Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Έτσι μεθόδευσαν οι Βρετανοί (ο Τσώρτσιλ και οι άνθρωποί του) το αντάρτικο του ΚΚΕ στην Ελλάδα


Η απόπειρα επικυριαρχίας του ΚΚΕ στην Ελλάδα της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής και η οργανωμένη έφοδος για την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα της απελευθέρωσης, μεθοδεύθηκε εξ αρχής από έναν κλειστό κύκλο εξουσίας υπό τον τότε Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστων Τσώρτσιλ.

Ενεργώντας με απόλυτη μυστικότητα και αντίθετα στην επίσημη κρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τσώρτσιλ και οι άνθρωποί του επεδίωξαν την επιβολή ενός καθεστώτος στην Ελλάδα που θα ήταν «μια ωχρώς ερυθρά υπόθεσις, κατά τον τύπον του αγγλικού σοσιαλισμού», αντίστοιχη με το καθεστώς του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία.

Το «σοσιαλιστικό» καθεστώς υπό το ΚΚΕ θα υπαγόταν στην σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας και θα ήταν ανεξάρτητο από την Σοβιετική Ένωση, κατά τις πρόνοιες των πρώιμων μυστικών βρετανο-σοβιετικών συμφωνιών και της διαρρύθμισης που ακολούθησε στην Γιάλτα.

Κύριος επιχειρησιακός βραχίονας της στρατηγικής αυτής ήταν η Political Warfare Executive, η Υπηρεσία Πολιτικού Πολέμου, "κόρη" της "μαμάς" SOE, της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive).

Βασική πηγή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου του Ιωάννη Νασιούλα αποτέλεσε το υλικό που σώζεται στα Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Kew του Λονδίνου και ιδίως τα 559 αρχεία και φάκελοι που αφορούν στην Υπηρεσία Πολιτικού Πολέμου. Πρόκειται κυρίως για υλικό του αρχηγείου της SOE στο Λονδίνο.

«Η SOE ήταν αρχικώς υπεύθυνη για το φτιάξιμο της φωλιάς των βασιλίσκων του ΕΑΜ στην Ελλάδα». (Winston Churchill)

«Οι Σοβιετικοί απλώς άραξαν και παρακολουθούσαν εμάς να κάνουμε την δική τους δουλειά». (Υπόμνημα του Foreign Office, Ιούνιος 1944)

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η απάντησή μας στη μάστιγα της τρομοκρατίας διακυβεύεται από αυτό που κάναμε μέσω της SOE. Η αιτιολόγηση ... Το ότι δεν είχαμε άλλα μέσα για να αντισταθούμε στον εχθρό ... είναι ακριβώς το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, τη συμμορία Baader-Meinhoff, το PFLP, τον IRA και κάθε άλλη κάπως αρθρωμένη τρομοκρατική οργάνωση στην γη. Μάταιο να υποστηρίξουμε ότι ήμασταν δημοκρατία και ο Χίτλερ τύραννος. Τα μέσα σπιλώνουν τους σκοπούς. Η SOE σπίλωσε τη Βρετανία». (John Desmond Patrick Keegan)

Έτσι μεθόδευσαν οι Βρετανοί το αντάρτικο του ΚΚΕ στην Ελλάδα. Ιωάννης Νασιούλας.


Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η στάση του απέναντι στην Ελλάδα (1939-1944)

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα ήταν αναμφίβολα ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874 – 1965). Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν βέβαια ένας από τους τρεις ηγέτες (μαζί με τους Ρούσβελτ και Στάλιν), που μετείχαν στη διάσκεψη της Γιάλτας (4/11/2/1945), στην οποία όπως έχει γραφτεί, ουσιαστικά "μοιράστηκε" ο μεταπολεμικός κόσμος. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο Τσόρτσιλ είχε μια "ξεχωριστή" σχέση με την Ελλάδα, τουλάχιστον από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 ως τη λήξη του εμφυλίου στη χώρα μας. Αυτή η ανάμειξη του Βρετανού πρωθυπουργού τότε, στα ελληνικά ζητήματα δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί για πολλά χρόνια ημιτελείς ή εσφαλμένες.

Στα τέλη του 2021, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Χρ. Γιαννάκενα, το βιβλίο τον Δρα Ιωάννη Παπαφλωράτου "Ουίνστον ΤΣΩΡΤΣΙΛ (1874 – 1965)". Σ’ αυτό, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος αναφέρεται διεξοδικά, σε περισσότερες από 60 σελίδες (181 -244), στη «σχέση» του Τσόρτσιλ με τη χώρα μας. Ζητήσαμε από τον κύριο Παπαφλωράτου και τον εκδότη κύριο Γιαννάκενα την άδεια για να παραθέσουμε κάποια στοιχεία γι’ αυτή και εκείνοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν.
Η συνέχεια παρακάτω:

Η σχέση του Τσώρτσιλ με την Ελλάδα

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/7/22 9:57 μ.μ.

    Kai meta sta Dekemvriana tous pelekisan. Oli i legomeni Ethniki Antistasi pou kostise xiliades xiliadon thanatous se antipoina itan mia kataskevasmeni antistasi me skopo ton emfylio polemo. Den eixe kamia symvoli stin ita tou Axona pou itan adynaton oi Germanoi na parameinoun stin Ellada meta tin proelasi Sovietikon kai Aggloamerikanon. Kai oi treis Symmaxoi Aggloi Amerikanoi kai Sovietikoi valan tin xeroukla tous stin tragodia tis dekaetias tou 1940 stin Ellada kai alles xores. Ayta pou lene kapoioi dimodidaskaloi oti I dixonia einai sto aima tou Ellina einai metafysikes malakies. Kai ston Dixasmo tou Protou Pagosmiou kai ston Emfylio tou Deyterou Pagosmiou valane oi Symmaxoi poly vathia to xeri tous. Itan anapofeyktes oi synepeies apo tous dyo pagosmious logo sysxetismou dynameon. AM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/7/22 10:04 μ.μ.

    Kai genika kalytera na kaneis daimonikes epikliseis para na kaneis symfonies me Agglous. Apo ton diavolo glytoneis apo tous Agglous pote. Opou pigan evalan tis vaseis gia ateleiotes sygrouseis. India me Pakistan sto Iraq pou feygontas evalan sto idio kratos Sounites me Siites stin Nigiria kai Soudan pou evalan feygontas kai stis dyo periptoseis Xristianous me Mousoulmanous Palaistini opou yposxethikan tin idia perioxi se Evraious kai Araves Kypro opou egine i de facto dixotomisi einai kapoia apo ta aristourgimata tis agglikis politikis AM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/7/22 11:39 μ.μ.

    Οι Αγγλοσάξονες έχουν μια αγαπημένη κόρη: την αριστερά. Την παντρεύουν και την χωρίζουν, παγκοσμίως, ανάλογα με τα γεωπολιτικά παιγνίδια τους.Τα λόγια του Oswald Spengler παραμένουν πάντα επίκαιρα: «Δεν υπάρχει ένα προλεταριακό κίνημα, ούτε καν κομμουνιστικό, που δεν επιχειρεί προς το συμφέρον του χρήματος, προς τις κατευθύνσεις που υποδεικνύονται από το χρήμα, και για τον χρόνο χορηγούμενο από το χρήμα- και χωρίς οι πιο ιδεαλιστές από τους ηγέτες του να έχουν την παραμικρή υποψία αυτού του γεγονότος. Το μεγάλο κίνημα που χρησιμοποιεί τις λέξεις του Μαρξ δεν παρέδωσε τον επιχειρηματία στην εξουσία του εργάτη, αλλά και τους δύο σε εκείνη του χρηματιστηρίου.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή