Ήταν το τέταρτο και το τελευταίο παιδί της οικογένειας. Από τα αδέλφια της η μεγάλη, η Βασιλική, ήταν εκείνη που της πρωτομίλησε για τον Θεό. Μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε, της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη. Μια μέρα λοιπόν, της είπε ότι ο Θεός είναι «πανταχού Παρών» κι ότι κι αν κάνουμε Εκείνος το βλέπει… Τότε η μικρή Αυρηλία, που ήταν 4-5 χρονών, τα έχασε και με τρομαγμένη φωνή ρώτησε: « Κι αν πάω και κλειστώ μέσα σ’ εκείνο το ντουλάπι, θα με βρει»; «Ναι» της λέει. «Καλά, κι αν γίνω μικρή-μικρή και μπω σ’αυτό το σπιρτόκουτο κι εκεί θα με βλέπει»; «Κι εκεί». Τότε κατάλαβε ότι η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση κι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια πράγματα του κεφαλιού μας κι αταξίες, μα πρέπει να είμαστε καλά παιδιά γιατί μας βλέπει «Εκείνος που είναι παντού»! Ξέσπασε τότε σε κλάματα και χώθηκε στην αγκαλιά της αδελφής της. «Δηλαδή, πάει, χάθηκα»!!! ["Νεκρός για τον κόσμο": προφανώς αυτός δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθει για το Θεό ένα κοριτσάκι. Περνώντας τα χρόνια, αυτός ο παιδικός φόβος αντικαταστάθηκε στην καρδιά της με τη Μεγάλη Αγάπη.]
Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή Αυρηλία αγαπούσε όλον τον κόσμο κι όλος ο κόσμος την αγαπούσε! Μετά το γυμνάσιο, έφυγε για να συνεχίσει τις Σπουδές της στην Ελβετία στην Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-Le-Lac. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα φυτά και κυριολεκτικά μέχρι το τέλος της ζωής της «μιλούσε» μαζί τους και λες κι έβλεπε κάθε φορά την ανταπόκριση τους.
Το 1923 βρίσκεται οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη. Εκεί μπαίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ως Ακροάτρια στην Φιλοσοφική Σχολή. Μετά το τέλος των σπουδών τις φθάνει στην Αθήνα και η πρώτη της φροντίδα ήταν να πιάσει κάποια δουλειά. Έπιασε λοιπόν δουλειά σε μια ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν μόνον χρόνο. Έπειτα ακολούθησε η Αγγλία, μόνη με μοναδική περιουσία μια χάρτινη λίρα Αγγλίας… Η εν Χριστώ περιπέτεια της μόλις άρχιζε… Εκεί βρήκε διάφορες εργασίες, ενώ παράλληλα βοηθούσε πλήθος απόρων και ανέργους, επίσης φρόντιζε δωρεάν πολλούς φτωχούς.
Κι έρχεται το 1954, η χρονιά σταθμός στην πνευματική της ζωή. Ήταν 24 Μαρτίου την ημέρα που έφυγε για την άλλη ζωή η μητέρα της. Για κείνη, μόλις άρχιζε η Μεγάλη περιπέτεια της Πίστης στον Χριστό. Από κει και πέρα ξεκίνησε η μεγάλη ιεραποστολή της στις πέντε ηπείρους της υφηλίου. Το 1954 πήγε στην Ινδία όπου και παρέμεινε 5 χρόνια.
Ήταν μεγάλος σταθμός στην ζωή της και η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία. Εκεί βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων ["Νεκρός": ήταν ικανότατη φυσιοθεραπεύτρια και ιδιαίτερα ποδοθεραπεύτρια (επέλεξε να ειδικευτεί στα πόδια, επειδή θεωρούνται το πιο "ταπεινό" σημείο του σώματος, και ας θυμηθούμε ότι ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του στο μυστικό δείπνο] και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη! Όλοι την αγαπούσαν και την φώναζαν αδελφή Λίλα. Στο καθημερινό της κουραστικό πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η δίωρη ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλές ώρες προσευχής. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της. Όλα της τα έδινε εκείνος, έλεγε, εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να αφεθεί στα χέρια Του. Αεροπορικά εισιτήρια, τροφή, κατάλυμα και ότι άλλο της χρειαζόταν της το έδινε ο Θεός. Βοηθούσε πλήθος ανθρώπων ενώ ήταν η αιτία πολλοί άνθρωποι να βαφτιστούν Ορθόδοξοι. Ποτέ δεν μιλούσε σε άλλους για τον Χριστό αν δεν της το ζητούσαν οι ίδιοι. Έκανε σημαντικές γνωριμίες (Μητέρα Τερέζα, Sivananda, Baba Amte [Ινδός δικηγόρος & ανθρωπιστής, που παράτησε την ταχτοποιημένη ζωή του και, με πολλή προσωπική εργασία και αγώνα, ίδρυσε μαζί με την οικογένειά του ένα χωριό κατοικίας & περίθαλψης λεπρών στη ζούγκλα. Η συνεργασία και η φιλία του με τη Γερόντισσα τον βοήθησε να εκτιμήσει την Ορθοδοξία, ενώ ώς τότε γνώριζε μόνο τον "αποικιοκρατικό" χριστιανισμό της Δύσης... Έτσι, σε κάποιο συνέδριο, διακήρυξε δημόσια: "Δεν είμαι χριστιανός, ομολογώ όμως ότι περπατώ σκυφτά στη σκιά του σταυρού" (βλ. Η ασκητική της αγάπης, σελ. 190-193)]).
H εικόνα της φωτογραφίας βρισκεται στον Ι.Ναό του αγίου Ιννοκεντίου του Ιρκούτσκ που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται στο Ντητρότιτ των ΗΠΑ. Από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται η αγία Μαρία Σκόμπτσοβα, η τυφλή οσία της Μόσχας Ματρώνα και η γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη (πηγή Misha). |
Την καλούσαν σε διάφορες χώρες για να μιλήσει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και πραγματικά άφηνε τα πλήθη άλαλα. Μετά την Ινδία βρέθηκε στα Ιμαλάια για έναν χρόνο με λιτή τροφή, μόνη μόνω τω Θεώ, σε ώρες ατελείωτης προσευχής. Η ίδια έλεγε αργότερα ότι εκείνο τον χρόνο έζησε τον ησυχαστικό μοναχισμό χωρίς καν να το γνωρίζει! Πίστευε πλέον ότι έκανε το θέλημα του Θεού όταν ξαφνικά της ήρθε το μήνυμα από τους αγγέλους, όπως η ίδια έλεγε, «τώρα είσαι σε θέση να πας για Μοναχή».
Τότε κατάλαβε ότι ο μοναχισμός είναι ένας ιδιαίτερος και ανώτερος τρόπος ζωής. Η ίδια άφησε το θέμα ανοιχτό και πίστευε ότι ο Θεός για άλλη μια φορά θα την οδηγούσε. Συναντήθηκε λοιπόν με έναν κύριο ο οποίος της ζήτησε να την συνοδεύσει στην Βηθανία σ’ ένα μοναστήρι. Τα ναύλα για άλλη μια φορά βρέθηκαν με θαυματουργικό τρόπο κι έτσι πήγε στην Βηθανία, σε ηλικία 62 ετών (!), όπου ξεχώρισε για την αγάπη και την υπομονή της. Κι εκεί που νόμιζε ότι αυτή θα ήταν πλέον η ζωή της άρχισε πάλι τα ταξίδια για να βοηθήσει, να μιλήσει για τον Χριστό και να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο. Ακολουθεί η Αθήνα όπου έκανε εγχείρηση για να θεραπευτεί από την 100% τύφλωση του αριστερού ματιού της. Όταν έγινε η εγχείρηση «εγένετο φως».
Όλες οι καμπάνες της Λέρου χτυπούσαν πένθιμα και στην κηδεία της παρευρέθη πολύς λαός. Εψάλλη η Εξόδιος Ακολουθία για Μεγαλόσχημο Μοναχή και την ώρα που την συνοδεύσανε Μοναχές στον τάφο ο Δεσπότης θέλησε να δει για τελευταία φορά το πρόσωπο της. Κανείς δεν ανέπνεε. Όσοι το είδανε, κάνανε τον Σταυρό τους και λένε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το πρόσωπο του ανθρώπου που είδανε…
Η Γερόντισσα Γαβριηλία ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος με απεριόριστη αγάπη προς τον πλησίον. Αξιώθηκε επίσης και της απόκτησης του διορατικού χαρίσματος. Έλεγε ότι κάποτε οι άγγελοι της είπαν ότι αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το ποσόν και το ποιόν της αγάπης που δίνεις στους άλλους χωρίς διακρίσεις! Όλοι την ρωτούσαν πως ήταν δυνατόν να αγαπάει τόσο πολύ ακόμα και τους αγνώστους και πως ήταν δυνατόν να κάνει υπακοή σε όλον τον κόσμο και να ταξιδεύει συνεχώς για να βοηθήσει έστω και έναν μόνο άνθρωπο. Δίκαια λοιπόν η ζωή της χαρακτηρίζεται ως η ασκητική της αγάπης!
Ας έχουμε όλοι την ευχή της.
ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΑΝΗ ΚΡΙΤΗ
Γερόντισσα Γαβριηλία. Η νεοφανής Οσία ως «πρόσωπον αντιλεγόμενον».
Έρευνα πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (χημικού)
Το δεύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε ως δεύτερη βιογραφία της Γερόντισσας είναι το βιβλίο «: «Ἡ Γερόντισσα τῆς χαράς – Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη» της μοναχής Φιλοθέης (Ιερά Μονή Βρυούλων).Και το βιβλίο αυτό δέχτηκε σκληρή κριτική από τον πρωτ.Βασίλειο Κοκολάκη.
Όπως γράφει ο π.Βασίλειος και στο βιβλίο αυτό συναντούμε άλλες αλλότριες διδασκαλίες, όπως:
. Επικίνδυνη επικοινωνία με αγγέλους, θέα αγγέλων…
. Εκμετάλλευση αγαθών λόγων· τα καλά περιστασιακά λόγια κάποιων γερόντων για την γερόντισσα Γαβριηλία ή η απλή επικοινωνία μαζί της δεν σημαίνει και αναγνώριση μίας αγιότητας σ’αυτήν.
. Ινδουιστική στάση ζωής. «…όταν σε ακούω, εγώ δεν υπάρχω, προσπαθώ να γίνω εσύ, ώστε να μπορέσω να σε καταλάβω και να σε βοηθήσω, οπότε ποιος να κουραστεί, αφού εγώ δεν υπάρχω;» (σελ. 51)
-Αμνήστευση ομοφυλοφιλίας· Στη σελ. 55-56 αναφέρεται η συγγραφέας σε περίπτωση ομοφυλόφιλου που εκμυστηρεύθηκε το πάθος του στη γερόντισσα. Η αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τα γραφόμενα, έγινε τόσο αγαπητικά, μα τόσο, που ούτε καν του είπε η γερόντισσα πως πρόκειται για αμαρτία. Αντιθέτως του είπε μεταξύ άλλων «ο έρωτας είναι ένα όχημα του Θεού για να φτάσουμε στην αγάπη προς το πρόσωπό Του. …όταν ζήσεις με έναν άνθρωπο πολύ και τον αγαπήσεις πολύ, μετά, όταν τον χάσεις, είναι πολύ δύσκολο… Και συνεχίζει ο παθών και της λέει: αυτός ο άνθρωπος που συνυπήρχαμε στο Λονδίνο, τώρα που ήμουν διακοπές, δεν ήθελε να με βλέπει και μου έλεγε η γερόντισσα, για να με παρηγορήσει “Μη στεναχωριέσαι! Και τα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν αποχή κάποιες περιόδους του χρόνου!”».
-Διορατικό δήθεν χάρισμα: Σε άλλο σημείο του βιβλίου θεωρείται διορατικό χάρισμα της γερόντισσας το ότι ρώτησε κάποτε μία παντρεμένη “τι γίνεται με τη μοιχεία;” και όντως αυτή η γυναίκα είχε υποπέσει στο αμάρτημα της μοιχείας.
. Ακύρωση της κολάσεως· σελ. 104: «ο Θεός ξέρει και θα τους σώσει όλους». Τότε ακυρώνεται η αιώνια κόλαση ή είναι απλώς προς εκφοβισμό;
. Ισοτιμία γερόντισσας με πνευματικούς · σελ. 113: «…Αφού ρωτάς εμένα, ρωτάς και τον πατέρα Χ… Να κάνεις ο, τι σου πεί ο πατήρ Χ… Εσύ ρωτάς για να δεις τι σε συμφέρει. Εφ᾽ όσον δεν έχεις εμπιστοσύνη, να καταλήξεις εσύ σε αυτό που θέλεις».
σελ. 115: «Μπορεί ο πνευματικός να δώσει ευλογία για κάτι και ο Θεός να παρεμβαίνει με τους δικούς του τρόπους και να γίνεται εμπόδιο σε κάτι που εμείς έχουμε προγραμματίσει. Αρκεί εμείς να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό»… «Ο Θεός θέλει αυτό που θέλουμε, αρκεί να είναι για το καλό μας». Τι συμπέρασμα βγαίνει τελικά; Κάνω υπακοή στον πνευματικό μου ή στις παρεμβάσεις; Ποιος ορίζει τι είναι για το καλό μας και πως θα το καταλάβω;…σελ. 118: «ο Θεός δεν είναι τύραννος να θέλει το αντίθετο από αυτό που θέλουμε εμείς». Πολύ επικίνδυνες προτάσεις. Κάποιες φορές θέλει το αντίθετο από το δικό μας, αφού και δεν ξέρουμε τι ζητάμε, αλλά κι αν όντως είναι για το καλό μας.
. Ατομοκεντρική θυσία· σελ. 130: «Αγάπα τον διπλανό σου αλλά όχι παραπάνω από τον εαυτό σου, γιατί έχεις υποχρέωση στο σαρκίο σου, να μην το εκθέτεις σε κίνδυνο». Αυτό μας διδάσκει η θυσία του Χριστού ή ενός αγίου;
. Χωρίς σχόλια · σελ. 131: «Δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο άνθρωπος που θα με λυπήσει».
Ἐντός μόλις ἑνός μηνός ἀπό τῆς ἐμφανίσεώς σας εἰς τήν πολιτικήν σκηνήν τῆς Ἑλλάδος κατωρθώσατε νά καταγάγετε περιφανῆ νίκην ἀναδειχθείς ἀρχηγός τοῦ κόμματος τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως αὐτῆς.
ἘΚ ΜΕΡΟΥΣ τῆς Μητρός Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τῆς τροφοῦ καί τιθηνοῦ τοῦ Γένους, καί ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ σᾶς συγχαίρομεν καί εὐχόμεθα ἡ ἡγεσία σας ἐπί κεφαλῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καί ἡ ὅλη πολιτική σας δρᾶσις νά προάγουν τά συμφέροντα τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ προσφιλοῦς εἰς ἡμᾶς λαοῦ της καί νά εἶναι συμβολή εἰς τήν σταθερότητα ἐν τῇ περιοχῇ καί εἰς τήν ἐπικράτησιν τῆς εἰρήνης ἐν τῷ κόσμῳ, ὑπέρ τῆς ὁποίας ἀδιαλείπτως εὔχεται ἡ Ἐκκλησία.
Ἐπί δέ τούτοις, συγχαίροντες καί αὖθις τῇ ΥΜΕΤΕΡΑ ΕΞΟΧΟΤΗΤΙ ἐπικαλούμεθα ἐπ᾿ αὐτήν καί ἐπί τούς συνεργάτας αὐτῆς τήν χάριν καί τό ἄπειρον ἔλεος τοῦ Θεοῦ.
Τῆς ὑμετέρας ἐριτίμου Ἐξοχότητος
διάπυρος πρός Θεόν εὐχέτης
+ Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος
Επισκέφθηκα την γερόντισσα Γαβριηλία στην κλινική όπου ήταν με καθολικό καρκίνο στους λεμφαδένες, "έχω αυτό το καρκινάκι τώρα", λέει, καί κάναμε την συμφωνία να λέμε διαρκώς το "Βασιλεύ Ουράνιε", ήταν εκεί με την ψηλή, τη Γαβριηλία τή νεωτέρα, και φαινόταν σαν αποφασισμένη και έτοιμη για την αναχώρηση. Ξέρεις, λέει βλέπω σαν να είναι γραμμένο παντού στους τοίχους από πάνω μέχρι κάτω "Γεννηθήτω το θέλημά Σου", Γεννηθήτω το θέλημά Σου, Γεννηθήτω το θέλημά Σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από λίγες μέρες έφυγε υγιής.
Γεννηθήτω. Τήν είχα επισκεφθεί καί εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή