Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ!!!

 ΠΩΣ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ

 

Γράφει η Ζέζα Ζήκου

Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν έχει διολίσθηση σε τέτοιο επίπεδο οικονομικής εξάρτησης από τον ξένο παράγοντα. Το ότι η χώρα μας είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο δημόσιο χρέος, είναι η ύψιστη εθνική απειλή, η οποία συγκαλύπτεται τεχνηέντως από την κυβέρνηση με επικοινωνιακές παρόλες και πομφόλυγες.

Αυτά ακριβώς τα αναλύει η εξαιρετική Ζέζα Ζήκου και πρέπει να τα διαβάσει κάθε Έλληνας. Όχι μόνο για να ξέρει τι του γίνεται, αλλά για να είναι έτοιμος να αντισταθεί όταν έρθει η ώρα.
Ελλάδα: Μια επικίνδυνη “υβριδική” αποικία χρέους; 
Δυστυχώς ναι…

Για την ελληνική οικονομία αναρωτιέμαι τι έχω να σας πω… Όλα πηγαίνουν τέλεια μας λέει η κυβέρνηση και η χώρα βαδίζει από επιτυχία σε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία μας υπενθυμίζει το Μέγαρο Μαξίμου αφού έχει εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκτυα 5G. 

Με ρυθμούς ανάπτυξης κινεζικού επιπέδου και με ένα δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 236% και που αγγίζει πλέον τα 400 δισ. ευρώ. Τελικά, μάλλον τα καταφέραμε. Να εκπλήξουμε τον πλανήτη με το ακλόνητο οικονομικό μας δόγμα: το «οι ωραίοι έχουν χρέη». Ενώ ο Γιωργάκης Παπανδρέου μας έβαλε στη μνημονιακή κατοχή με χρέος 126% του ΑΕΠ!

Είναι, λοιπόν, περιττές οι προειδοποιήσεις από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εξέπεμψε SOS για το δημόσιο χρέος προειδοποιώντας ότι αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 Αλλωστε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν την μαύρη έκθεση της Κομισιόν και την αποσιωπούν… Αλλά νέες ημέρες πανηγυρισμών έρχονται για το Μαξίμου καθώς η Κομισιόν εισηγήθηκεστο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου την επιστροφή (αθέμιτων) κερδών από τα ελληνικά ομόλογα!

Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι πριν καλά καλά η Ελλάδα βγει από την επιτήρηση της ενισχυμένης εποπτείας το προσεχές καλοκαίρι, θα μπει σε νέα τελετουργία επιτήρησης και αξιολογήσεων.

 Με επίκεντρο πια όχι μόνο τον έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά κυρίως τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των 30 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Εδώ στην αποικία, όμως, όλοι πλέον κάνουν τον ψόφιο κοριό. Πάντως, εγώ συγκινήθηκα με το ευάρεστο σενάριο της «υβριδικής» λύσης, που καθοδηγεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανείζεται αβέρτα από τις διεθνείς αγορές και έτσι υπερήφανα αυτο-θαυμαζόμενη καλύπτει μόνη της τις υποχρεώσεις. 

Όμως όλοι αυτοί που αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση αλλά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τα αγοράζει με το έκτακτο πρόγραμμά της (ΡΕΡΡ) που λήγει τον Μάρτιο 2022. Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου… αφού οι αγορές θα μας δανείζουν με πολύ υψηλό τίμημα.

Προφανώς το οικονομικό επιτελείο του Μητσοτάκη αγνοεί(;) την τεράστια παγίδα αυτής της «αποικίας χρέους» που μας έχουν κληροδοτήσει τα τρία μνημόνια και τώρα εκτροχιάζεται από το βατερλό της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. 

Πρωτίστως η «υβριδική» λύση χαρακτηρίζεται ως λύση που θα την «καταπιούν» ευχάριστα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Ετσι εξοστρακίζεται από τα πολιτικά σχέδια μια «καθαρή» λύση σε εθνικό πλαίσιο και μέσω επικοινωνιακής προπαγάνδας προβάλλεται το σενάριο της «υβριδικής» λύσης που δεν συνιστά νέο Μνημόνιο.

Κατά τα άλλα, μετά την πανδημία θα υποστούμε μια διαλυτική διαδικασία. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποδύονται σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό για νέα δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά χρέη τους. 

Πάντως, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το χρέος σου – εκτός από τη διαγραφή, είτε σε συμφωνία με τους δανειστές είτε μονομερώς – είναι να επιτύχεις σταθερά υψηλή οικονομική ανάπτυξη. Αλλά πρόκειται για ουτοπία…

Ολα αυτά σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον, που συνθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ιστορία, τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία, οι μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες στην Ιστορία και η διόγκωση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη να ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ με δυναμική για ακόμα ψηλότερα. 

Αλλά καθώς θα εκτονώνεται ο πόλεμος της πανδημίας, είναι δεδομένο ότι μια μεγάλη μάχη θα κορυφωθεί, με το τεράστιο πανδημικό χρέος στο τραπέζι, όπου θα κόβονται και θα ράβονται οι νέοι, μετα-πανδημικοί δημοσιονομικοί κανόνες. Και σε μια τέτοια μάχη δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Μόνο οι Γερμανοί…


Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει αλλάξει εκ θεμελίων τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Αντί για τη διαίρεση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που υπήρχε στον Ψυχρό Πόλεμο, η ήπειρος διαιρείται τώρα ανάμεσα στο Βορρά της ευάλωτης ευημερίας και στον Νότο του αδυσώπητου χρέους. 

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της ΕΚΤ, απαντώντας στο αίτημα 100 οικονομολόγων για τη διαγραφή των κρατικών χρεών (2,5 τρισ.) που διακρατεί η ΕΚΤ: «Η διαγραφή χρέους… είναι αδιανόητη καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. 

Αυτός ο κανόνας αποτελεί μία από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ».

Δυστυχώς, χαράμι… πήγαν οι θυσίες του ελληνικού λαού για το «κούρεμα» (PSI+) του χρέους που έπληξε ανεπανόρθωτα τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και κατέστρεψε όσους ατυχείς επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα. 

Επί σειρά ετών έγραφα στη στήλη μου στην Καθημερινή για το τεράστιο ψέμα που έστησαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι με το διαβόητο PSI+ του ελληνικού χρέους. Το εγκωμίαζαν ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στη διεθνή οικονομία, ωστόσο επρόκειτο για καλυμμένη πτώχευση της χώρας…

Να θυμηθούμε: Την «μαύρη» Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010… ο Γιωργάκης Παπανδρέου από το Καστελλόριζο άνοιξε την κερκόπορτα στην κόλαση της χρεοκοπίας και του ΔΝΤ. Πολιτικοί, καθηγητές, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι και ολόκληρο το κατεστημένο αποφάσισαν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό υπερασπίζοντας το «τέλειο» έγκλημα. 

Και εκατομμύρια Ελληνες πλήρωσαν και θα πληρώνουν το τίμημα αυτής της εξαπάτησης. Η Ελλάδα πάντως έγραψε τη δική της τραγική οικονομική ιστορία, καθώς η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ στα μνημονιακά χρόνια έφθασε στο 26,5%, απώλειες που μπορούν να συγκριθούν εν καιρώ ειρήνης μόνο με τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ το 1929, αλλά και την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


1 σχόλιο: