Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Η ΕΤΕΡΟΒΑΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α.

Έχουμε προτείνει επανειλημμένα τη διαφημιστική υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων – η οποία ασφαλώς δεν απαγορεύεται, εάν αποφεύγουμε την λέξη «μόνο» στο αγοράζουμε ελληνικά. Η κυβέρνηση όμως προτίμησε τη στήριξη των ΜΜΕ, αντί των ελληνικών προϊόντων – όπου δαπάνησε 80 εκ. € από τα δανεικά που παίρνει και που θα πληρώσουμε εμείς στο πολλαπλάσιο, για να χειραγωγεί τους Έλληνες. Ελέγχει δε πλέον πάνω από το 80% της ενημέρωσης –  πλησιάζοντας τις συνθήκες της Βόρειας Κορέας.   

. Βασίλης Βιλιάρδος

Κοινοβουλευτική Εργασία

Όπως αναφέραμε στην επιτροπή, η παρούσα σύμβαση υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο – προς το τέλος της Προεδρίας Τραμπ. Πρόκειται για μια συμφωνία, αποκλειστικά για συνεργασία στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία – κάτι που προηγουμένως αποτελούσε μέρος μιας συνολικής συνθήκης από τις 22.04.1980, για την οικονομική, εκπαιδευτική, μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία, από την οποία διαχωρίζεται. Επομένως, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που η δεύτερη τροποποιείται. 

Η συνεργασία τώρα στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία, δεν περιλαμβάνει την άμυνα και την ασφάλεια, όσον αφορά την τεχνολογία, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια – κάτι που, κατά την άποψη μας, είναι περιοριστικό.

Δεν χρειάζεται εδώ να αναφερθούμε στη σημασία των ΗΠΑ σε τεχνολογικό επίπεδο – αν και πλέον κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός από την Κίνα. Στις ΗΠΑ πάντως είναι εμφανή τα αδιέξοδα της παγκοσμιοποίησης – οπότε λογικά έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποστήριξης της επιστροφής των εργοστασίων, ήδη από την προεδρία Τραμπ.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται από τον πρόεδρο Μπάιντεν, παρά τα όσα λέγονται, με το σχέδιο «Buy American» (αγοράζω ελληνικά, όπως θα λέγαμε στη χώρα μας), με διάφορους τρόπους – όπως με το πρόγραμμα για επενδύσεις στις υποδομές.


Εμείς έχουμε προτείνει επανειλημμένα τη διαφημιστική υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων – η οποία ασφαλώς δεν απαγορεύεται, εάν αποφεύγουμε την λέξη «μόνο» στο αγοράζουμε ελληνικά.

Η κυβέρνηση όμως προτίμησε τη στήριξη των ΜΜΕ, αντί των ελληνικών προϊόντων – όπου δαπάνησε 80 εκ. € από τα δανεικά που παίρνει και που θα πληρώσουμε εμείς στο πολλαπλάσιο, για να χειραγωγεί τους Έλληνες. Ελέγχει δε πλέον πάνω από το 80% της ενημέρωσης –  πλησιάζοντας τις συνθήκες της Βόρειας Κορέας.

Συνεχίζοντας, αφού τονίσαμε πως οι διατάξεις της σημερινής συμφωνίας είναι γενικόλογες, θέσαμε διάφορα ερωτήματα στη συζήτηση επί των άρθρων – επιφυλασσόμενοι για την ψήφιση τους, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα μας έδινε η κυβέρνηση. 

Για παράδειγμα, στο άρθρο 2 είπαμε ότι, δεν αναφέρεται ο τρόπος, με τον οποίο τα επιστημονικά ή/και τεχνολογικά δεδομένα θα αξιοποιηθούν από τις δύο χώρες – ενώ ρωτήσαμε ποια θα είναι τα δικαιώματα στην έρευνα μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας, η οποία τυχόν θα συμμετάσχει.

Τονίσαμε πως προφανώς θα εξαρτάται από τη συμφωνία – οπότε θα πρέπει να δοθεί σημασία στους όρους της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίοι στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικοί.

Εν τούτοις δεν πήραμε απολύτως καμία απάντηση, όπως άλλωστε στις υπόλοιπες ερωτήσεις μας – οπότε δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε επιφυλάξεις.

Δεν πήραμε απάντηση ούτε καν στο άρθρο 4, όπου ρωτήσαμε αν θα μπορούμε να διαφωνήσουμε και να ασκήσουμε βέτο, εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να συνεργαστούν με την Τουρκία ως τρίτο μέρος – ή στο άρθρο 7, όπου εκφράσαμε την απορία γιατί στην επιτροπή προεδρεύουν άτομα από το Υπ. Ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ από το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αφού αναφέραμε τώρα τις δαπάνες με βάση την έκθεση του ΓΛΚ, με υψηλότερη τα 10 εκατομμύρια ευρώ της συμμετοχής της χώρας μας, για τη χρηματοδότηση 25-30 ερευνητικών έργων ανά πενταετία, τονίσαμε πως φυσικά η δαπάνη δεν πρέπει να περιλαμβάνει μελέτες του ΕΛΙΑΜΕΠ – το οποίο συνεχίζει να είναι προκλητικά επιβαρυντικό για την χώρα μας!

Κλείνοντας, προτείναμε μερικές δράσεις, όπως όσον αφορά το Νικέλιο, όπου θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών – ενδεχομένως σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αφού η Tesla έχει δείξει ενδιαφέρον, γνωρίζοντας πως διαθέτουμε τη χρυσοφόρα πλέον ΛΑΡΚΟ, με τα κοιτάσματα νικελίου-κοβαλτίου.

Οι υπόλοιπες προτάσεις μας αφορούσαν τα drones και τη ρομποτική, όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες – επίσης την κυβερνοασφάλεια και την υπολογιστική γενικά, αφού υπάρχει ήδη παρουσία αμερικανικών εταιριών στην Θεσσαλονίκη.

Επί πλέον τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιοτεχνολογία, την Υγεία και την έρευνα υδρογονανθράκων.

Τέλος, αναφέραμε πως θα έπρεπε να εξετασθεί η προώθηση των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών εποχιακής εργασίας και εκπαίδευσης στις ΗΠΑ –  όπως συμβαίνει με το Erasmus.

Ούτε εδώ πήραμε απαντήσεις, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς – έχοντας πλέον εξασφαλίσει τη στήριξη των δύο άλλων μνημονιακών κομμάτων της Τρόικα Εσωτερικού, με τα οποία συμφωνεί σε όλα, από τα μνημόνια και την υποθήκευση της χώρας μας, έως την κάνναβη και το Ελληνικό.

Στην ουσία δηλαδή η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβερνούν ήδη άτυπα – όπως τεκμηριώνεται από διάφορες εκδηλώσεις, όπου η ΝΔ καλεί μόνο αυτά τα δύο κόμματα, σαν να μην υπάρχουν άλλα.

Φαίνεται πως αυτές τις εντολές έχει από τη Γερμανία, για να διευκολυνθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας μας – με την επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μας και με τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής που ξεκίνησαν προχθές, όπου δρομολογήθηκε η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου έκτρωμα.

Δικαίωμα τους βέβαια, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συνηγορήσουμε στο εθνικό έγκλημα που διαπράττεται – ελπίζοντας να το καταλάβουν οι Έλληνες και να αντιδράσουν, πριν ακόμη είναι πολύ αργά.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου