Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, σήμερα, Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των κηπουρών, των αμπελουργών και εν γένει των γεωργών, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου, ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του σημείωσε;
“Σήμερα, μέσα σε εόρτιο λειτουργική σύναξι, προσευχηθήκαμε εδώ στην Κοινότητα Παναγίας Βελιγραδίου όλοι μαζί υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, της τόσο σκληρώς δοκιμαζομένης λόγω του αποτρόπαιου πολέμου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ηρωικώς αγωνιζομένης Ουκρανίας, επί ένα έτος σχεδόν, αλλά και υπέρ ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, της κλυδωνιζομένης εσχάτως εξαιτίας των κατάφωρα αντικανονικών και βαθύτατα αντιεκκλησιολογικών ενεργειών του Πατριαρχείου Μόσχας. Προ παντός, όμως, προσευχηθήκαμε υπέρ του ανθρώπου. Του κάθε ανθρώπου, του μοναδικού ενώπιον του Θεού.
Διότι ο κάθε άνθρωπος ενώπιον του Θεού είναι μία ανεπανάληπτη προσωπικότητα με ιδιαιτέρα μοναδική αξία. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής εορτής του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Τρύφωνος, του προστάτου των γεωργών, των αμπελουργών, των κηπουρών και όλων εκείνων που ασχολούνται εν γένει με την καλλιέργεια της γης. Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων και χώρος συναναστροφής των κοινωνικώς υψηλά ισταμένων. Αντιθέτως, ενδιαφέρεται για την σωτηρία του κάθε ανθρώπου, άνευ διακρίσεων.”
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την εορτή του Αγίου Τρύφωνος, υπενθύμισε το διαρκές κάλεσμα της Μήτρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και σημείωσε ότι το κάλεσμα αυτό, ιδιαιτέρως σήμερα, “συνοδεύεται και από την ολόθερμη προσευχή μας υπέρ του σκληρώς δοκιμαζομένου επί της κλίνης της ασθενείας Ιερωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κυρίου Ιωάννου”.
“Ο άγιος Περγάμου, ο σπουδαιότερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ου αιώνος και μέχρι της σήμερον, κατά δε τον Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον, ο σπουδαιότερος θεολόγος της Χριστιανοσύνης ολοκλήρου, υπήρξεν ο κύριος εκφραστής της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας και θεμελιωτής της θεολογικής οικολογίας και σφράγισε με τη θεολογική του σκέψη την μαρτυρία και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της προστασίας της κτίσεως. Ο πολιός αδελφός Ιεράρχης ήταν συγκυρηναίος της ημετέρας Μετριότητος και πρωτοστάτησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ταπεινής Πατριαρχίας μας, με κορυφαία στιγμή την συμμετοχή του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εξέχον μέλος της ημετέρας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και πρώτος σύμβουλος του Προέδρου της Συνόδου.
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί του και να του μεταφέρουμε την αγάπη και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωσι. Σήμερα, από εδώ, από την Παναγία του Βελιγραδίου και ενώπιον όλων υμών, καθώς και του αγαπημένου μαθητού του αγίου Σηλυβρίας, επιλαμβανόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στον άγιο Περγάμου την απέραντη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς για όλα όσα θυσιαστικώς προσέφερεν εις Αυτήν, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας για την άνωθεν ενίσχυσιν αυτού, τη μεσιτεία του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, στη δοκιμασία που βιώνει.”
Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την υποδοχή που του επεφύλαξε η Κοινότητα και ευλόγησε “το υπό την πνευματικήν καθοδήγησιν του καθ᾽ όλα αξίου Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων Ιερωτάτου και λίαν αγαπητού αδελφού αγίου Σηλυβρίας ενταύθα επιτελούμενον έργον, διότι καθώς επισκοπούμε τα καθ᾽ ημάς πράγματα, βλέπουμε υπό ποίες συνθήκες επιτελείται σήμερα εδώ η ιερή προσπάθεια της συντηρήσεως και της διαφυλάξεως της πολυτίμου αυτής πνευματικής και υλικής κληρονομίας των Πατέρων μας, αλλά και της μεταδόσεως στις επερχόμενες γενεές του πυρσού της παρακαταθήκης ταύτης ανημμένου.”
Απευθυνόμενος προς την υπό την προεδρία της Ευγεν. κ. Βασιλικής Κατσώνη νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητας, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την άξια εκλογή όλων των νέων μελών κατά τις πρόσφατες Κοινοτικές εκλογές της Ομογένειας. “Συγχρόνως δε επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι όλοι μας, από του Πατριάρχου μέχρι και του νεωτέρου κληρικού, μέχρι και του νεωτέρου κοινοτικού παράγοντος, είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της Μητρός Εκκλησίας και έχουμε χρέος έναντι της ιστορίας και του Γένους να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς ανταπόκρισι στις αυξημένες απαιτήσεις του καιρού μας. Εάν θα αρκούσαν δύο μόνον λόγια προς υπογράμμισιν της κατά την στιγμήν ταύτην της ιστορίας μας οφειλής μας, τα λόγια αυτά θα ήταν οι παραινέσεις του Κυρίου προς τους μαθητές Του στον κήπο της Γεθσημανή: «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν»!”
Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος, αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο, υπενθύμισε τις οικολογικές πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας και ειδικότερα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος, χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.
_______
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΛΟΓΥΔΡΙΟ;
ΑΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΓΟΝΤΑΙ ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ. ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΛΥΚΗ ΘΕΟΤΗΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠ. ΠΑΥΛΟ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΟΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΥΒΕΛΗΣ, ΕΓΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ.
Ομιλία Ιερού Χρυσοστόμου στην απελευθέρωση της κόρης της Χαναναίας
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟ.
«Ελέησέ με». Αυτήν τη Χαναναία ας μιμηθούμε, παρακαλώ. «Ελέησέ με, η θυγατέρα μου βασανίζεται φρικτά από δαιμόνιο». Και ο Κύριος λέγει σε αυτήν· «Ω γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου· ας σου γίνει όπως θέλεις». Πού είναι ο αιρετικός; Μήπως είπε: «Θα παρακαλέσω τον Πατέρα μου;». Μήπως είπε: «Θα ικετεύσω Αυτόν που με γέννησε;». Μήπως χρειαζόταν προσευχή εδώ; Καθόλου. Γιατί; Επειδή μεγάλη ήταν η πίστη, μεγάλο ήταν το σκεύος, μεγάλη ξεχύθηκε και η χάρη. Όπου χρειάζεται η προσευχή, είναι αδύνατο το σκεύος. «Ω γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου. Δεν είδες νεκρό να ανασταίνεται, ούτε λεπρό να καθαρίζεται, δεν άκουσες προφήτες, δεν μελέτησες τον νόμο, δεν είδες τη θάλασσα να σχίζεται, δεν έχεις δει κάποιο άλλο θαύμα να έγινε από μένα· μάλλον περιφρονήθηκες από μένα, και βρέθηκες σε δύσκολη θέση· αρνήθηκα τη συμφορά σου και δεν έφυγες, αλλά παρέμεινες· πάρε τώρα και συ από μένα τον έπαινο όπως σου αξίζει και σου ταιριάζει. Ω γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου».
Η ΑΙΡΕΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ
Roberto Pecchioli: "Οι φιλελεύθεροι που απεχθάνονταν ο Ντοστογιέφσκι, οι πρωταγωνιστές του δραματικού μυθιστορήματος "Οι Δαίμονες", είχαν την πρόθεση των αστών να ανατρέψουν την κοινωνία από πάνω προς τα κάτω, αλλά χωρίς πραγματική επανάσταση. Λειτουργεί μέσα τους μια ανόητη βλακεία, της οποίας, μερικές δεκαετίες αργότερα, ένας Γάλλος Καθολικός πολεμιστής, ο Léon Bloy, κατάλαβε το άγριο υπόβαθρο, ένα μείγμα υλισμού και μηδενισμού που κυριάρχησε από τότε στην μεταχριστιανική κοινωνία μας. Από την έλευση του Φραγκίσκου στην κορυφή της Εκκλησίας της Ρώμης, γνωρίζουμε ότι μπορεί κανείς να είναι μηδενιστής και χριστιανός ταυτόχρονα".
Roberto Pecchioli: "Οι φιλελεύθεροι που απεχθάνονταν ο Ντοστογιέφσκι, οι πρωταγωνιστές του δραματικού μυθιστορήματος "Οι Δαίμονες", είχαν την πρόθεση των αστών να ανατρέψουν την κοινωνία από πάνω προς τα κάτω, αλλά χωρίς πραγματική επανάσταση. Λειτουργεί μέσα τους μια ανόητη βλακεία, της οποίας, μερικές δεκαετίες αργότερα, ένας Γάλλος Καθολικός πολεμιστής, ο Léon Bloy, κατάλαβε το άγριο υπόβαθρο, ένα μείγμα υλισμού και μηδενισμού που κυριάρχησε από τότε στην μεταχριστιανική κοινωνία μας. Από την έλευση του Φραγκίσκου στην κορυφή της Εκκλησίας της Ρώμης, γνωρίζουμε ότι μπορεί κανείς να είναι μηδενιστής και χριστιανός ταυτόχρονα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ. Βαρθολομαίος κάλεσε σε κοινή δράση ενάντια σε παρόμοιες ενέργειες και είπε: «Το καθήκον μας των θρησκευτικών ηγετών είναι να κηρύττουμε σεβασμό προς τα όσια και τα ιερά των μελών των διαφορετικών θρησκειών, να κινούμαστε στον ίδιο άξονα και να καταδικάζουμε όλοι μας τέτοιες ασεβείς ενέργειες. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη στους μουσουλμάνους πολίτες σας μέσω εσάς, ευχόμαστε στον Παντοδύναμο Κύριό μας να δώσει σε όλους τους υπηρέτες του την ικανότητα να ζουν με αμοιβαίο σεβασμό, ενσυναίσθηση και κατανόηση».
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.sigmalive.com/news/international/1062350/entoni-katadiki-apo-ton-oik-patriarxi-vartholomaio-gia-to-kapsimo-tou-koraniou
Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΠΟΎ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΊ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή