Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Αυτός είναι ο λόγος που η ένταξη των μεταναστών δεν μπορεί να λειτουργήσει

Το άρθρο αυτό, το οποίο αναλύει την φυλετικοποίηση και την αυτο-γκετοποίηση των μεταναστών στην Ευρώπη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό National Primate του Φεβρουαρίου 2018.

Σήμερα ακούμε με μεγάλη επιμονή την μετα-αλήθεια, σύμφωνα με επιχειρήματα που τοποθετούνται σε συνέχεια με το ρεύμα της μεταμοντερνιστικής σκέψης δημοφιλούς πριν από μερικά χρόνια. Οι μεταμοντερνιστές υποστήριξαν ότι, με το τέλος της νεωτερικότητας, μπαίνουμε σε μια φάση ριζικής αμφισβήτησης όλων των μεγάλων αφηγήσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό να καθοριστούν αρχές, μυθολογίες και αξίες, επειδή το έδαφος στο οποίο στέκονται έχει γίνει ανασφαλές και ισχύει μόνο η ατομική, μεταβλητή και ασυνεχής επιλογή. Καμία υπερ-ατομική αντικειμενικότητα δεν είναι δυνατή, επειδή η δύναμη του επιστημονικού λόγου έχει δημιουργήσει κυριαρχία στη βιόσφαιρα και καταστροφή της ζωής από την οποία είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε. Σε αυτό το  ανούσιο τοπίο, τα πάντα μπορούν να αποκτήσουν νόημα και τα πάντα, κάθε όραμα του κόσμου, κάθε κοσμοθεωρία, έχουν την ίδια αξιοπρέπεια και μπορούν να διεκδικήσουν την αλήθεια.

Μετανάστες και φυλετικές κοινότητες

Ωστόσο, ο μεταμοντερνισμός ανέλυσε επικερδώς μια κοινωνιολογική φάση στην οποία οι παλιές βεβαιότητες, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ακόμη περισσότερο με τις διαμαρτυρίες του 1968, έχουν αποδυναμωθεί και η ανάγκη για ανάπτυξη νέων μορφών ανήκειν έχει περάσει στους ανθρώπους. Από αυτή την άποψη, ο κοινωνιολόγος Michel Maffesoli μίλησε για «αστικές φυλές», θέλοντας έτσι να υποδείξει την εμφάνιση κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται από ιδιόμορφα χαρακτηριστικά. Είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε από τη δυσαρέσκεια που παράγει ο σύγχρονος ατομικισμός και είναι εμφανής στην αστική πραγματικότητα, μια άμεση έκφραση της ανάγκης να ικανοποιηθεί η έμφυτη αίσθηση του ανήκειν στον άνθρωπο. Μόλις εξαφανιστούν οι βεβαιότητες που θεωρούνται δεδομένες, τα άτομα που κατοικούν στον σημερινό άδειο κόσμο κατευθύνουν τις προσδοκίες τους για κοινότητα και αλληλεγγύη προς εκείνες τις περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένες ομάδες που αντιπροσωπεύουν μια απλή ή πολύπλοκη στιγμή κοινής χρήσης/μοιράσματος. Από πολιτιστικούς κύκλους μέχρι αθλητικούς συλλόγους, από συναντήσεις προσευχής έως τμήματα πάρτι, αυτό που ο Maffesoli αποκαλεί αστικές φυλές παίρνουν πολλαπλές αποχρώσεις, αλλά η αναζήτηση του νοήματος που εκφράζεται σε αυτές είναι η ίδια.
Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Michel Maffesoli
Το ανθρωπολογικό γεγονός που πρέπει να επισημανθεί δυναμικά εδώ είναι η διαδεδομένη και επίμονη ανάγκη για μια κοινοτική ταυτότητα την οποία φιλοδοξούν όλα τα ανθρώπινα όντα. Είναι ένα πολιτικό γεγονός πρωταρχικής σημασίας και το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που είπε ο Christopher Lasch : «Κανείς δεν είναι χωρίς παρελθόν, ακόμα κι αν η κοινωνία μας ωθεί να το αρνηθούμε, κανείς δεν έχει λευκή άδεια για τη δική του ταυτότητα»[1]. Όταν τα χαρακτηριστικά  της εθνικής κοινότητας χάνουν το νόημά τους, όταν το αίσθημα αλληλεγγύης της ιδιότητας του πολίτη και η ενεργός συμμετοχή στην πολιτική ζωή δεν γίνονται πλέον αντιληπτές ως καθοριστικές στιγμές για μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν, τότε οι άνθρωποι οργανώνουν με τον δικό τους τρόπο τον εαυτό τους και δημιουργούν καταστάσεις που επαναπροτείνουν, με έναν μικρό τρόπο, μορφές κοινοτικής ύπαρξης. Χωρίς να θέλω να εξιδανικεύσω υπερβολικά το εν λόγω κοινωνιολογικό γεγονός, οι αστικές φυλές είναι η έκφραση ενός κατακερματισμού της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που εκδηλώνει ένα δραματικό αλλά ταυτόχρονα άκρως ενθαρρυντικό γεγονός: την αποσύνθεση των παλαιών ταυτοτήτων, τη διασπορά τους και, ας πούμε, την πολυμορφοποίησή τους.
Όπως σωστά είπε ο Roberto Mordacci, ο μεταμοντερνισμός είναι μια φιλοσοφική φάση που μπορεί να θεωρηθεί εξαντλημένη σήμερα και η οποία επομένως δεν πρέπει να υπερφορτώνεται με νόημα ή προσδοκίες: «Η μεταμοντερνιστική διάγνωση σχετικά με το τέλος της ιστορίας φαίνεται οριστικά εκτός θέματος. Αλλαγές που είναι πολύ έντονες και πολύ γρήγορες, πολύ μεγάλες και βαθιές διατρέχουν τον σύγχρονο κόσμο»[2]

Ωστόσο, ο μεταμοντερνισμός έχει αναπτύξει κάποιες αναλύσεις της πραγματικότητας που έχουν ανοίξει απροσδόκητες προοπτικές για το σήμερα. Μετά το μεταμοντέρνο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει επιστροφή στις στέρεες βεβαιότητες ή σε έναν παγκοσμίως αποδεκτό ορθολογισμό: εξακολουθούμε να βρισκόμαστε βυθισμένοι σε μια πλουραλιστική και κατακερματισμένη πραγματικότητα στην οποία η αίσθηση της ιστορίας παραμένει ανοιχτή. Από πλευράς πολεμικών και συγκρουσιακών δυνατοτήτων, η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι λιγότερο προβληματική από το παρελθόν, και πράγματι παρουσιάζει μιά δυναμική που δεν πρέπει να υποτιμάται. Το τέλος του μεταμοντερνισμού δεν δίνει τη θέση του στον καθαρό ορθολογισμό αλλά σε έναν μη ορθολογισμό που, αντίθετα, παίρνει σχεδόν μυθικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά στις αναφορές του σε αταβιστικές ταυτότητες. Ο κόσμος των αστικών φυλών «λειτουργεί μέ μια διαφορετική λογική από αυτή που επικρατούσε από τον Διαφωτισμό. […] Παράμετροι όπως το συναισθηματικό ή το συμβολικό μπορούν να έχουν τον δικό τους ορθολογισμό»[3].

Μεταλλαγμένες παραδόσεις

Ο διαχωρισμός που προκαλείται από τις διαφορές μεταξύ ομάδων ανθρώπων γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν ο καθαρά αισθητικός, περιστασιακός ή ψυχαγωγικός παράγοντας αντικαθίσταται από την αίσθηση του πολιτιστικού, εθνοτικού και θρησκευτικού ανήκειν. Το γεγονός αυτό γίνεται πιο εμφανές μέρα με τη μέρα με την αύξηση του αριθμού των μη Ευρωπαίων μεταναστών στις ιταλικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους νόμιμα ή παράτυπα φέρνουν μαζί τους μια ξεχωριστή κληρονομιά και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες που οι σημερινοί διεθνιστές αρέσκονται να φαντάζονται ως τεχνητές κατασκευές χωρίς συγκεκριμένη αξία αλήθειας. Εν ολίγοις, γι' αυτούς οι παραδόσεις δεν είναι παρά ο καρπός μιας αυθαίρετης κατασκευής που μπορεί επομένως πάντα να αμφισβητηθεί, να τροποποιηθεί αν δεν ακυρωθεί στο όνομα της καθολικής/παγκόσμιας ιθαγένειας.

Μιά συνεπής απόρροια αυτής της υπόθεσης είναι η επιθυμία για μεταρρύθμιση του νόμου για την ιθαγένεια με καθαρά χωρική έννοια, το ius soli, υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι, εάν η ταυτότητα των λαών δεν υπάρχει ή σε κάθε περίπτωση είναι ένα απλό γραφειοκρατικό ζήτημα των χαρακτήρων που καθορίζονται από σύμβαση και δημόσια χρησιμότητα, η μετάβαση σε μια διαφορετική χώρα υποτίθεται ότι δεν προκαλεί καμία ρήξη με το παρελθόν, αφού θα ήταν απλώς θέμα αποδοχής των χαρακτηριστικών που κατά σύμβαση χρησιμεύουν για την ενσωμάτωση στην κοινωνία άφιξης. Εάν ο άνθρωπος δεν έχει αρχικά τις ρίζες του σε μια περιοχή που αποτελείται από συγκεκριμένο πολιτισμό, τελετουργίες και νόμους που βασίζονται σε μια μακρά κληρονομιά, τότε κάθε άνθρωπος βασικά ζει σε έναν μη τόπο, μια γη που περνάει μόνο, που δεν του ανήκει και στην οποία δεν ανήκει. Ότι δηλαδή μπορεί να εγκαταλείψει ανά πάσα στιγμή και ανώδυνα[4].

Αυτή η θεωρία αποδεικνύεται όλο και πιο παράλογη και ψευδής, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς με ειλικρίνεια το πολιτικό νόημα που προσλαμβάνει σήμερα 
ο κατακερματισμός των ταυτοτήτων που μελετάται από μια παιχνιδιάρικη προοπτική από τους μεταμοντέρνους. Το γεγονός ότι περισσότερο από όλα επιβεβαιώνει τη δύναμη και την επιμονή των πολιτιστικών διαφορών και των εθνοτικών ταυτοτήτων είναι η εμφάνιση σημαντικών κοινοτήτων ξένων/αλλοδαπών, που τείνουν να διαχωρίζονται από τους ντόπιους για να διατηρήσουν, έστω και εν μέρει και αλλαγμένα, εκείνα που θεωρούν δικά τους ήθη και παραδόσεις. Οι Μετανάστες που μετακομίζουν σε μια μακρινή και πολύ διαφορετική χώρα από άποψη ιστορίας, γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας κ.λπ. είναι απίθανο να ενσωματωθούν εγκαταλείποντας τις ρίζες τους, αλλά μάλλον θα μεταφέρουν μέρος του κόσμου από τον οποίο προέρχονται στις γειτονιές των πόλεων διαμονής τους. 

«Ο νεοφυλετισμός συνίσταται στη δημιουργία ετικετών, κατηγοριών και σφαιρών αλληλεπίδρασης σε εθνική βάση εντός του αστικού συστήματος και παράγει μια κατάσταση ουσιαστικού πολιτισμικού απαρτχάιντ στην πολυεθνική μητρόπολη. Μεταξύ κατοίκων και μεταναστών, καθώς και μεταξύ ομάδων μεταναστών από διαφορετικά υπόβαθρα, υπάρχει γειτνίαση χωρίς αλληλεπίδραση, εκτός από το επίπεδο της υλικής ανταλλαγής. Η κοινωνική αλληλεπίδραση, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται μόνο μέσα σε εθνικά ομοιογενείς κοινότητες, κλειστές στον εαυτό τους, οι οποίες ακολουθούν μια στρατηγική απομόνωσης από άλλες κοινότητες μεταναστών και κατοίκους»[5]. Αυτό το γεγονός είναι ξεκάθαρο όταν περπατάτε σε κάποιους δρόμους ή γειτονιές εκείνων των πόλεων όπου ο αριθμός των αλλοδαπών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εδώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους καταστήματα εθνοτικών ειδών, εστιατόρια και πολιτιστικά κέντρα, αντιπροσωπεύοντας προεκτάσεις της αίσθησης του ανήκειν που παραμένει ζωντανή, πραγματική, απτή και απαραίτητη για αυτούς τους ανθρώπους.

Οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες που μετακομίζουν στη Γηραιά Ήπειρο δεν εγκαταλείπουν πάντα τη διατήρηση των ριζών τους, αλλά συχνά τις φέρνουν μαζί τους και τείνουν να τις μεταφέρουν σε κοινότητες ανθρώπων παρόμοιας καταγωγής. Η εθνικότητα, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση ομάδων ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ρίζες, σε σημείο που η πολυδιαφημισμένη ένταξη/
ενσωμάτωση ταξιδεύει με μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι μετανάστες μιλούν τη δική τους γλώσσα μεταξύ τους, διατηρούν τη δική τους κουλτούρα και προσεύχονται στον θεό τους. Με άλλα λόγια: «Τα σύνορα είναι κάτι που φέρνουν μαζί τους οι μετανάστες»[6]. Τα προβλήματα που συναντώνται στις τάξεις με την πλειονότητα των ξένων δεν πρέπει να εκπλήσσουν, είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά πιθανά. Το όνειρο της ενσωμάτωσης, υπό το πρίσμα της εμμονής των πολιτιστικών ταυτοτήτων και της δύναμης της αλληλεγγύης που εμψυχώνουν, είναι ο ευσεβής πόθος (μια ευσεβής ψευδαίσθηση) όταν έχουμε να κάνουμε με πληθυσμούς με τους οποίους κάποιος έχει λίγα ή καθόλου κοινά.

Η νέα εθνική πρόκληση

Η ελπίδα του κοινοτισμού, σύμφωνα με την οποία θα ήταν δυνατό να επιτραπεί η ύπαρξη διαφοροποιημένων κοινοτήτων σε ένα έθνος ικανό να τις διατάξει και να τις κυβερνήσει, σήμερα διαψεύδεται από τα γεγονότα, αφού για ένα παρόμοιο έργο θα ήταν διαφορετικοί αριθμοί από τους σημερινούς. Αναγκαία, προ πάντων είναι η συνεχής δημογραφική ανάπτυξη των ιθαγενών και η οποία δεν θά αμφισβητούσε σοβαρά την ύπαρξη των ευρωπαϊκών λαών στα επόμενα χρόνια. Στην παρούσα κατάσταση, ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συνεχή δημογραφική πίεση στις πύλες της Ευρώπης και εντός των συνόρων της.

Αυτή η πίεση θέτει σήμερα, και θα θέσει ακόμη περισσότερα αύριο, σοβαρά προβλήματα συνύπαρξης, διότι, όπως επισήμανε πριν από αρκετά χρόνια ο ανθρωπολόγος Irenäus Eibl-Eibesfeldt, η δημογραφική πίεση και ο υπερπληθυσμός, ειδικά αν χαρακτηρίζονται από έντονες πολιτισμικές διαφορές, είναι δύο από τις ισχυρότερες αιτίες κοινωνικών συγκρούσεων. «Αν προσθέσουμε φυσικά-ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά στην πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία, η ενσωμάτωση μπορεί να γίνει δύσκολη, ειδικά εάν οι μετανάστες φτάνουν κατά κύματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και επομένως έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν όλο και μεγαλύτερες κοινότητες ενώνοντας τους συμπατριώτες τους που είναι ήδη παρόντες. Αυτές οι κοινότητες καταλήγουν στη συνέχεια να περιθωριοποιούνται από τον πληθυσμό που τις φιλοξενεί, ο οποίος, με τη σειρά του, τις περιθωριοποιεί. Μια εθνική ομάδα που χορηγεί μετανάστευση σε μια άλλη που δεν είναι διαθέσιμη για ενσωμάτωση και παρουσιάζεται με μεγάλο αριθμό ατόμων, εκχωρεί τη δική της γη και επιπλέον περιορίζει τις δικές της πιθανότητες επιτυχίας στην αναπαραγωγή, διότι το ανθρώπινο φορτίο που μπορεί να αντέξει μια περιοχή δεν είναι απεριόριστο»[7].
Ο Αυστριακός ηθολόγος Irenäus Eibl-Eibesfeldt (1928-2018)
Αυτό μπορεί να φανεί ήδη σήμερα στα προάστια που έχουν εγκαταλειφθεί στη παρακμή και όπου τα κακώς οργανωμένα κέντρα υποδοχής προστίθενται στο τοπικό έγκλημα, το οποίο είναι εκτός του κανόνα και αποτελεί πηγή υποβάθμισης και κοινωνικών εντάσεων. Φυσικά, σύμφωνα με τους «δίκαιους και υποστηρικτικούς» διανοούμενους και πολιτικούς, το «καθήκον καλωσορίσματος» ισχύει μόνο για το λουμπεν προλεταριάτο που ζει μακριά από τους «καλούς» δρόμους. Αλλά η πραγματικότητα με τις εντάσεις και τα προβλήματά της επανέρχεται πάντα για να ζητήσει τον λογαριασμό.

Το αμερικανικό μοντέλο έχει μετατραπεί σε υποτιθέμενο παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης, χωρίς να θέλω να παραδεχτώ ότι οι ΗΠΑ είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ χωρισμένες σε γκέτο και αυτοδιαχωρισμένες κοινότητες τόσο σε οικονομικές παραμέτρους (περιορισμένες 
κλειστές κοινότητες) όσο και σε φυλετικές παραμέτρους [8]. Οι φυλετικές διαιρέσεις στην Αμερική είναι σήμερα πιο ζωντανές από ποτέ και το πρόβλημα μιας διαίρεσης που βασίζεται σε «νέες» ταυτότητες που βασίζονται σε παλιές παραμέτρους (χρώμα δέρματος, ιστορία, πολιτισμός, θρησκεία) κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Απλώς σκεφτείτε την καταστροφή που προκαλούν οι μάζες των ταραχοποιών του «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία»/«Black lives matter».

Υπό το φως των προβλημάτων που εμφανίζονται καθημερινά στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι θεμιτό να αμφισβητείται η επιτυχία της ολοκλήρωσης. Ο υπερπληθυσμός επιδεινώνει μόνο τις ευκαιρίες για διαμάχες και τονίζει τις διαιρέσεις. Όποιος θέλει να αποφύγει βιαστικά την πλαγιά των προβλημάτων που έχουν ήδη εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό αλλού, πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο ξένος, αλλά είναι η ασυνήθιστη και ανεξέλεγκτη ποσότητα υγιών αρσενικών που ακούγεται ύποπτη, καθώς και η σημαντική ανάπτυξη των ξένων εταιρειών σε εθνικό έδαφος που καταπίνουν όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και την ακίνητη περιουσία. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, είναι απαραίτητη μια προσπάθεια από την πλευρά του κράτους για να τεθεί τάξη σε ένα αστικό χάος που κινδυνεύει να μετατραπεί σε δημογραφική πλημμύρα εις βάρος των Ιταλών και των Ευρωπαίων. Αν δεν θέλουμε να δούμε την ιστορικοπολιτική συνάφεια των ταυτοτήτων, την ισχυρή επιστροφή τους στη σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας, τότε θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μια Αμερική που υπάρχει μόνο στις αφηγήσεις της μετα-αλήθειας εποχής, δηλαδή όταν τα γεγονότα δεν έχουν κανένα νόημα και μόνο οι φανταστικές πεποιθήσεις των διανοουμένων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης έχουν βάρος.

Φράνσις Μπόκο


[1] Χ. Καστοριάδης – C. Lasch, Η κουλτούρα του εγωισμού. Η ανθρώπινη ψυχή κάτω από τον καπιταλισμό, Elèuthera, Μιλάνο 2014, σελ. 31.
[2] R. Mordacci, The neomodern condition, Einaudi, Turin 2017, σελ. 80.
[3] M. Maffesoli, The time of the tribes, Guerini Studio, Μιλάνο 2004, σελ. 215.
[4] Βλ. G. Faye, The system to kill peoples, SEB, Μιλάνο 2017 2 .
[5] P. Scarduelli, Για μια ανθρωπολογία του XXI αιώνα. Urban tribalism and consumation of the exotic, Squilibri, Ρώμη 2005, σσ. 68-69.
[6] M. Graziano, Frontiere, il Mulino, Bologna 2017, σελ. 82.
[7] I. Eibl-Eibesfeldt, Άνθρωπος σε κίνδυνο, Bollati Boringhieri, Τορίνο 1994, σελ. 160.
[8] Βλ. A. Coppola, Apocalypse Town, Laterza, Rome-Bari 2012; SP Huntington, Η νέα Αμερική , Garzanti, Μιλάνο 2005.


ΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΑ. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β' Π.ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙΝ. ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙΝ ΣΕ ΕΙΝΑΙ, ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. 

ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΧΕΙΝ, ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ. 
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΡΑΦΕΙΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΗΡΥΤΤΕ ΗΔΗ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΠΑΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΥΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΑ, ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟΥ. ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/23 5:59 μ.μ.

    Πάντως αυτά τα άρθρα είναι ενδεικτικά της παρακμής.
    Πέρα από του ότι ανακαλύπτουν τον τροχό χωρίς να καταλήγουν κάπου θα προσπαθήσω να πω πως μου μοιάζουν μέσα από μία εικόνα
    Είναι σαν να έχεις μία ζυγαριά. Να την έχεις εκτρέψει μόνο και μόνο για να καταλάβεις κάτι για την ζυγαριά που δεν μπορούσε να σου πει η στασιμότητά της και να αγωνιάς τώρα που η ζυγαριά κοντεύει να βρει πάτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα πράγματα που ζύγιζε. Κάποια από αυτά θα σπάσουν άμεσα και κάποια θα βρεθούν στον αέρα για να σπάσουν λίγο αργότερα με την σειρά τους.
    Από πότε το θέμα μας έπρεπε να είναι η ζυγαριά και όχι τα πράγματα που ζυγίζει; Ποιος ηλίθιος σκέφτηκε να την κουνήσει χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιος πως μπορεί να την σταματήσει; Η ζυγαριά ποτέ δεν αναιρούσε τα πράγματα, ούτε τα εξαφάνιζε μα ούτε και τα γεννούσε έτσι απλά και αυθαίρετα αλλά απλά σε έβαζε στην διαδικασία του τι πάει από την μια μεριά και τί από την άλλη. Να διακρίνεις. Η ζυγαριά ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Αν τώρα πω πως αυτή η ζυγαριά ήταν πάντα σε ένα πλοίο μέσα στην θάλασσα τότε έχουμε την πλήρη εικόνα της πραγματικής μας κατάστασης. Η ισορροπία ήταν διαρκές ζητούμενο και τίποτα δεδομένο. Αυτή η εικόνα για μένα είναι η εικόνα που περιγράφει το θέμα της κλίμακας. Είναι το άκρως αντίθετο του καταραμένου Σίσυφου που ενσαρκώνουμε. Πρόκειται για τέχνη και επιστήμη μαζί και δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου. Θέλει νου και Χριστό. Γιατί τάσεις ροπών ενυπάρχουν ακόμα και σε περιπτώσεις που η ζυγαριά νομίζεις πως ισορρόπησε. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.
    Έτσι αυτά τα άρθρα αποδεικνύουν περίτρανα μια λαγνεία για την παρατήρηση την καταστροφικής πορείας της ζυγαριάς παρά αγωνία για το αναπόφευκτο που έχουν μπροστά τους. Μια πορεία που έχει χαρακτήρα φυσικού νόμου ενώ απλά αρκούσε ένα μικρό δακτυλάκι για να κάνει την ζημιά ή ένα σοφό μικρό μοίρασμα την κατάλληλη στιγμή για να την αποφύγει. Το ονόμασαν ανοικτή ιστορία και συνεχίζουν την ηδονοβλεπτική παρατήρηση της παρακμής νίπτοντας τα χείρας τους.

    Το θέμα της κλίμακας ενώ είναι εξόφθαλμο και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί μένει αναπάντητο γιατί άμα κάνεις να το πιάσεις αρχίζουν τα ζόρια και αμέσως ξεχωρίζουν οι σοφοί από τις μορφωμένες παιδούλες. Τι βάζεις από την μία και τι από την άλλη. Και άμα αρχίσει να κουνάει κιόλας. Κλάψτα Χαράλαμπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο λογύδριο περί ζυγαριάς, φίλε. Χρειάζεται καί νά ξέρουμε νά διαβάζουμε. Ο Γκαίτε γέρος ομολόγησε ότι τελευταία στή ζωή του άρχισε νά γίνεται καλός αναγνώστης. Τό διάβασμα δέν είναι ανάγνωση, είναι διάβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή