Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Η εποχή απαιτούσε...

Δημοσιεύθηκε στις23 Μαρτίου 2022 από τον Pier Paolo Dal Monte

Η εποχή απαιτούσε μια εικόνα
του επιταχυνόμενου μορφασμού της,
Κάτι για τη σύγχρονη σκηνή,
Όχι, σε καμία περίπτωση, μια αττική χάρη.
Όχι, όχι σίγουρα, οι σκοτεινές ονειροπολήσεις
του ενδόμυχου βλέμματος.
Καλύτερα ψεύδη
από τους κλασικούς σε παράφραση!

Έζρα Πάουντ, Χιου Σέλγουιν Μάουμπερλι


«Η εποχή απαιτούσε μια εικόνα» έγραψε ο Έζρα Πάουντ σε ένα ποίημα του 1920 (Hugh Selwyn Mauberley).


Αναμφίβολα, θα χρειαζόταν μια εικόνα που θα μπορούσε να παρέχει μια εύλογη αναπαράσταση μιας εποχής, της δικής μας, η οποία καλύπτεται από μια αξεδιάλυτη ομίχλη που κρύβει κάθε εικόνα που μπορεί να δώσει για τον εαυτό της, αν όχι εκείνη μιας εποχής της οποίας τα μπερδεμένα χαρακτηριστικά είναι αδιαπέραστα σε οποιαδήποτε περιγραφή και που στην κίνησή της είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς κάποια κατεύθυνση.

Η ηλικία θα απαιτούσε μια σκέψη που μπορεί να ερμηνεύσει τους χαρακτήρες της, την πορεία της, που να μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό της, την ουσία της.

Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί, σήμερα, καμία προσιτή περιγραφή που να γίνεται με οτιδήποτε άλλο εκτός από άκριτη αποδοχή ή ανελέητη κρίση, ή, το πολύ, μοιρολατρική παραδοχή του αναπόφευκτου.

Όμως η κρίση και η αποδοχή δεν μας επιτρέπουν να αποκαλύψουμε την εικόνα, να δούμε τα χαρακτηριστικά της, να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά της, το μοιραίο χαμόγελο, τη μηδενιστική και εξοντωτική ορμή.

Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε, να ταυτίσουμε, έστω και μόνο για να κρίνουμε: δεν μπορεί κανείς να κρίνει ένα μπέρδεμα, ένα χάος.

Δεν είναι πλέον καν δυνατή μια «σκεπτόμενη σκέψη» , η οποία χρειάζεται ακόμα μια βάση στην οποία θα στηριχθεί, προκειμένου να υπονοηθεί στον ιστό των πραγμάτων. Χρειάζεται ένα παρελθόν στο οποίο θα βασιστεί και ένα μέλλον προς το οποίο θα ξετυλιχτεί: δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια πυκνή ομίχλη στην οποία είναι αδύνατο να δεις τίποτα.

Στα τελευταία απομεινάρια του χρονικού ρεύματος, οι περισσότερες από τις γνωστικές δομές στις οποίες βασίστηκε ο σύγχρονος πολιτισμός μας έχουν κατεδαφιστεί.

Επομένως, το ερώτημα είναι: είναι ακόμα πιθανό να προκύψει μια σκέψη από αυτά τα ερείπια; Επειδή, μόνο συντρίμμια είναι ό,τι έχει απομείνει από αυτή την απατηλή ύλη που, για χιλιετίες, αποτελούσε τη σκέψη και, μαζί της, τον πολιτισμό.

Ο Alasdair MacIntyre παρέχει ένα ενδεικτικό παράδειγμα (After Virtue), ακόμη και αν περιορίζεται μόνο στην επιστημονική γνώση, μιας κατάστασης αυτού του είδους.

Φαντάζεται ότι οι φυσικές επιστήμες έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας καταστροφής: μετά από μια σειρά καταστροφών λόγω των συνεπειών της τεχνολογικής προόδου, η ευθύνη των οποίων αποδίδεται σε επιστήμονες, συμβαίνουν ταραχές μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν την καταστροφή εργαστηρίων, ερευνητικών κέντρων και επιστημονικών ιδρυμάτων, λιντσαρίσματα επιστημόνων, καταστροφή οργάνων, κειμένων, ηλεκτρονικών μέσων, με λίγα λόγια σχεδόν όλη την επιστημονική γνώση.

Προφανώς, ως αποτέλεσμα αυτού, προκύπτει ένα πολιτικό κίνημα που καταργεί τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και προκαλεί την εξάλειψη των επιζώντων επιστημόνων.

Πολύ καιρό αργότερα, εμφανίζεται μια αντίδραση ενάντια στα αντιεπιστημονικά κινήματα, που μαίνονταν εδώ και πολύ καιρό, και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να επαναφέρει στη ζωή αυτό που, στο παρελθόν, ήταν γνωστό ως «επιστήμη». 

Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο, ο όρος «επιστήμη» δεν είναι πια τίποτα άλλο από ένα κενό σημαίνον, μια λέξη της οποίας το πραγματικό νόημα έχει ξεχαστεί, έχοντας χάσει τη μνήμη τού τι ήταν πραγματικά η επιστημονική γνώση.

Απομένουν μόνο διάσπαρτα θραύσματα που μας επιτρέπουν μετά βίας να μαντέψουμε ότι η επιστήμη βασίστηκε σε πειράματα, χωρίς άλλη ιδέα για το θεωρητικό πλαίσιο που τους έδωσε νόημα. Πενιχρά κομμάτια θεωρίας, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους. όργανα των οποίων η λειτουργία έχει ξεχαστεί· διάσπαρτες σελίδες βιβλίων ή άρθρων που αφορούν επιστημονικά θέματα.

Παρ' όλα αυτά, αυτά τα αποκόμματα πληροφοριών ξεθάβωνται, συλλέγονται και συγκεντρώνονται χωρίς κριτήρια, προσπαθώντας έτσι να αναδημιουργήσουν αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως «επιστήμη», στους διάφορους κλάδους της: φυσική, χημεία, βιολογία και άλλα.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε αυτά τα θραύσματα και να τα συζητάμε σαν να είχαν πλήρη αίσθηση, πιστεύοντας έτσι ότι έχουμε αναδημιουργήσει τις αρχαίες επιστήμες.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν επιστημονικούς όρους, αλλά αυτοί στερούνται πλαισίου, αφού οι περισσότερες έννοιες και θεωρίες έχουν χαθεί, επομένως, με έναν εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χωρίς συνοχή και νόημα.

Αυτός ο κόσμος που φαντάστηκε ο Σκωτσέζος φιλόσοφος είναι, κατά κάποιο τρόπο, παρόμοιος με αυτόν που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς να έχει συμβεί κάποιος ξαφνικός κατακλυσμός.

Ωστόσο, σε αντίθεση με εκείνον τον κόσμο, όχι μόνο η έννοια της «επιστήμης» (όπως και η ηθική, όπως εξηγεί αργότερα) έχει χάσει το νόημά της, αλλά και όλων των δομών στις οποίες έχει βασιστεί ο πολιτισμός μας μέχρι τώρα, όχι μόνο η γνωσιολογική αυτές , όπως είπαμε, αλλά και οι υλικές : οι γνωστικές δομές που γεννήθηκαν από την επιστημονική επανάσταση, οι πολιτικές που γεννήθηκαν από την υπέρβαση του αρχαίου καθεστώτος , ακόμη και οι οικονομικές δομές που γεννήθηκαν από τη βιομηχανική επανάσταση (οι παραδοσιακές δομές είχαν ήδη κατεδαφιστεί από καιρό).

Οι φυσικές επιστήμες (που η αλαζονεία των ανόητων αποκαλεί πολύ απλά «επιστήμη») δεν έχουν διατηρήσει σχεδόν τίποτα από τη γνωστική τους λειτουργία. Το όνομα «επιστήμη», που στερείται πραγματικών σημασιών, είναι ένα κενό φετίχ που πρέπει να λατρεύουμε, μια πλερωματική συνεκδοχή που παράγει δόγματα, στα οποία μπορεί κανείς να καρφώσει την πίστη του: ένα τοτέμ, όπου προδιαγράφεται λατρεία και μια σειρά από τελετουργίες που λειτουργούν από τον τακτικό κλήρο , αυτής της νέας θρησκείας του Κυρίαρχου, που πρέπει να εορτάζεται, υπό την ποινή του αποκλεισμού από την κοινότητα των πιστών.

Extra ecclesia nulla salus (έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία).

Αυτή η ψευδοεπιστήμη δεν είναι πια τίποτα άλλο από μια αντήχηση του "raison d'État" που διαμορφώνει τα λεγόμενα «επιστημονικά στοιχεία», κατ' εικόνα και ομοίωση, και τα μεταδίδει μέσω γνωσιολογικών/επιστημονικών φαντασμάτων (των «ειδικών»), προκειμένου να οδηγούν το κοινωνικό ον προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Αυτό το σχήμα λειτούργησε πολύ καλά όταν τα οικονομικά ήταν ο πρωταγωνιστής, η κατ' εξοχήν ψευδοεπιστήμη, η οποία γεννήθηκε μιμούμενη τη νευτώνεια φυσική και την εφάρμοσε σε μια φανταστική «κοινωνική μηχανή» : « τη μηχανική της χρησιμότητας και του ατομικού συμφέροντος » [1] .

Από αυτή τη φανταστική μηχανική, προσποιήθηκε ότι προεκτείνει νόμους και στη συνέχεια συσκευάζει αυθαίρετους περιορισμούς, δεσμευτικούς και αναπόδραστους, στους οποίους η πολιτική σφαίρα ήθελε με ενθουσιασμό να συμμορφωθεί.

Όμως, η επιτομή αυτής της adequatio rei et intellectus (
αντιστοιχίας του νου και της πραγματικότητας) έχει ενσαρκωθεί, τα τελευταία χρόνια, από την ιατρική, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο μιας προνομιακής πηγής παραγωγής δογμάτων, παρόλο που δεν είναι αυστηρά επιστήμη αλλά μετεπιστήμη, δηλαδή μια συστηματοποιημένη σωρός (περισσότερων ή όχι) άλλων επιστημών, και ανακήρυξε, στον δημόσιο λόγο, ως γεννήτρια βεβαιοτήτων, ένα είδος φυσικής της ατομικής και δημόσιας υγείας (η τελευταία είναι αριθμητική για τους ολιγοφρενείς), που έχει ως αποστολή να πιστοποιεί τη θεολογία και την τελεολογία του ο κυρίαρχος.

Φυσικά, οι πολιτικές δομές, οι εύθραυστες και πολύπλοκες κατασκευές, δεν θα μπορούσαν να αναδυθούν αλώβητες από αυτή την κωμωδία των σκιών, και τώρα συνεχίζουν μόνο ως ένα κενό τελετουργικό επιδοκιμασίας, στο οποίο τα είδωλα που χορηγούνται στο πλήθος έχουν πάρει τη θέση των θεοτήτων ενός πάνθεον κατάλληλο για ολιγοφρενείς, στο οποίο ανακαλούνται ευεργετικές και τρομακτικές θεότητες, σε ένα κρεσέντο σύγχυσης που ωθεί τα πλήθη να βασίζονται στην προστασία απίθανων ανθρώπων της πρόνοιας.

Οι οικονομικές δομές, από την άλλη, έχουν διαλυθεί σε μια αφαίρεση φτιαγμένη μόνο από λογιστικά σημάδια,  είναι 
πια σχεδόν τελείως αποκομμένες από την παραγωγή «αξίας».

Τα πλήθη έχουν μαγευθεί από κατάλληλες μαγικές λέξεις που επινοήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και πείστηκαν να κατευθυνθούν προς ένα φωτεινό πεπρωμένο που θα δει την «αϋλοποίηση» της οικονομίας: ίσως δεν είναι πιο κομψό να απαλλαγούμε από την πεζή ύλη και να αποκτήσουμε το περιζήτητο από όλους κέρδος, μέσω του απλού πολλαπλασιασμού των αριθμών, της πεμπτουσίας χρηματιστικής μορφής, αυτή που κατοικεί στον κόσμο των πλατωνικών ιδεών, στην οποία το κέρδος, αποσταγμένο και άυλο, μπορεί να αυξάνεται απεριόριστα μέσω αυτοποιητικών διαδικασιών; Δεν είναι ίσως πιο ευγενές να απελευθερωθείς από την άκομψη υστεροφημία της παραγωγικής σφαίρας, από την ταπεινωτική χυδαιότητά της που αποτελείται από εργαλεία, θόρυβο, μηχανές, ιδρωμένους, δυσαρεστημένους και άτακτους εργάτες ή, ακόμη χειρότερα, από λάσπη, κοπάδια και κοπριά, και πετάξει προς την αυτοκρατορία του οικονομικού πολλαπλασιασμού των λογιστικών σημαδιών, με την ατελείωτη υπόσχεση πλούτου;

Ένα πολύ όμορφο παραμύθι, πολύ αποτελεσματικό για τη βρεφική μάζα και πλέον αποκομμένο από κάθε γνώση ότι υπάρχει και ένας πραγματικός κόσμος «έξω από αυτήν την οθόνη».

Ακόμα και η γλώσσα χάνει όλες τις λειτουργίες της.

Αφενός, περιορίζεται από τις αλυσίδες λογοκρισίας του «πολιτικά ορθού» και ήδη, από αυτό το σύνταγμα, μπορεί κανείς να δει τη σημασιολογική σύγχυση στην οποία στηρίζονται οι σύγχρονες μαζικές παραισθήσεις, αφού δεν πρόκειται καθόλου για πολιτική ορθότητα, αλλά μάλλον για κοινωνική καταλληλότητα: να θεωρείται, αν μη τι άλλο, σαν τους αρχαίους κανόνες για την καλή εκπαίδευση, όπως αυτός που στιγμάτιζε τον μετεωρισμό κατά τη διάρκεια ενός καλαίσθητου δείπνου.

Από την άλλη πλευρά, επηρεάζεται από μια προοδευτική στέρηση της σημασίας των σημαινόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι καλυμμένο με τέτοια ασάφεια που δεν είναι πλέον σε θέση να σημάνει τίποτα, αν όχι σπασμένα σύννεφα εννοιών στις οποίες η συναισθηματικότητα έχει σφετεριστεί τη σημασιολογία. 

Από την άλλη δέ, έχει μολυνθεί με ένα συνονθύλευμα νεολογισμών χωρίς περιεχόμενο, που συνήθως προηγείται από ένα πρόθεμα όπως " trans -", ​​" post -", "neo -" (αν και το τελευταίο φεύγει από τη μόδα), το οποίο είναι η έκφραση μιας νεο-σκέψης που αποτελείται από εκείνη τη μάζα ψυχωτικών παραληρημάτων που καθοδηγούν το πνεύμα της εποχής, στην οποία συζητά κανείς, χωρίς να νιώθει καμία αμηχανία, για εννοιολογικές υπερβολές όπως ο μετανθρωπισμός (που ορίζεται επίσης ο μετα-ανθρωπισμός) ή ο διανθρωπισμός, αποκρουστικές παραισθησιακές φαντασιώσεις που καταφέρνουν να ριζώσουν μόνο σε μυαλά που σκοτίζονται από την αναπαράσταση των μέσων ενημέρωσης μιας φανταστικής πραγματικότητας.

Και έτσι, η σκέψη δεν είναι πια τίποτε άλλο από την εισαγωγή των σκουπιδιών του χρόνου και την επαναπροβολής του σε ένα συνονθύλευμα άδειων μηνυμάτων, που αναπηδούν ανάμεσα σε εκείνους τους επαναλήπτες που ακόμα έχει κανείς το θράσος να ορίσει ως «άτομα», που δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το ν' αντηχούν αυτά με τα οποία έχουν γεμίσει.

Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθεί κανείς με την εποχή που θα απαιτούσε, η οποία, προσέξτε, δεν είναι απλώς μια ερμηνευτική απαίτηση, ένα είδος ακαδημαϊκής άσκησης για την επεξεργασία μιας κομψής ιστορικής αναπαράστασης της εποχής, της δικής της «θεωρίας».

Αυτό θα μπορούσε να είναι, το πολύ, η αφετηρία για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ένα κατέχον για αυτήν την εποχή, που είναι μηδενιστική και θανατηφόρα και εκμηδενίζει ό,τι αγγίζει η εικονομαχική μανία της, ακόμα και τήν πολιτισμένη ζωή.

Η επίγνωση της εικόνας της εποχής είναι μόνο μια αφετηρία, αλλά μια αναπόφευκτη και αναπόφευκτη αφετηρία για να προσπαθήσουμε, έστω και επίπονα, να αναπτύξουμε μια πρακτική που της ταιριάζει.

Δεν είναι πλέον δυνατό να σκεφτόμαστε μόνο επιφανειάκες τροποποιήσεις σε αυτό ή εκείνο το συγκεκριμένο της τρέχουσας πρακτικής, όπως έκαναν, για πάρα πολλά χρόνια, οι δυνάμεις που ανεβάζουν μια κωμωδία στην πολιτική αρένα ή εκείνοι που προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν ως «αντι-συστημικοί» (γέλια στην αίθουσα), οι οποίοι, όπως ο κυπρίνος σε μια λίμνη, αναπόφευκτα τρέφονται με το βοσκότοπο που τους δίνει η Weltanschauung (κοσμοθεωρία) του συστήματος, καυχώμενοι πολλές μικρές εικόνες σε αντίθεση με αυτό: Keynes εναντίον Hayek, Gramsci κατά  Κίσινγκερ, ο Μαρξ εναντίον του Εϊνάουντι, ακόμη και ο Τσε Γκεβάρα εναντίον του Κλάους Σβάμπ.

Είναι ακόμα απορροφημένοι σε μια μεταχειρισμένη μυθολογία, σε μια «νοσταλγία για την καταγωγή» (Mircea Eliade), στην οποία ονειρεύονται μια χαμένη Αρκαδία που ενσαρκώνεται από μια πληθώρα ιερών καρτών εμποτισμένη με λύπη: το «ένδοξο τριάντα», το σχέδιο Beveridge , οι αγώνες των εργατών, οι συστατικοί πατέρες… και γιατί όχι ο Mazzini και ο Cavour ή ο Cesare και ο Pompeo;

"Έζησα κι' εγώ στην Αρκαδία"

Δυστυχώς, η εποχή μάς δείχνει ότι πέρασε ο χρόνος της νοσταλγικής παρομοίωσης, των επιφανειακών πρακτικών που λαχταρούν μια προοδευτική Παρουσία, τον μεσσιανισμό του ζητιάνου.

Η ροή του χρόνου δεν αντιστρέφεται: ό,τι ήταν κατάλληλο χθες και πριν (όταν ήταν), δεν είναι πια έτσι, γιατί το σήμερα πληροφορείται από διαφορετικές αιτίες και διαφορετικά αποτελέσματα και ιδέες μπορούν να διαμορφωθούν σε ιδεολογίες, και αυτές να ενσωματωθούν στην πράξη, μόνο με την παρουσία κάποιων ιστορικών και υλικών χαρακτηριστικών, όχι άλλων, αφού το σφρίγος και η ελκυστικότητα δεν ανθίζουν σε παλιά εποχή.

Γι' αυτόν τον λόγο, η εποχή θα απαιτούσε μια αληθινή εικόνα, «είδος», προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί σε λογό (εξ ου και «ιδεολογία») και όχι σε κενές φαντασιώσεις ή ευσεβείς ψευδαισθήσεις, κρονικές επιθυμίες ή παιδικές ραθυμίες, που περιορίζονται στο να χαϊδεύουν την αγωνία του πλήθους ή να οδηγήσουν τις παρορμήσεις και τα περιστατικά τους προς τα ρηχά της ατελείας.

Όχι, σήμερα δεν μπορούμε πλέον να κοιτάξουμε αυτό το παρελθόν, που μας οδήγησε εδώ, με την ελπίδα να βρούμε μια απάντηση, το περισσότερο που θα μπορούσαμε είναι να αντλήσουμε έμπνευση από αυτό, αλλά δεν υπάρχει πλέον ένας οδηγός, ένα αρχέτυπο, έστω και ένα στερεότυπο, μια πρόσφατη ιστορία, ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για την πλοήγηση στην ομίχλη του παρόντος.

Και ούτε αυτό που είναι αμέσως ορατό, που μας περιβάλλει και διαπερνά ολόκληρο τον σημερινό ορίζοντα, δεν μπορεί να συγχέεται με την εικόνα της εποχής, όχι μόνο επειδή, αυτό που είναι αμέσως ορατό, είναι ιριδίζον και άστατο, επειδή διαμορφώνεται συνεχώς από τη ροή των εικόνων που προβάλλουν πάνω του οι κύριοι της εποχής.

Επομένως είναι ανόητο να ακολουθούμε αυτή τη ροή, να καρφώνουμε το βλέμμα μας σε αυτήν την ψεύτικη και παροδική εικόνα.

Είναι άχρηστο κάποιος να εναντιώνεται συνεχώς σε ό,τι αλλάζει από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, από λεπτό σε λεπτό, γιατί, με αυτόν τον τρόπο, δεν αντιτίθεται στο πνεύμα της εποχής, στο Weltanschauung του, αλλά μόνο αφήνει τον εαυτό του να παρασυρθεί από αυτό όπως τόσες πολλές μαριονέτες των οποίων ένας κουκλοπαίκτης αποφασίζει τις κινήσεις.

Είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε τις μεταβαλλόμενες μορφές της εποχής από έναν διαφορετικό ορίζοντα, να παρακολουθήσουμε την κίνησή τους με το βλέμμα του νου, τις εξελικτικές τροχιές που από το χθες έχουν οδηγήσει στο σήμερα και να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τη μορφή του αύριο. Να ακολουθήσουμε δηλαδή την τελεολογία του: μόνο έτσι μπορούν να συλληφθούν οι διακλαδώσεις του, το σταυροδρόμι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αύριο που δεν είναι ο αξιοθρήνητος καταναγκασμός του χθες.

Η εικόνα αυτής της εποχής είναι σαν ένα σπασμένο κρυστάλλινο άγαλμα, ακόμη και οι δημιουργοί του δεν είναι πλέον σε θέση να δουν τα χαρακτηριστικά του και κινούνται ψηλαφώντας, ατημέλητα και απερίσκεπτα, προσπαθώντας να ανασυνθέσουν ένα που είναι σε αρμονία με τις παράφορες παραισθήσεις τους.

Γι' αυτό είναι καιρός να εγκαταλείψουν την αγωνία που ετοίμασαν, να σταματήσουν να ακολουθούν όλες τις ψυχωτικές αυταπάτες που δημιουργούν καθημερινά, για να αποτελέσουν εύκολους στόχους για όλους όσους προσπαθούν να είναι «αντισυστημικοί», να αρχίσουν να επεξεργάζονται μια πραγματική εικόνα εποχής: μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σκεφτούμε την ανακατασκευή μιας διαφορετικής εποχής από τα ερείπια της.


[1] Βλ. S. Jevons, The theory of policy economy, 5η Έκδοση. Αναδημοσιεύσεις Οικονομικών Κλασικών. Augustus Kelley , Νέα Υόρκη 1965

1 σχόλιο:

  1. ΙΙ

    Η εποχή απαιτούσε μια εικόνα
    Του επιταχυνομένου της μορφασμού,
    Κάτι για τη σύγχρονη σκηνή,
    Όχι πάντως χάρη Αττική∙

    Όχι, όχι βέβαια, τους σκοτεινούς ρεμβασμούς
    Της ενόρασης∙
    Καλύτερα ψευδολογίες
    Παρά κλασικούς σε παράφραση!

    Η «εποχή απαιτούσε» κυρίως ένα γύψινο εκμαγείο,
    Φτιαγμένο δίχως απώλεια χρόνου,
    Μια πρόζα κινηματογραφική, όχι, ασφαλώς όχι, αλάβαστρο
    Ή το «λάξευμα» της ρίμας.

    III

    Το ρόδινο φόρεμα για τσάι, κ.τ.λ.
    Εκτοπίζει της Κω τη μουσελίνα,
    Η πιανόλα «αντικαθιστά»
    Της Σαπφώς τη βάρβιτο.

    Ο Χριστός ακολουθεί το Διόνυσο,
    Φαλλικός κι αμβρόσιος
    Παραμέρισε για τις νηστείες∙
    Ο Caliban αποκηρύσσει τον Ariel.

    Τα «πάντα ρει»
    Λέει ο σοφός Ηράκλειτος∙
    Μια κακόγουστη όμως φτήνεια
    Θα επιβιώσει από τις ημέρες μας.

    Ακόμη κι η Χριστιανική ομορφιά
    Αποστατεί – μετά τη Σαμοθράκη∙
    Βλέπουμε το καλόν
    Θεσπισμένο στην αγορά.

    Του Φαύνου η σάρκα δε μας ανήκει,
    Μήτε του αγίου τ’ όραμα.
    Αντί όστιας έχουμε τον Τύπο∙
    Αντί περιτομής την ψήφο.

    Ίσοι κατά το νόμο, οι πάντες,
    Απαλλαγμένοι από τον Πεισίστρατο,
    Επιλέγουμε έναν απατεώνα ή έναν ευνούχο
    Να μας κυβερνήσει.

    Ω λαμπρέ Απόλλωνα,
    τιν’ άνδρα, τιν’ ήρωα, τίνα θεόν,
    Σε ποιον θεό, άνδρα, ή ήρωα
    Τενεκεδένιο στεφάνι να επιθέσω!

    https://ppirinas.blogspot.com/2014/02/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή