Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η νέα απάτη των τραπεζών

Γιατί είναι αναγκαία η απασχόληση Πολιτών τρίτων χωρών; Έλληνες άνεργοι και άστεγοι πολίτες δεν υπάρχουν για να εργασθούν στον εργοδότη-αγρότη; Ή μήπως αποτελεί σχέδιο της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας; Δεν συνειδητοποιεί πως αυτά που συνέβησαν στο Κρανίδι και αμέσως μετά στο Πόρτο Χέλι, θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό μας, ενώ είναι μόνο η αρχή; Το επόμενο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η συμπεριφορά των τραπεζών – οι οποίες, για τα εγγυημένα κατά 80% από το κράτος δάνεια, απαιτούν εγγύηση σε μετρητά για το υπόλοιπο 20%. Διατυπώθηκε δε η υποψία ότι, χρησιμοποιούν αυτά τα δάνεια παράνομα, για την αναδιάρθρωση των παλαιών χρεών των πελατών τους – κάτι που θα έπρεπε να ελεγχθεί αμέσως.Δηλαδή, αντί να δίνουν νέα δάνεια στους πελάτες τους για να στηρίξουν τη ρευστότητα τους, αλλάζουν τα ήδη υφιστάμενα, έτσι ώστε καταφέρουν να εισπράξουν το 80% από το κράτος – κάτι που, εάν πράγματι συμβαίνει, θα πρόκειται ξεκάθαρα για απάτη. Για τη μεταφορά των κόκκινων δανείων των πελατών τους στο κράτος, οπότε στους Έλληνες φορολογουμένους, με την ευκαιρία της κρατικής εγγύησης – γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να μη συμβεί.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Στην πρώτη επιτροπή αναφέραμε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση, με αποσπασματικά μέτρα και με διορθωτικές παρεμβάσεις – έχοντας καταθέσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλεπάλληλες ΠΝΠ.
Ότι δεν έχει εντάξει τις παρεμβάσεις της σε έναν συνολικό σχεδιασμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας –ενώ δεν έχει δώσει απάντηση έστω στο πόσα ακριβώς είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος μας.
Επισημάναμε επίσης το γεγονός ότι, η Βουλή δεν είναι ΚΕΠ για να τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μόνο για την κατοχύρωση των νομοσχεδίων της – διαθέτοντας μία συμπαγή πλειοψηφία που της εξασφαλίζει το «ναι σε όλα», με αποτέλεσμα να καταλύεται η νομοθετική εξουσία, από την εκτελεστική.
Δεν επιτρέπεται δε να μεροληπτεί κανένας εναντίον της Ελληνικής Λύσης, επειδή φερόμαστε πολιτισμένα, δεν παίρνουμε αυθαίρετα το λόγο από τα έδρανα και δεν συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδιά – εξαπολύοντας συκοφαντικές κατηγορίες, όπως δυστυχώς συνηθίζουν ορισμένοι άλλοι βουλευτές.
Είμαστε πάντως είναι ένα κόμμα που πιστεύει στη μεικτή οικονομία και στο κοινωνικό εθνικό κράτος. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ που στηρίζει τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και την παράνομη μετανάστευση. Δεν κακοδιαχειρισθήκαμε, δεν υπερχρεώσαμε και δεν χρεοκοπήσαμε την Ελλάδα όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξεπλυθούν – στηριζόμενα στα γνωστά εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας, τονίσαμε πως η Ελλάδα χρειάζεται οριζόντια μέτρα στήριξης, μαζί με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων – για να μη βρεθούμε με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, ειδικά στον τουριστικό κλάδο.
Η κυβέρνηση βέβαια προσπαθεί ήδη να καλύψει τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής που έχουν φανεί από το 4ο τρίμηνο του 2019, πίσω από τον κορωναϊό – κάτι που όμως δεν θα πείσει κανέναν. Η ουσία θα μετρήσει στο τέλος του 2020 και όχι η επικοινωνία όπως σήμερα.
Ειδικά όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, στους οποίους δίνεται μία μικρή αναβολή με το σχέδιο νόμου, έχουμε προτείνει ένα χρόνο πριν στη Βουλή τη μοναδική λύση που υπάρχει – τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α. το 1933, μέσω του οποίου λύθηκε ριζικά το πρόβλημα, χωρίς να χάσει κανένας. Ούτε οι Πολίτες τα σπίτια τους, ούτε οι τράπεζες, ούτε το κράτος.
Εκτός του ότι επισημάναμε ξανά την ανάγκη αλλαγής του αποτυχημένου οικονομικού μας μοντέλου, είπαμε ότι είναι αυτονόητο πως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και γενικότερα η επιχειρηματικότητα, πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν – επειδή η ύφεση που προβλέπεται, μεταξύ άλλων εάν υποχωρήσει στο βαθμό που φαίνεται ο τουρισμός λόγω μη λήψης των σωστών μέτρων έγκαιρα, θα πλήξει όλους τους τομείς, ανεξάρτητα εάν τώρα λειτουργούν ή όχι.
Θα επαναλάβουμε εδώ μερικές από τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες είναι οι εξής: 
(1) Η καταβολή επιπρόσθετων επιδομάτων σε όσους εργάζονται  για όλους εμάς αυτήν την περίοδο – όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κλπ.
(2) Η αναστολή όλων των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η ύφεση και η εντολή στις εισπρακτικές εταιρίες να μην παρενοχλούν τους οφειλέτες, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.
(3) Η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης έως το τέλος της επιδημίας, για να διευκολυνθούν οι εισοδηματικά ασθενέστεροι Πολίτες – καθώς επίσης για να κινηθεί η αγορά  και να μην προκληθούν αυξήσεις στις τιμές, λόγω του περιορισμού της προσφοράς.
(4) Η στήριξη της ρευστότητας, με την αναβολή της πληρωμής φόρων και με την καταβολή αποζημίωσης για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις.
(5) Η ταχύτατη προώθηση των φακέλων ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διενεργηθούν επενδύσεις, καθώς επίσης
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου – όπου θα επαναλάβουμε τις παρατηρήσεις μας σε ορισμένα μόνο από αυτά που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επίσης τις ερωτήσεις που θέσαμε.  
Άρθρο 4: Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιστρεπτέο δάνειο και όχι για μία επιστρεπτέα προκαταβολή – αφού η δήθεν επιστρεπτέα προκαταβολή, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Σημειώνεται εδώ πως δεν έχει οριστεί ακόμη το ακριβές ύψος του επιτοκίου – ενώ οι περιορισμοί του εν λόγω μέτρου, δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις.
Άρθρο 24: Γιατί είναι αναγκαία η απασχόληση Πολιτών τρίτων χωρών; Έλληνες άνεργοι και άστεγοι πολίτες δεν υπάρχουν για να εργασθούν στον εργοδότη-αγρότη; Ή μήπως αποτελεί σχέδιο της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας;
Δεν συνειδητοποιεί πως αυτά που συνέβησαν στο Κρανίδι και αμέσως μετά στο Πόρτο Χέλι, θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό μας, ενώ είναι μόνο η αρχή;   
Άρθρο 25: Οι προσωρινές δομές φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων που αναφέρονται στη διάταξη, θα περιλαμβάνουν Έλληνες πολίτες ή και Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν εισβάλλει παράνομα στη χώρα μας; Με ποια κριτήρια και με ποια προσόντα θα ορίζεται ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και ο Συντονιστής της δομής;
Άρθρο 30: Οι ρυθμίσεις της συγκεκριμένης διάταξης προκάλεσαν ήδη έντονες συζητήσεις στους ΟΤΑ – δεδομένου ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες τους.
Επομένως, όπως οι ίδιοι τονίζουν, δεν γίνεται να μοιραστούν με τις ΔΕΥΑ, με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης δηλαδή, τη φτώχεια και στο μέλλον!
Με επιστολή της τώρα προς τον υπουργό Εσωτερικών στις 19 Μαρτίου, η Ένωση των ΔΕΥΑ επισήμαινε ότι, η οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ επιδεινώθηκε πρόσφατα – λόγω και της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ως συνέπεια την αύξηση του ενεργειακού κόστους τους κατά 20% περίπου.
Η αύξηση αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Τι μέτρα θα ληφθούν από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μειωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ για να μην καταρρεύσουν;
Στη δεύτερη επιτροπή τώρα ξεκινήσαμε με αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, κατά την ακρόαση των φορέων – τα οποία ήταν κυριολεκτικά τρομακτικά, όπως η πτώση του τζίρου της εστίασης κατά 95%, η πρόβλεψη πως θα κλείσει το 35% των καταστημάτων εστίασης, το 15% γενικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κοκ.
Εάν συμβούν όλα αυτά, γνωρίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων είναι υπερχρεωμένο, η κατάσταση στην οικονομία θα γίνει εφιαλτική – πόσο μάλλον εάν ο τουρισμός υποχωρήσει πάνω από το 50% σε σχέση με το 2019, κάτι που φυσικά απευχόμαστε.
Απορούμε πάντως σχετικά με το εάν το υπουργείο οικονομικών έχει υπολογίσει την πτώση των εσόδων, επί πλέον στα μέτρα που λαμβάνει – όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού και, κατ’ επέκταση, το δημόσιο χρέος. Έχουμε ρωτήσει ξανά, χωρίς όμως να πάρουμε απάντηση.
Το επόμενο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η συμπεριφορά των τραπεζών – οι οποίες, για τα εγγυημένα κατά 80% από το κράτος δάνεια, απαιτούν εγγύηση σε μετρητά για το υπόλοιπο 20%. Διατυπώθηκε δε η υποψία ότι, χρησιμοποιούν αυτά τα δάνεια παράνομα, για την αναδιάρθρωση των παλαιών χρεών των πελατών τους – κάτι που θα έπρεπε να ελεγχθεί αμέσως.
Δηλαδή, αντί να δίνουν νέα δάνεια στους πελάτες τους για να στηρίξουν τη ρευστότητα τους, αλλάζουν τα ήδη υφιστάμενα, έτσι ώστε καταφέρουν να εισπράξουν το 80% από το κράτος – κάτι που, εάν πράγματι συμβαίνει, θα πρόκειται ξεκάθαρα για απάτη.
Για τη μεταφορά των κόκκινων δανείων των πελατών τους στο κράτος, οπότε στους Έλληνες φορολογουμένους, με την ευκαιρία της κρατικής εγγύησης – γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να μη συμβεί.
Σωστά πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ πρότεινε τον απ’ ευθείας δανεισμό των επιχειρήσεων από το κράτος – επί πλέον από την αναπτυξιακή τράπεζα που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει,  έτσι ώστε να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.
Συνεχίσαμε με τα υπόλοιπα άρθρα της πρώτης ΠΝΠ, όπου θα αναφέρουμε εδώ επίσης μόνο ορισμένα:
Άρθρο 46: Ουσιαστικά με αυτή τη ρύθμιση, ματαιώνεται οριστικά και με τρόπο αναδρομικό η υποβολή εγκλήσεων, μηνύσεων δηλαδή για απιστία εις βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων: όσοι δεν υπέβαλλαν έγκληση στην εκπνοή της αρχικής τετράμηνης προθεσμίας, έχουν απολέσει οριστικά το δικαίωμά τους!
Η λύση αυτή διευκολύνει όσους δεν είχαν ουσιαστικά την πρόθεση να υποβάλουν έγκληση εντός του τετραμήνου – αφού με τη νέα ρύθμιση δεν «κινδυνεύουν» να θεωρηθεί ότι, η παράλειψή τους οφείλεται σε υπαιτιότητά τους και πλέον μπορούν να δικαιολογούν την παράλειψή τους  με τη θέσπιση της ΠΝΠ. Ποιούς εξυπηρετεί αλήθεια αυτή η διάταξη; Προφανώς τα στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα αποφύγουν τυχόν διώξεις.
Άρθρο 69: Τι θα αναθέσει ο ΕΟΤ, που δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ίδιος; Γιατί η εμπειρία των στελεχών του Οργανισμού παραγνωρίζεται, τη στιγμή που ο ΕΟΤ είναι ο μόνος φορέας της χώρας που έχει καταρτίσει και εφαρμόσει συστήματα διαχείρισης κρίσης στο παρελθόν;
Ποιό θα είναι το αντικείμενο συνεργασίας με την Marketing Greece A.E., για την οποία έχουν γραφεί πολλά σκανδαλώδη; Ποια ανάγκη και ποια κριτήρια επέβαλαν την απευθείας ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece A.E., συμβάσεων που αφορούν την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Πόσο μάλλον κατά παρέκκλιση της αυστηρότατης ισχύουσας νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών που αποτελεί προσαρμογή της χώρας σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Άρθρο 72: Για ποιους λόγους δημοσίου συμφέροντος θα δοθεί η ενίσχυση στα τουριστικά καταλύματα; Μήπως για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την εγκατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της ενδοχώρας των αιτούντων άσυλο παράνομων μεταναστών;
Στη δεύτερη ΠΝΠ τώρα, θα περιορισθούμε επίσης σε ορισμένα μόνο άρθρα – αφού δεν επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθούμε σε περισσότερα.   
Άρθρο 6: Δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά η παραχώρηση περαιτέρω προνομίων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – πόσο μάλλον στη γερμανική FRAPORT, στην οποία ξεπουλήσαμε όλα μας τα κερδοφόρα αεροδρόμια, με μία απίστευτα σκανδαλώδη σύμβαση.
Είναι δυνατόν η χρεοκοπημένη Ελλάδα να στηρίζει επιχειρήσεις της πάμπλουτης Γερμανίας; Είναι ντροπή ακόμη και να το σκέφτεται κανείς, όχι να νομοθετεί.
Ελπίζουμε δε να μη διασωθεί η Aegean, εάν βέβαια χρειαστεί, χωρίς την απόκτηση ανάλογων μετοχών από το κράτος, όπως ζήτησε η Γερμανία από τη Lufthansa – αφού διαφορετικά θα ήταν σκανδαλώδες.    
Άρθρο 40:  Είναι μεν θετική η ρύθμιση για τους ναυτικούς, αλλά σίγουρα αποκλείονται αρκετοί με τους περιορισμούς που θέτει το άρθρο –  ειδικά στην παράγραφο 1. Θεωρούμε πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα – έτσι ώστε να στηριχτεί το σύνολο των ναυτικών ανεξαιρέτως.
Άρθρο 42: Με τέτοια ανεργία στη χώρα, καθώς επίσης με δεδομένο το ότι, πρέπει να στρέψουμε τον κόσμο και μάλιστα τους ανέργους στην αγροτική οικονομία, είναι ανεπίτρεπτο να μην παρέχουμε κίνητρα στους πολίτες και στους εργοδότες της χώρας, για την εποχιακή έστω ενασχόληση των Ελλήνων με αυτόν τον τομέα – παρέχοντας, αντίθετα, εξαιρετικές ρυθμίσεις για την απασχόληση και την είσοδο στην Ελλάδα αλλοδαπών, ειδικά αυτήν την περίοδο που έχει ενταθεί το μεταναστευτικό.
Άρθρο 43: Είναι μεν θετική η ρύθμιση για τα περιφερειακά κανάλια, αλλά για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, τα οποία έχουν στηριχθεί με μεγάλα ποσά αυτό το διάστημα, ασφαλώς δεν είναι. Προφανώς διακρίνουμε ότι στην πλειοψηφία τους, σχεδόν σε όλες τις εκπομπές τους, έχουν μετατραπεί σε γραφεία τύπου της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτραπεί ακόμη μία χαριστική ρύθμιση σε αυτά τα κανάλια.
Τέλος, στις λοιπές διατάξεις τα παρακάτω:
Άρθρο 3: Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους μισθωτούς τους, δεν αρκεί η απλή και αόριστη μετάθεση πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Θα έπρεπε να υπάρχει διαγραφή οφειλών σε ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό του τζίρου ή του μισθού, αντίστοιχα, που απώλεσαν.
Σε κάθε περίπτωση, αντί να ψηφίζει τέτοια μέτρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κυβέρνηση, θα μπορούσε να δώσει την αναστολή άπαξ, μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά τους εκμισθωτές των ακινήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κατά 40% μειωμένο ενοίκιο, το σωστό θα ήταν η επιδότηση των ενοικιαστών από το κράτος για το 40%, όπως συμβαίνει στην Ιταλία με το 60%. Είναι απαράδεκτο να ασκεί δημοσιονομική πολιτική η κυβέρνηση, με τα χρήματα των άλλων.
Άρθρο 34: Η ρύθμιση δημιουργεί κάποια ανησυχία, σε σχέση με την αναφορά «δύναται να καταχωρεί τα στοιχεία ταυτοποίησης των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων, στα οποία διενεργεί λήψη βιολογικού υλικού, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών κλπ.».  Ειδικότερα, για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού, πρέπει να απαιτείται ρητά η συναίνεση των ανθρώπων.
Άρθρο 36: Οι ασύρματες ακτινοβολίες ανήκουν στην λίστα με τα πιθανά καρκινογόνα, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ το 93% των ερευνών τεκμηριώνουν πιθανές οξειδωτικές βλάβες. Εν προκειμένω, θα πρέπει να επιλεγούν τα σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών που προσφέρουν αντίστοιχη απόδοση σε ταχύτητες, αλλά πολύ μικρότερες εκπομπές ακτινοβολίας.


Κλείνοντας, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το θέμα των τραπεζών, το σταμάτημα των πλειστηριασμών, η χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας, η μείωση των φόρων, ο πρωτογενής τομέας, η φορολογική διευκόλυνση των επιχειρήσεων, η άμυνα της χώρας μας και η ασφάλεια – τα εθνικά μας θέματα δηλαδή και το μεταναστευτικό.

Η οικονομία μας οδηγείται στον γκρεμό και εμείς μιλάμε για σχέδιο Μάρσαλ

από Βασίλης Βιλιάρδος



https://analyst.gr/2020/06/02/i-nea-apati-ton-trapezon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου