«Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε επίκαιρο μήνυμα του επ’ αφορμή της εορτής των Τριών Ιεραρχών. «Σήμερα, που στη χώρα μας, εν μέσω πανδημίας, οι συζητήσεις για τα όρια και τη σχέση μεταξύ πίστης και επιστήμης έχουν αναζωπυρωθεί, οι Τρείς Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν ότι η πίστη και η επιστήμη όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και συμπληρωματικά, αλλά και να καταστήσουν τον άνθρωπο πνευματικά υγιή και ουσιαστικά ελεύθερο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Αγαπητοί Μου Αδελφοί,
Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Τριών μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τρεις φωτεινές προσωπικότητες, που με την διδασκαλία τους τάραξαν τα ύδατα της εποχής τους, μιας εποχής, που χαρακτηριζόταν από την κοινωνική εξαθλίωση, από τις συνεχείς εναλλαγές προσώπων στην πολιτική εξουσία και από την συνύπαρξη διαφορετικών λαών και θρησκειών.
Είναι βεβαίως θλιβερό ότι ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί ως Έλληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά και ως ευρωπαίοι πολίτες την πραγματική διάσταση και το μέγεθος της διδασκαλίας τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Δύση και συγκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τα έργα του Μεγάλου Βασιλείου διδάσκονται ήδη από τον 16ο αι. και έχουν εκδοθεί στην γερμανική γλώσσα από το 1776.
Οι Τρείς Ιεράρχες ήταν άνθρωποι πολυμαθείς, δραστήριοι. με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες και με τεράστια κοινωνική προσφορά. Προσπάθησαν και τελικά πέτυχαν να ενώσουν δύο κόσμους, που έως τότε ενυπήρχαν διαμετρικά αντίθετοι, τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό.
Κατάφεραν να συνδυάσουν τις λαµπρές ελληνικές πανεπιστημιακές σπουδές τους µε την βαθιά πίστη τους στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και αξιοποίησαν αυτήν την ένωση για να ανακαλύψουμε εμείς σήμερα την αυθεντική θρησκευτικότητα, αυτή που απελευθερώνει τον άνθρωπο από δεισιδαιμονίες, από άγχη, από προλήψεις και φοβίες.
Οι Τρεις Ιεράρχες επιθυμούσαν τους χριστιανούς με κριτική σκέψη. Ήθελαν τους χριστιανούς να σκέπτονται, να μελετούν, να ερευνούν, να μαθαίνουν και να προβληματίζονται στις προκλήσεις που συναντούν.
Οι ίδιοι στάθηκαν αντίθετοι με την υποκριτική πνευματικότητα και με την πίστη που τυφλώνει και δεν ελευθερώνει, διότι γνώριζαν ότι η αληθινή παιδεία είναι αυτή που απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον απαλλάσσει από τις δεισιδαιμονίες, από τον φανατισμό και τον δογματισμό.
Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Σήμερα, που στη χώρα μας, εν μέσω πανδημίας, οι συζητήσεις για τα όρια και τη σχέση μεταξύ πίστης και επιστήμης έχουν αναζωπυρωθεί, οι Τρείς Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν ότι η πίστη και η επιστήμη όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και συμπληρωματικά, αλλά και να καταστήσουν τον άνθρωπο πνευματικά υγιή και ουσιαστικά ελεύθερο.
♰ Ο Νέας Ιωνίας ΓΑΒΡΙΗΛ
Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr
Πίστη και επιστήμη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά | Διακόνημα (diakonima.gr)
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ, ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ, ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ- ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΥΣΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ. ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΟΣ.
ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΑΙΩΝΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.
ΤΟΥ ΚΙΣΣΟΥ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΨΗΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ.
Να το πώ απλά.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστήμη δεν μπορεί παρά να μελετά τι άφησε σε έναν βράχο το νερό στο διάβα του.
Για το ΝΕΡΟ στην ουσία δεν μπορεί να πει ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τι δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους?????????????????????
Όλα θεία όταν γίνονται προς διακονία........και έχει λογαριασμό ο Κύριος.... Κάποτε ένας φυσικός που τον έλεγαν Faraday ξεκινούσε καθημερινά την δουλειά του με προσευχή στον Κύριο ώστε να είναι Χρήσιμος Άνθρωπος......Σήμερα ΦΤΆΣΑΜΕ στην ύβρη να φαντασιωνόμαστε τον ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟ.
Στήν σημερινή ανάρτηση γιά τό υποκείμενο καί τήν αλλοίωσή του ο Berti λέει ότι ο Χέγκελ αντάλλαξε τίς έννοιες τού υποκειμένου μέ τό κατηγορούμενο, απορρίπτοντας τήν αντίφαση, έτσι ώστε έπαψε νά υπάρχει ο άνθρωπος. Δυστυχώς μέσα σ' αυτή τήν αλλοίωση μεγαλώνουμε όλοι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή