Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΑΤΥΡΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΚΚΟΡΑ.


Πρόσκληση υποβολής προτάσεων
για το Διεθνές Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
για τον άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο

 
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης χιλίων χρόνων από την κοίμηση του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (1022-2022), η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο για να τιμήσει την προσωπικότητα, τη θεολογική σκέψη και τη συμβολή του αγίου στην Ορθόδοξη πνευματικότητα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στον Βόλο από τις 26 έως τις 29 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα υγειονομικής προστασίας.
 
Το συνέδριο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει μελετητές που έχουν συμβάλει σημαντικά στη μελέτη του έργου του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου καθώς και την πρόσληψή του από φιλοσοφική, ιστορική, φιλολογική και θεολογική σκοπιά. Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η θεματική του συνεδρίου σκιαγραφούνται, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά, από το ακόλουθο πλαίσιο. Η ανανέωση του ενδιαφέροντος κατά τις τελευταίες δεκαετίες για τη μελέτη του έργου και της σκέψης του Νέου Θεολόγου, ανέδειξε μια σειρά διαχρονικών αλλά και επίκαιρων ζητημάτων, που αφορούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το σύνολο του χριστιανικού κόσμου. Η σχέση θεσμού και χαρίσματος, μυστηρίων και άσκησης, η κατανόηση της πίστης και της δογματικής διδασκαλίας ως του περιεχομένου της προσωπικής συνειδήσεως, η ανθρωπολογία της θεώσεως και η ανάδειξη του χριστιανικού υποκειμένου και της ευθύνης του μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα, συνιστούν μερικά μόνον δείγματα του σχετικού προβληματισμού. Η επανατοποθέτηση των ζητημάτων αυτών υπό το φως της κριτικής λειτουργίας της θεολογίας, επιβάλλει έναν γόνιμο και δημιουργικό συμπροβληματισμό, με την αυτονόητη συμπερίληψη  των ιδιαιτεροτήτων της εποχής μας, στην προοπτική μιας αυθεντικής βιώσεως της εν Χριστώ ζωής στη μετανεωτερική μας πραγματικότητα.
 
Eπιβεβαιωμένοι Ομιλητές: Θεόφιλος Αμπατζίδης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), Ειρήνη Αφεντουλίδου (Austrian Academy of Science, Βιέννη), Paul Argárate (Universität Graz), Sabino Chialà (Αδελφότητα Μπόζε, Ιταλία), Marie-Hélène Congourdeau (CNRS, Παρίσι), Barbara Crostini-Lappin (Uppsala University), Paul Gavrilyuk (Ιδρυτής-Πρόεδρος της IOTA, St. Thomas University, ΗΠΑ), Αθανάσιος Μαρκόπουλος (ΕΚΠΑ), Δημήτριος Μόσχος (ΕΚΠΑ), Δημήτρης Ουλής (ΕΚΠΑ), Συμεών Πασχαλίδης (ΑΠΘ), István Perczel (Central European University, Βουδαπέστη/Βιέννη), Basilio Petrà (Facoltà teologica dell’Italia centrale, Φλωρεντία), Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (ΑΠΘ), Βασίλειος Τσίγκος (ΑΠΘ), Σταύρος Γιαγκάζογλου (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Υφαντής (ΑΠΘ).  
 
Νέοι ερευνητές προσκαλούνται να υποβάλουν προτάσεις για σύντομες εισηγήσεις (15 λεπτών) που να σχετίζονται κατά προτίμηση με κάποιον από τους παραπάνω θεματικούς άξονες του συνεδρίου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν προσωρινό τίτλο, περίληψη της εισήγησης (περ. 350 λέξεις) και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (περ. 200 λέξεις) στον Θεόφιλο Αμπατζίδη (thabatzidis@acadimia.org) μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2022. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιστημονική επιτροπή, και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν πριν την 1 Απριλίου 2022. Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική και η Ελληνική (με ταυτόχρονη μετάφραση).

H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα προσφέρει στους ομιλητές πλήρη φιλοξενία – δυστυχώς, όμως, δεν θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης προς και από το Βόλο. Μετά το πέρας του συνεδρίου, θα ακολουθηθεί η διαδικασία ανώνυμων κρίσεων για τη δημοσίευση του τόμου των πρακτικών.


* Η εικόνα προέρχεται από τοιχογραφία του Ι7ου αιώνα που σώζεται στο Κυριακό των Καυσοκαλυβίων (Άγιον Όρος) και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Περιοδικό Σύναξη, τεύχος 10 (1984).

ΧΩΡΙΣ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΑΤΙΜΑΣΟΥΝ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου