Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η απειλή της πράσινης ενέργειας

Στην περίπτωση του Ιανού, επειδή τα φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται στην περιοχή που πλήγηκε (Καρδίτσα) ήταν επίγεια και όχι επάνω από τη γη όπως στη Γερμανία, βυθίστηκαν από την πλημύρα – με ενδεχόμενο να έχουν μολύνει τον κάμπο, εάν υπέστησαν ζημίες στο περίβλημα τους. Εκτός του ότι λοιπόν το κράτος πρέπει να διενεργήσει μετρήσεις για να βρεθεί εάν έχουν απελευθερωθεί τοξικά στοιχεία στο έδαφος, είναι φανερό πως δίπλα στα φωτοβολταϊκά πρέπει να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας με αντλίες – εκτός εάν τοποθετούνται με ασφάλεια 2-3 μέτρα πάνω από τη γη. Έχουν όμως ένα ακόμη πρόβλημα: το ότι αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Επί πλέον, αυξάνουν την κατανάλωση νερού για πότισμα – γεγονός εγκληματικό για περιοχές που έχουν έλλειψη νερού, όπως η Θεσσαλία, στην οποία σχετικά πρόσφατα γνωστός εφοπλιστής αγόρασε 3.000 στρέμματα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών. Όσον αφορά δε τις ανεμογεννήτριες, θεωρείται πως είναι η βασική αιτία των πλημμυρών – αφού για τη δημιουργία τους αποψιλώνονται τα βουνά.

Επικαιρότητα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθούνται για την αντικατάσταση αυτής που παράγεται από ορυκτά, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, έχουν μεγάλα προβλήματα – στα οποία δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη σημασία. Έχοντας αναφερθεί ήδη στο θέμα της πράσινης απάτης (ανάλυση), καθώς επίσης στην ευρωπαϊκή πράσινη παγίδα, είχαμε γράψει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Είναι ενδιαφέρον το πόσο συγκλίνουν πλέον οι στόχοι των αριστερών κομμάτων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και ο διεθνισμός, με αυτούς της παγκόσμιας ελίτ – αν και με διαφορετικές επιδιώξεις. Ειδικότερα, η δήθεν κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται από τις ελίτ για τον πλουτισμό τους, μέσω νέων επενδυτικών εγχειρημάτων που θα χρηματοδοτούνται από τη φορολόγηση των ανόητων μαζών – ενώ ο διεθνισμός χρησιμοποιείται για την προσέλκυση φθηνού μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού και για την αλλοίωση των κοινωνιών, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα ελεγχόμενες, ταυτόχρονα με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά την εκτύπωση νέων χρημάτων” (πηγή).

Η πρόσφατη καταιγίδα τώρα με την ονομασία Ιανός, έφερε στην επιφάνεια τα δύο βασικά μειονεκτήματα των εν λόγω ΑΠΕ – κοινό πρόβλημα των οποίων, τεράστιο κατά την άποψη μας, είναι η μη ανακύκλωση τους όταν «πεθάνουν».

Ξεκινώντας από τα φωτοβολταϊκά, έχουν στο εσωτερικό τους επικίνδυνα τοξικά στοιχεία, όπως είναι ο μόλυβδος κλπ. (πηγή) – τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον, όταν παρέλθει ο χρόνος ζωής τους που υπολογίζεται στα 25 περίπου έτη, εκτός εάν ανακυκλωθούν.

Με δεδομένο όμως πως το κόστος ανακύκλωσης τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιο (πηγή), στο δέκα προς ένα καλύτερα σχετικά με τα έσοδα τους, το βασικό ερώτημα είναι εάν οι κατασκευαστές ή/και οι χρήστες τους θα φροντίσουν να το κάνουν – κάτι μάλλον απίθανο, αφού η ζημία τους θα ήταν τεράστια.

Στην περίπτωση του Ιανού τώρα, επειδή τα φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται στην περιοχή που πλήγηκε (Καρδίτσα) ήταν επίγεια και όχι επάνω από τη γη όπως στη Γερμανία, βυθίστηκαν από την πλημύρα – με ενδεχόμενο να έχουν μολύνει τον κάμπο, εάν υπέστησαν ζημίες στο περίβλημα τους. Εκτός του ότι λοιπόν το κράτος πρέπει να διενεργήσει μετρήσεις για να βρεθεί εάν έχουν απελευθερωθεί τοξικά στοιχεία στο έδαφος, είναι φανερό πως δίπλα στα φωτοβολταϊκά πρέπει να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας με αντλίες – εκτός εάν τοποθετούνται με ασφάλεια 2-3 μέτρα πάνω από τη γη.

Έχουν όμως ένα ακόμη πρόβλημα: το ότι αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου (οπότε θερμαίνουν τον πλανήτη επιδεινώνοντας το θέμα της κλιματικής αλλαγής, πηγή), με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Επί πλέον, αυξάνουν την κατανάλωση νερού για πότισμα – γεγονός εγκληματικό για περιοχές που έχουν έλλειψη νερού, όπως η Θεσσαλία, στην οποία σχετικά πρόσφατα γνωστός εφοπλιστής αγόρασε 3.000 στρέμματα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών (πηγή). Φυσικά το θέμα δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία, όπως διαπιστώνεται από το εξής:

“Μια αντίστοιχη κατάσταση με αυτή του Θεσσαλικού Κάμπου καταγράφεται και στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Οι μεγαλύτερες ξένες και ελληνικές εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ υποκινούμενες από τα ειδικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για «πράσινες» επενδύσεις, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, έχουν κινητοποιήσει εταιρείες συμβούλων και ντόπιους μεσίτες για να βρουν εκτάσεις στα πέριξ των ορυχείων της ΔΕΗ” (πηγή).

Όσον αφορά τώρα τις ανεμογεννήτριες, θεωρείται πως είναι η βασική αιτία των πλημμυρών – αφού για τη δημιουργία τους αποψιλώνονται τα βουνά. Ειδικότερα, κάτω από κάθε ανεμογεννήτρια υπάρχει μία βάση από μπετόν – 500 τετραγωνικών μέτρων στις μικρότερες και 1.000 στις μεγαλύτερες. Δίπλα από αυτές τις βάσεις ισοπεδώνεται μία μεγάλη έκταση – με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία τεράστια λεωφόρος, μεγαλύτερη σε πλάτος από μία εθνική οδό, η οποία συγκεντρώνει υπερβολικές ποσότητες νερού. Ενώ λοιπόν παλαιότερα τα νερά οδηγούνταν στις υπάρχουσες νεροσυρμές, σήμερα παίρνουν μία άλλη κατεύθυνση – πλημμυρίζοντας πολλές περιοχές.

Παράδειγμα η Κεφαλλονιά, όπου οι πλημμύρες αποδίδονται σε ένα αιολικό πάρκο της ΕΛΑΚΤΩΡ στην Αγία Δυνατή (υπενθυμίζουμε πως η πανάκριβη σήραγγα της Όθρυος της ΕΡΓΟΣΕ, ένα πανάκριβο έργο ΕΣΠΑ του ΑΚΤΩΡΑ που κατασκευαζόταν επί δυο δεκαετίες, από το 2002, έκλεισε από τις πλημμύρες) – κάτι που είναι εύλογο, αφού οι ζημίες δεν προκλήθηκαν από τη θάλασσα, αλλά από υλικά που κατέβηκαν από το βουνό (πηγή). Η εταιρία βέβαια έχει άλλη άποψη (πηγή), αλλά δύσκολα πείθει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λείπει εντελώς από την Ελλάδα, σε πάρα πολλά θέματα, είναι η πρόληψη – με αποτέλεσμα οι ενέργειες καταστολής να κοστίζουν τεράστια ποσά, χωρίς κανένα λόγο. Εκτός αυτού, κανένας δεν ασχολείται με τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά από μερικά χρόνια – ειδικά όσον αφορά την ανακύκλωση των υλικών που χρησιμοποιούνται για τις ΑΠΕ, όπου ο μελλοντικός λογαριασμός που θα πληρωθεί θα είναι τεράστιος.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης «ανακατασκευής» της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνει η ίδια τεράστια λάθη – ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα σε χρόνο μηδέν. Αυτό ισχύει επίσης για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου – κάτι που έχει αναλυθεί επαρκώς στο παρελθόν. Εν τούτοις, δεν πρόκειται να το κάνει, αφού ο στόχος της, την...

Η δημοκρατία της Βαϊμάρη που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Γερμανία, διέθετε τη δική της κεντρική τράπεζα που εξέδιδε το «μάρκο του Ράιχ» – το οποίο όμως το 1923 είχε σχεδόν μηδενική αξία. Η αιτία ήταν το ότι, η κεντρική τράπεζα του Ράιχ είχε προηγουμένως ξεκινήσει να χρηματοδοτεί όλες τις κρατικές δαπάνες μέσω της αγοράς χρεωστικών τίτλων του δημοσίου (ομόλογα) – οπότε με το μονεταρισμό των κρατικών...

Διαπιστώνεται καθαρά πως η Τρόικα Εξωτερικού κυβερνάει την Ελλάδα, μέσα από το Επιτελικό Κράτος που την υπηρετεί, μαζί με τα υπόλοιπα δύο κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού – ενώ φαίνεται πως σχεδιάζεται η τοποθέτηση μίας επόμενης «κυβέρνησης Τσολάκογλου», αποτελούμενης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι θα δεθούν πισθάγκωνα οι Έλληνες, για...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου