Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Από την ανθρωπότητα θα μείνει μόνο το δάχτυλο

Marcello Veneziani 

Χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Χάνουμε την πραγματικότητα. Αντί για τη ζωή, οι ροές πληροφοριών, αντί για τα συγκεκριμένα πράγματα, τα αριθμητικά δεδομένα, αντί για το σύμπαν, τα Big Data, αντί για τη γη, η Google earth, αντί για τον ουρανό, το Cloud. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, συντελείται μια ριζική αντικατάσταση - όχι των λαών της Ευρώπης με μεταναστευτικές ροές, όπως ισχυρίζεται ο Ρενώ Καμύ. Αλλά η πολύ βαθύτερη υποκατάσταση του πραγματικού κόσμου, του κόσμου των πραγμάτων και της σκεπτόμενης ζωής, των καρδιών και των μυαλών, με τον τεχνητό κόσμο, όπως η νοημοσύνη και όλα τα μέσα που μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο. Μέχρι την υποκατάσταση του ανθρώπου. Το πιο τρομερό είναι ότι δεν μας νοιάζει, δεν το σκεφτόμαστε. Συμβαίνει, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό. Όλα είναι τόσο αναπόφευκτα, αυτόματα. Η απώλεια της ελευθερίας είναι απόλυτη όταν ζούμε τη ζωή μας ως αυτόματα.

Έχω στα χέρια μου ένα ακόμη βιβλίο του Byung-Chul Han, Le non cose (Μη-πράγματα), που εκδόθηκε από τον Einaudi, το οποίο περιγράφει "πώς έχουμε σταματήσει να βιώνουμε το πραγματικό". Ο Γερμανοκορεάτης φιλόσοφος καταγγέλλει μια μεταμόρφωση που δεν έχει υπάρξει όπως ποτέ άλλοτε και εξαπολύει μια καταγγελία του σύγχρονου κόσμου, η οποία τον τοποθετεί ευθέως στους αποκαλυπτικούς συντηρητικούς. Τι έχει συμβεί; Η ψηφιακή επανάσταση μας έχει κάνει όλους "infomaniacs". Δεν βλέπουμε πια τα πράγματα, αλλά πληροφορίες (είμαστε infomaniacs). Οδηγούμαστε από αλγόριθμους, δεν έχουμε πλέον αυτονομία σκέψης και όρασης της πραγματικότητας. Είμαστε συνδεδεμένοι αλλά έχουμε πάψει να έχουμε δεσμούς.

Χειρότερη εικόνα της κατάστασης δεν θα μπορούσε να υπάρξει: βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της αλλοτρίωσης. Μετά από αυτό υπάρχει μόνο η εξαφάνιση του ανθρώπου. Το χέρι που ήταν το ενεργό σύμβολο της ανθρωπότητας αδρανοποιείται και υποτάσσεται στο δάχτυλο, όπως αρμόζει σε μια ψηφιακή κοινωνία. Πρέπει να πατάμε πλήκτρα και να μην χειριζόμαστε πλέον τον κόσμο. Το δάχτυλο ανοίγει προσβάσεις, δρομολογεί προκαθορισμένα μονοπάτια, μας οδηγεί σε μια φανταστική, τεχνητή, εξωπραγματική διάσταση.

Ο Homo sapiens έχει αντικατασταθεί από τον phono sapiens. Η μόνη διέξοδος είναι το παιχνίδι, η διασκέδαση. Η ιστορία αντικαθίσταται από την αφήγηση ιστοριών, τα όρια μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου εξαφανίζονται, κάθε σχέση μεταξύ πολιτισμού και κοινότητας χάνεται.

Το σκήπτρο που μας κάνει φαινομενικά κυρίαρχους και στην πραγματικότητα σκλάβους αυτού του νέου κόσμου είναι πλέον πιο οικείο από οτιδήποτε άλλο: είναι το smartphone. Μετατρέπει τον κόσμο σε πληροφορία και την πραγματικότητα - θα μπορούσαμε να προσθέσουμε - σε μεταφερόμενη αναπαράσταση. Το smartphone μας παρακολουθεί, και θα μας παρακολουθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι τεχνολογίες τελειοποιούνται. Η κοινωνία της πληροφορίας δεν καταπιέζει, δεν καταστέλλει την ελευθερία, έστω κι αν θέτει όλο και περισσότερες απαγορεύσεις και λογοκρισία: αλλά την εκμεταλλεύεται, την αδειάζει και στη συνέχεια τη γεμίζει με τις δικές της εισροές. Εν ολίγοις, την κατευθύνει, τη σκηνοθετεί, τη διαμορφώνει - έτσι η ελευθερία αρνείται τον εαυτό της. Τα πράγματα εξαφανίζονται, αλλά και ο άλλος, στη ναρκισσιστική και αυτιστική σχέση με το smartphone. Η τεχνητή νοημοσύνη στερείται του κόσμου, δεν έχει καρδιά, πάθος, αντίληψη - είναι κουφή και τυφλή.

Όσον αφορά τα εικονίδια, η αποφασιστική στροφή στη γνώμη του Han είναι από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία. Η τυπωμένη, χάρτινη φωτογραφία είναι ένα πράγμα, υφίσταται τη φθορά και το θάνατο, σαν να ήταν ζωντανή. Είναι μια εκπομπή του πραγματικού προσώπου, θυμάται, αφηγείται μια ιστορία, ένα πεπρωμένο. Η ψηφιακή φωτογραφία, από την άλλη πλευρά, εξαλείφει το σημείο αναφοράς, είναι αυτοαναφορική, στιγμιαία, αποκομμένη από την πορεία του κόσμου. Η selfie δεν είναι ένα πράγμα, αλλά ένα μη-πράγμα, μια πληροφορία, που δεν πρέπει να κρατηθεί για να θυμόμαστε. Το αναλογικό πορτρέτο είναι σιωπηλό αλλά μιλάει, σαν νεκρή φύση. Το ψηφιακό πορτρέτο είναι θορυβώδες αλλά ανέκφραστο, αναγγέλλει το τέλος του ανθρώπου και δεν γνωρίζει θάνατο ή παροδικότητα.

Μετά την ανάγνωση του Byung Chul Han, ένα σμήνος αμφιβολιών παραμένει: είναι το άλμα από το αναλογικό στο ψηφιακό πραγματικά τόσο ριζοσπαστικό ή υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση; Γιατί η τεχνική/τεχνολογία που συνοδεύει την ανθρωπότητα από αμνημονεύτων χρόνων μόλις τώρα απελευθερώνει το πλήρες απάνθρωπο δυναμικό της; Πέρα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας, ποια απάντηση μπορούμε να δώσουμε, εκτός από την επισήμανση της απώλειας του κόσμου, της πραγματικότητας και του ανθρώπινου; Έχουμε περιθώριο αντίδρασης ή εναλλακτικής λύσης, είναι δυνατόν (και επιθυμητό) να γυρίσουμε πίσω, να σβήσουμε, να απομακρύνουμε την ψηφιακή infosphere (πληροφορόσφαιρα); Είμαστε τότε σίγουροι ότι η τεχνολογία είναι αυτή που μας αλλάζει και όχι ο ίδιος ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μεταλλαχθεί σε σημείο που να καταπιέζει τον εαυτό του και να προδιαθέτει τον εαυτό του σε μια άλλη μετα-ανθρώπινη διάσταση; Κι αν είμαστε εμείς που είμαστε ανίκανοι να αντέξουμε τα όρια, τους πόνους, την παροδικότητα της ύπαρξής μας, που θέλουμε να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, τη θνητότητα, την ύπαρξή μας και τα όριά της;

Αυτό που σημειώνει ο Χαν για την ψηφιακή κοινωνία, ο Χάιντεγκερ το είχε ήδη παρατηρήσει στην εποχή του με την απλή χρήση της γραφομηχανής, παρατηρώντας την κυριαρχία του δακτύλου που πιέζει έναντι του χεριού που πιάνει και επεξεργάζεται - ωστόσο δεν βρισκόμασταν ακόμη στην ψηφιακή εποχή και το προϊόν ήταν ένα πραγματικό πράγμα, ένα γραπτό φύλλο χαρτιού.
Ο υπολογιστής θα τελειοποιήσει αυτή τη μετάβαση, αλλά ο Χάιντεγκερ παρατήρησε το αλλοτριωτικό χαρακτηριστικό της γραφομηχανής. Πηγαίνοντας χιλιετίες πίσω, ο Πλάτωνας, αφηγούμενος στον Φαίδρο τον μύθο του Θευθ, έβλεπε ήδη στη γραφή την παρακμή της ανθρώπινης ικανότητας να κρατάει στο νού του, να μεταδίδει μέσω του ζωντανού λόγου. Η γραφή δεν είναι για να θυμόμαστε, λέει ο Πλάτων μέσω του Αιγύπτιου βασιλιά Θάμου, αλλά για να ξεχνάμε, αφήνοντας ίχνη μόνο στα γραπτά. Από αυτό θα προέλθει η ψεύτικη σοφία, θα γνωρίζουμε "το φαίνεσθαι, όχι την αλήθεια".

Εν ολίγοις, η Υποκατάσταση έρχεται από μακριά, είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου και της τεχνολογίας, και η ψηφιακή είναι μόνο το τελευταίο στάδιο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Όπως τα χταπόδια έχουν τον εγκέφαλο στα πλοκάμια τους, έτσι και ο εγκέφαλος των ανθρώπων θα βρει καταφύγιο στο δάχτυλο; Όπως στην ανάποδη Δημιουργία του Μιχαήλ Άγγελου, θα μείνει τελικά από τον άνθρωπο μόνο το δάχτυλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου