Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Πρέπει να είσαι πάντα χαρούμενος - Roberto Pecchioli


Oι μεγαλύτεροι θα θυμούνται, Είδα έναν βασιλιά, το τραγούδι που έγραψε ο Ντάριο Φο, το μοτίβο μιας παράστασης που βγήκε σε πλατείες και θέατρα σε όλη την Ιταλία για χρόνια. Το ρεφρέν ήταν: πρέπει να είμαστε πάντα ευδιάθετοι, γιατί το κλάμα μας πληγώνει τον βασιλιά, πληγώνει τους πλούσιους και τον καρδινάλιο. Αυτή η πρόσκληση πρέπει τώρα να απορριφθεί, αντιθέτως: πρέπει να είμαστε πάντα χαρούμενοι γιατί το κλάμα μας ευχαριστεί  τον βασιλιά. Η τελική μετανεωτερικότητα, στην πραγματικότητα, είναι μια εποχή μεγάλης μελαγχολίας, κατήφειας, προγραμματικής θλίψης: εξαπλώνονται οι προσβεβλημένοι,  οι ανάποδοι ηθικολόγοι, τα αυτοαποκαλούμενα θύματα, οι λογοκριτές των σκέψεων, των λέξεων, των έργων και των παραλείψεων, που φωνάζουν «κλαψιάρηδες όλου τού κόσμου, ενωθείτε». Κόντρα στην κανονικότητα, το χιούμορ, την ευτυχία.

Πάνω από τους αποκαρδιωμένους, οι χειραγωγοί γελούν και κερδίζουν το παιχνίδι. Παρακάτω, είναι ένα γκρίζο πανόραμα με συνοφρυωμένα φρύδια, αγανάκτηση κατ' εντολή, καλοσύνη τόσο ψεύτικη όσο ο χρυσός της Μπολόνια. Παντού οι εχθροί παρακολουθούνται, το δάχτυλο της κατηγορίας κραδαίνει σαν όπλο, παντού είναι τοποθετημένες αγχόνες των μέσων ενημέρωσης, περιμένοντας πραγματικές αγχόνες ενάντια στα τέρατα, ένοχοι ότι δεν είναι όπως θέλουν ο βασιλιάς και ο αυτοκράτορας. Ακόμη και από την προοπτική του ασφυκτικού μαρξισμού, ο Ντάριο Φο εξήγγειλε μια φλέγουσα αλήθεια: η εξουσία είναι ο εχθρός, απάνθρωπη, άδικη. Σκορπίζει, ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα, την κουλτούρα της ακύρωσης, τον φόβο που τροφοδοτείται  - της επιδημίας, της κλιματικής καταστροφής, του μέλλοντος, των διαφορών - μια μαζική ψύχωση που αιωρείται ανάμεσα στον τρόμο, την αβεβαιότητα, την υπαρξιακή θλίψη. Μας θέλουν φοβισμένους, σε νευρικό κλονισμό για να μας εξουσιάζουν καλύτερα.

Αν και είναι τρομερά δύσκολο, πρέπει να παραπλανήσουμε τον εχθρό, να τον βάλουμε σε κρίση, να τον εκπλήξουμε με χαρά, με την ιδιαίτερη αντοχή μας. Δεν θα επικρατήσουν αν μπορούμε να γελάσουμε στα μούτρα τους. Ένα γέλιο στο μέγεθος του κόσμου -εκατομμύρια γέλια από κοινού- θα διέλυε όλα τα κάστρα από άμμο . Ο Giano Accame είπε ότι για να καταλάβεις ποιος είναι υπεύθυνος, απλά πρέπει να ξέρεις με ποιον δεν μπορείς να αστειευτείς. Η πολιτική ορθότητα όχι μόνο σκοτώνει τη σάτιρα και την ελεύθερη σκέψη, αλλά δημιουργεί έναν αντίστροφο κανόνα από τον οποίο αποβάλλεται η κριτική και η ειρωνεία: μπορούν να προσβάλλουν κάποιον.

Ένα κύμα συνοφρυωμένου πουριτανισμού διατρέχει βιβλία, πίνακες, γεγονότα, ταινίες, τραγούδια, γλώσσα. Όποιος παρεκκλίνει από τη δικτατορία των ταπεινωμένων και προσβεβλημένων, των θυμάτων και των εκδικητών σε αποτελεσματική μόνιμη υπηρεσία καταδικάζεται σε πολιτικό θάνατο. Ένα ανέκδοτο, μια κουβέντα, ένα αστείο μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας. Το αστείο που προκαλεί ειλικρινές γέλιο απαγορεύεται, το πνεύμα είναι θανάσιμο αμάρτημα μεταξύ περιεκτικής και ουδέτερης γλώσσας, μεταμφιεσμένος ευφημισμός, εμμονή στη γλυκιά ισοδυναμία, άρνηση των αποδείξεων. Απαγορευμένο να μην απαγορεύει, τό εξήντα οκτώ ανατράπηκε από τα παιδιά του. Γιά καλό σκοπό φυσικά.

Η ανθεκτικότητα χρειάζεται ένα χαμόγελο. Η αγωνιώδης, εχθρική έκφραση της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της περιβαλλοντίστριας ηρωίδας που δημιουργήθηκε και ενθρονίστηκε από εκείνους που εκμεταλλεύονται, ρυπαίνουν και καταναλώνουν πόρους καθημερινά, προκαλεί ένα αίσθημα οίκτου για το κορίτσι και αηδία για εκείνους που έχουν στήσει γύρω της ένα τσίρκο φόβου. για να μας κάνει να δεχθούμε ένα εφιαλτικό μέλλον και μετά να μας παρουσιάσει το λογαριασμό. Πολλοί νέοι ταλαιπωρούνται από αγωνίες και φόβους ανάμεσα σε προφητείες καταστροφής, εμμονές με το επικείμενο και αναπόφευκτο των καταστροφών, παρόμοια με τον παράλογο τρόμο του 1000.

Κάθε μέρα κηρύσσεται μια νέα αποκάλυψη.
Νομίζαμε ότι η εποχή της εξουσίας που ασκείται μέσω του φόβου είχε τελειώσει, αλλά είμαστε τυλιγμένοι, κυριαρχούμενοι από αγωνία. Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι επιδημίες θα μας εξοντώσουν κ.λπ. Όποιος τό αρνείται είναι ο απόλυτος εχθρός. Πρέπει να χτυπάς τα δόντια σου τρομαγμένος, να πιστεύεις στην αφήγηση που κατεβαίνει από ψηλά και να υποτάσσεσαι: δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αστείο, το να ζεις χωρίς πολύ φόβο απαγορεύεται αυστηρά.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα, Τσέχου συγγραφέα, είχε τον τίτλο Το αστείο, και του κόστισε τον εξοστρακισμό του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Λούντβικ, ο πρωταγωνιστής, ένας πανεπιστημιακός εγγεγραμμένος στο Κόμμα, κοροϊδεύει την υποχρεωτική αισιοδοξία, την πάλη μεταξύ σταλινικών και τροτσκιστών. Σε μια καρτ ποστάλ σε μια φίλη του έγραψε χαριτολογώντας, η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα μυρίζει ηλιθιότητα. Ζήτω ο Τρότσκι! Έχοντας υποκλέψει την επιστολή, μια δύναμη που αγνοεί την ειρωνεία τον μεταμορφώνει σε εχθρό του καθεστώτος, χτίζοντας γύρω του έναν ιστό από ψέματα. Δεν υπάρχει δύναμη ικανή να τροποποιήσει αυτήν την εικόνα. Είναι η επίσημη αλήθεια, πολύ πιο αληθινή από τον ίδιο. «Είμαι η σκιά του, όχι το αντίστροφο. Δεν είναι αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί ότι δεν μου μοιάζει: η ανομοιότητα είναι δικό μου λάθος. Είχε εσωτερικεύσει ένα σφάλμα που δεν είχε διαπραχθεί.

Η μεταδημοκρατία δεν ανέχεται ειρωνεία, αστεία, γέλια. Η εξουσία είναι τρομερά σοβαρή: θέλει να θεωρείται ως και περισσότερο από τον Θεό, στον τρόπο, την αλήθεια και τη ζωή. Το γέλιο είναι ανυπακοή. Δεν γέλασαν κάποιοι φοιτητές που, κοντά στο έτος 2000, άκουσαν τον Αμερικανό καθηγητή Coleman Silk να κοροϊδεύει δύο φοιτητές που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο μάθημα. Δεν τους ήξερε και τους αποκαλούσε φαντάσματα. Δυστυχώς “spooks”, ήταν στο παρελθόν ένας υποτιμητικός τρόπος για να υποδείξουμε τους μαύρους, ή μάλλον τους Αφροαμερικανούς, την εθνική ομάδα των δύο απόντων. Η δίωξη ήταν αδυσώπητη. για ένα αστείο που ερμηνεύεται ως ρατσισμός, που λέγεται χωρίς χλευασμό ή δυσφημιστική πρόθεση, ο Σιλκ παράτησε το πανεπιστήμιο. Η ιστορία του έγινε η πλοκή ενός μυθιστορήματος του Philip Roth, The Black Spot. Ήταν το έτος 2000 και ο Ροθ, με τη διαίσθηση του καλλιτέχνη, προέβλεψε την έντονη μυρωδιά του νεοπουριτανισμού.

Ξετρελαθείτε αναζητώντας φράσεις, λέξεις, εκφράσεις προσώπου ή χειρονομίες που δεν συμμορφώνονται με τον τρέχοντα κώδικα. Μήπως ήρθε η ώρα να πάτε υπόγεια, να αναζητήσετε ένα ασφαλές μέρος, μια σοφίτα ή ένα υπόγειο όπου μπορείτε να γελάσετε με την ησυχία σας; Ο Φίλιπ Ροθ γράφει: «αφήνουμε ένα λεκέ, ένα ίχνος, αφήνουμε το στίγμα μας. Ακαθαρσία, σκληρότητα, κατάχρηση, λάθος, περιττώματα, σπέρμα: δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είσαι εδώ. Καμία σχέση με τη χάρη ή τη σωτηρία ή τη λύτρωση. Είναι στον καθένα μας. συμφυής. εγγενής. Προτέρημα. Ο λεκές που υπάρχει πριν το σημάδι του. Που υπάρχει χωρίς το σημάδι. Ο λεκές είναι τόσο εγγενής που δεν απαιτεί σημάδι. Η κηλίδα που προηγείται της ανυπακοής, η οποία περιλαμβάνει την ανυπακοή και ματαιώνει κάθε εξήγηση και κάθε κατανόηση. Γι' αυτό κάθε κάθαρση είναι ένα αστείο. Ένα σκληρό αστείο, για αυτό το θέμα. Η φαντασίωση της αγνότητας είναι τρομακτική. Είναι τρελό. Τι είναι αυτός ο πόθος για κάθαρση, αν όχι η προσθήκη νέων ακαθαρσιών;»

Η εξουσία μπορεί να δεχτεί πολλά πράγματα, αλλά όχι ότι κοροιδεύεται. Η άλλη όψη της ειρωνείας είναι το γέλιο που προκαλεί: μπορούν να λογοκρίνουν ένα αστείο, ένα χιούμορ, μια φράση, να διώξουν όποιον το προφέρει, αλλά είναι δύσκολο για αυτούς να σταματήσουν να προκαλούν χαμόγελα. Αυτό είναι το μάθημα ενός διάσημου πίνακα, το Laughing, του φουτουριστή ζωγράφου Umberto Boccioni. Ο πίνακας μεταδίδει ζωντάνια, δύναμη, ανατρεπτικό συναίσθημα που εκπέμπεται μεταδοτικά από τον πρωταγωνιστή και οικειοποιείται όποιον συναντά. Αρκετά διαφορετικός από έναν ολλανδικό πίνακα του δέκατου έκτου αιώνα, Ο ανόητος που γελάει: άδειο βλέμμα, η έκφραση αυτού που αφήνει τον εαυτό του να ζήσει, λεία στοιχειωδών συναισθημάτων, το καπέλο με αυτιά γαϊδάρου. πολύ πολιτικά λανθασμένο, αλλά υποδειγματικό. Είναι το γέλιο που εκτιμάται από τον βασιλιά και τον αυτοκράτορα όσων δεν υποψιάζονται καθόλου ότι είναι θύματα εξαπάτησης και χειραγώγησης,

Το Panem et circenses , ψωμί καί θέαμα, ήταν η φόρμουλα εξουσίας μεταξύ των Ρωμαίων. Για τους Μπουρμπόν τα τρία «φ», γλέντια, αλεύρι και αγχόνη. Υπάρχει και ένα τέταρτο, η FIFA, που έχει γίνει ο άξονας της παγκόσμιας διακυβέρνησης (παγκόσμιας και ολοκληρωτικής). Οι νευροεπιστήμες, οι υπηρέτριες του Dominion, φαίνεται να έχουν απενεργοποιήσει τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για αμφιβολίες, κρίση και υγιή δυσπιστία. Ο φόβος είναι πολύτιμος σύμμαχος. Αντιστέκεται κανείς μόνο αν η πνευματική πανοπλία είναι ισχυρή, απαραβίαστη, προπύργιο θάρρους. Είναι το μάθημα του Γκάντι, τόσο παρεξηγημένο από τον βαρύγδουπο δυτικό πασιφισμό. Ο φόβος είναι μεταδοτικός, αλλά και το θάρρος και το ειλικρινές γέλιο που αποκαλύπτει τα ψέματα.

Από τις εξέδρες των επισήμων μας λένε τι να σκεφτούμε, πώς μπορούμε να μιλήσουμε, ποιες σημαίες να σηκώσουμε, ποιος έχει το δικαίωμα να προσβληθεί. Τώρα εξηγούν επίσης τι δίαιτα θα πρέπει να υιοθετήσουμε, νόστιμα έντομα και νόστιμο τεχνητό κρέας. Ένα μέρος του πληθυσμού δέχεται τα πάντα, αλλά ένα άλλο θα αντισταθεί. Ιδιαίτερα ή μυστικά, κάποιος θα εξακολουθεί να κοροϊδεύει την εξουσία, τη σοβαρότητα του ψεύδους, τα τοτέμ και τα ταμπού που θέλει να μας επιβάλει.

Θα καταφέρουν να ελέγξουν και το γέλιο μας; Ένα θέατρο της Βαρκελώνης, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των φόρων στα εισιτήρια, επινόησε μια εφαρμογή ικανή να τα μετρήσει. Η είσοδος είναι δωρεάν, πληρώνεις πολλά για ένα γέλιο. Φαίνεται ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί, αλλά η άλλη πλευρά είναι ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση μας.

Το γέλιο έχει να κάνει με τη ζωτική ορμή. Για τον Henri Bergson είναι ένα φαινόμενο με ακριβή χρησιμότητα που διορθώνει την ακαμψία της κοινωνικής ζωής, η πιο αποτελεσματική κύρωση ενάντια σε οτιδήποτε είναι λάθος. Εν ολίγοις, το γέλιο δεν αφθονεί στα στόματα των ανόητων, αλλά είναι ένα φάρμακο ενάντια στην εξουσία, το σοβατισμένο ψέμα της, ενάντια σε αυτούς που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά.

Η ομάδα Monty Python δημιούργησε ένα σκίτσο ξεκαρδιστικό, η περίπτωση του Ernest Scribbler, συγγραφέα διηγημάτων και χαρούμενων ιστοριών, δημιουργού του πιο αστείου αστείου στον κόσμο, τόσο κωμικό που σκότωσε όσους το άκουγαν με τα γέλια. Το πρώτο θύμα ήταν ο ίδιος ο Scribbler, ακολουθούμενος από όποιον το διάβασε. Τότε ήταν η σειρά των αστυνομικών που ερεύνησαν αυτούς τους ανεξήγητους θανάτους, μέχρι που ο βρετανικός στρατός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ιστορία ως θανατηφόρο όπλο ενάντια στον γερμανικό εχθρό. Οι μεταφραστές δούλευαν χωριστά, ένας για κάθε λέξη, για να αποφύγουν τον θάνατο. Εκτύπωσαν χιλιάδες αντίτυπα, τα οποία διάβαζαν στην κορυφή των πνευμόνων τους από στρατιώτες στη μάχη. Οι εχθροί έπεσαν νεκροί ακαριαία, στριφογυρίζοντας από τα γέλια. Η ιστορία τελειώνει με μια διεθνή συμφωνία που διατάζει το τελευταίο αντίγραφο του μοιραίου κειμένου -που έμεινε άγνωστο- να ταφεί στο νεκροταφείο με τον επιτάφιο «στο άγνωστο αστείο».

Είναι πιθανό ότι το επόμενο βήμα της νεοπουριτανικής ηθικής αστυνομίας –πολύ σοβαρή, εχθρός του χαμόγελου και της ειρωνείας– είναι να θάψει ή να κάψει αστείες λέξεις και αστεία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κάποιον από το να γελάσει με αυτό που λέει ή κάνει η εξουσία. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι περίεργο που συμβαίνει κάτω από ένα αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό, ελεύθερο, ανεκτικό καθεστώς. Ίσως αυτό είναι το πιο κωμικό αστείο στον κόσμο. το λογοκρίνουν για να μην το γελάμε.

Ζούμε σε μια δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα στην οποία η σκληρότητα καλύπτεται από ανθρωπιστική ρητορική, σε μια ηθικολογική εμμονή με θύμα, το βασίλειο του ευαίσθητου. Το αστείο, το καλό χιούμορ, το γέλιο δίνουν τη θέση τους σε έναν μολυβένιο κομφορμισμό που όνειρο του είναι η σιωπή του νεκροταφείου. Ο Coleman Silk αστειεύτηκε ότι οι μαθητές που απουσίαζαν ήταν φαντάσματα. Ο Λούντβικ ήθελε απλώς να εντυπωσιάσει ένα κορίτσι. Μπράβο: το παρόν είναι χειρότερο, ο χώρος καταλαμβάνεται από ζοφερές, συνοφρυωμένες προσωπικότητες γεμάτες αγανάκτηση. Διαταραγμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, επαναλαμβανόμενα και στερεότυπα πρότυπα συμπεριφοράς, περιορισμένες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, κοινωνική φοβία: συμπτώματα του Asperger;

Το αστείο, το χιούμορ, η εξυπνάδα, η ειρωνεία και η αυτοειρωνεία δεν ανήκουν στη γενιά που είναι πολύ αφοσιωμένη σε «ευγενείς» σκοπούς για να έχει την πολυτέλεια να γελάει. Σοβαρά πνεύματα, ένας κόσμος χωρίς χαμόγελα: απαγορεύεται να κοροϊδεύεις τα αναρίθμητα τικ τους. Κουκουβάγιες ή άντρες σαν αυτούς του Τόμας Στερνς Έλιοτ. «Είμαστε οι λούτρινοι / ακουμπισμένοι ο ένας στον άλλο / το κεφάλι γεμάτο άχυρα. / Άμορφες φιγούρες, άχρωμη σκιά/ παραλυμένη δύναμη, ακίνητη χειρονομία».

Θα φτάσουμε στο όριο: δεν θα μπορούμε πλέον να κοροϊδεύουμε με τίποτα, όλοι θα παλέψουμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε περισσότερο θύματα από τους άλλους. Θα βουλώσουμε τα δικαστήρια με καταγγελίες, όλοι θα είναι και μάρτυρες και δήμιοι, η μοίρα ενός κόσμου χωρίς γέλια, δηλαδή χωρίς ευφυΐα, στον οποίο όλοι παίρνουν τον εαυτό τους τρομερά στα σοβαρά. Θα ζήσουμε σε μια φούσκα άυλων «ιερών αρχών», απαράβατων ταμπού. Περισσότερη αδικία, περισσότερη καταπίεση, ώσπου μια μέρα θα σκάσει η φούσκα: κάποιος θα πει το πιο αστείο αστείο και το γέλιο θα τους θάψει.

Πρέπει να είσαι πάντα χαρούμενος. Η Ιταλία είναι μια δημοκρατική δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό. Ο Τύπος δεν μπορεί να υπόκειται σε λογοκρισία. Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε ιατρική περίθαλψη. Η χαρά τών ναυαγών.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/4/23 11:13 π.μ.

    Εδώ θυμόμαστε την πλατωνική ειρωνία του Σωκαράτη στον αβάσταχτο κόσμο της σοφιστικής... Αλλά και τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του ΘΕΟΛΟΓΟΥ: "Διεγέλα δια παντός, ό,τι τρομαχτικό και να εμφανίζεται σ' αυτόν τον κόσμο"... Η πίκρα είναι μερικές φορές (;) αβάσταχτη, τα πράγματα φαίνονται (;) αδιέξοδα... Κι όμως υπάρχει πάντα η μια και μοναδική, και αφαντάστως ποικίλη ΔΙΕΞΟΔΟΣ που λέει: "Δικά μου είναι όλα, όσα έχετε και δεν έχετε... Μην αυταπατάστε..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή