Του Charles Lane*
Τον προηγούμενο αιώνα, η μια ιδεολογία μετά την άλλη αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια πολιτική και προκαλούσε πολέμους: ο φασισμός, ο κομμουνισμός, ο εθνικισμός, ο ιμπεριαλισμός. Από όλους αυτούς τους «ισμούς», ο πιο σχετικός με τη σημερινή κατάσταση ίσως να είναι ο αλυτρωτισμός.
Πρόκειται για μια εθνική πολιτική που προωθεί την κατάκτηση μιας περιοχής που ανήκει σε μια άλλη χώρα λόγω κοινών γλωσσικών, πολιτισμικών, ιστορικών, εθνικών ή φυλετικών δεσμών. Και ο ορισμός αυτός ταιριάζει απολύτως με την πολιτική της Ρωσίας και της Κίνας απέναντι στην Ουκρανία και την Ταϊβάν αντιστοίχως. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, διακηρύσσοντας τα ιστορικά δικαιώματα και συμφέροντα της Ρωσίας σε αυτή τη χώρα. Η Κίνα, πάλι, προετοιμάζεται να «ανακαταλάβει» ένα νησί που θεωρεί επαρχία της.
Για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους της, η πρόκληση είναι να αποφύγουν τον πόλεμο χωρίς να επιτρέψουν στη Ρωσία και την Κίνα να πραγματοποιήσουν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις. Δεν θα είναι εύκολο.
Το πρώτο αλυτρωτικό κίνημα του σύγχρονου κόσμου γεννήθηκε στην Ιταλία στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εθνικιστές σε αυτή τη χώρα, που είχε μόλις συγκροτηθεί υπό έναν ανεξάρτητο μονάρχη, άρχισαν να διεκδικούν εδάφη στις Άλπεις και την Αδριατική ακτή που διοικούνταν από την Αυστρία, αλλά είχαν μεγάλο ιταλόφωνο πληθυσμό.
Ένας λόγος που η Ιταλία ένωσε τις δυνάμεις της με τους Συμμάχους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η ελπίδα να αποκτήσει αυτά τα εδάφη. Η πεποίθηση ότι η Ιταλία προδόθηκε σε αυτό το σημείο από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών συνέβαλε στην άνοδο του φασισμού υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Οι αλυτρωτικές απαιτήσεις του Χίτλερ, που κι αυτές υποκινήθηκαν κατά μία έννοια από τη συνθήκη των Βερσαλλιών, περιλάμβαναν γερμανόφωνα εδάφη από τη Σουδετενλάνδη, που διοικούνταν από τους Τσέχους, μέχρι την Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ στα βαλτικά σύνορα της Πολωνίας. Οι απαιτήσεις αυτές συνέβαλαν με τη σειρά τους στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο αλυτρωτισμός διέκοψε επανειλημμένα και τη μεταπολεμική ειρήνη. Ένας αιματηρός, και ξεχασμένος πλέον, πόλεμος μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας την περίοδο 1977-1978 ξέσπασε όταν ο δικτάτορας της Σομαλίας εισέβαλε στην Αιθιοπία για να καταλάβει μια περιοχή, το Ογκαντέν, όπου κατοικούσαν Σομαλοί. Ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990 με τον ισχυρισμό ότι το εμιράτο ανήκε στην πραγματικότητα στο Ιράκ.
Για τις χώρες και τους διεθνείς θεσμούς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους αλυτρωτισμούς, η ιδεολογία αυτή συνιστά δύο προκλήσεις.
Πρώτον, οι απαιτήσεις αυτές είναι δύσκολο να κατανοηθούν, καθώς οι ρίζες της παρουσίας ενός λαού σε μια περιοχή χάνονται συχνά στο βαθύ παρελθόν. Οι ξένοι δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν την ουσία του προβλήματος, το οποίο όμως για τους εμπλεκόμενους αποκτά ισχυρή συναισθηματική φόρτιση.
Δεύτερον, οι αλυτρωτικές δυνάμεις προτιμούν να μιλούν με τις μεγάλες δυνάμεις ή τους διεθνείς θεσμούς πάνω από το κεφάλι των χωρών που αποτελούν τον στόχο τους. Ας θυμηθούμε τα παζάρια του Χίτλερ με τη Βρετανία και τη Γαλλία για τμήματα της Τσεχοσλοβακίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποπειράται σήμερα να οδηγήσει τις μεγάλες δυνάμεις σε συνομιλίες αντί να μιλήσει απευθείας με το Κίεβο. Αυτό είναι παγίδα. Όσο περισσότερο συζητούν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της τα αλυτρωτικά σχέδια του Ρώσου Προέδρου, τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία τους προσδίδουν.
Η ωμή πολιτική πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει εναλλακτική λύση. Το ίδιο ισχύει και για τις βλέψεις του Σι στην Ταϊβάν. Δύο γιγαντιαίες δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα, κυριαρχούν στην Ευρασία. Και οι δύο είναι πολιτικά σταθερές και έχουν πυρηνικά όπλα. Και οι δύο διάκεινται εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και οι δύο είναι διατεθειμένες να δοκιμάσουν το κύρος και την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
(*) O Τσαρλς Λέιν είναι αρθρογράφος της Washington Post
Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πιο επικίνδυνος «ισμός» για την ειρήνη είναι ο αλυτρωτισμός | ΚΟΣΜΟΣ | antinews.gr
ΔΑΣΚΑΛΟΣ.ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ.
Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, Ο ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ Η ΦΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561658444/mich-kostarakos-i-rosiki-arkoyda-kai-xypnise-kai-thymatai/
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αναγνωρίζοντας ότι κάποιο επίπεδο ανταγωνισμού με τη Ρωσία είναι αναπόφευκτο, αυτή η έκθεση επιδιώκει να καθορίσει τομείς όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το κάνουν αυτό προς όφελός τους. Εξετάζουμε μια σειρά από μη βίαια μέτρα για να εκμεταλλευτούμε τα πραγματικά τρωτά σημεία και τις ανησυχίες της Ρωσίας ως τρόπο να στρεσάρουμε τον ρωσικό στρατό και την οικονομία και την πολιτική εξουσία του καθεστώτος στο εσωτερικό και την επιρροή του στο εξωτερικό. Τα αποσπάσματα που εξετάζουμε δεν θα έχουν ούτε την άμυνα ούτε την αποτροπή ως πρωταρχικό σκοπό, αν και μπορούν να συμβάλουν και στα δύο. Αυτά τα βήματα θεωρούνται ως στοιχεία μιας εκστρατείας που έχει σχεδιαστεί για να βγάλει τον αντίπαλο εκτός ισορροπίας, οδηγώντας τη Ρωσία να ανταγωνιστεί σε τομείς ή περιοχές όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλεονέκτημα και προκαλώντας τη Ρωσία να επεκταθεί υπερβολικά στρατιωτικά ή οικονομικά ή προκαλώντας τη χώρα να χάσει το καθεστώς κύρους και επιρροής σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο» https://media.washtimes.com/media/misc/2019/04/24/RAND_RR3063.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφή