▼
▼
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023
Ποιος κυβερνά τον κόσμο; πρώτο μέρος – Roberto Pecchioli
Ένας φίλος, κουβεντιάζοντας μπροστά σ' έναν καφέ, μας έκανε την ερώτηση δισεκατομμυρίων δολαρίων: ποιός κυβερνά στον κόσμο; Πρόσθεσε ότι δεν ήθελε μια σύνθετη απάντηση και ότι τον ενδιαφέρει να μάθει ονόματα και επώνυμα. Τεράστιο, επίπονο πρόγραμμα, απαντώντας σε μια ερώτηση που μας κρατούσε σκυμμένους στα βιβλία μας για χρόνια. ακόμα πιο δύσκολο να υποδείξουμε φυσικά πρόσωπα σε μια εποχή όπου η εξουσία - πιο ολιγαρχική και κλειστή από ποτέ - έχει μια δικτυωτή διάσταση, στην οποία κάθε άρθρωση, κάθε δακτύλιος είναι στενά συνδεδεμένοι σε έναν ιστό αράχνης, ο οποίος, ωστόσο, έχει ένα κέντρο που μπορεί να ταυτοποιηθεί .
Επαναλάβαμε στον φίλο μας μια ιδέα που εξέφρασε ο Giano Accame, ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και πολύ καλός διανοούμενος: αυτοί γιά τούς οποίους δεν μπορούμε να μιλήσουμε άσχημα, είναι υπεύθυνοι. Φαίνεται σαν ένα αστείο -ή μια υπεκφυγή της απάντησης- αλλά αντίθετα είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στην αλήθεια. Σε κάθε περιβάλλον - όλοι έχουμε εμπειρία από αυτό - υπάρχει κάποιος (άτομο, ομάδα, παρέα, ομάδα συμφερόντων) για τον οποίο δεν μπορεί κανείς να μιλήσει άσχημα, υπό την ποινή των αντιποίνων, των διακρίσεων, της τιμωρίας. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος, πάνω και κάτω, παρά τις όμορφες ψυχές. Μπορούμε στη συνέχεια να διατυπώσουμε ένα πρώτο επίπεδο απάντησης: αυτοί που μπορούν να κάνουν τη θέλησή τους να γίνει νόμος ή κοινή λογική τήν θέλησί τους είναι υπεύθυνοι - επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν ή διαφωνούν - και μπορούν πρώτα να δυσφημήσουν και μετά να απαγορεύσουν, νά καταστήσουν παράνομη ή επικίνδυνη την κριτική ή την υποβολή αντιρρήσεων εναντίον τους.
Δεν είναι –ακόμα– απάντηση. Ένα άλλο επίπεδο προβληματισμού είναι αρνητικό: ποιος δεν κάνει κουμάντο, δηλαδή ποιος ουσιαστικά και νομικά δεν είναι ικανός να ασκήσει εξουσία; Εδώ το κόσκινο γίνεται πιο πυκνό και αποκλείει μια τεράστια ποσότητα θεμάτων: τους ανθρώπους, τους φτωχούς, αυτούς που δεν έχουν περιουσία ή μόρφωση, τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των θεωρητικά ανεξάρτητων κρατών που εκπροσωπούν τα έθνη. , τους πολιτισμούς και τους πληθυσμούς του κόσμου. Η απάντηση γίνεται λιγότερο αδιαφανής. Διοικεί, δηλαδή αποφασίζει, διοικεί, εκδίδει διατάξεις που πρέπει να εκτελεστούν ή να επιβληθούν με βίαιο τρόπο, σημαίνει να μην αναγνωρίζεις - ουσιαστικά ή νομικά - ανώτερες αρχές: τον παλιό λατινικό τύπο του auctoritas - ή potestas - superiorim non recognoscens.
Ως εκ τούτου, φαίνεται προφανές ότι οι δημόσιοι θεσμοί, ξεκινώντας από τα εθνικά κράτη, δεν κυβερνούν πλέον. Μερικά παραδείγματα σχετικά με την Ιταλία: οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που εκδόθηκαν υπό μορφή κανονισμών - και όλη η κοινοτική νομοθεσία όχι μόνο είναι οριστικές και άμεσα εκτελεστές, αλλά καταργούν κάθε αντίθετη εθνική διάταξη. Το πιο εκπληκτικό γεγονός είναι ότι - παρά τη συνταγματική διάταξη που εκχωρεί την κυριαρχία στον (ιταλικό) λαό - ήταν η ίδια η δικαιοδοσία, με συγκεκριμένες ποινές, που αφαιρέθηκε από το potestas για να θεμελιώσει την ανωτερότητα του κοινοτικού δικαίου, που ονομάζεται κεκτημένο, κανόνας , αλλά επίσης κατάκτηση που αποκτήθηκε μια για πάντα.
Η Δημοκρατία δεν έχει πλέον αυτόνομη νομοθετική εξουσία: το σύνταγμα είναι ένα φύλλο χαρτιού ή ένα βιβλίο ονείρων. Ο Niccolò Machiavelli, ιδρυτής της πολιτικής επιστήμης, πίστευε ότι τα θεμέλια της κρατικής κυριαρχίας ήταν ο στρατός και το χρήμα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας κατευθύνονται από τις εντολές του ΝΑΤΟ, των οποίων η σύνοδος είναι στις ΗΠΑ. Μέσω της κάλυψης τους στον Ατλαντικό, οι ΗΠΑ διαθέτουν τουλάχιστον εκατό στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία, ορισμένες από τις οποίες είναι εξοπλισμένες με ατομικά όπλα που είναι πέρα από τον ιταλικό έλεγχο. Όλα είναι νομικά εξωεδαφικά και τα στρατιωτικά εγκλήματα δεν μπορούν να διωχθούν, όπως γνωρίζουν όσοι προσπάθησαν μάταια να βάλουν στην κράτηση τους Αμερικανούς αεροπόρους που κατέστρεψαν το τελεφερίκ Cermis στο Cavalese, με αποτέλεσμα θύματα και ζημιές. Συζητώντας ας μην πούμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά τους όρους της, ουσιαστικά απαγορεύεται στην Ιταλία και απομακρύνει όσους προσπαθούν από την πολιτική συζήτηση, στα όρια της ποινικοποίησης. Αυτό θα ήταν αρκετό για να φέρει τον Μακιαβέλι σε απόγνωση.
Το χειρότερο όμως είναι η ανυπαρξία νομισματικής κυριαρχίας, δηλαδή ιδιωτικός και ξένος έλεγχος της έκδοσης και κυκλοφορίας νόμιμου νομίσματος. Το ραβδί της διοίκησης βρίσκεται στα χέρια εκείνων που δημιουργούν χρήματα από το τίποτα, αποδίδοντας την ιδιοκτησία στους εαυτούς τους: τους τραπεζίτες. Την πρωτοκαθεδρία του χρήματος στη δημόσια διάσταση κατέκτησαν οι «αγορές», ψευδώνυμο της οικονομικής δύναμης λίγων γιγάντων, με τη δημιουργία κεντρικών τραπεζών των οποίων ανέλαβαν τον έλεγχο, οικειοποιώντας την κύρια πηγή εντολών: την έκδοση χρήματος. Ψεύτικοι δημόσιοι φορείς για να καλύψουν τη φύση τους ως γιγάντιες ιδιωτικές δυνάμεις στα χέρια των αρχόντων του χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες ελέγχονται από τον θόλο της διεθνούς χρηματοδότησης και απολαμβάνουν προνόμια και ασυλίες καλά κρυμμένες από το ευρύ κοινό.
Το κόλπο δεν είναι μόνο η δύσκολη κατανόηση της έννοιας του νομίσματος ως δημιουργία ex nihilo - αλλά η διάδοση μιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ιδεολογίας που παρουσιάζεται ως ακριβής επιστήμη - αν και απόκρυφη στα θεμέλιά της - σύμφωνα με την οποία μόνο οι "νομισματικές αρχές",ένα άλλο όνομα της τέχνης των ιδιωτικών αρχόντων του χρήματος, έχουν τις δεξιότητες, την ικανότητα και την εμπειρία να δημιουργούν, να διανέμουν και να κατευθύνουν νομισματικές ροές. Εξ ου και η αξίωση για ανεξαρτησία (δηλαδή παντοδυναμία και απουσία ελέγχου) του συστήματος των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τα καταστατικά τους που έχουν εγκριθεί από τα κράτη, «δεν μπορούν να ζητήσουν ή να λάβουν συμβουλές ή οδηγίες», μια ακροβατική φόρμουλα για να βάλουν το δικαίωμα στα χαρτιά. να κάνουν ότι θέλουν.
Ποιος τολμάει να πει άσχημα για «αγορές», τοτέμ και ταμπού της εποχής μας; Πολύ λιγότερο από τις κεντρικές τράπεζες, των οποίων τα μυθικά κέντρα μελέτης αποστάζουν μια αδιαμφισβήτητη σχεδόν εσωτερική γνώση, μια δογματική όχι ανόμοια με αυτή της Εκκλησίας του παρελθόντος. Επιπλέον -για να μείνουμε στον τόπο μας- οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν γνωρίζουν ότι η Τράπεζα της Ιταλίας (τώρα ένα απλό μέλος της ΕΚΤ) ψεύδεται ακριβώς γιά το όνομά της: όχι μόνο δεν είναι δημόσια -όπως θα έλεγε το όνομα- αλλά δέν είναι ούτε καν Ιταλική, αφού οι μέτοχοί της, που ονομάζονται μετριοπαθώς συμμετέχοντες, είναι κυρίως ιδιωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από ξένες τράπεζες, ξεκινώντας από την Unicredit και την Intesa-San Paolo.
Ο Mayer Amschel Rothschild, ο άνθρωπος που δημιούργησε την τεράστια δύναμη της δυναστείας που φέρει το όνομά του –μια από τις κληρονομικές μοναρχίες που κυριαρχούν στον κόσμο– είπε κάποτε: Αφήστε με να εκδίδω και να ελέγξω το νόμισμα ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος κάνει τους νόμους του. Ποιος τολμά να επικρίνει το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφεντικό των άθικτων αγορών, θεματοφύλακα της απόκρυφης ισχύος και της μυητικής γνώσης; Οι αγορές, σύμφωνα με ένα αδιαμφισβήτητο vulgate, ψηφίζουν καθημερινά και θέλουν ιερή «σταθερότητα», δηλαδή ένα ακίνητο σύστημα που διαιωνίζεται.
Προφανώς: αυτοί είναι υπεύθυνοι και η κριτική, οι επιθέσεις, η λαϊκή δυσαρέσκεια διοχετεύονται κατάλληλα σε κυβερνήσεις και πολιτικούς, pro tempore CEO της οικονομικής εξουσίας. Η «ελεύθερη και καθολική» λαϊκή ψήφος είναι μια μυθοπλασία, μια φάρσα για τη χρήση των αφελών. Η δύναμη του χρήματος αδειάζει τις δημοκρατίες: ποιος πιστεύετε ότι κερδίζει -ανεξαρτήτως προγραμμάτων και συνθημάτων- μεταξύ ενός κόμματος ή ενός υποψηφίου με κεφάλαια και ενός άλλου χωρίς αυτά; Και ποιος έχει περισσότερα χρήματα να ρίξει στον φαρμακωμένο ανταγωνισμό από αυτούς που τον δημιουργούν με ένα πάτημα του στυλό, ένα κλικ στο μέγα πληκτρολόγιο του υπολογιστή;
Ωστόσο, ενώ είναι δυνατή, συχνά υποκινούμενη και εξωτερικά κατευθυνόμενη, η επίθεση σε πολιτικούς, εκτελεστές ανώτερων εντολών, σερβιτόρους και καθαριστές κουζίνας των λεγόμενων «ισχυρών εξουσιών», σχεδόν κανείς δεν επιτίθεται στις άυλες «νομισματικές αρχές», στο τραπεζικό σύστημα, τις κυρίαρχες αγορές και τις οικονομικές ολιγαρχίες που πληρώνουν την ορχήστρα και αποφασίζουν τη μουσική.
Ένα άλλο μάθημα από την Accame σχετικά με την αναγνώριση του ποιος είναι υπεύθυνος αφορά αυτούς στους οποίους πληρώνουμε φόρους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θεωρητικά το Κράτος. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα χρήματα που μας κλέβουν νόμιμα προορίζονται για την πληρωμή του δημόσιου χρέους ή μάλλον των τόκων με τους οποίους επιβαρύνονται. Πράγματι, παρά την τρέχουσα απαλλοτρίωση, δηλαδή τη νομισματική κυριαρχία που δόθηκε στο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη σχετική γιγαντιαία ψευδή λογιστική, η Ιταλία είχε ένα πρωταρχικό υπόλοιπο (η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών) που ήταν ενεργό από τη δεκαετία του 1990, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των τόκων, που εκβιάζονται μέσω απάτης χρέους, λόγω εκείνων που ανέλαβαν την αρχική κυριότητα των χρημάτων. Οι τόκοι που καταβάλλονται στο τοκογλυφικό σύστημα τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι σχεδόν ίσοι με το σύνολο του συσσωρευμένου χρέους. Κανένα κράτος, από τη μεταπολεμική περίοδο, ποτέ δεν το ξεπλήρωσε πλήρως: αριθμητικοί λόγοι.
Ο Ναπολέων, ο οποίος εξήγαγε επίσης με όπλα την αστική και εμπορική γαλλική επανάσταση, είπε: «όταν μια κυβέρνηση εξαρτάται από τους τραπεζίτες για χρήματα, οι τελευταίοι και όχι η κυβέρνηση ελέγχουν την κατάσταση, αφού το χέρι που δίνει είναι πάνω από το χέρι που δέχεται». Και ο Κορσικανός στρατηγός είχε στρατό και κράτος... Ένας μεγάλος πολιτικός και νομοθέτης, ο Τόμας Τζέφερσον, πατέρας του αμερικανικού συντάγματος, πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην οικονομική δύναμη που άπλωνε τα νύχια της πάνω στο νέο έθνος. «Πιστεύω ότι, για την ελευθερία μας, τα τραπεζικά ιδρύματα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους στρατούς. Αν οι Αμερικανοί πολίτες τους επέτρεπαν να ελέγχουν την έκδοση νομισμάτων, οι τράπεζες θα τους αφαιρούσαν όλη την περιουσία μέχρι να ξυπνήσουν τα παιδιά τους χωρίς σπίτι».
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μια «εξορυκτική» ολιγαρχία, με την έννοια ότι αποσπά τον πλούτο των ανθρώπων και των απλών πολιτών για να τον μεταφέρει στον εαυτό του, μια ανοδική αποχέτευση που καταβροχθίζει τα πάντα. Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ - επιθυμητή από χρηματοπιστωτικά και βιομηχανικά λόμπι που έχουν μετατραπεί λόγω ενδιαφέροντος σε μια διφορούμενη πράσινη ιδεολογία - η οποία θα απαλλοτριώσει ουσιαστικά το σπίτι εάν δεν πραγματοποιηθούν ακριβές «ενεργειακές» καινοτομίες. Όσοι δεν τα καταφέρουν -αφού χρεωθουν από τους συνηθισμένους τοκογλύφους- θα πρέπει να παραδώσουν την περιουσία τους για ένα μικρό ποσό στους άρχοντες, που προσπαθούν να πείσουν ότι το να μην έχεις τίποτα είναι υπέρτατη ευτυχία, από την οποία όμως ξεφεύγουν οι ίδιοι. Μοναδικοί φιλάνθρωποι.
Στην Ιταλία υπάρχει ένας πρόσθετος φόρος, μια πρόσθετη εξόρυξη: τα χρήματα προστασίας που πληρώνουν οι οικονομικές δραστηριότητες στις μαφίες. Όποιος μπορεί να απαιτήσει φόρους είναι υπεύθυνος και φυσικά δεν του αρέσει να μιλάνε άσχημα για αυτόν. Είναι επικίνδυνο να πολεμάς τις μαφίες, αλλά και να αποκαλύπτεις τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ιστορική εξαπάτηση του χρέους με την οποία σφίγγει καθημερινά τη θηλιά στο λαιμό κρατών, λαών και εθνών. Για να μην αναφέρουμε τη δυσκολία να μιλήσουμε άσχημα για μια άλλη εις βάρος μας εξόρυξη, την εξαπάτηση του ηλεκτρονικού χρήματος. Πέρα από κάθε σκέψη που σχετίζεται με την ελευθερία και την επιτήρηση, λίγοι αναφέρουν το τεράστιο κέρδος εκατομμυρίων προμηθειών - ακόμη και μικρών και ελάχιστων - που εφαρμόζονται στις συναλλαγές μας. Οι δικαιούχοι είναι οι συνήθεις και σε αυτούς πληρώνουμε επιπλέον φόρο.
Ένας σοφός φίλος αγροτικής καταγωγής επαναλάμβανε: αν δεν πληρώνεις με λινό, πληρώνεις με μαλλί. τα θύματα είμαστε πάντα εμείς που δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Ωστόσο, για την οικοδόμηση ανταγωνισμού χρειάζεται να εντοπιστούν τα πρόσωπα των υπευθύνων. Η αόριστη, απρόσωπη απάντηση ότι ο κόσμος -και φυσικά η Ιταλία- βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας δεν ικανοποιεί και δεν σημαίνει πολλά στα μάτια του λαού, θύματα μαγικών τεχνασμάτων, ψεμάτων και εκλεπτυσμένου ψυχικού και μιντιακού βομβαρδισμού. στον εγκέφαλο των ερπετών και στη μεταιχμιακή, ενστικτώδη περιοχή του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι μια μερική αλήθεια. Η εξουσία είναι διακλαδισμένη και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη: δεν μπορεί να εκκαθαριστεί μόνο με μια κατηγορία εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κυριαρχία έχει πολλά ρεύματα και δίνει εντολή σε αυτούς που είναι σε θέση να καθορίσουν απόψεις, οράματα για τον κόσμο, τις λέξεις να τα εκφράσουν, τις ατζέντες που πρέπει να ακολουθήσουν στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία και την καθημερινή ζωή, στα γούστα και στον πολιτισμό με την ευρεία έννοια. Αλλη μια φορά, είναι εκείνοι για τους οποίους είναι απαγορευμένο, ακατάλληλο και επικίνδυνο να μιλάς άσχημα. Θα μιλήσουμε για αυτό στο δεύτερο μέρος αυτού του δοκιμίου, με την απερίσκεπτη υπόσχεση να μην λογοκρίνουμε τον εαυτό μας.
Συνεχίζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου