Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Μαρία Ευθυμίου: "1821: Οι τομές μιας Επανάστασης" | Διαδικτυακή Ομιλία


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/3/21 9:16 μ.μ.

    https://www.facebook.com/georgios.railis
    Σχόλιο για την προσφώνηση της ΠτΔ: Αρκετοί, μεταξύ αυτών και η αυτού εξοχότης ΠτΔ, συνδέουν την ελληνική επανάσταση με την αμερικάνικη και γαλλική επανάσταση. Αφορμή για αυτή μου τη δημοσίευση, αποτέλεσε αποστροφή του λόγου της ΠτΔ «Δεν αγωνίστηκαν, όμως, οι πρόγονοί μας μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο” Συνεχίζω: Το αμερικανικό σύνταγμα ψηφίστηκε το 1787 και επικυρώθηκε το 1788. Η Γαλλική επανάσταση το 1789. Ο Διαφωτισμός ήταν πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα, αρχικά στη Γαλλία. Οι Έλληνες που επηρεάσθηκαν από τον Διαφωτισμό ήσαν επιλεκτικοί και όχι τυφλοί αντιγραφείς. Παρακαλώ να εξετάστε τα παρακάτω:
    - Η πρώτη επανάσταση κατά των Οθωμανών ( οι Τούρκοι δεν υπήρχαν τότε) έγινε το 1462, ΜΟΛΙΣ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Επαναστάτησε η η Λέσβος και ελευθερώθηκε για ένα χρόνο. Όμως το 1463 10.000 Οθωμανοί αποβιβάζονται στο νησί και κατασφάζουν τους κατοίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/3/21 9:16 μ.μ.

    - Δεύτερη μεγάλη απόπειρα επανάστασης το 1563, όταν ο μητροπολίτης Λάρισας Διονύσιος μεταφέρει την έδρα της μητρόπολης στα Τρίκαλα ( Τρίκκη) και το 1600 κήρυξε Επανάσταση στα Άγραφα, από το Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνης, με το σύνθημα: «Τρίκκη, Βυζάντιον ανακτήσει». Το 1611 οι Έλληνες επιτίθενται στα Γιάννενα, όπου πυρπολούν το διοικητήριο. Οι Οθωμανοί συλλαμβάνουν τον Διονύσιο και τον γδέρνουν ζωντανό, και πλέον τον αποκαλούν κοροϊδευτικά Διονύσιο Σκυλόσοφο ( όπως μετά λύπης βλέπω να τον λένε και κάποιοι νεότεροι Έλληνες). Όσοι Λαρισαίοι, μπορείτε να δείτε επιγραφή στο τοιχίο κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο, όσοι Γιαννιώτες αναζητήστε επιγραφή στα τείχη της παλιάς πόλης , στο δρόμο της λίμνης.
    - Από το 1576 (16ος αιώνας), οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρρας πραγματοποίησαν πολλά αποτυχημένα κινήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1581, μην αντέχοντας το παιδωμάζωμα, απηύθηναν έκκληση στον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ να τους βοηθήσει γράφοντάς του: «Να λυτρώσεις ημάς και τα παιδιά μας, όλης της Γρετζίας (εννοούν Γραικίας, δηλαδή Ελλάδας), όπου καθημερινώς τα παίρνουν οι ασεβείς και τα κάνουν Τουρκόπουλα».
    - Για οικονομία χρόνου δεν θα αναφέρω ότι προϋπήρξαν, της Επανάστασης, οι αγώνες του Κατσαντώνη, τα Ορλωφικά με τον Λάμπρο Κατσώνη, οι χιλιάδες Νεομάρτυρες!
    Ας εξετάσουμε κάποια άλλες πολιτικές διαφορές:
    - Ενώ το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλικής Επανάστασης προβλέπει δημόσια παιδεία μόνον για τα αγόρια, ο Ρήγας Βελεστινλής στο δικό του Σύνταγμα προσθέτει και τη δημόσια παιδεία για τα κορίτσια.
    - Με το σύνταγμα της Αμερικής εγκαινιάζεται ένας νέος λαός, ένα νέο έθνος: ο αμερικάνικος λαός.
    - Το πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου δεν εγκαινιάζει την ύπαρξη του Ελληνικού Έθνους, αλλά την ελευθερία και ανεξαρτησία του! Το κείμενο του Συντάγματος, αναφέρει: «Το Ελληνικό Έθνος το υπό φρικώδη Οθωμανικήν δυναστεία, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κυρύττει σήμερον δια των Νομίμων Παραστατών του εις Εθνική συνηγμένων Συνέλευσιν ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού Ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν». Άλλο όμως πολιτική ύπαρξη και άλλο σκέτη ύπαρξη.
    - Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης απαντά ( προφητικά) στα απομνημονεύματα του σε όσους θα συνδέσουν την Ελληνική επανάσταση με τις άλλες. Λέει ο ΙΔΙΟΣ ο Κολοκοτρώνης : «Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτο έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, …»
    - Η γαλλική επανάσταση μεταξύ άλλων είχε αντίπαλο τον ανώτερο Ρωμαιοκαθολικό κλήρο, ο οποίος είχε αποκτήσει υπερβολικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε ένα φεουδαρχικό καθεστώς.
    - Οι Έλληνες επαναστάτες αγωνίσθηκαν υπό την Εκκλησία, για την Εκκλησία, μαζί με την Εκκλησία, ανεμίζοντας σημαίες με θρησκευτικά σύμβολα! Το μαρτυρεί αυτό και το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδος, στο οποίο τίθεται ως αποκλειστική προϋπόθεση της Ελληνικότητας, η Πίστη στο Χριστό: «Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσι άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων.»! Βέβαιως προβλέπεται και το δικαίωμα αλλοθρήσκων να τελούν τα μυστήριά τους: «Η επικρατούσα θρησκεία εις την Ελληνικήν επικράτειαν είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, ανέχεται όμως η Διοίκησις της Ελλάδος πάσαν άλλην θρησκείαν, και αι τελεταί και ιεροπραγίαι εκάστης αυτών εκτελούνται ακωλύτως».
    Χθές αρκετοί θυμήθηκαν να αναδημοσιεύσουν πολλά τσιτάτα από τους ήρωες του ’21. Θα κλείσω και εγώ με ρήση του Μακρυγιάννη «Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαλαρωσε26/3/21 10:48 μ.μ.

    Σύμφωνα με τον Κορδατο η Επανασταση ήταν «αποκλειστικώς έργον» της αστικής τάξης. Χαρακτηρίζοντας τους κοτζαμπάσηδες, τους φαναριώτες και την εκκλησία ως φεουδαρχική αριστοκρατία, υποστήριζε ότι τοποθετήθηκαν εναντίον της επανάστασης. Θεωρώντας ότι η αγροτική τάξη δεν είχε συγκροτηθεί, την αντιμετώπιζε ως παθητικό όργανο της αστικής τάξης.

    Η πιο σημαντική πλευρά του σχήματος του Κορδάτου είναι ότι η αστική τάξη, παρότι συγκρούστηκε με τους έλληνες γαιοκτήμονες-φεουδάρχες, στη συνέχεια ζήτησε την συνδρομή τους στη σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τελικά συμβιβάστηκε με αυτούς σε βάρος των αγροτών και των φτωχών εργατών. Από το 1880 κι έπειτα, θεωρεί ότι η παλιά αστική τάξη μετασχηματίζεται σε κεφαλαιοκρατική και αντιδραστικοποιείται, καθώς σταδιακά η πάλη των τάξεων μετατίθεται ανάμεσα στην αστική και εργατική τάξη. Τέλος, υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο (1912-1922) η ελληνική κεφαλαιοκρατική τάξη «έπαιξε τον ρόλον του ιμπεριαλισμού». Θεωρεί λοιπόν ότι ο προοδευτικός χαρακτήρας της έχει προ πολλού χαθεί, όπως διεθνώς συμβαίνει με τις εθνικές αστικές τάξεις των άλλων χωρών και, συνεπώς, «μόνον η οργανωμένη εργατική τάξις είναι σήμερα τάξις προοδευτική», εμπνέεται από τον κομμουνισμό, τον διεθνισμό, πολεμάει την φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και μέσα από την κοινωνική επανάσταση θα γίνει «και ο ελευθερωτής όλων των καταπιεζομένων μαζών».

    Η θεωρία αυτή για την ελληνική επανάσταση είναι απόλυτα συμβατή με τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και των άλλων κομμουνιστικών ή και σοσιαλιστικών οργανώσεων. Κοινός παρονομαστής είναι ότι η επερχόμενη επανάσταση θα είναι κοινωνική και ότι ο ελληνικός πατριωτισμός και το ελληνικό έθνος είναι εν πολλοίς αντιδραστικές ιδεολογίες. Η πρώτη μετατόπιση αυτής της θέσης λαμβάνει χώρα με την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1934. Τότε εκτιμάται πως η επικείμενη επανάσταση θα έχει πρώτα αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα και ότι στην πορεία πρόκειται να μετατραπεί σε σοσιαλιστική επανάσταση.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΦΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΘΑΦΤΗΣ. ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΙΧΑΜΕΝΟΥ ΟΦΕΩΣ. ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαλαρωσε26/3/21 10:53 μ.μ.

    ΒΡΩΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ+++ΝΕΟΒΡΩΜΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ---ΕΛΛΑΣ: 10-0

    https://odysseiatv.blogspot.com/2021/03/blog-post_829.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή