Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η αρμάδα των σιτηρών στο Αιγαίο

Της Κύρας Αδάμ

Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται στο κατώφλι μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει σε εμπορικά πλοία να μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας μέσω Μαύρης Θάλασσας, Βοσπόρου, Στενών, Αιγαίου και Μεσογείου σε ασφαλείς προορισμούς, έτσι ώστε να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, για την οποία ο ΟΗΕ έχει ανάψει το κόκκινο φως.

Η τελική συμφωνία είναι περίπλοκη και δύσκολη και θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ- πρωτίστως των ΗΠΑ.

Από τις μέχρι τώρα παράλληλες διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τη διμερή Μόσχας- Άγκυρας, με το Κίεβο να παρακολουθεί και αναγκαστικώς να συμφωνεί με τους άλλους δύο γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία -Τουρκία), δύο χώρες είναι οι πρωταγωνιστές:
Η Ρωσία
Η Μόσχα εκ των πραγμάτων έχει πετύχει τουλάχιστον το ήμισυ των στόχων του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας , διότι έχει ήδη καταστήσει τη χώρα αυτή μια περίκλειστη χώρα, χωρίς διέξοδο στο θάλασσα, αφού κυρίως η Οδησσός, με τη ρωσική πολιορκία ης πόλης, αλλά και την πλήρη κατάληψη της Κριμαίας , της Αζοφικής Θάλασσας και κυρίως των Στενών  του Κέρτς,  στερούν από το Κίεβο οποιαδήποτε θαλάσσια διέξοδο. Το γεγονός αυτό έχει ήδη εξαναγκάσει τον Μακρόν, τον Σολτς τον Ντράγκι αλλά  και τον ΟΗΕ, (εμμέσως δηλαδή τις ΗΠΑ), να διαπραγματεύονται ευθέως πλέον με τον «εχθρό  Πούτιν» προκειμένου να συμφωνηθεί μια «ανθρωπιστική διέξοδος» σε 20 εκ τόνους σιτηρά, που θα αρχίσουν να σαπίζουν αν παραμείνουν  για πολύ ακόμα στις ουκρανικές αποθήκες. Η Ρωσία βεβαίως  διαπραγματεύεται χοντρά την χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της, αν και η ΕΕ διατείνεται ότι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στα σιτηρά, χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα  του αν πως και πότε τα χρήματα από ναύλα, ασφάλειες, κλπ. κλπ. θα φτάνουν και πως αλώβητα στη Μόσχα. Μέχρι στιγμής πάντως καμιά πλευρά δεν έχει αναφερθεί στο μείζον, άκρως επικίνδυνο και επείγον θέμα της αποναρκοθέτησης του λιμανιού της Οδησσού κυρίως, με τις νάρκες να τις έχουν τοποθετήσει οι Ουκρανοί και οι δυτικοί σύμμαχοι τους, ώστε να αποτρέψουν την προσέγγιση στα ρωσικά πολεμικά πλοία, εγκλωβίζοντας έτσι  και τους τόνους σιτηρών στις αποβάθρες…

Η Τουρκία
Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις καλές σχέσεις της με τη Μόσχα και πλασάρεται ως η μόνη εγγυήτρια δύναμη διεθνώς που μπορεί να διασφαλίσει τον μηχανισμό «ασφαλείας μεταφοράς» των φορτίων σιτηρών  στον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Προς τούτο χρησιμοποιεί τις ναυτικές δυνάμεις της στη Μαύρη Θάλασσα για να αναλάβει την εξουδετέρωση των ναρκών στα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και φυσικά είναι η μόνη «εγγυήτρια δύναμη» στο έλεγχο των Στενών, σε συνθήκες ειρήνης και πολέμου, δικαιώματα που αντλεί από τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936 για τα Στενά των Δαρδανελίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρωσικής «Ισβέστια», η Ρωσία θα επιτρέψει τον απόπλου εμπορικών πλοίων με σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού, με συνοδεία ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από το Βόσπορο. Η Τουρκία θα αναλάβει την απομάκρυνση των ναρκών στα χωρικά ύδατα της ενώ τα τουρκικά πολεμικά θα προσφέρουν «ασφάλεια μεταφοράς» των εμπορικών πλοίων  μέχρι τα «ουδέτερα ύδατα».

Εδώ ανοίγει ένα τεράστιο και δύσκολο κεφάλαιο για την πορεία «της ασφαλούς μεταφοράς» των εμπορικών πλοίων με σιτηρά και των συνοδών τους τουρκικών πολεμικών πλοίων μέσα στο Αιγαίο και πιθανότατα στην Αν Μεσόγειο. Η πορεία των πλοίων κατ’ ανάγκην θα γίνεται μέσω των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, εκτός εάν η Ελλάδα επιτρέπει την διευκόλυνση της πλεύσης της «αρμάδας των σιτηρών «και μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Μέχρι στιγμής πάντως, ούτε το Κίεβο, ούτε η Μόσχα ούτε η Άγκυρα αλλά ούτε και ο ΟΗΕ έχει ζητήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συνδρομή της Ελλάδας για την ασφαλή διέλευση της αρμάδας των σιτηρών από το Αιγαίο… με πιθανή εξέλιξη οι Έλληνες κι ξένοι λουόμενοι σε ελληνικά νησιά νησίδες κι βραχονησίδες να κουνάνε το μαντήλι στα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ανάρτηση από: https://rethnea.gr/

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/6/22 11:14 μ.μ.

    Με δύο συγκοπές μετά τον εμβολιασμό ο Κούβελας https://www.youtube.com/watch?v=BESFIn47Xdk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/6/22 4:55 μ.μ.

    Και στο τέλος διακοπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή