Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΥΠΟΠΤΗ ΜΑΝΙΑ

 Γράφει  ο  Ελευθέριος Αναστασιάδης


η θεμελίωση της δημοκρατίας
Ασφαλώς όλοι θα έχετε διαπιστώσει την μανία με την οποία τα αστικά πολιτικά κόμματα υπερασπίζονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η δημόσια άρνηση  αυτού του είδους πολιτεύματος, θεωρείται πλέον θανάσιμο αμάρτημα το οποίο πρέπει να εξομολογηθείτε στον πνευματικό σας.  Εάν υβρίσεις τα Θεία κανείς δεν θα ενδιαφερθεί, μάλιστα αν τα υβρίζεις συχνά μπορεί να βολευτείς και σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι ή εφημερίδα. Εάν υβρίσεις την "δημοκρατία μας" μπορεί και να σε πάνε στα κάτεργα. Αυτό το γεγονός δημιουργεί εύλογες υποψίες για τους εξής λόγους

Α) Παρατηρείται το φαινόμενο ότι όσο περισσότερο λαμόγιο είναι ένας πολιτικός, όσο περισσότερο κλέφτης και απατεώνας, με τόσο μεγαλύτερη θέρμη υποστηρίζει την δημοκρατία. Θυμηθείτε τους δημοκρατικούς λόγους και τον "αγώνα για την δημοκρατία" όσων σήμερα είναι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό.

Β) Από επιστημονικής σκοπιάς, αν κάποιος ανοίξει ένα εγχειρίδιο πολιτικής επιστήμης, η κοινοβουλευτική δημοκρατία αναφέρεται απλά ως ένα από τα πολλά είδη πολιτευμάτων που υπάρχουν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Άρα για την πολιτική επιστήμη η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν αποτελεί αξίωμα ή δόγμα.

Γ) Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί υπερασπίζονται την δημοκρατία με περισσότερη θέρμη από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τον λαό! Όσες φορές έκανα ένα μικρό γκάλοπ ρωτώντας τον κόσμο: "Θα σας πείραζε να μην υπήρχε κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά η χώρα να λειτουργούσε καλύτερα;" Η απάντηση που έδωσε το 70-80% των ερωτηθέντων ήταν: "όχι δεν θα μας πείραζε". Προτείνω λοιπόν στους υπερασπιστές της δημοκρατίας να κάνουν, αν τολμούν, ένα δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα.

Και τέλος ερχόμαστε στα πολύ ωραία και ψυχωφελή διαγγέλματα περί της "βίας", της "νομιμότητας" κλπ. Φαίνεται ότι οι υπερασπιστές της δημοκρατίας ξεχνούν ότι η ίδια η ύπαρξη τους οφείλεται στην Βία και την παραβίαση της νομιμότητας:  Η αστική δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε χρησιμοποιώντας την βία στον υπέρτατο βαθμό (Γαλλική Επανάσταση, αγχόνες, αποκεφαλισμοί, δήμιοι) και φυσικά στην κατάλυση της νομιμότητας που  ίσχυε τότε. Αλλά εκτός από την αστική δημοκρατία και η αριστερά εδραιώθηκε χρησιμοποιώντας την βία και την κατάλυση της νομιμότητας (Οκτωβριανή Επανάσταση).

Και φυσικά η βία και η παραβίαση της νομιμότητας από την αστική δημοκρατία συνεχίζεται και σήμερα σε καθημερινή βάση: Σας ρώτησε μήπως κανένας αν θέλετε οι γειτονιές σας να είναι γεμάτες από Αλβανούς , Πακιστανούς, Αφγανούς, Αφρικανούς και λοιπούς; Σας ρώτησε μήπως κανένας αν θέλετε να ομιλείτε ελεύθερα για αυτούς που μισείτε ή αντιπαθείτε, ή αντίθετα μήπως επιθυμείτε  διακαώς ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα σας βοηθάει στον… αυτοέλεγχο έκφρασης συναισθημάτων; Σας ρώτησε  κάποιος  "δημοκράτης'' αν έχετε να φάτε ή να πληρώσετε το ρεύμα; Σας  ζήτησαν  μήπως  την  άδεια  για αυτά που γράφουν στα σχολικά βιβλία που δίνουν στα παιδιά σας; Ίσως σας ρώτησαν  αν  θέλετε ή όχι να υπάρχει η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες;

Όταν λοιπόν σας ομιλούν για την "δημοκρατία μας" μπορείτε να τους πείτε να την βάλουν εκεί που συνήθως βάζουν τον ''φλογισμένο πυρσό'' που τους χαρίζει  στιγμές...ανακούφισης. Ξέρουν εκείνοι…Πέστε τους επίσης, όταν κάνουν εσωκομματικές εκλογές, να μην πληρώνουν μόνον ρομά για να ψηφίζουν επί χρήμασι όταν τους λείπουν τα κουκιά, αλλά εκτός από ρομά να καλούν και κανέναν αφγανό, όχι για τίποτε άλλο αλλά για μην  λέει ο κόσμος μετά ότι μας  κυβερνούν….. οι γύφτοι.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/12/21 1:08 π.μ.

    Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη μορφή δημοκρατίας;
    Οι πολίτες θα ψηφίσουν για ένα Εθνικό Σύνταγμα , και θα ερωτηθούν: Α)Ποιο οικονομικό σύστημα θέλετε να εφαρμοστεί;(καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός κλπ) Β)Θέλετε η παιδεία και ο πολιτισμός της χώρας να ακολουθεί τις Ελληνο-χριστιανικές αρχές και αξίες ή όχι; Γ)...Δ)...κλπ. Μετά οι πολίτες θα ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια, όχι για κόμματα(δεν θα υπάρχουν) αλλά για να εκλέξουν εκείνους που θεωρούν τους πιο κατάλληλους να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύνταγμα. Για την επιλογή του Εθνικού Συντάγματος θα μπορούν να ψηφίζουν κάθε 7 ή 10 χρόνια. Για την επιλογή των αντιπροσώπων, που είπαμε ότι θα γίνεται κάθε 4 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίζουν όσοι είναι 25 ετών και άνω. Για την επιλογή του Εθνικού Συντάγματος όσοι είναι 30 ετών και άνω. Αυτή είναι μια ουσιαστική δημοκρατία και ακριβώς επειδή είναι ουσιαστική δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/21 5:16 μ.μ.

    Γιατί ΔΕΝ έβαλες μέσα στο ερώτημα και τη ΒΑΣΙΛΕΙΑ; Προσωπικά ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑ. (ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ της ΑΓΓΛΙΑΣ κατά προτίμηση. Μας είναι ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΑΠΌ ΤΟΤΕ ΠΟΥ επαιξε σε ΤΑΙΝΙΑ μαζί με τον Μίστερ Μπίν, αααα! τη λατρέπΣαμε!!!) ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ...πες στον ΚΟΥΛΗ. ΠΟΛΥΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ Σ Ι Χ Α Θ Ε Ι τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που την έκαναν τα ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΖΑΚΙΑ σαν τα...ΟΠΊΣΘΙΆ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή