Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

«Ἄξιοι ἐκ τῶν ἀναξίων»

                             

«Ἄξιοι ἐκ τῶν ἀναξίων»

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο τῆς Κωνσταντινουπόλεως δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ νὰ τὸ ἐπαινοῦν καὶ νὰ τὸ ἀναδεικνύουν. Ὑπάρχει ὁ Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, ὁ ὁποῖ­ος συνεχῶς μιλάει γι’ αὐτὸ καὶ τὸ χαρακτηρίζει «Μητέρα ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν» καὶ τὸ θεωρεῖ ἁρμόδιο νὰ ἐπιλύει τὰ προβλήματά τους, χωρὶς ἐκεῖνες νὰ τὸ ζητοῦν. Παρεμβαίνει καὶ «λύνει» προβλήματα, δημιουργώντας συγχρόνως μεγαλύτερα προβλήματα. Εἴδαμε τί ἔγινε στὴν Οὐκρανία.

Τονίζει ἐπίσης ὁ Παναγιώτατος ὅτι «ἡ Ἐκκλησία ἔχει τὴν δύναμιν καὶ τὴν Χάριν νὰ ἐξάγη ἀξίους ἐξ ἀναξίων καὶ νὰ μεταποιῆ τὰ παλαιὰ καὶ ἐφθαρμένα εἰς νέα καὶ καινουργῆ» (Ο.Τ. τῆς 16ης Σεπτ. 2022). Ὅταν λέει Ἐκκλησία τί ἐννοεῖ; Τὸν ἑαυτό του καὶ τὴν μονίμως σιωπῶσα Πατριαρχικὴ Σύνοδο; Εἶναι ἀπορίας ἄξιο ὅτι ἡ Ἐκκλησία μπορεῖ νὰ βρεῖ ἀξίους ἐξ ἀναξίων, χωρὶς τὴ μετάνοια τῶν ἀναξίων!  Ὁ ἀνάξιος γίνεται ἄξιος, μόνο ὅταν μετανοήσει καὶ ἀρνηθεῖ ὅσα διέπραξε. Καὶ ὅταν λέμε νὰ μετανοήσει, πρέπει νὰ σκεπτόμασθε καὶ τὴν ἀποκατάσταση τῶν πνευματικῶν ζημιῶν ποὺ προκάλεσε. Διαφορετικὰ ἐμπαίζουμε τοὺς ἀνθρώπους. Οἱ πνευματικοὶ ἡγέτες εἶναι ἄξιοι, ἐνῷ παραμένουν ἀμετανόητοι; Αὐτὲς οἱ λύσεις εἶναι κατακριτέες καὶ ὅσοι τὶς ἀποτολμοῦν ἔχουν βαρύτατη εὐθύνη, ἀκόμα καὶ ὅταν εἶναι Πατριάρχες!

Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος ἀναφέρεται καὶ στὴ θεία Χάρη ποὺ ἐνισχύει τὰ ἐκκλησιαστικὰ πρόσωπα νὰ ἀποφασίζουν καὶ νὰ μεταβάλλουν τοὺς ἀνάξιους σὲ ἄξιους, χωρὶς προφανῶς βεβαιωμένη μετάνοια τῶν ἀναξίων. Ὅμως πρέπει νὰ γνωρίζουμε ὅτι  ἡ θεία Χάρη δὲν εἶναι δεδομένη, οὔτε καὶ ἀνεξάρτητη ἀπὸ τὸ ἠθικὸ ποιὸν αὐτῶν ποὺ ἰσχυρίζονται ὅτι τὴν ἔχουν βοηθὸ σὲ ὅλες τὶς πράξεις τους.

Ὁ Μέγας Βασίλειος λέει ὅτι «εἶναι ἀδύνατον νὰ δεχθοῦμε μέσα μας τὴ θεία Χάρη, ἐὰν δὲν διώξουμε τὰ πάθη τῆς κακίας, τὰ ὁποῖα προκατέλαβαν τὶς ψυχές μας». Δίχως πνευματικὸ ἀγώνα δὲν μποροῦμε νὰ ἐξασφαλίσουμε τὴ θεία Χάρη, ποὺ παρηγορεῖ, ἐνισχύει καὶ δίνει λύσεις στὰ προβλήματα τῆς ζωῆς μας. Ὅταν ἀπουσιάζει ἡ συναίσθηση τῶν ἁμαρτιῶν καὶ τῶν ἐνεργειῶν ποὺ διαπράξαμε σὲ διάφορους τομεῖς, ἡ θεία Χάρη δὲν ὑπάρχει. Ὅπως καὶ ὅταν οἱ ἀποφάσεις μας ὑπηρετοῦν τὰ σχέδια τῶν ἰσχυρῶν τοῦ κόσμου προφανῶς καὶ δὲν εἶναι βοηθὸς καὶ συνεργὸς ἡ θεία Χάρη.

Ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος τονίζει ὅτι «ὁ Θεὸς μοίρασε μαζί μας τὸν κόπο ποὺ ἀπαιτεῖται γιὰ τὴν ἀπόκτηση τῆς ἀρετῆς, καὶ οὔτε ἐπέτρεψε νὰ ἐξαρτᾶται τὸ πᾶν ἀπὸ μᾶς, γιὰ νὰ μὴ ὑπερηφανευόμασθε ἀπὸ ἀλαζονεία, οὔτε ἀνέλαβε ὁ ἴδιος ὅλη τὴν προσπάθεια, γιὰ νὰ μὴ παρεκκλίνουμε πρὸς τὴν ὀκνηρία. Ἀνέθεσε λοιπὸν ἕνα ἐλάχιστο μέρος τῆς προσπάθειας στοὺς δικούς μας κόπους καὶ τὸ μεγαλύτερο μέρος νὰ τὸ φέρει σὲ πέρας Αὐτὸς ὁ ἴδιος». Ὁ Ἅγιός μας ἐπίσης μᾶς θυμίζει καὶ μία μεγάλη ἀλήθεια τῆς πίστεώς μας: «Δὲν ἀρκεῖ ἡ προθυμία, νὰ πετύχει ὁ ἄνθρωπος τὴν ἀρετὴ καὶ τὴ σωτηρία. Χρειάζεται καὶ ἡ συγκατάθεση, ἡ εὔνοια καὶ ἡ ἐνίσχυση τοῦ Θεοῦ. Ὅπως ἐπίσης, δὲν θὰ κερδίσουμε τίποτε ἀπὸ τὴν ἄνωθεν Χάρη, ὅταν λείπει ἡ δική μας συγκατάθεση καὶ προθυμία».

Κλείνοντας πρέπει νὰ καταγράψω μία πικρὴ ἐμπειρία. Οἱ ἀνάξιοι κληρικοὶ σπάνια μετανοοῦν γιὰ τὰ προσωπικά τους ἁμαρτήματα. Ἡ φιλοδοξία τους εἶναι πολὺ μεγάλη. Ἰδιαίτερα ὅταν κατέχουν ἢ ἐπιδιώκουν τὸν γ΄ βαθμὸ τῆς ἱερωσύνης.

Ορθόδοξος Τύπος

https://aktines.blogspot.com/2023/01/blog-post_86.html

Λαμβάνουν όλοι το Άγιο Πνεύμα; ( Γιά νά μήν συγχέουμε τήν εκκλησία μέ τό ιερατείο.)


Άγιος  Συμεών ο Νέος Θεολόγος
                                                     Α' - Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;
Και να μην πει κανείς: "Εγώ έχω λάβει το Χριστό με το άγιο βάπτισμα", αλλά ας μάθει ότι δεν λαμβάνουν το Χριστό με το βάπτισμα όλοι όσοι βαπτίζονται. Λαμβάνουν μόνοι αυτοί που είναι είτε βεβαιόπιστοι και έχουν γνώση τέλεια είτε αυτοί που τακτοποίησαν τον εαυτό τους, καθαρίζοντας τον από πριν και έτσι βαπτίζονται. Και τούτο το γνωρίζει αυτός που ερευνά τις Γραφές, από τους αποστολικούς λόγους και πράξεις. Γιατί έχει γραφεί: "Όταν άκουσαν οι απόστολοι που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, ότι η Σαμάρεια έχει δεχτεί το λόγο του Θεού, έστειλαν σε αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αφού κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, προσεύχονταν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα οι Σαμαρείτες. Και δεν είχε λάβει ακόμη κανένας το Άγιο Πνεύμα, υπήρχαν δε, μόνο βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε έβαζαν τα χέρια τους επάνω τους, και ελάμβαναν το Άγιο Πνεύμα."
Είδες πως δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται; Έμαθες από τους Αποστόλους, πως κάποιοι που αν και πίστεψαν και βαπτίστηκαν, δεν 'ντύθηκαν' το Χριστό, με το βάπτισμα; Γιατί, εάν αυτό είχε γίνει (να 'ντυθούν' το Χριστό), δεν θα προσεύχονταν μετά και θα έβαζαν τα χέρια τους οι Απόστολοι σε αυτούς. Λαμβάνοντας το Άγιο Πνέύμα, τον Κύριο Ιησού ελάμβαναν. Γιατί, δεν είναι άλλο ο Χριστός και άλλο το Άγιο Πνεύμα. Και ποιος το λέει αυτό; Ο ίδιος ο Θεός Λόγος, μιλώντας στην Σαμαρείτιδα: ' Είναι Πνεύμα ο Θεός". Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: " Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι"...
Πηγή: Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, "Βίβλος των Ηθικών", Λόγος Ι΄
Β' - Περι αυτών που νομίζουν πως έχουν το Άγιο Πνεύμα
Να και πάλιν εγώ απευθύνομαι προς αυτούς που λέγουν ότι έχουν Πνεύμα Άγιον, δίχως να το γνωρίζουν, και νομίζουν ότι το απέκτησαν με το Θείον Βάπτισμα μέσα τους. Νομίζουν ότι έχουν τον θησαυρόν (Β' Κορ. 4, 7), αλλά όμως καταλαβαίνουν ότι ο εαυτός τους είναι εντελώς άδειος από αυτόν. Προς εκείνους που ομολογούν ότι εις το άγιον Βάπτισμα δεν αισθάνθηκαν τελείως τίποτε, αλλά πιστεύουν ότι από τότε η δωρεά του Θεού κατοίκησε μέσα τους και μέχρι τώρα υπάρχει μέσα εις την ψυχήν τους, δίχως να την καταλαβαίνουν και να την αισθάνωνται. Και όχι μόνον προς αυτούς (απευθύνομαι) αλλά και προς εκείνους που λέγουν ότι δεν έλαβαν ποτέ καμμίαν αίσθησι της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος δια της θεωρίας και αποκαλύψεως, αλλά μόνον με την πίστι και τον λογισμό. Και δεν εδέχθησαν την Χάρι δια της εμπειρίας αλλά την κρατούν μέσα τους με την ακρόασι των θείων λόγων.
Θα παραθέσω, λοιπόν, όσα λέγουν, και άκουσε τι ισχυρίζονται αυτοί οι δήθεν σοφοί και επιστήμονες (Δευτ. 1, 13. Πρβλ. Ησ. 5, 21) κατά την γνώμη τους: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, λέγει ο Παύλος, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. 3, 27). Τι λοιπόν; Δεν είμεθα κι εμείς βαπτισμένοι; Εάν βαπτισθήκαμε, είναι φανερόν, όπως λέγει ο Απόστολος, ότι έχομεν ενδυθή τον Χριστόν. Αυτός είναι ο πρώτος ισχυρισμός τους και η απόδειξίς του, δια του αγιογραφικού χωρίου.
Τι θα μπορούσαμε να απαντήσωμε, όχι εμείς, αλλά το Άγιον Πνεύμα, προς αυτούς; Αυτό το ένδυμα, τι λέτε ότι είναι, άνθρωποι, ο Χριστός; Ναι, λέγουν. Ο Χριστός δηλαδή είναι κάτι -δια να ομιλήσω κι εγώ σαν άφρων προς ανόητους- ή δεν είναι; Είναι κάτι, βεβαίως θα πουν, εάν δεν έχουν χάσει τελείως τα λογικά τους. Εάν, όμως, ομολογείτε ότι είναι κάτι, πέστε τι είναι. Δια να διδάξετε πρώτα τους εαυτούς σας να μην ομιλούν σαν άπιστοι, αλλά σαν πιστοί. Τι άλλο, βεβαίως, είναι ο Χριστός αν όχι Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε αληθινά τέλειος άνθρωπος; Αφού το παραδέχεσθε, αυτό, πέστε μας και για ποιον λόγον έγινε ο Θεός άνθρωπος; Οπωσδήποτε, σύμφωνα με την διδασκαλία των Θείων Γραφών και τα ίδια τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν συνεχώς -ακόμη κι αν εσείς τα αγνοείτε μη θέλοντας να τα ακούσετε- για να κάνη τον άνθρωπον Θεόν (Ιω. 1, 12. Γαλ. 4, 5). Και με ποιον τρόπον κατεργάζεται την θέωσι του ανθρώπου; Δια της σαρκός ή δια της Θεότητός Του; Βεβαίως δια της Θεότητος. «Η σαρξ ουκ ωφελεί ουδέν. το πνεύμα εστιν το ζωοποιούν» (Ιω. 6, 63). Εάν, λοιπόν, δια της Θεότητός Του εθέωσε πρώτα την σάρκα την οποία προσέλαβε, και εμάς όλους μας ζωοποιεί όχι με την φθαρτή σάρκα, αλλά με την θεωθείσα σάρκα Του. Ώστε ποτέ και με κανένα τρόπο να μην τον θεωρήσωμε άνθρωπο αλλά να Τον ομολογήσωμε ένα Θεόν τέλειον με δύο φύσεις -διότι ένας είναι ο Θεός- επειδή το φθαρτόν κατεπόθη υπό της αφθαρσίας (Α' Κορ. 15, 54), και το σώμα δεν αφανίσθηκε από το ασώματον, αλλά το σώμα ηλλοιώθη τελείως και μένει ασύγχυτον, αρρήτως αναμεμιγμένο και ενωμένο με την Τριαδική Θεότητα, δια μίξεως αμίκτου, ώστε να προσκυνείται ένας Θεός σε τρία Πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Και καμμία προσθήκη να μη γίνη εις τον αριθμό των Προσώπων, λόγω της ενανθρωπήσεως, ούτε να υποστή καμμίαν μεταβολήν η Αγία Τριάς εκ του ανθρωπίνου σώματος.
Δια ποιον λόγον τα λέγω αυτά; Δια να γνωρίσης εκ των προτέρων αυτά που ωμολόγησες, όταν σε ρώτησα. Να μη παρεκκλίνης εξ αγνοίας από την ευθείαν οδόν των νοημάτων και εμάς να κουράσης και εις την ψυχήν σου να προσθέσης περισσότερον κρίμα.
Πάλιν, όμως, θα σου υπενθυμίσω με συντομία όσα είπαμε, δια να γίνουν κατανοητά και αυτά που θα πω παρακάτω. Είναι, λοιπόν, ο Χριστός. Τι είναι όμως; Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε και τέλειος άνθρωπος, αληθινά. Και έγινε άνθρωπος -που δεν ήτο πριν- δια να κάνη Θεόν τον άνθρωπον -που ποτέ προηγουμένως δεν είχε γίνει. Και μας εθέωσε και θα μας θεοποιεί όχι μόνον δια της σαρκός Του. διότι αυτή δεν χωρίζεται. Πρόσεχε τώρα και απάντησέ μου με σύνεσι καθώς θα σε ρωτώ (Σοφ. Σειράχ 5, 12). Εάν οι βαπτισμένοι ενδύονται τον Χριστόν (Γαλ. 3, 27), τι είναι αυτό που ενδύονται; Ο Θεός. Και αυτός που εφόρεσε τον Θεόν δεν καταλαβαίνει νοερώς και δεν βλέπει τι εφόρεσε; Αυτός που είναι γυμνός και ενδύεται καταλαβαίνει το ένδυμα και το βλέπει. Και αυτός που είναι γυμνός εις την ψυχήν, όταν ενδύεται τον Θεόν δεν τον καταλαβαίνει; Εάν δεν αισθάνεται ο ενδυόμενος τον Θεόν, τι τέλος πάντων εφόρεσε; Λοιπόν, για σένα ο Θεός δεν είναι παρά ένα τίποτε! Διότι αν ήτο κάτι, αυτοί που θα τον εφορούσαν, θα Τον καταλάβαιναν. Διότι, όταν δεν ενδυόμεθα τίποτε, δεν καταλαβαίνομε τίποτε. Ενώ, όταν ενδυόμεθα κάτι εμείς οι ίδιοι, ή κάποιοι άλλοι μας ενδύουν, το καταλαβαίνομε πολύ καλά, εάν βέβαια οι αισθήσεις μας λειτουργούν σωστά. Διότι μόνον οι νεκροί δεν καταλαβαίνουν όταν τους ενδύουν και φοβούμαι μήπως και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά είναι πράγματι νεκροί και γυμνοί. Και έτσι απαντήθηκε το ζητούμενο.

Πηγή: ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ , ΛΟΓΟΣ ΗΘΙΚΟΣ E' «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γι' αυτό ο Ησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τού κάθε ιερατείου, τό οποίο δέν διαθέτει παρά μόνον εκκλησιολογία.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/1/23 8:00 π.μ.

    "Διότι, όταν δεν ενδυόμεθα τίποτε, δεν καταλαβαίνομε τίποτε. Ενώ, όταν ενδυόμεθα κάτι εμείς οι ίδιοι, ή κάποιοι άλλοι μας ενδύουν, το καταλαβαίνομε πολύ καλά, εάν βέβαια οι αισθήσεις μας λειτουργούν σωστά. Διότι μόνον οι νεκροί δεν καταλαβαίνουν όταν τους ενδύουν και φοβούμαι μήπως και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά είναι πράγματι νεκροί και γυμνοί"

    Καλημέρα και καλή φώτιση..

    Έτσι μας τα λέει ο Άγιος....
    Τι θα έλεγε ο Άγιος για τον Λουκά και τον Κλεόπα εν τη οδώ;; Βαδίζανε με τον Κύριο με καιομένη την καρδία τους στο άκουσμα των όσων τους έλεγε και όμως δεν τον κατάλαβαν!
    Τι ήταν; Νεκροί και γιαυτό δεν τον καταλαβαν;! Όχι, άλλα απλούστατα ο Κύριος έτσι ήθελε!
    Το χωρίον μας διδάσκει ότι ο Κύριος μπορεί να ειναι το "Ένδυμα" κάποιου χριστιανού χωρίς αυτός να καταλαβαίνει την εξαιρετική αυτή κατάσταση.

    Αν αναλογιστουμε τώρα το γεγονός πως υπάρχουν άγιοι που λένε αλλά από αυτά που λέει ο Άγιο Συμεών δηλαδή ότι με το βάπτισμα όλοι " ενδύονται" τον Κύριο τότε μένει η απορία, γιατί ο Άγιος μας τα λέει ετσι!!!;

    Νίκος Δασκαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως γιά νά απορούμε; Μέ τήν προχειρότητά μας; Εάν ήταν καιόμενη η καρδιά τους πώς δέν τόν κατάλαβαν; Καί ποιός καταλάβαινε τούς Λόγους Του μέχρι τήν Πεντηκοστή; Δέν είναι όλοι οι Αγιοι Θεολόγοι. Ο Καβάσιλας λέει ότι δέν λαμβάνουν όλοι Αγιασμό στήν Θ. Ευχαριστία. Τί θά πεί ο Κύριος ενεφανίζετο εν ετέρα μορφή; Τί θά πεί εξ ύδατος καί πνεύματος; Μήπως νά αρχίσεις καί εσύ νά αναρωτιέσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/1/23 3:22 μ.μ.

    «Οὐχί ἡ καρδία ἡμῶν καιομένη ἦν ἐν ἡμῖν;»
    Και η καρδιά τους έκαιγε και εβαδιζαν μαζί Του κι όμως δεν Τον κατάλαβαν!
    Τι δεν κατάλαβες ανώνυμε;
    Έτσι μπορεί να περάσει η ζωή όλη κάποιου χριστιανού και πώς θα πει κάποιος ε!, αφού δεν τον είδες ποτέ τον Κύριο και δεν τον κατάλαβες ε! τότε πέρασες τη ζωή σου ωσάν νεκρός!!!
    Μα πώς μας τα λέει ετσι ο Άγιος;; Απορώ, που λες κι εσύ! Μεγάλος Άγιος και να έρχεται σε "σύγκρουση" και μ'αυτο το ευαγγελικο χωρίον αλλά και με τους άλλους αγίους που λένε ακριβώς τα αντίθετα (π.χ. τον αγιο Μάρκο τον ασκητή για τον οποίον ελεγαν «Πάντα πώλησον, Μάρκον ἀγόρασον» !


    Νίκος Δασκαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τω οικω του Πατρος μου πολλαί Μοναί εισιν. Διάλεξες καί μιά χαρά, δέν χρειάζεται νά μάς ζαλίζεις καί από πάνω. Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα λοιπόν πού κατάκατσε η λάσπη άς δούμε τί μάς προσέφερε ο προβοκάτορας. Εφερε σέ αντίθεση δύο Αγίους τής Πατερικής παραδόσεώς μας,(η αντίθεση λειτουργεί σήμερα σάν αποτέλεσμα τής αρχής τής ταυτότητος), παρότι ο Μάρκος ο ασκητής κάνει λόγο γιά τήν χάρι τού βαπτίσματος ενώ ο Αγιος Συμεών γιά τήν έλλειψή της όταν δέν τηρούνται οι προυποθέσεις πού απαιτεί ο Κύριος.Παρορμώμενος από τήν σύγχρονη υποταγή μας στήν ανύπαρκτη δύναμη τού τύπου τού κλήρου.Υπερασπιζόμενος τήν ευχαριστιακή εκκλησιολογία τού Ζηζιούλα, η οποία μέ τίς ορθόδοξες προυποθέσεις τών Μυστηρίων(χωρίς τήν Μετάνοια, τό εισιτήριο τής Βασιλείας) καταρρέει μέ γδούπο. Ο Φαρισαίος προσπαθεί νά αναστηθεί μέ τίς δυνάμεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/2/23 2:31 μ.μ.

    Πάραυτα ο αναιδής @Unknown να ζητήσει συγγνώμη από τον τάχα προβοκάτορα γιατί εκτός από τον οσιο Μάρκο τον ασκητή ακριβώς τα ίδια λέει κι ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας!
    αναιδής και άσχετος με το θέμα ο ανώνυμος επιβάλλεται να αλλάξει νουν ενόψει βεβαίως και της περιόδου που ακολουθεί ...

    Νίκος Δασκαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως είσαι λίγο εκτός θέματος αγαπητέ νικολάκη; Γίνεται λόγος γιά τό Αγιο Πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή