Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (17)

 Συνέχεια από: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

4

OSF, Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (OSF) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η οικονομική δέσμευση του OSF για την Ευρώπη το 2020 - περίπου 93 εκατομμύρια δολάρια - αν και αυξάνεται με την πάροδο των ετών, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του προϋπολογισμού του οργανισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δέσμευση του Σόρος στην ήπειρο όπου γεννήθηκε και διαμορφώθηκε είναι πενιχρή. Το OSF έχει οκτώ τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων γραφείων και ιδρυμάτων. Τα ιδρύματα βρίσκονται στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, τα γραφεία του "κόμβου" στη Βαρκελώνη, τα Τίρανα στην Αλβανία, την Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου -μια χώρα στην οποία ο Σόρος έχει εμπλακεί έντονα επί δεκαετίες-, το Σεράγεβο, τη βασανισμένη πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Βελιγράδι στη Σερβία και, τέλος, τα Σκόπια στη ΠΓΔΜ, μια χώρα όπου αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Το πανεπιστήμιό του βρίσκεται πλέον στη Βιέννη. Μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών του OSF, ένα ιταλικό όνομα ξεχωρίζει, αυτό του δημοσιογράφου Federico Fubini, αναπληρωτή εκδότη της Corriere della Sera, αποδεικνύοντας την επιρροή του Σόρος στη χώρα μας. Θα ξαναμιλήσουμε για τον Fubini σε σχέση με μια δημοσιογραφική-πολιτική υπόθεση του 2018 που σχετίζεται με τη βαριά ανάμειξη του Τζορτζ Σόρος στην Επιτροπή της ΕΕ εναντίον της τότε ιταλικής κυβέρνησης.

Και σε αυτή την παράγραφο, οι πληροφορίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του OSF, από την οποία προέρχονται τα αποσπάσματα σε εισαγωγικά. "Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται η υποστήριξη των προσπαθειών για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στο έργο της δημοκρατίας, όχι μόνο κατά την περίοδο των εκλογών, αλλά και στις καθημερινές αποφάσεις που επηρεάζουν τις γειτονιές, τις πόλεις και τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό περιλαμβάνει προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών στους εκλεγμένους αξιωματούχους και την προώθηση της διαφάνειας. Υποστηρίζουμε ομάδες που καταπολεμούν τις διακρίσεις και την ξενοφοβία και διασφαλίζουν την προστασία και την ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών. Πολλές από τις κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης συγκαταλέγονται στους δικαιούχους μας και δεσμευόμαστε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την αμφισβήτηση της κυβερνητικής καταστολής. Συνεργαζόμαστε επίσης με μεταρρυθμιστές στην πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και την επιβολή του νόμου για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων".

Η παρουσία του Open Society Foundations στην Ευρώπη χρονολογείται από το 1984, όταν ο Τζορτζ Σόρος άνοιξε το πρώτο του ίδρυμα στην κομμουνιστική Ουγγαρία. Ωστόσο, ήταν το τέλος του σοβιετικού κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 -στην οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό- που του προσέφερε μια ιστορική ευκαιρία να υποστηρίξει τα νέα καθεστώτα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το έργο του OSF συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας για την Ευρώπη. Μία από τις δεσμεύσεις των δύο τελευταίων ετών ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 "με έκτακτη χρηματοδότηση για τις κυβερνήσεις των πόλεων και τις τοπικές κοινοτικές ομάδες στη Βουδαπέστη, το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Βερολίνο, επιδιώκοντας να στηρίξει τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και άλλους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση".

Όποια και αν είναι η γνώμη μας για την αντίδραση των κυβερνήσεων στη μόλυνση και την εμφάνιση ομάδων και κινημάτων που αμφισβητούν ανοιχτά ορισμένα μέτρα που θεωρούνται από πολλούς κατασταλτικά, η θέση ότι το δίκτυο Σόρος έπαιξε ρόλο στο παρασκήνιο δεν φαίνεται αβάσιμη: "οι δικαιούχοι μας έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων που έφερε στο προσκήνιο η κρίση, από την αμφισβήτηση των προσεγγίσεων που εισάγουν διακρίσεις για την επιβολή των διαταγών κοινωνικού αποκλεισμού, μέχρι την υπεράσπιση της ιδιωτικής ζωής σε προτεινόμενα καθεστώτα ψηφιακής παρακολούθησης και την επιδίωξη ισότιμης πρόσβασης όλων σε θεραπείες και εμβόλια. Οι δικαιούχοι της Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ουγγαρία, την Πολωνία και αλλού συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις κατά των καιροσκοπικών κομματικών πολιτικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν την κρίση για να δικαιολογήσουν τη διάβρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων". Η βιαιότητα της επίθεσης κατά ορισμένων κρατών της Κεντρικής Ευρώπης στην ΕΕ είναι γνωστή και αφορά κυρίως τις θέσεις τους για τη μετανάστευση, τα νέα δικαιώματα στον τομέα του λεγόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού και την εθνική κυριαρχία. Όσον αφορά τη διάβρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, περιμένουμε δράση σε ολόκληρη την ΕΕ: υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Οι "κομματικές και οπορτουνιστικές" πολιτικές δυνάμεις είναι βέβαια για τον Σόρος όλοι όσοι δεν συμμερίζονται το σχέδιο μιας ανοιχτής κοινωνίας, δεξιά και αριστερά, που ενώνονται με την ταμπέλα λαϊκιστής, η οποία στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει όποιον ακούει τους λόγους του λαού του.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών εκστρατειών του OSF κατέχει η Πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη της Ανοιχτής Κοινωνίας, η οποία "έχει εργαστεί σε όλη την Ευρώπη για να αμφισβητήσει πρακτικές που εισάγουν φυλετικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης εφαρμογής προστίμων και ποινών που σχετίζονται με μέτρα κοινωνικής απέλασης που θεσπίστηκαν για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19". Ειδικότερα, τα πολιτικά ζητήματα αποτελούν αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικής της Ανοικτής Κοινωνίας, το οποίο "εργάζεται για να επηρεάσει και να ενημερώσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους νόμους, τις πολιτικές και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αξίες της ανοικτής κοινωνίας βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της". Μια πραγματική προσπάθεια άσκησης πίεσης. Κοινή είναι και η μάχη κατά της οικονομικής αδικίας, "για την υποστήριξη των εργαζομένων στην αναδυόμενη οικονομία της εργασίας μέσω πλατφορμών on-line (gig economy) και το Πρόγραμμα Οικονομικής Δικαιοσύνης για νέα μοντέλα συνεταιριστικής ιδιοκτησίας των εργαζομένων". Το γεγονός παραμένει ότι ο Σόρος κηρύττει καλά και πράττει άσχημα. Ποιος, αν όχι η τάξη του, δημιούργησε την κοινωνική επισφάλεια και την εργασιακή αστάθεια στην καρδιά της gig economy; Gig, στην αμερικανική αργκό, είναι η ευκαιριακή δουλειά, η περιστασιακή ανάθεση. "Στην οικονομική νεο-γλώσσα, είναι το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην κατά παραγγελία, περιστασιακή και προσωρινή εργασία και όχι στη σταθερή και συνεχή εργασία με συμβατικές εγγυήσεις. Ζούμε, ιδίως οι νέοι, στον κολασμένο μηχανισμό της επισφάλειας, των χαμηλών μισθών για γενιές που αναγκάζονται να είναι μεταφορείς πίτσας, καθαριστές παραθύρων, φύλακες σκύλων, παρά τα πτυχία και τα διπλώματα".

Μεταξύ των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών OSF είναι η συμμετοχή στην ίδρυση του ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) κατά το αμερικανικό πρότυπο του CFR (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), που δραστηριοποιείται από το 1921, μιας ιδιωτικής, μυστικής δεξαμενής σκέψης υψηλού επιπέδου (think tank), στόχος της οποίας είναι να κατευθύνει τη διεθνή πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντα των αγγλοσαξονικών ελίτ.

Παραθέτουμε παρακάτω την επίσημη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) είναι μια ομάδα βραβευμένων διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχει ως στόχο να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα αιχμής για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και να παρέχει έναν ασφαλή χώρο συνάντησης για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ακτιβιστές και τους φορείς επιρροής για την ανταλλαγή ιδεών. Δημιουργούμε συνασπισμούς για την αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προωθούμε την τεκμηριωμένη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Το 2007, οι ιδρυτές του ECFR ξεκίνησαν να δημιουργήσουν έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που θα μπορούσε να συνδυάσει την αξιοπιστία του κατεστημένου με την πνευματική εξέγερση. Σήμερα, το ECFR παραμένει σε μοναδική θέση για να συνεχίσει να παρέχει μια πανευρωπαϊκή προοπτική για ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και στρατηγικές επιλογές που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, με ένα δίκτυο γραφείων σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάνω από εξήντα άτομα προσωπικό από περισσότερες από είκοσι πέντε διαφορετικές χώρες και μια ομάδα ερευνητικών συνεργατών στα είκοσι επτά κράτη μέλη της ΕΕ".

Το έργο του OSF για τη διευκόλυνση της μετανάστευσης είναι τεράστιο, ως εξής: "Από το 2015, το Open Society Foundations έχει αυξήσει τη στήριξή μας σε ομάδες στην Ευρώπη που εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων και να αμβλύνουν τις προκλήσεις ένταξης. Το έργο μας περιελάμβανε τη στήριξη των προσπαθειών βοήθειας από τοπικές ομάδες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, καθώς και από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζονται δίκαια και με αξιοπρέπεια. Η Πρωτοβουλία Ανοικτής Κοινωνίας για την Ευρώπη εργάζεται για να βοηθήσει τις πόλεις που βρίσκονται στις διαδρομές των μεταναστών με τρόπους που ωφελούν επίσης τους τοπικούς κατοίκους". Στην πραγματικότητα, η δράση αφορά περισσότερο τη συνοδεία μαζών αποστεωμένων ανθρώπων - συνήθως νεαρών αφρικανών ανδρών - προς το βορρά. Πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός, η συντήρηση και η διατήρηση των πλοίων των ΜΚΟ που μεταφέρουν τους μετανάστες στην Ευρώπη; Ποιος πληρώνει και γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου