Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η ΕΕ διαγράφει το Αιγαίο με υπαιτιότητα και αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης

Της Κύρας Αδάμ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέγραψε το Αιγαίο από την ατζέντα των θεμάτων της  και το έθαψε μακριά και έξω από αυτήν, στο διμερή πολιτικό διάλογο Ελλάδας Τουρκίας, τον οποίο αποδέχθηκε και ξεκίνησε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη  παραχωρήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Άγκυρα.

Τούτο προκύπτει αβίαστα από το  γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται ΜΟΝΟΝ για τις παράνομες επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της στην Αν. Μεσόγειο. Πουθενά δεν κατονομάζονται οι ομοίως παράνομες, επικίνδυνα προκλητικές και μόνιμες ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Αυτό συνέβη  με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ουδέποτε προσέφυγε – ως όφειλε – στην ΕΕ προκειμένου να την ενημερώσει για την τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση  αποδέχθηκε την -καλά προετοιμασμένη στις πολλαπλές συνεργασίες Μέρκελ-Ερντογάν από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα- απόφαση εγκλωβισμού της Ελλάδας σε διμερή πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, πέρα και έξω από την ΕΕ, θέτοντας  την ελληνική κυριαρχία και συμφέροντα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο στις ορέξεις του Ερντογάν.

 Σε κανένα απολύτως σημείο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου δεν γίνεται ούτε καν νύξη εφαρμογής κυρώσεων ή επανεξέτασης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας για τη συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο. Αντιθέτως η ΕΕ δίνει τα εύσημα στον Ερντογάν για το διμερή διάλογο ως μέσο «αποκλιμάκωσης της έντασης».

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΕΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤH ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

Όμως, όπως προκύπτει από επίσημα ελληνοτουρκικά και διεθνή στοιχεία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην οποία εξετάζονταν «οι παράνομες ενέργειες της», η Τουρκία:  

  • έχει καταλάβει με στρατιωτικά μέσα και πυρά ελληνική κυριαρχία από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο. Αυτό αποδεικνύεται από την περιοχή τουρκικής άσκησης με πυρά και αορίστου χρόνου στην περιοχή Λήμνου-Σαμοθράκης, που αποκαλύπτει το Μ. Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε χωρικά ύδατα και εθνικό εναέριο χώρο.

  • Προβαίνει σε καθημερινές παραβιάσεις ελληνικής κυριαρχίας σε όλα τα ελληνικά νησιά μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.
  • Μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία τη διεθνή θάλασσα μεταξύ των νήσων Λήμνου-Λέσβου, Λέσβου – Χίου, Χίου-Ικαρίας και Ρόδου- Καστελόριζου.
  • Έχει «διαγράψει το FIR Αθηνών /Κων-λης, που ορίζεται από τις εκβολές του Έβρου μέχρι 15νμ ανατολικά του Καστελόριζου, το οποίο ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Αυτό αποδεικνύει επιθετική τουρκική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας για να μπορεί πλέον να επεκταθεί σε βάρος της Ελλάδας και πέρα από τα δυτικά σύνορα της στην περιοχή του Αιγαίου.
  • Όλα αυτά συνδυάζονται με την  αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, δηλαδή την απαίτηση της Τουρκίας να μην προσεγγίζουν ελληνικά αεροσκάφη και πλοία εγγύτερα των  6νμ από τις ακτές των νησιών του Αν Αιγαίου. Η απαίτηση αυτή καθιστά τα νησιά αυτά μη ελληνικά, διότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις που ζητά η Άγκυρα είναι non fly zone, που μόνον ο ΟΗΕ μπορεί να εφαρμόσει

 Οι ευρωπαίοι εταίροι με την συνδρομή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη καθιστούν ανύπαρκτο το Αιγαίο και επικεντρώνονται μόνον στην Αν. Μεσόγειο, όπου η ΕΕ έχει ενεργειακά συμφέροντα. 

Η Ελλάδα, με την υπογραφή Κ Μητσοτάκη και με τη βούλα των «27» έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα διμερή πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, με ατζέντα τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Δι’ αυτού του τρόπου Αθήνα και Βρυξέλλες απελευθερώνουν την Τουρκία να προχωρήσει ακάθεκτη στις οικονομικές, κυρίως, συναλλαγές της με την ΕΕ -τις οποίες έχει απολύτως ανάγκη- διότι μέχρι τον Ιούνιο όταν αναμένεται η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας, η Άγκυρα δεν έχει  κανένα λόγο να προκαλέσει νέα ένταση με τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εμμένει απολύτως στην πολιτική της στην περιοχή, απέναντι στην Κύπρο, την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Ως εκ τούτου και οι Ευρωπαίοι ξεφύγουν εύκολα από τις βαρύγδουπες άνευ περιεχομένου  «είπα-ξείπα» φρασεολογίες τους  περί «…αποφασιστικότητας της ΕΕ να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που έχει στη διάθεση της…» απέναντι σε τυχόν υποτροπή τα Τουρκίας. Και τούτο διότι η ΕΕ δεν έχει αυτοματοποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αντιθέτως αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων σε μάκρος χρόνου..

Οι πάση θυσία ευρωπαϊκές οικονομικές διευκολύνσεις προς την Τουρκία φαίνονται πεντακάθαρα στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας. Οι «27» από τη μία πλευρά καλούν την Τουρκία «σε συνομιλίες» για να εφαρμόσει η  Άγκυρα την «κουτσή» Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη (δηλαδή και με την Κύπρο) και από την άλλη, καλούν «…παράλληλα το Συμβούλιο να επεξεργαστεί εντολή για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας..» .Αφήνουν έτσι σαφέστατα το ελεύθερο στην Άγκυρα να αποκομίσει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να εφαρμόσει και πάλι την Τ.Ε. με την Κύπρο και να τα χρησιμοποιεί για υποβρύχια και φρεγάτες (Γερμανία) αεροπλανοφόρα (Ισπανία) και κυρίως S-400 από τη Ρωσσία, που θα απαγορεύουν στα RAFALE να ξεμυτίζουν στο Αιγαίο.

Ούτε και τώρα η Αθήνα και  η Λευκωσία τόλμησαν να κόψουν τον «εκσυγχρονισμό» της κουτσής Τελωνειακής Ένωσης, αν προηγουμένως η Άγκυρα δεν την εφαρμόσει και στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να τερματιστεί οριστικώς το όνειδος για την ΕΕ… μερικής εφαρμογής των επίσημων αποφάσεων της απέναντι σε τρίτο κράτος.

Αυτό το όνειδος της καταπάτησης από την ίδια την Ένωση των αποφάσεων της εφαρμόστηκε και στην σχέση ΕΕ-Τουρκίας για την μεταναστευτική κρίση. Ενώ η Έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία καταγράφει απλώς ως αδιάφορος γραφειοκράτης τα γεγονότα ( πχ Έβρος, προωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά, άρνηση επαναπροώθησης στην Τουρκία κλπ.), δηλαδή την πλήρη παραβίαση από την Τουρκία  της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό το 2016, η Σύνοδος Κορυφής, κάλεσε την «..Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης υπερ Σύριων προσφύγων στην Τουρκία», και μάλιστα η ΕΕ θα δίνει τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη και για να ..προστατεύει η Τουρκία τα σύνορα της από πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους όμως η Άγκυρα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ως υπέρτατη απειλή εναντίον των Ευρωπαίων, με μόνιμο θύμα την Ελλάδα.

Με την πλήρη συναίνεση της Αθήνας  η  προσφυγική-μεταναστευτική κρίση αποτελεί το όχημα για να πάρει η Τουρκία  δις. Ευρώ ως βοήθεια, που την έχει προσωπικώς υποσχεθεί η Α. Μερκελ στον Ερντογάν, ώστε, «ούτε ένας πρόσφυγας να μην πατήσει γερμανικό έδαφος».

Η ΕΕ διαγράφει το Αιγαίο  με υπαιτιότητα και αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης - Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου