Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο: “Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”

 

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο:
«Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης UNFCCC COP26»

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
'Ωρα έναρξης:11π.μ.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με το WWF Ελλάς διοργανώνει διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Οκτωβρίου 2021. Το συνέδριο επιγράφεται «Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης UNFCCC COP26» και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Ενορία και παράλληλες δράσεις».

Όπως παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες που σκότωσαν εκατοντάδες πολιτών στο Βέλγιο και τη Γερμανία, καθώς επίσης και το ιδιαίτερα μεγάλο σε διάρκεια κύμα καύσωνα που έπληξε τη Μεσόγειο, επιδεινώνοντας την κατάσταση με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου πυρκαγιών.

Για να σταματήσει η κρίση, για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η μεγαλύτερη πρόκληση της πρόσφατης ιστορίας, οι χώρες, οι άνθρωποι αλλά και οι Εκκλησίες θα πρέπει να ενώσουν επειγόντως τις δυνάμεις τους.

Μετά τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που δικαίως ονομάστηκε «πράσινος πατριάρχης», και ο Πάπας Φραγκίσκος, μέσω της εγκυκλίου Laudato Si, ανέλαβαν μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο να ενσταλάξουν στις κατά τόπους χριστιανικές εκκλησίες την αίσθηση της επείγουσας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ευρύτερης περιβαλλοντικής κρίσης.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Εκκλησίες γενικά, και κυρίως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στα Βαλκάνια, όχι μόνο στη σχετική συζήτηση αλλά και στην αντιμετώπιση ορισμένων επιπτώσεων που θα προκύψουν από αυτές τις επιδιωκόμενες αλλαγές; Στις παραδοσιακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η Ορθοδοξία έχει διαδραματίσει ιστορικά περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό ρόλο στη ζωή και τον πολιτισμό αυτών των λαών, οι Εκκλησίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την κλιματική κρίση και τις επακόλουθες εξελίξεις, τόσο από την άποψη της θεολογίας όσο και της ποιμαντικής φροντίδας.

Το συνέδριο θα περιστραφεί γύρω από την παρουσίαση και αξιοποίηση καλών πρακτικών, οι οποίες λαμβάνουν ήδη χώρα στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες (με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια) και οι οποίες αφορούν σε συγκεκριμένες δράσεις σε ενορίες και μοναστήρια, εγκυκλίους και αποφάσεις τοπικών Εκκλησιών, κ.ά. που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πιστών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης εν όψει μάλιστα της επικείμενης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Γλασκόβη τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι ώρες του συνεδρίου θα είναι 11π.μ. έως 2μ.μ (Ωρα Ελλάδος).

Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

Για την παρακολούθησή χρειάζεται εγγραφή στο σύνδεσμο εδώ:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/9316340223383/WN_vCZu_Fx7QNSNReoU3JDTkA

Για διευκρινήσεις ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του προγράμματος «Πράσινη Ενορία», Δρ. Νικόλαο Ασπρούλη, αναπληρωτή διευθυντή Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου asprou@acadimia.org

https://e-thessalia.gr/diethnes-diadiktyako-synedrio-quot-oi-kales-praktikes-tis-orthodoxis-ekklisias-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-krisis-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου