Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ο Μεβλούτ δεν έφερε “δώρα” στην Αθήνα: Απλά επιβεβαίωσε τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις σε όλα τα θέματα….


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συνομιλεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) (Α), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, κατά την οποία θα επανεξεταστεί ενδελεχώς η συμπεριφορά της Τουρκίας με βάση τη διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και μετά την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε σε ανταπόδοση της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:00 το πρωί στην Αθήνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ένα ασήμαντο βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών θέσεων, που θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, ήταν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Απλά απέφυγε να προκαλέσει, όπως κάνει συνήθως.

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέφθηκε την Αθήνα, ήταν οι αναμενόμενες αποφάσεις των Ευρωπαίων για τη χώρα του. Και βεβαίως το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν, που δεν αφορά μεν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτές καθ’ αυτές. Το ξεκαθάρισμα, όμως, ενδιαφέρει γενικότερα την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Αν πέτυχε κάτι ο «πονηρός» Τσαβούσογλου, αυτό αφορά την …κατανόηση ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να επηρεάζει και τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Αθήνας επί αυτού, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα του εξήγησαν ότι η Κύπρος και το πρόβλημα της είναι στις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας.

  • Γνωρίζουμε ότι η ελληνική ελίτ και (δυστυχώς) μερικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, ακούνε το όνομα Κύπρος και βγάζουν σπυριά. Θα τους περάσει.
  • Η Κύπρος είναι υπό κατοχή επειδή η ελληνική χούντα πρόδωσε το νησί σε συνεργασία με τον Χένρι Κίσιγκερ και την ίδια την Τουρκία. Και επειδή το νησί προδόθηκε από τους τότε αξιωματικούς, δυστυχώς υποφέρει και η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Λόγω της προδοσίας της Κύπρου η χούντα κατέρρευσε και μερικές μέρες μετά επέστρεψε η Δημοκρατία και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μάλιστα, δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο γέρο Καραμανλής εγκατέλειψε την Κύπρο κατά τη δεύτερη εισβολή. Διότι δεν ξεχνώ, ότι μπορεί να ήταν πρωθυπουργός αλλά την Ελλάδα έλεγχαν, τον Αύγουστο του 1974, ακόμα οι χουντικοί, οι οποίοι και δεν θα εκτελούσαν οποιαδήποτε απόφαση λάμβανε. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή η Κύπρος καταστράφηκε, για να επιστρέψει η Δημοκρατία στην Ελλάδα, η Αθήνα δεν μπορεί, ούτε και δικαιούται, να την εγκαταλείψει. Γι’ αυτό, αν ο στόχος του Τσαβούσογλου είναι να συζητά με την Ελλάδα όλα τα θέματα εκτός του Κυπριακού, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τον αποδοκιμάσει δημόσια. Η Κύπρος έχει ανάγκη την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα την Κύπρο.

Εντοπίσαμε μεγάλη ευφορία στις ανταποκρίσεις και στις αναλύσεις μετά την αναχώρηση του κ. Τσαβούσογλου από την Αθήνα, δυσανάλογη με τα πραγματικά αποτελέσματα των επαφών του. Αν συνεχιστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχουμε ήδη δει, ακούσει και διαβάσει, τότε εξυπηρετείται απόλυτα η κατοχική δύναμη για να αποκομίσει κέρδη από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Οπότε οι αναλυτές και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, ας κατεβάσουν τους πανηγυρικούς τόνους.

  • Για να αντιληφθεί ο αναγνώστη τι συνέβη, οι κουβέντες του Τσαβούσογλου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ένας «διάλογος κωφών». Δεν συμφώνησαν σε τίποτα και πουθενά. Ο Τούρκος υπουργός επέμενε στις γνωστές τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Επέμενε και στα «δύο κράτη» στην Κύπρο και έλαβε την απάντηση για την επιμονή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που είναι επίσης μία φιλοτουρκική λύση. Άρα, θεωρητικά μιλώντας, το Κυπριακό -λόγω των διεφθαρμένων Ελληνοκυπρίων πολιτικών, όπως και να λυθεί θα παραδοθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Η Αθήνα επιβεβαίωσε ότι με τους Τούρκους συμφωνούμε ότι διαφωνούμε! Όμως, λόγω της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, «έριξε την μπάλα …παρακάτω», όπως λέμε στην Κύπρο. Βλέπουμε και κάνουμε, είναι ο σχεδιασμός της Αθήνας.

Όμως, αυτή η στάση βοηθά την Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς ότι τάχατες …προσπαθεί να φτάσει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όσα είπε ο Τσαβούσογλου στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Δένδια, ήταν για κλωτσιές. Κανονικά έπρεπε να του δείξουν την πόρτα. Αλλά είναι ευγενικοί άνθρωποι.

Τα αποτελέσματα των επαφών του Τσαβούσογλου στην Αθήνα δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Αντίθετα πρέπει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο… Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν πρέπει η Ελλάδα να “βάλει πλάτη” για να περάσει ανώδυνα η Τουρκία τις εξετάσεις των Ευρωπάιων.. Θα μπορούσε να το κάνει αν επέβαλλε τον τερματισμό όλων των τουρκικών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου…

Ο Μεβλούτ δεν έφερε “δώρα” στην Αθήνα: Απλά επιβεβαίωσε τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις σε όλα τα θέματα…. - Apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου