Mανώλης Κείος
Βαρθολομαίος: Άλλες θρησκείες είναι «ο πλούτος των υιών του Θεού»....
Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και χθες βράδυ στην Ρώμη έλαβε χώρα μια διεθνής συνάντηση για την Προσευχή της Ειρήνης με την παρουσία τόσο του Πάπα Φραγκίσκου, όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και εκπροσώπων άλλων δογμάτων και θρησκειών.
Αφορμή ήταν η εγκύκλιος του Πάπα περί...αδελφότητας με τίτλο «Fratelli tutti», την οποία σχολίασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του
Όπως λένε ειδικοί θεολογικοί αναλυτές η εγκύκλιος υπογράφηκε στο "Πνεύμα της Ασίζης", ενώ θέμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν: «Κανείς δεν σώζεται μόνος του. Ειρήνη και αδελφότητα».
Από την πρώτη συνάντηση το 1986, αυτές οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις αντιμετωπίζουν δύο τύπους σκεπτικισμού. Ο πρώτος είναι αυτός που είναι ευρέως διαδεδομένος σε πολλούς Χριστιανούς, οι οποίοι βλέπουν τη σχέση με μέλη άλλων θρησκειών ως αυτόματη αμφισβήτηση της αλήθειας του Χριστιανισμού, είσοδο σε μια παγκόσμια κοινή «θρησκεία» που συντίθεται από σεβασμό και ειρηνικά συνθήματα ή οικολογικό χαρακτήρα. Από την άλλη οι υπερασπιστές αυτών των συγκεντρώσεων από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β ', πάντα προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι τα μέλη των θρησκειών «συναντιούνται για να προσευχηθούν» και δεν «συμπροσεύχονται». Ισχυρίζονται πως ο καθένας παραμένει πιστός στην παράδοσή του, η οποία όμως δεν αντιτίθεται στη θρησκευτική αναζήτηση του άλλου.
Το δεύτερο είδος σκεπτικισμού προέρχεται από τον αθεϊσμό ή τον εκκοσμικευμένο κόσμο, ο οποίος έχει γίνει τόσο ισχυρός με τη σύγχρονη τεχνολογία, και για τον οποίο ο Θεός φαίνεται άχρηστος. Για αυτόν τον τύπο νοοτροπίας, ο οποίος κυριαρχεί στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κόσμο, το «Πνεύμα της Ασίζης» είναι ένα είδος “ψεκασμού” με καλή αίσθηση, γεμάτο καλά συναισθήματα, αλλά αναποτελεσματικό σε ζητήματα που στοιχειώνουν τον πλανήτη.
Η χθεσινή διεθνής συνάντηση «Κανείς δεν σώζεται μόνος του- Ειρήνη και αδελφότητα» που έλαβε χώρα χθες στη Ρώμη με ξεχωριστές προσευχές εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών ήταν σε αυτό το πλαίσιο.
«Σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας: αυτός είναι ο πατέρας όλων των κακών», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Αυτός είναι ένας μεγάλος πειρασμός. Δεν γλιτώνει κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών. Ο πειρασμός να σκεφτούμε να σώσουμε μόνο τον εαυτό μας και τον δικό μας κύκλο. Να επικεντρωθούμε μόνο στα δικά μας προβλήματα και ενδιαφέροντα, σαν να μην είχε τίποτα άλλο. Είναι ένα πολύ ανθρώπινο ένστικτο, αλλά λάθος»
Στην ιταλική πρωτεύουσα οι προσευχές πραγματοποιήθηκαν σε ξεχωριστά μέρη από τους εκπροσώπους των διαφορετικών θρησκειών του κόσμου, αλλά όλοι εμφανίστηκαν ενωμένοι στην έκκληση για ειρήνη. Οι Χριστιανοί προσευχήθηκαν στη Βασιλική της Σάντα Μαρία στο Αρακοέλι, οι Εβραίοι στη Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης (Tempio Maggiore), οι Μουσουλμάνοι στην Κόκκινη Αίθουσα του Δημαρχείου της Ρώμης, οι Βουδιστές στην πρώην εκκλησία της Σάντα Ρίτα, οι Σιχ και οι Ινδουιστές στη Μονή Φραγκισκανών.
Κατά τη διάρκεια της οικουμενικής προσευχής ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η έλλειψη αγάπης «είναι η κύρια αιτία των προσωπικών, κοινωνικών, διεθνών και περιβαλλοντικών μας δεινών. Σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας: αυτός είναι ο πατέρας όλων των κακών.»
«Το αληθινό Ευαγγέλιο μας καλεί να σηκώσουμε το σταυρό των άλλων. (...) Μόνο με την αγάπη σβήνει το μίσος, η αγάπη μόνη της μπορεί τελικά να θριαμβεύσει έναντι στην αδικία. Η αγάπη από μόνη της δίνει χώρο για τους άλλους. Η αγάπη από μόνη είναι ο δρόμος προς την πλήρη κοινωνία ανάμεσά μας» .
Ενώ για υποστηρίξει τις... ενωτικές του διαθέσεις επικαλέστηκε τον Απόστολο Παύλο: “«Έχει διαιρεθεί ο Χριστός;» ρωτάει ο Παύλος στην πρώτη προς Κορινθίους. Και όλοι γνωρίζουμε την απάντηση. Ο Χριστός είναι ένας! Πώς θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις εσωτερικές μας διαιρέσεις; Το πάθος για την ενότητα της εκκλησίας δεν είναι ένα συναίσθημα κάποιου ειδικού ενδιαφέροντος στην εκκλησία. Είναι μέρος του ίδιου του DNA κάθε εκκλησίας. Και προσθέτω πολύ προσωπικά: Το να βιώσω αυτή την ενότητα στην Τράπεζα του Κυρίου στη ζωή μου είναι το δικό μου προσωπικό όνειρο”.
Στην συνέχεια ο Πάπας ζήτησε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ειρήνης. “Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε τη ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση και την ειρήνη” είπε ο Φραγκίσκος και συμπλήρωσε: “Ο Θεός θα ζητήσει λογαριασμό, από εκείνους που δεν έχουν αναζητήσει ειρήνη ή έχουν προκαλέσει εντάσεις και συγκρούσεις ".
"Ήρθε η ώρα να εκτρέψουμε τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ολοένα και πιο καταστροφικών και θανατηφόρων όπλων στην επιλογή της ζωής και στη φροντίδα της ανθρωπότητας και του κοινού μας σπιτιού", ανέφερε επιπροσθέτως.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, υπενθύμισε επίσης το έγγραφο για την αδελφότητα και την παγκόσμια ειρήνη και την κοινή συνύπαρξη, το οποίο υπέγραψε με τον μεγάλο ιμάμη του al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, το 2019.
Με αφορμή την πανδημία βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει εκ νέου τους στόχους του: “Ας ξεκινήσουμε με επιτεύξιμους στόχους: ας ενωθούμε αμέσως στις προσπάθειές μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έως ότου υπάρξει ένα εμβόλιο που είναι κατάλληλο και διαθέσιμο σε όλους. Η πανδημία μας υπενθυμίζει ότι είμαστε αδελφοί και αδελφές αίματος”
Στο τέλος της ομιλίας του Φραγκίσκου, κρατήθηκε ένα λεπτό σιγής στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας και όλων των πολέμων.
Βαρθολομαίος: Ήρθε η ώρα για «ανατροπή»
Στην ίδια διεθνή συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τον κόσμο να ξεπεράσει τους φονταμενταλισμούς και τις ατομικές ιδεολογίες για να ανακαλύψει ξανά τον κόσμο ως «κοινό σπίτι» καθώς και τον άνθρωπο ως «καθρέφτη» του Θεού. Αυτό αντιπροσωπεύει πραγματική «ανατροπή», είπε ο Πατριάρχης τερματίζοντας την «απόλυτη κυριαρχία των ανθρώπων πάνω σε ολόκληρο το σύμπαν», σηματοδοτώντας τη γέννηση της «οικολογίας ως ένδειξη της παρουσίας του Θεού στη δημιουργία».
Ζήτησε να ανατραπεί "μια κοσμική κοινωνικο-πολιτιστική τάξη "που βλέπει τον κόσμο μόνο ως αντικείμενο και όχι ως" κοινό σπίτι "του οποίου οι άνθρωποι είναι οι θεματοφύλακες.
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε δύο σημεία. Το πρώτο είναι «η εποχή της οικολογικής μόδας», που ειδωλοποιεί έναν καθαρό κόσμο χωρίς όμως χώρο για τους ανθρώπους που θεωρούνται ως «ρυπογόνος απειλή». Το δεύτερο, που συνδέεται με το πρώτο, είναι ότι είναι καιρός να δούμε τον κόσμο και τους ανθρώπους μαζί ως πλάσματα του Θεού. Είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε εκ νέου τη θρησκευτική διάσταση της δέσμευσης για την κοινωνία και τη φύση.
“Μαργαριτάρι” Βαρθολομαίου
Πάντως την...είδηση ο Βαρθολομαίος την έβγαλε στις 19 Οκτωβρίου κατά τη συμμετοχή του σε μια οικουμενική προσευχή που οργανώθηκε από την Καθολική Κοινότητα Sant'Egidio στη Ρώμη, και εκεί δήλωσε ότι άλλες θρησκείες είναι «ο πλούτος των υιων του Θεού».....
https://orthodoxia.info/news/anagoreysis-oikoymenikoy-patria/
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.protothema.gr/world/article/1057411/papas-fragiskos-nai-sti-nomiki-anagnorisi-omofulofilon-sumvioseon-kai-oikogeneion/
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο Χριστός είναι ένας" .....οπότε δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι ......άρα έχουν για τα καλά πιστέψει οι αθεόφοβοι ότι είναι κομμάτια του Χριστού. Οι συγκεκριμένοι δε, το κεφάλι του ειδικότερα. Είναι φρικιαστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατάλαβες φίλε αμέθυστε που κολλάει το "δεν σας ξέρω" του Κυρίου;
Οι άνθρωποι έχουν κάνει τον Κύριο ιδέα. Όταν αυτός μας ζήτησε να γίνουμε φίλοι του και αδερφοί του.
Δεν είχες φίλε αμέθυστε στην γειτονία παιδικούς γνώριμους που δεν τους έπαιζε, για έναν ανεξήγητο λόγο, κανένας; Εγώ είχα και ντρέπομαι αναδρομικά για αυτό. Ε αυτό το απλό επί 1000 κάνουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ στον Κύριο. Και μιλάμε για αγάπη οι ψεύτες όταν αρνούμαστε την Ύπαρξη.
Ο Γιανναράς αγωνίζεται να τεκμηριώσει την ανυπαρξία της πτώσης για να λυτρωθούμε από την καταπίεση και τον φόβο που μας εμποδίζει στο ναι που θα μας οδηγήσει στην ΑΓΑΠΗ.
Έπεσε στα διαβάσματα του στο "ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ" και το έκανε λάστιχο. Υπομονή μέχρι να φτάσει ο σοφός στο "τρίξιμο των οδόντων" να δούμε τι έχει να του πει η αγαπολογία.
Επιμένω όμως. Είναι πραγματικά καταπληκτική η εποχή μας. Έρχεται "σκάνδαλο". Αρκεί να αγαπάμε τον Κύριο. Είπαμε του χρωστάμε και τώρα κλειρώνει.
"Κανείς δεν σώζεται μόνος του. Ειρήνη και αδελφότητα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κανείς μόνος του δεν σώζεται το ξέραμε.......αλλά νομίζαμε για Σωτήρα τον Κύριο.....λάθος.
Η κλαδική Σωτηρίας ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ άνοιξε και μας περιμένει. Εγγραφές δεκτές.Αν αρχίσουμε να αγαπιώμαστε θα σωθούμε;
Ο συνδικαλισμός επιτέλους είναι εδώ για να επιβεβαιώσει την αντικατάσταση του Κυρίου.
Μπορεί να μην έλυσε (όπως επιβεβαιώθηκε περίτρανα και αδιαμφισβήτητα) τα προβλήματα στο χώρο της εργασίας και της κοινωνικής οργάνωσης αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο και λίγο διάβασμα Γιανναρά, παρέα με οικολογικές ευαισθησίες, θα λύσει το πρόβλημα της Πτώσης και της Σωτηρίας.
Μία ερώτηση μόνο γιατί ξεχάσατε να το αναφέρετε "άγιοι" μεταπατέρες. Ο προσδοκώμενος καρπός της συνδικαλιστικής αγάπης ποιος θα είναι για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τουλάχιστον την ύπαρξή της;
Γιατί ο Κύριος προειδοποίησε.......Το δέντρο το καταλαβαίνεις από τον καρπό. Και ο καρπός του Κυρίου ......όχι δεν ήταν ελευθερία....ήταν κάτι που η ελευθερία έπεται.......να δεις πως το λένε.....να δεις πως το λένε........Tα δεσμά δεν αίρονται με την αγνόησή τους.
Με δαύτους φίλε αμέθυστε θα ξεχάσουμε και τα βασικά.