''Οι λόγοι της θεσμικής κρίσης και η υπέρβασή της - Οικουμενικές προεκτάσεις''
Στις ημέρες μας η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία διαπιστώνει μέσα της μια μείζονα θεσμική κρίση εμπιστοσύνης με σοβαρές συνέπειες στην πνευματική της ενότητα. Η κρίση αυτή, σοβούσα επί μακρόν, ως εκκλησιαστική - θεολογική κρίση αποτυπωμένη στις ανθρώπινες σχέσεις, στην διδασκαλία και στον κηρυγματικό λόγο συνιστά αναπόφευκτα μια κρίση ιστορικού χαρακτήρα υπό την έννοια ότι σ’ αυτήν αντιτίθενται ή συγκρούονται εσωτερικές τάσεις προόδου και συντήρησης της κοινής Παραδόσεως. Εκκλησία και Θεολογία σε κρίση σημαίνει Εκκλησία και Θεολογία στο περιβάλλον μιας γενικευμένης εσωτερικής αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης με ορίζοντα την ιστορία όπου οι τάσεις τείνουν να αυτονομούνται ως προς το ζήτημα για την φύση της Εκκλησίας και τον προσδιορισμό της ορθής πράξης.
Σε αυτή την κρίση η Οικουμενική Κίνηση αποτελεί την αιχμηρή κορυφή στο ερμηνευτικό έδαφος αναμέτρησης των αντιπαρατιθέμενων τάσεων συντήρησης και προόδου που διεκδικούν την Παράδοση ως αποκλειστικότητα και οικουμενικότητα της πίστεως αντίστοιχα.
Προς την κατεύθυνση ενός δημόσιου θεολογικού διαλόγου που αρύεται το περιεχόμενό του από τα πρακτικά εκκλησιαστικά προβλήματα και την θεωρητική τους μορφή που απολήγει στο δόγμα, ο Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας, ανέλαβε πρόσφατα την πρωτοβουλία έναρξης συζητήσεων για εκείνα τα κρίσιμα και αποφασιστικά θέματα που παραμένουν στο περιθώριο της εκκλησιαστικής ζωής ή συζητούνται μόνο ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς.
Σε αυτή την συζήτηση, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, ώρα 18:00, στο κανάλι You tube: https://www.youtube.com/watch?v=cki1VO7LDIg και με πρόσφατη αφορμή την Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (18 έως 25 Ιανουαρίου 2022), οι προσκεκλημένοι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κύριοι, Στυλιανός Τσομπανίδης Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στον τομέα της Δογματικής Θεολογίας με γνωστικό αντικείμενο «Οικουμενική Κίνηση: Ιστορία - Θεολογικοί Διάλογοι» και Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στον τομέα της Καινής Διαθήκης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI) και μέλος των συνοδικών επιτροπών "Λειτουργικής Αναγέννησης" και "Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων" της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μας προσανατολίσουν στο θέμα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας
Φίλε αμέθυστε δες λίγο το πανό πίσω από την μάζωξη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κέντρο μάλλον από όσο μπορώ να διακρίνω η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος του Δαμασκηνού.
Δεξιά και αριστερά ο Κύριος και η Βρεφοκρατούσα.
Στο κέντρο η μάζωξη με σχηματισμό ανάλογο με την εικόνα του Δαμασκηνού
Το τραπέζι με μικρόφωνα και τους λοιπούς από πίσω άχαρη αναγκαιότητα.
μια απλή παρατήρηση.......αλλά από την άλλη μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό το γνωστό........ εξ όνυχος το λέοντα.
Φίλε τά προβλήματα τής εκκλησίας, η σταθερή διολίσθησή της πρός τόν παπισμό έχουν αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα μέ μόνη τήν άρνηση. Μέ τήν μέθοδο τών αποτειχισμένων. Καί δέν υπάρχει αποτέλεσμα. Στό κέντρο τής διαμάχης βρίσκεται ακόμη ο Λόγος τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού.Εχει δημιουργηθεί ένας ζηλωτισμός πού δίνει μόνο πατήματα στούς κακόδοξους ότι οι αντιρρήσεις είναι φανατικές, ότι η θεολογία βρίσκεται στά χέρια τους. Οφείλουμε νά γυρίσουμε σελίδα πλέον έστω καί τελευταία στιγμή καί νά αντιμετωπίσουμε τό κτήνος ορθόδοξα, μέ τήν συμμετοχή τών Πατέρων, νά σταματήσουμε τόν πόλεμο τών ονομάτων, τίς αοριστολογίες τύπου παναίρεση. Τουλάχιστον νά δοκιμάσουμε. Νά θέσουμε τίς σωστές ερωτήσεις. Νά δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στήν ανίερη θεολογική συμμαχία. Απλώς είναι κουραστικό. Καί τό αποφεύγουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή