ)  και κυρίως αυτών των κρατών, που το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ τους στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών.
Η επιβολή μέτρων περιορισμού των ατομικών ελευθεριών υπό το πρίσμα του φόβου και η διαρκής πλύση εγκεφάλου μέσα από κατευθυνόμενα συστημικά μέσα επικοινωνίας για την χειραγώγηση του κοινού έχει αδυνατίσει τα αντανακλαστικά των κοινωνιών. Στην πραγματικότητα ξεσκέπασε την ανικανότητα της κοινωνίας να παράξει κοινά συμπεράσματα, να την οδηγήσει σε μία κοινή συναντίληψη. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τόσο καιρό μας εκπαίδευαν ήπια για να γίνουμε πειθήνιοι και υπάκουοι, αλλά κάπου αυτό αποτύγχανε. Ώσπου εν τέλει, εισήγαγαν τον φόβο, τον τρόμο, μπροστά στο άγνωστο, εκμεταλλευόμενοι αριστοτεχνικά ένα τυχαίο;) ή όχι τυχαίο γεγονός, όπως ένας κίνδυνος για την υγεία.
Για να έλθουμε και στα δικά μας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι παρατρεχάμενοι των δημοσιογραφικών οργανισμών που απολαμβάνουν την εύνοια των κυβερνώντων, προτάσσουν το ‘’θεάρεστο’’ έργο των ειδικών, που όπως λένε αντιμετώπισαν με επιτυχία την εκτεταμένη διάδοση του ιού και περιόρισαν την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αυστηρής καραντίνας. Είναι έτσι όμως; Η στατιστική όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα καλό επιστημονικό εργαλείο για να παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία, δείκτες και καμπύλες με παραδοχές και μετρήσεις που οδηγούν μία έρευνα κατά το δοκούν, ανάλογα με το που θέλουν αυτοί που ενεργούν την έρευνα να οδηγήσουν την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, είτε θετικών, είτε αρνητικών. Σε ποια δείγματα έγινε αναφορά ο αριθμός των παρουσιαζόμενων κρουσμάτων όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί τυχαία τεστ στην κοινότητα, αλλά μόνο σε στοχευμένα, σε ποια κατηγορία πολιτών γίνεται η αναφορά των δειγμάτων, σε ποια αναφορά ηλικιακού εύρους, σε ποια γεωγραφική  περιοχή, σε ποιες ευάλωτες ομάδες (υποκείμενα νοσήματα κλπ) και σε ποια ιχνηλασιμότητα των νοσούντων ; Πως όλα αυτά αξιολογήθηκαν για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα;
Οι διαρκείς αντιφάσεις και παλινωδίες σε όλη αυτήν την περίοδο της καραντίνας, από τα επίσημα χείλη των ειδικών, μάλλον δείχνουν ότι δεν έχουν αξιολογήσει επαρκώς τα δεδομένα, είτε ηθελημένα είτε από ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αυτοαναιρούνται, ισχυριζόμενοι ότι κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Ποια είναι τα αχαρτογράφητα νερά; Για παράδειγμα το πρωί της ίδιας ημέρας να ισχυρίζονται οι ειδικοί της Πολιτείας ως θέσφατο την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας στους πελάτες ενός σούπερ μάρκετ και το βράδυ της ίδιας μέρας να αποφαίνονται ότι αυτό δεν αποτελεί αναγκαιότητα για την προστασία τους, τι άλλαξε μέσα σε μια μέρα ;  Με δεδομένο και την ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης τέτοιων υγειονομικών καταστάσεων, οδηγούν τον καθένα πολίτη, ευλόγως να γίνεται εξαιρετικά καχύποπτος, αφήνοντας τον να κάνει και δεύτερες σκέψεις.
Τα νούμερα των κρουσμάτων που μας έχουν παρουσιάσει πολλοί ειδικοί, αναφέρουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μία γενικευμένη πανδημία, με βάση πάντα τα στοιχεία και τις ισχύουσες νόρμες του Π.Ο.Υ, αλλά γιατί ως πιο λογικοφανή εξήγηση φαίνεται να είναι η επιδίωξη ενός καθεστώτος ήπιας καταστολής κατ’ οίκον, για να περιορίσουν κάθε μαζική διαμαρτυρία για την προβληματική κατάσταση των δημοσίων δομών υγείας, την ήπια προσαρμογή σε νέα μοντέλα εργασίας και εκπαίδευσης, (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κλπ) και εν τέλει να ζητήσουν την επιείκεια της κοινωνίας για την επιβολή νέων δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που θα πλήξουν οριζόντια και κάθετα την κοινωνία με ανυπολόγιστες ζημιές.
Κατά καιρούς βλέπουμε να αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Οι θεωρίες συνωμοσίας, ως γνωστόν έρχονται συνήθως για να καλύψουν κενά και αντιφάσεις στην εξουσιαστική προπαγάνδα, στοχεύοντας και χαϊδεύοντας τα αυτιά των δύσπιστων και αυτών που έχουν απωλέσει κάθε εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες. Άλλοτε είναι πειστική και άλλοτε αποτελεί απλά προϊόν νοητικής τερατογέννησης. Συχνά οι θεωρίες συνωμοσίες χρησιμοποιούν επιστημονικά δεδομένα και άλλοτε απλά λογικοφανείς διαπιστώσεις. Στοχεύει, όχι τόσο στην λογική όσο στο θυμικό.
Είναι αστήρικτες όλες οι θεωρίες συνωμοσίας; Και βέβαια όχι. Κάποιες μάλιστα έχουν επαρκή τεκμηρίωση αλλά εμποδίζονται να δουν τα φώτα της δημοσιότητας, για λόγους ευνόητους. Το βασικό ερώτημα είναι ποιός τις διασπείρει και για ποιό λόγο. Όσο κι αν ακουστεί παράδοξο, ο μεγαλύτερος τροφοδότης είναι το ίδιο το σύστημα εξουσίας, και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Όταν το κυρίαρχο αφήγημα έχει ρωγμές, για να μπορέσει τελικά να εγκατασταθεί στα μυαλά των ανθρώπων, χρησιμοποιεί τα συνωμοσιακά σενάρια που το ίδιο το σύστημα κατασκεύασε, τα αποδομεί και τα εξουδετερώνει, αφήνοντας ως μοναδικό, αυτό που έχει από την αρχή εκπονήσει.
Επειδή όμως δεν είναι μόνο η εξουσία η οποία κατασκευάζει όλα αυτά τα τερατουργήματα, υπάρχουν και σενάρια απόλυτα βάσιμα και με επαρκή τεκμηρίωση. Πως όμως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα ελάχιστα σωστά αφηγήματα, ανάμεσα στα τόσα αστήρικτα;
Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος νουνεχής και λογικός άνθρωπος; Να απομονώσει και να διαγράψει όλες εκείνες τις θεωρίες που βασίζονται σε προφητείες, σε καταστάσεις υστερίας και σε νοητικά άλματα, και να αντιπαραβάλει τις λογικές θεωρίες με το κυρίαρχο αφήγημα. Εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, πλην όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Και μην ξεχάσουμε ποτέ, ότι εκτός της εξουσίας, λειτουργεί και η παραεξουσία, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα κίνητρα της που δεν είναι καθόλου διάφανα και αγνά. Συχνά μάλιστα, η παραεξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας
Η επόμενη ημέρα δεν θα κριθεί ούτε από την ποιότητα της μάσκας που θα φορέσουμε, ούτε από το αν δεν θα την φορέσουμε. Το διακύβευμα είναι η συνοχή της κοινωνίας, που ακόμα και αν δεν απειλείται από την εξουσία, απειλείται από εμάς τους ίδιους εξαιτίας της διάχυτης σύγχυσης που έχει το σύστημα μεταδώσει.
Μιχάλης Χριστοδουλίδης

9 σχόλια:

  1. "Και μην ξεχάσουμε ποτέ, ότι εκτός της εξουσίας, λειτουργεί και η παραεξουσία, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα κίνητρα της,που δεν είναι καθόλου διάφανα και αγνά. Συχνά μάλιστα, η παραεξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας.Η επόμενη ημέρα δεν θα κριθεί ούτε από την ποιότητα της μάσκας που θα φορέσουμε, ούτε από το αν δεν θα την φορέσουμε. Το διακύβευμα είναι η συνοχή της κοινωνίας, που ακόμα και αν δεν απειλείται από την εξουσία, απειλείται από εμάς τους ίδιους εξαιτίας της διάχυτης σύγχυσης που έχει το σύστημα μεταδώσει".
    Ποιά συνοχή; Ποιας κοινωνίας; Τη συνενοχή να λέμε καλύτερα!
    Ας τους θυμηθούμε λοιπόν,ότι σαν σήμερα 5 Μαΐου του 2010,ξέσπασε φωτιά από μολότοφ στο κτήριο της Marfin της οδού Σταδίου.Τέσσερις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Ήταν η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 ετών.Οι κουκουλοφόροι απ' έξω ούρλιαζαν «να καείτε». Δέκα χρόνια μετά, το έγκλημα της Marfin με τέσσερις νεκρούς, και 21 τραυματίες, παραμένει «αγνωστών δραστών».
    Εγώ ξεθάβω τους νεκρούς μου,
    τους ξαναβάζω στην γραμμή.
    Κι εσύ ξοδεύεις στα ξενύχτια,
    στης Χαλιμάς τα παραμύθια.

    Παίξε λοιπόν κι εσύ στα ζάρια,
    αν σου βαστάει, την αλήθεια.
    Μα δε γεννιούνται παλληκάρια
    στης Χαλιμάς τα παραμύθια! Ο κορονοϊός μας μάρανε...

    https://www.youtube.com/watch?v=dNnYSF0bICU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό παρακράτος είναι η μεγάλη καί η τελευταία προσφορά τών ελλήνων στήν ιστορία από τήν ημερομηνία πού σκότωσε τόν Καποδίστρια. Ισως γεννήθηκε στά χρόνια τής τουρκοκρατίας καί υπηρετούσε τούς κατακτητές. Αλλά συνέχισε νά υπάρχει ακόμη καί όταν η Ελλάδα άρχισε νά ελευθερώνεται. Καί νά δουλεύει γιά νά συνεχίσει η Ελλάδα νά είναι κατακτημένη. Σήμερα είναι κυβέρνηση. Οπως ακριβώς οι έμποροι ναρκωτικών κυβερνούν τόν Νέο Κόσμο στήν Παληά Γή. Πώς έλεγε ο Μακρυγιάννης; Μή φοβάστε τούς Τούρκους. Μέ λίγα άσπρα βολεύονται. Καί όλα θά πάν ξανά καλά μέ κόκα -κόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαλαρωσε5/5/20 11:46 π.μ.

    Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τόσο καιρό μας εκπαίδευαν ήπια για να γίνουμε πειθήνιοι και υπάκουοι, αλλά κάπου αυτό αποτύγχανε.

    Ώσπου εν τέλει, εισήγαγαν τον φόβο, τον τρόμο, μπροστά στο άγνωστο, εκμεταλλευόμενοι αριστοτεχνικά ένα τυχαίο;

    Φιλε ο τρομος δεν εισηχθει χθες ως τροπος διαχειρισης.

    ...σε καταστάσεις υστερίας...

    ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΣΤΕΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιας και έγινε αναφορά, φίλε Αμέθυστε,στον Καποδίστρια, σε άρθρο του ο Αριστείδης Χατζής μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην επίσημη σελίδα της "Greece 2021" στο facebook αναφέρει: «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν «ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού». Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
    Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει και κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία καθώς συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς. Με αγώνες και αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών και το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».

    Για να γράψει πριν λίγο: "Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.
    Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».
    Με πρόγραμμα και συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media και το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά γόνιμες.
    Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα".
    Τα συμπεράσματα δικά σας... https://www.facebook.com/Greece2021/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιοί νά είναι άραγε οι δημοκρατικοί καί φιλελεύθεροι Ελληνες; Οι οποίοι μέ τήν ψηφοφορία τους μέχρι σήμερα διατηρούν ζωντανά τά δημοκρατικά φιλελεύθερα συντάγματα; Μήπως σιγά-σιγά στήν Ελλάδα άρχισε νά αναφύεται η ιστορική φαντασία η οποία παίρνει τήν θέση της δίπλα στήν επιστημονική φαντασία, τήν σύγχρονη θεότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια απάντηση από το κ.Ιωάννη Κορνιλάκη στην ανάρτηση του κ. Χατζή:"Δεν γνωρίζω τον κ. Χατζή, αλλά τυχαίνει να γνωρίζω τον Ιωάννη Καποδίστρια, αφού τον μελετώ περίπου τριάντα χρόνια, και έγραψα το έργο Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής, με 137 ανέκδοτες επιστολές του. Λοιπόν όχι κ. Χατζή, ο Καποδίστριας μπορεί να ανέστειλε το Σύνταγμα της Τροιζήνας, παρεμπιπτόντως η συγκεκριμένη Εθνοσυνέλευση που το ψήφισε, ψηφισε ταυτόχρονα και την πρόσκληση του στο ύπατο αξίωμα. Όχι μόνο το δημοκρατικότατο Σύνταγμα της Ελβετίας ήταν απ' τη δική του πέννα, αλλά και στην μοναρχική Ρωσία γνώριζαν τις δημοκρατικές του αρχές. Ακόμη και ο καγκελάριος της Αυστρίας Μέττερνιχ τον κατηγόρησε γι' αυτό. Όμως, και είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, σώζεται ένας διάλογος που έγινε στην Πύλο κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του Κυβερνήτη. Οι αντίπαλοι του είχαν ξεσηκώσει το λαό, ότι τάχα ο Καποδίστριας στερεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα.
    Μπήκε λοιπόν ο Καποδίστριας σ' έναν καφενέ και άρχισαν να του μιλούν για το Σύνταγμα. Ο Κυβερνήτης έκανε μιαν ερώτηση:
    -- Μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι το Σύνταγμα;
    Νεκρική σιγή. Δεν μίλησε κανένας. Ο Καποδίστριας επανέλαβε την ερώτηση και πάλι τσιμουδιά απ' το κοινό. Κάποια στιγμή πετάχτηκε ένας ηλικιωμένος γέροντας και είπε:
    -- Θα σου πω εγώ Κυβερνήτη τι είναι το Σύνταγμα.
    --Σε ακούω, απάντησε ο Καποδίστριας.
    --Το λοιπόν το Σύνταγμα είναι ένα μικρό χαρτάκι. Από την μεριά γράφει τα έσοδα και από την άλλη τα έξοδα. Έτσι θα γνωρίζουμε και μεις τι γίνεται...
    ---Είμεθα σύμφωνοι, απάντησε ο Καποδίστριας.
    Αυτή ήταν η κατάσταση. Αυτό ήταν το επίπεδο. Προτεραιότητα ενός Κυβερνήτη που λαός του πεινάει δεν είναι το Σύνταγμα αλλά να τον ταΐσεις. Και για το συγκεκριμένο Σύνταγμα της Τροιζήνας που ανέστειλε αξίζει να πούμε στον κ. Χατζή κάποιες λεπτομέρειες. Ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τσιφλικάδων, των Μπέηδων και των εφοπλιστάδων της Ύδρας. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο λαός δεν θα ψήφιζε. Κι αν ψήφιζε ήταν ένας λαός που δούλευε σε όλους τους προηγούμενους και που φυσικά θα ψήφιζε ότι του έλεγαν τα αφεντικά... Μόνο όσοι ειχαν δική τους γη ψήφιζαν. Και ο λαός δεν είχε. Ο Καποδίστριας ηθελε οι Έλληνες να γίνουν νοικοκυραίοι και γι' αυτο ψηφισε να τους δοθεί γη, και αφου αποκτήσουν δική τους, τότε να επαναφέρει το Σύνταγμα. Οι τσιφλικάδες αντεδρασαν... στο δώσιμο γης. 80 χρόνια αργότερα είχαμε τον ξεσηκωμό στο Θεσσαλικό κάμπο και το Κιλελέρ. Αυτο λοιπόν το Σύνταγμα είχε ψηφιστεί στην Τροιζήνα από τους ίδιους τους προηγούμενους, ώστε να ελέγχει το τότε σύστημα τον εκάστοτε Κυβερνήτη... Όμως τελικά όλοι αυτοί οι "δημοκράτες" που ξεσήκωσαν το λαό τι έγιναν μετά που τον σκότωσαν; Γιατί δεν ξαναμιλησαν για Σύνταγμα; Που πήγαν οι δημοκρατικές ευαισθησίες τους; Χρειάστηκαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου και με επαναστατικό τρόπο, αφού ο Μακρυγιάννης και ο Καλλέργης παρουσιάστηκαν με στρατό μπροστά στα ανάκτορα του Όθωνα για να απαιτήσουν Σύνταγμα. Και ο Όθωνας μπροστά στα επαναστατικά στρατεύματα υποσχέθηκε να δώσει κάποιας μορφής Σύνταγμα. Ήταν 3 Σεπτεμβρίου 1843, γι αυτό και η σημερινή πλατεία Συντάγματος και η οδός 3ης Σεπτεμβρίου. Προφανώς ο κ. Χατζής ή δεν διάβασε σωστά τις γραφές είτε αυτοί που "σέβονται" τόσο πολύ το σημερινό Σύνταγμα τον έβαλαν σε διατεταγμένη υπηρεσία..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/5/20 3:11 μ.μ.

    ,Μια που αναφέρθηκαν οι συνομιλητές στην μακάβρια επέτειο της Μαρφιν που 4 συνελληνες και πάνω από όλα συνάνθρωποι κάηκαν ζωντανοί από το παρακράτος μερικές μέρες πριν μπω στα 43 μου στο ίντερνετ τότε εμπεδωθηκε μέσα μου αυτό που είχα καταλάβει καλά από το 1991 όταν τελείωσα τον στρατό και είχα αρχίσει να υποψιάζομαι από το 1982 όταν ένας κερατοπαπας αρνήθηκε να εξομολογησει και να κοινωνήσει τον υπέργηρο θείο της μητέρας μου αυθεντικό πρόσφυγα όταν ετοιμοθάνατος μετά 50 χρόνια προσφοράς στην εκκλησία μέσω της Ζωής όπου παραχωρούσε το σπίτι του για κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής ήθελε να κοινωνήσει για τελευταία φορά .Και ο θρασύδειλος κερατοπαπας αρνήθηκε γιατί ήταν λέει προτεσταντιζων .Τότε το θυμηθηκε .Δύο νύκτες έκλαιγε η μάνα μου που ουδέποτε άφησε Κυριακή χωρίς να λειτουργηθει ..Τότε κατάλαβα το απάνθρωπο πρόσωπο της Ορθοδοξίας άνευ Χριστού .Ε λοιπόν όταν κάηκαν οι τέσσερις της Μαρφιν ούτε ένας super duper ορθόδοξος στυλ Μεταλληνού δεν είπε μισή κουβέντα υπέρ των θυμάτων .Και μετά δύο χρόνια τα ίδια με την Μυρτω .Ψάξτε όσο θέλετε δύο κουβέντες θα βρείτε ακόμη και από συνδέσμους οπαδών από ultra ορθοδοξο ούτε μισή .Το πρόβλημα βρε δεν είναι οι οικουμενιστες που αφορούν ψηλά κλιμακια είναι η μισανθρωπια αυτών που ποιος ξερει για ποιες αμαρτίες μας εκπροσωπούν στο πιο ευαίσθητο κομμάτι .Αυτό που αφορά το επεκεινα .ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/5/20 3:44 μ.μ.

    Πολύ καλά τα ανέφερε ο φίλος Νίκος Κ .Ο Διονύσιος Κόκκινος στο μνημειώδες έργο του Η Ελληνική Επανάσταση αναφέρει ότι στις ταραχές που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του Καποδίστρια τα στράτευματα των Γρίβα και Κωλέττη που με αυτούς συνεπρατε ο επίτηδες υπερτιμημενος από την γενιά του 30 Μακρυγιάννης φώναζαν θέλουμε τον Συνταγμα φανταζομενοι ότι ήταν κάποιο πρόσωπο με σάρκα και οστά και θα ικανοποιούσε όλα τους τα αιτήματα .Ακόμη και η διόγκωση του ρόλου του απλώς γενναίου οπλαρχηγού Μακρυγιάννη εν σχέσει με την απόκρυψη του ρόλου του Κολοκοτρώνη δεύτερου σημαντικωτερου Έλληνα όλων των εποχών μετά τον Θεμιστοκλή από την υπερτιμημένη γενιά των δυτικοσπουδαγμενων λογοτεχνών του 30 που ιδεολογικοποιησαν την καθυστερηση ακόμη λοιπόν και αυτή η σχεδόν θεοποίηση του Μακρυγιάννη έχει σκοτεινά κίνητρα .ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαλαρωσε5/5/20 4:02 μ.μ.

    ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΔΙΝΟΥΝ ΑΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΑΛΩ ΑΠΑΞ. ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΕΡΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΛΑΧΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΝΑ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΝΙΤΟ. ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ. ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΡΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΟΙ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΙ. ΟΥΣΤ... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΩΤΗ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ-ΚΩΛΕΤΗ ΗΡΩΑ, ΤΟ ΦΙΡΦΙΡΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή