Συνέχεια από: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022
Το ανθρώπινο πρόσωπο ώς εικόνα της Αγίας Τριάδος.
εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ, 2013
"Η πνευματική Διαθήκη του Κάλλιστου Ware".
Η Θυσιαστική Αγάπη
AΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το βαθύτερο νόημα της εικόνας του Rublev. Μας λέει ότι η αμοιβαία, εκχυνόμενη αγάπη της Τριάδος, η οποία εκφράζεται διά της δημιουργίας του ανθρώπου, είναι ταυτόχρονα και αγάπη θυσιαστική. Σε απόλυτη αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο Τριαδικός Θεός αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες της πράξης της δημιουργίας. Το περιγράφει με εξαιρετική διαύγεια στην αυτοβιογραφία του ο Αρχιερεύς Αββακούμ (17ος αιών). Πριν από τη δημιουργία του Αδάμ, γράφει ο Αββακούμ, στον πρόλογό του, ο Πατήρ είπε στον Υιό:
«Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωσή μας».
«Ας τον δημιουργήσουμε, Πατέρα μου», απάντησε ο Υιός «αλλά, κοίταξε, θα πέσει στην αμαρτία».
«Ναι», είπε ο Πατήρ «και, καθώς μεριμνάς για τη δημιουργία, θα πρέπει να φορέσεις τη φθαρτή σάρκα του ανθρώπου, να πονέσεις και να φέρεις το έργο εις πέρας».
Και ο Υιός απάντησε:
«Πάτερ, γενηθήτω το θέλημά Σου». Κατόπιν, δημιουργήθηκε ο Αδάμ,
Εδώ ο Αββακούμ περιγράφει με δραματικό τρόπο τη μεγάλη αλήθεια ότι η θυσία του Υιού δεν άρχισε στη Βηθλεέμ ή στο Αδάμ, γράφει ο Αββακούμ, στον πρόλογό του, ο Πατήρ είπε στον Υιό:
«Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωσή μας».
«Ας τον δημιουργήσουμε, Πατέρα μου», απάντησε ο Υιός «αλλά, κοίταξε, θα πέσει στην αμαρτία».
«Ναι», είπε ο Πατήρ «και, καθώς μεριμνάς για τη δημιουργία, θα πρέπει να φορέσεις τη φθαρτή σάρκα του ανθρώπου, να πονέσεις και να φέρεις το έργο εις πέρας».
Και ο Υιός απάντησε:
«Πάτερ, γενηθήτω το θέλημά Σου». Κατόπιν, δημιουργήθηκε ο Αδάμ,
Εδώ ο Αββακούμ περιγράφει με δραματικό τρόπο τη μεγάλη αλήθεια ότι η θυσία του Υιού δεν άρχισε στη Βηθλεέμ ή στο Γολγοθά, αλλά έχει την αρχή της στην άχρονη ζωή της Τριάδος, στην «προαιώνιο βουλή» των Τριών. Υπήρχε ένας σταυρός στην καρδιά του Θεού», γράφει ο πατήρ Lev Gillet, «πριν υψωθεί κάποιος, εκείνος ο άλλος σταυρός έξω από την Ιερουσαλήμ»(Lev Gillet, "Does God suffer?" Sobornost 3:15, 1954). Όταν ο Τριαδικός Θεός επεθύμησε να δημιουργήσει τον άνθρωπο, το έκανε με μια πράξη που ήταν ήδη αυτοθυσιαστική.
Να λοιπόν μια ακόμη συνέπεια της Τριαδικής μας εικόνας. Είμαι άνθρωπος, κατ' εικόνα και ομοίωση της Τριάδος, σημαίνει ότι αγαπώ τους άλλους με μια αγάπη αυτοθυσιαστική, μια αγάπη που κοστίζει. Αν ο Θεός Πατήρ μας αγάπησε τόσο, ώστε έδωσε τον μονογενή Του Υιό να πεθάνει για μας πάνω στο Σταυρό, αν ο Υιός μας αγάπησε τόσο, ώστε κατέβηκε στον Άδη, στη δική μας θέση, τότε θα ομοιάζουμε αληθινά με την Τριάδα μόνον αν κι εμείς προσφέρουμε τη ζωή μας ο ένας για τον άλλον. Χωρίς κένωση, χωρίς να σηκώσουμε σταυρό, χωρίς το δούναι και λαβείν της αγάπης, με όλον τον εκούσιο κόπο που αυτό περιλαμβάνει, δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια ομοίωση με την Τριάδα. «Αγαπήσωμεν αλλήλους», διακηρύσσουμε στη Θεία Λειτουργία, «ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον». Χωρίς αμοιβαία αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ομολογία πίστεως στην Αγία Τριάδα. Αλλά «αγαπήσωμεν αλλήλους» σημαίνει να καταθέτουμε τη ζωή μας ο ένας για τον άλλον.
Είναι φανερό τώρα γιατί ο Λόσκυ επέμενε ότι μεταξύ Τριάδος και κολάσεως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν αρνηθώ να αγαπώ τους άλλους οδηγούμαι τελικά στην απώλεια της χαράς και του νοήματος, όπως το δείχνει ο Charles Williams, όταν περιγράφει την αποσύνθεση του Wentworth στο τέλος του έργου του Κάθοδος στον Άδη:
«Η σιωπή βαστούσε τίποτε δε συνέβαινε. Σ' αυτή την παύση η προσμονή ξεθώριαζε... Κάτι τον τραβούσε, σταθερά, ασταμάτητα, προς τα μέσα και κάτω, μέσα απ' τους απύθμενους κύκλους του κενού» (Charles Williams, Descent into Hell, London, 1949).
Είναι ένα τρομακτικό κείμενο, που αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο. Είτε αγαπάμε τους άλλους, κατ' εικόνα του Τριαδικού Θεού, είτε καταδικάζουμε τον εαυτό μας στο κενό. Δε μας καταδικάζει ο Θεός, εμείς οι ίδιοι εκδίδουμε την καταδίκη μας. «Η κόλαση, είναι οι άλλοι;» Όχι, ο Sartre κάνει λάθος: η κόλαση δεν είναι οι άλλοι – είναι ο εαυτός μου, ο αποκομμένος από τους άλλους, που αρνείται να δημιουργήσει σχέσεις, που αρνείται την Τριάδα. Αλλά έχω ενώπιόν μου και μια άλλη δυνατότητα. Γράφει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος:
«Η αγάπη είναι η βασιλεία την οποία ο Κύριος μυστικά υποσχέθηκε στους Μαθητές. Όταν αποκτήσουμε την αγάπη, θα έχουμε εγγίσει τον Θεό και το ταξίδι μας θα έχει τελειώσει. Θα έχουμε φθάσει στο νησί που κείται πέραν του κόσμου, όπου ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα».
ΤΕΛΟΣ
ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΣΕΛΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΟΤΗΤΙ.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ. ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΜΟΙΟΥΣΙΟ. ΤΙΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.
ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ. ΤΗΝ ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ. ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ. ΤΟ ΕΚΟΥΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ. ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ:ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΘΟΤΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΡΑΞΗ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΠΡΑΞΗ.
Πρόκειται πράγματι για μια τεράστια διαστροφή... Και όλα αυτά για να τοποθετηθή ένας άνθρωπος, που αναζητά κι αυτός τη σωτηρία του, δηλαδή ο επίσκοπος, στο κέντρο όλης της πίστεως! Αρκεί να δη κανείς τις φωτογραφίες από γιορτές και "συνάξεις" επισκόπων: απεικονίζονται μόνον οι επίσκοποι, σε διάφορες "στάσεις", ούτε το πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά ούτε καν οι εικόνες των Αγίων, της Θεοτόκου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού! Δεν κρύβεται τίποτα πια, καμμιά μωροφιλοδοξία...
ΑπάντησηΔιαγραφή