Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Η αντίσταση του υπερβατικού που κάνει την ιστορία απρόβλεπτη

 Simone Paliaga


Πηγή: Avvenire

Το "Order and History" (Η "Τάξη και Ιστορία") είναι το μεγάλο έργο του Γερμανού φιλοσόφου Eric Voegelin, γνωστού για την κριτική του στον υλισμό του σύγχρονου κόσμου που αγνοεί την εμπειρία της υπέρβασης. 
Υπάρχουν συγγραφείς που δεν περιλαμβάνει ο φιλοσοφικός
κανόνας, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν άσχετοι γι' αυτό. Μετά υπάρχουν και άλλοι, σχεδόν εντελώς ξεχασμένοι.Και αυτό όχι γιατί έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον αλλά γιατί λόγω της μεθόδου έρευνας που χρησιμοποιήθηκε, είναι δύσκολο να χωρέσουν στην περίμετρο ορισμένων αναγνωρισμένων Αυτή είναι η περίπτωση του Eric Voegelin (1901-1985), ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα, του οποίου το όνομα είναι δύσκολο να βρεθεί στα εγχειρίδια, ίσως και επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με ένα κυρίαρχο όραμα της ζωής, σήμερα και στούς χρόνους του, που αγνοεί την εμπειρία της υπερβατικότητας. Οι συνέπειες της δυσπιστίας του προς τον σύγχρονο κόσμο βρίσκονται στην εκδοτική του παρουσία στην Ιταλία, η οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ευημερούσα. Αφότου ο εκδοτικός οίκος Borla, με επικεφαλής τον Alfredo Cattabiani, είχε δημοσιεύσει το La nuova Scienza Politica («Η νέα Επιστήμη της Πολιτικής»), στη σειρά που επιμελήθηκε ο Augusto Del Noce και ο Elémire Zolla, ελάχιστα έργα του Voegelin είδαν το φως της δημοσιότητας, αν αγνοήσουμε ορισμένες εκδόσεις που εκδόθηκαν από τους Giuffrè, Medusa και τον τόμο αφιερωμένο στον Πλάτωνα που εκδόθηκε από το Mulino με πρωτοβουλία του Nicola Matteucci. Πολύ λίγα, ωστόσο, σε σύγκριση με τους τριάντα τέσσερις τόμους που απαρτίζουν τα πλήρη έργα, και κυρίως σε σύγκριση με τους πέντε τόμους που συγκεντρώνουν το μεγάλο έργο του, Τάξη και Ιστορία, του οποίου το προαναφερθέν κείμενο για τον Έλληνα φιλόσοφο αποτελεί μέρος του τρίτου τόμου.
Από το 2009, ο εκδότης Vita e Pensiero, κοντράροντας την εκδοτική μόδα, ανέλαβε μια εντυπωσιακή δουλειά να κάνει τους πέντε τόμους του Order and History διαθέσιμους στον Ιταλό αναγνώστη. Μετά τη δημοσίευση του πρώτου, αφιερωμένου στο Ισραήλ και την αποκάλυψη, και του δεύτερου, που επικεντρώθηκε στον κόσμο της πόλης, χάρη στην αυτοθυσία της Nicoletta Scotti Muth, καθηγήτριας ιστορίας της αρχαίας μεταφυσικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς του Μιλάνου και υποστηρικτή της εκδοτικής επιχείρησης, ο τρίτος τόμος του Order and History θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου, αφιερωμένος στην αντιμετώπιση της σκέψης του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη (448 σελίδες, 35,00 €), 
που αμφότεροι νοούνται ως στοχαστές της κρίσης της πόλις.
Για να κατανοήσουμε τον τόνο του επιχειρήματος που ανέπτυξε ο Eric Voegelin και γιατί του έχει δοθεί τόσο λίγη προσοχή, αρκεί να ξεκινήσουμε από τις λέξεις με τις οποίες ξεκινά ο πρώτος τόμος του μνημειώδους έργου του: «Ο Θεός, ο άνθρωπος, ο κόσμος και η κοινωνία που σχηματίζουν μια αρχέγονη κοινότητα ύπαρξης». Από εδώ και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την απόσταση, ή ακόμα και την αποξένωση, που χωρίζει τον Voegelin από άλλα σκέλη της πολιτικής φιλοσοφίας του εικοστού αιώνα. Αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν στο «δράμα της ύπαρξης», αντιτίθεται ριζικά στον θετικισμό των κοινωνικών και νομικών επιστημών της εποχής. Η προσέγγισή του βασίζεται στην ανάγκη να ξεκινήσει ένας προβληματισμός ξεκινώντας από την ανάλυση των συμβόλων μέσω των οποίων εκφράζονται οι ανθρώπινες εμπειρίες της πραγματικότητας, και μεταξύ αυτών ειδικότερα οι εμπειρίες της τάξης.
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο γεννημένος στην Κολωνία στοχαστής με την προηγούμενη έκφραση πρέπει να γίνει κατανοητό ως «η εμπειρία συμμετοχής της συνείδησης στην πραγματικότητα», όπως διευκρινίζει η Nicoletta Scotti Muth στην εισαγωγή. Και συγκεκριμένα η εμπειρία πρέπει να θεωρηθεί τόσο της πολιτικής τάξης όσο και της τάξης του όντος, και τα δύο σχετικά με την αναγνώριση ενός νοήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η κρίση μιας πολιτικής τάξης είναι το θέμα στο επίκεντρο ολόκληρου του προβληματισμού του Voegelin, ακόμη και όταν ασχολείται με μυστικιστές φιλοσόφους ή με τον Πλάτωνα. Φουντώνει όχι επειδή συναντά κανείς «ένα λάθος σχετικά με τη δικαιοσύνη, αλλά όταν κινείται, υποκύπτει στην κοινωνική πίεση, σε αυτό που ονομάστηκε "έμφαση της πραγματικότητας"». Όταν δηλαδή, έχοντας εγκαταλείψει την εμπειρία της αλήθειας, ο άνθρωπος κινείται προς την κοινωνικά κυρίαρχη εμφάνιση, στην οποία το όνειρο τείνει να γίνει πραγματικότητα. Στην κοινωνία όπου επικρατεί αυτή η στροφή, οι άνθρωποι, ενδίδοντας στις επιθυμίες τους, ζουν σαν να ονειρεύονται. Αν προτιμάτε το όνειρο να ζήσουμε τις επιθυμίες μας αντί της αλήθειας, αυτό που χάνεται είναι η εμπειρία της υπέρβασης στην οποία βασίζεται η κατανόηση της κοινής ανθρωπότητας των ανθρώπων.
Σε αυτό το πλαίσιο «χάνεται η εμπειρία της συμμετοχής σε μια καθολική τάξη, το ξυνόν με την ηρακλειτική έννοια, προειδοποιεί ο Voegelin. Η πραγματικότητα ανάγεται στη ζωή των παθών του ατόμου και η καθολικότητα της τάξης πρέπει επομένως να ανασυσταθεί ξεκινώντας από τα μόνα στοιχεία που βιώνονται ως πραγματικά. Αν το πάθος είναι η μόνη πραγματικότητα, η τάξη, η οποία υπό μια ορισμένη έννοια υπάρχει ακόμη και σε μια διεφθαρμένη κοινωνία, θα οικοδομηθεί στη βάση μιας συμφωνίας μεταξύ ατόμων που χαρακτηρίζονται από πάθη». Η μόνη δυνατή λύση είναι η τεχνητή κατασκευή ενός κοινού κόσμου φτιαγμένου από την απλή συνύπαρξη ιδιωτικών κόσμων. Ο δημιουργός αυτής της στρατηγικής τον δέκατο έβδομο αιώνα ήταν ο Thomas Hobbes «στον οποίο η συμβατική συμφωνία υποκινήθηκε από ένα πάθος που αποδίδεται στην ίδια κατηγορία παθών που είχε προκαλέσει την απομόνωση του ατόμου. Στην πραγματικότητα, ο Χομπς έκανε τον φόβο του θανάτου το κυρίαρχο πάθος που θα οδηγήσει τον άνθρωπο να απαρνηθεί την πλήρη ικανοποίηση άλλων παθών».
Η απώλεια της εμπειρίας της αλήθειας και η στροφή προς τη γνώμη και τις επιθυμίες φέρνει μαζί της συνέπειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. «Ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά ένα κοινωνικό ον - επισημαίνει ο Voegelin -. Το να ζεις στην αλήθεια αντιτιθέμενος στη φαινομενικότητα σε μια εποχή που η δύναμη της κοινωνίας ευθυγραμμίζεται με την πλευρά της φαινομενικότητας συνιστά ένα πνευματικό φορτίο αδύνατο να το σηκώσουν οι πολλοί, εξαιρετικά επαχθές για τους λίγους που μπορούν. Η πίεση που ασκείται από την ανάγκη συμμόρφωσης διεισδύει στην ψυχή, αναγκάζοντάς την να αποδίδει τα βιωματικά χαρακτηριστικά της αλήθειας στη γνώμη. Το τελευταίο στάδιο θα συνίστατο στην πλήρη τύφλωση της ψυχής, αποκόπτοντας από αυτήν, μέσω ενός προγραμματισμένου ψυχολογικού ελέγχου, κάθε ικανότητα να επαναφέρει τον εαυτό της στην εμπειρία της υπέρβασης. Αυτό ακριβώς βρίσκουμε στα σύγχρονα μαζικά πολιτικά κινήματα». Ωστόσο, η αναζήτηση της τάξης στην οποία κατοικεί ο άνθρωπος, όπως δηλώνεται στον τίτλο του τελευταίου τόμου του Order and History που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, πάντα προμηνύει μέσα της μια πιθανή εμπειρία υπέρβασης, καθιστώντας την ιστορία απρόβλεπτη.

La resistenza del trascendente che rende imprevedibile la storia (ariannaeditrice.it)

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/11/23 10:29 π.μ.

    https://cognoscoteam.gr/archives/38836

    https://theodotus.blogspot.com/2012/02/eric-voegelin.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή