Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Δάσκαλοι και «δασκάλοι»

                                                           

 Χθες έκλεισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι είδηση, θα μου πείτε. Ποιοι το έκλεισαν; Μαθητές και «δασκάλοι» – άλλο δάσκαλοι και άλλο δασκάλοι. Γιατί το έκλεισαν; Δεν θέλουν την τηλεκπαίδευση; Κι αν πέφτω έξω και ήταν άλλο το αίτημά τους, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να κλείνεις το κέντρο. Τις προάλλες απαιτούσαν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και όσοι μαθητές λαμβάνουν μέρος στις καταλήψεις. Γιατί γίνονταν οι καταλήψεις; Γιατί είναι αρχή της σχολικής χρονιάς και δεν νοείται σχολικόν έτος χωρίς κατάληψη. Φέτος ήταν ο κορωνοϊός και ο αριθμός των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Η Νίκη Κεραμέως επέμεινε: Οποιος συμμετέχει σε κατάληψη δεν συμμετέχει σε τηλεκπαίδευση και ως εκ τούτου παίρνει απουσία. Οι καταλήψεις άρχισαν να πέφτουν σαν τα φύλλα του φθινοπώρου. Μαθαίνω, δε, ότι δάσκαλοι, σε πείσμα των συναδέλφων τους που αισθάνονται «δασκάλοι», υπηρέτησαν με επαγγελματική συνέπεια την τηλεκπαίδευση. Το υπουργείο οργάνωσε σεμινάρια για τον τρόπο διεξαγωγής της και το σύστημα έπεφτε από την πληθώρα των συμμετοχών.

Οι «δασκάλοι» δεν εργάζονται «Σαββάτο». Το «Σαββάτο» είναι ημέρα αργίας και ως εκ τούτου δεν μπορείς να τους υποχρεώσεις να πάνε να ψηφίσουν για τους συνδικαλιστές τους. Γιατί οι «δασκάλοι» θεωρούν ότι η ψήφος τους είναι μέρος της δουλειάς τους. Δεν είσαι εκπαιδευτικός αν δεν κάνεις και εσύ μια μέρα κατάληψη στο σχολείο για να στήσεις κάλπες. Η κ. Κεραμέως πρόσβαλε την τιμή και την υπόληψή τους διότι αποφάσισε ότι, από εδώ και πέρα, οι εκλογές τους θα γίνονται Σάββατο – «Σαββάτο» ήθελε να πει, αλλά της ξέφυγε. Και μάλιστα όρισε ότι μπορούν να ψηφίζουν και ηλεκτρονικά. Ο ασκός της φρίκης άνοιξε. Εύλογες καταγγελίες για περίπτωση νοθείας. Σαββάτο ξημερώματα χτυπάει το κουδούνι και μπαίνει ο υποψήφιος. Σε απειλεί ότι αν δεν τον ψηφίσεις θα σε υποχρεώσει να γίνεις Παναθηναϊκός, ενώ είσαι Ολυμπιακός. Κρατάει το παιδί σου, που είναι ΠΑΟΚ, και η γυναίκα σου φωνάζει: «Γιάννη, λυπήσου μας». Αναγκάζεσαι να τον ψηφίσεις.
 
«Σαββάτο» ή Παρασκευή, οι «δασκάλοι» αντιδρούν σε όποια κίνηση της Κεραμέως παραβαίνει τα ήθη και τα έθιμα της φυλής τους. Λογικόν. Το γερασμένο σώμα φοβάται να ανοίξει το παράθυρο, αφού και το παραμικρό ρεύμα μπορεί να το σκοτώσει. Ξέρουν ότι έχουν χάσει το παιχνίδι με τον χρόνο και τον τόπο και αισθάνονται ότι τους απειλεί η παραμικρή κίνηση. Η διεξαγωγή εκλογών σε ημέρα αργίας έχει συμβολική αξία, όμως οι αντιδράσεις τους δείχνουν πόσο φοβούνται τους συμβολισμούς. Υπάρχει και η πραγματικότητα. Πραγματικοί τους αντίπαλοι είναι οι δάσκαλοι, όσοι μπαίνουν μέσα στην τάξη και θέλουν να ανοίξουν τα μάτια των παιδιών. Είναι η πλειονότητα.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/10/20 7:04 μ.μ.

    Τζάμπα μελάνι. Ως εκπαιδευτικός ενημερώνω πλέον πως λίγοι ψηφίζουμε. Το καλύτερο που χρειάζεται να δεις είναι οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Είναι για γέλια. Αριστεροί εγκαλουν αριστερούς και η ζωή συνεχίζεται από πέντε άτομα που συνεδριάζουν αποφασίζοντας για όλους τους άλλους που δεν συμμετέχουν. Λαγνεία του τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή