Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

«ΜΙΑ «ΠΑΖΛ» ΕΚΚΛΗΣΙΑ;» Ρομπέρτο ​​Πεκιόλι

 Τι σχέση έχει το εβδομαδιαίο περιοδικό του θρυλικού Bartezzaghi με την Paglia και το Bergoglio; Η Εκκλησία του Χριστού έχει γίνει μίμηση του «σύγχρονου κόσμου» που προσπαθεί να κυνηγήσει με μέτρια αποτελέσματα, αλλά οι άνθρωποι «προτιμούν το πρωτότυπο»

Η Εβδομάδα Παζλ και η Εκκλησία

Γιά μια περίεργη συσχέτιση ιδεών, διαβάζοντας το έγγραφο για τον κορωνοϊό που δημοσιεύτηκε από την Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή μας θύμισε το Settimana Enigmistica , το γνωστό περιοδικό των
σταυρόλεξων, των παζλ και των χαρατσιών. Όχι για μιά ιδιαίτερη τραχύτητα του κειμένου του Βατικανού, αλλά για μια γραφή που έκανε μια ωραία εμφάνιση για χρόνια στο κατάρτι της εφημερίδας του θρυλικού Bartezzaghi , του συγγραφέα των πιο περίπλοκων μεθόδων σταυρόλεξων: «η εβδομαδιαία που υπερηφανεύεται για αμέτρητες απόπειρες μίμησης. ” Η Εκκλησία έχει γίνει μίμηση του σύγχρονου κόσμου, τον οποίο κοπιαστικά προσπαθεί να ακολουθήσει με μέτρια αποτελέσματα. Όλες οι κυρίαρχες ιδέες της δυτικής συγχρονικότητας, του εχθρού των θρησκειών και ιδιαίτερα της Καθολικής, γίνονται δεκτές με καθυστέρηση από την Εκκλησία, μιμούμενοι σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τα άκρα τους, σε μια ξέφρενη επιδίωξη καταδικασμένη σε ήττα. Οι άνθρωποι προτιμούν το πρωτότυπο από τη μίμηση: αυτό ισχύει για παζλ, αγαθά και ακόμη και ιδέες.

Για το λόγο αυτό το αρχιερατικό έγγραφο μας φάνηκε αρνητικό, αλλά κυρίως άχρηστο και ντροπιαστικό ποιοτικά. Εμφανίζεται και είναι ένθερμος υπερασπιστής του περιβάλλοντος, ένα μέτριο δοκίμιο οικολογίας που το ερευνητικό γραφείο της Γκρέτα Τούνμπεργκ ή οποιοσδήποτε πράσινος σύλλογος θα μπορούσε να έχει προσφέρει σε καλούς μπαμπάδες, όπως λένε «με το κλειδί στο χέρι». Θα είναι πολύ δημοφιλές σε ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στον ΟΗΕ και σε όλους τους οπαδούς της 
ψευδοθρησκείας τής παγκοσμιοποίησης . Ευτυχώς, λίγοι καθολικοί πιστοί θα το διαβάσουν. Όσοι το έχουν κάνει ή θα το κάνουν θα χασμουριούνται ως επί το πλείστον , μέ μιά πλήξη και μια αίσθηση ακατανίκητης αφέλειας. Είναι το αποτέλεσμα των μιμήσεων. Εάν ο αναγνώστης είναι άπιστος, θα χαρεί να σημειώσει ότι η Καθολική Εκκλησία -κάποτε Μητέρα και Δάσκαλος- δεν του ζητά να μεταστραφεί στην πίστη στον Θεό, αλλά στην ψεύτικη θρησκεία του περιβάλλοντος. Καμία θρησκευτική διάσταση, καμία πνευματική έμπνευση, καμία προσπάθεια παροχής μιας «καθολικής» ανάγνωσης της πανδημίας.

Η Settimana Enigmistica και η Εκκλησία: τι σχέση έχει η εβδομαδιαία εφημερίδα του θρυλικού Bartezzaghi με την εκκλησία της Paglia και του Bergoglio και το έγγραφο για τον κορωνοϊό που δημοσίευσε η Pontifical Academy for Life;

Ο καθηγητής Tommaso Scandroglio γράφει στο Corrispondenza Romana: « Η πιο έντονη νότα αυτού του εγγράφου είναι μια νότα που δεν μπορεί να ακουστεί επειδή δεν υπάρχει. Στις 4.240 λέξεις από τις οποίες αποτελείται
Tommaso Scandroglio
 όροι όπως Θεός, Ιησούς, Εκκλησία, πίστη, φιλανθρωπία, σωτηρία, αμαρτία, προσευχή και παρόμοια δεν εμφανίζονται ποτέ στο έγγραφο. Το PAV διαβάζει την παρούσα πανδημία απλώς από μια κοσμική/χρονική, μη πνευματική, έμφυτη, μη υπερβατική προοπτική (μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας αμφισβητήσιμα κριτήρια με ενοχλητική ευκολία). Ναι, μιλάει για μεταστροφή, αλλά όχι στον Θεό, αλλά μάλλον [για την αίσθηση ευθύνης μας] .Απλή, μιμητική κοινωνιολογία, με το κουρασμένο ύφος που αναμένεται από ένα ίδρυμα σε κρίση που μπροστά στον ιό δεν έχει διεκδικήσει κανέναν ρόλο, ούτε έχει ξεστομίσει άλλα λόγια πέρα ​​από αυτά των πολιτικών θεσμών.

Το σύμβολο της απομίμησης neo Church την εποχή του Covid 19 - αλίμονο - είναι η δραματική φωτογραφία ενός δοχείου αγιασμού που έχει γεμίσει με απολυμαντικό αντί για αγιασμό. Καλύτερη η Settimana Enigmistica των αδέξιων μιμητών της, καλύτερη η «κοινωνική αποστασιοποίηση» και οι κυβερνητικές συνταγές σιωπής και μιμήσεις ιερέων. Οι επικριτές του εγγράφου PAV υπογραμμίζουν αρκετά σημεία που, κατά τη γνώμη τους, έρχονται σε αντίθεση με το magisterium και φαίνονται σαν νωχελική «αντιγραφή και επικόλληση» περιβαλλοντικών ή παγκοσμιοποιητικών διατριβών. Ο συγγραφέας δεν κατέχει το δόγμα να απευθύνει θεολογική κριτική: στο κάτω-κάτω, θα ήταν μια δύσκολη επιχείρηση, ελλείψει οποιασδήποτε θρησκευτικής ή πνευματικής θέσης, ας μην πούμε καθολική.

Ωστόσο, ένα απόσπασμα μας λύπησε βαθιά. Το αναφέρουμε πλήρως. « Βγαίνουμε από μια νύχτα με μυστηριώδη προέλευση: καλούμαστε να είμαστε πέρα ​​από κάθε επιλογή, σύντομα φτάνουμε σε τεκμήρια και παράπονα, διεκδικώντας ως δικά μας όσα μόνο μάς έχουν παραχωρηθεί. Πολύ αργά μάθαμε να αποδεχόμαστε το σκοτάδι από το οποίο προερχόμαστε και στο οποίο τελικά θα επιστρέψουμε». Ίσως δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε την αρχιερατική πεζογραφία , αλλά για τους πιστούς δεν υπάρχει « νύχτα μυστηριωδών καταβολών », αλλά το φως της θείας δημιουργίας. Μπορεί η έλλειψη κουλτούρας να μας εμποδίζει να κατανοήσουμε το απόσπασμα, αλλά παραμένουμε έκπληκτοι από ένα παπικό έγγραφο που μιλά για « το σκοτάδι στο οποίο θα επιστρέψουμε ». Μπορεί να είμαστε προκατειλημμένοι και να στερούμαστε τα κατάλληλα πολιτιστικά εργαλεία, αλλά μας φαίνεται σαν ένα εντυπωσιακό επάγγελμα αθεΐας. Θυμηθήκαμε το νόημα της ζωής σύμφωνα με ένα θεατρικό έργο της δεκαετίας του 1920, το Strange Interlude του Eugene O'Neill. (1) Για την πρωταγωνίστρια, Νίνα Λιντς, (2) « οι ζωές μας είναι παράξενα σκοτεινά ιντερμέδια στην ηλεκτρική οθόνη του Θεού Πατέρα ». Οι ζωές μας είναι παράξενα, σκοτεινά, ενδιάμεσα στην ηλεκτρική επίδειξη του Θεού, του Πατέρα. Η ζωή, για τους συγγραφείς του παπικού εγγράφου, δεν θα ήταν παρά ένα ενδιάμεσο, μια παρένθεση ανάμεσα σε δύο απέραντα τίποτα. Στο έργο του O'Neill αναφέρεται τουλάχιστον ο Θεός Πατέρας. Τα ινστιτούτα για τον αθεϊσμό της σοβιετικής μνήμης δεν θα μπορούσαν να πουν χειρότερα.

Το παπικό έγγραφο για τον κορωνοϊό φαινόταν άχρηστο και ενοχλητικό από άποψη ποιότητας. Εμφανίζεται και είναι ένθερμος υπερασπιστής του περιβάλλοντος, ένα μέτριο δοκίμιο οικολογίας που το ερευνητικό γραφείο της Γκρέτα Τούνμπεργκ ή οποιοσδήποτε πράσινος σύλλογος θα μπορούσε να έχει προσφέρει σε καλούς μπαμπάδες, όπως λένε «με το κλειδί στο χέρι»!

Ας αφήσουμε κατά μέρος τίς μακροχρόνιες κραυγές για την προέλευση του κορωνοϊού , ο οποίος λέγεται ότι είναι κακός καρπός της « λεηλασίας της Γης », για να αντιμετωπίσουμε τον οποίο χρειάζονται « μια συντονισμένη παγκόσμια στρατηγική » και μια « πολυδιάστατη ηθική πρόκληση » . Ζεστός αέρας, αλλά μουσική στα αυτιά της κυρίαρχης δύναμης. Στην πανδημία, παραδέχεται η Ακαδημία, « ο άνθρωπος βιώνει τη δική του ευθραυστότητα », αλλά δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός του κακού, της ιδέας της αμαρτίας. Ο Θεός πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό, ή, για να το θέσω απλά, μένει έξω από αυτό. Στην πιο αισιόδοξη υπόθεση, η νέα Εκκλησία είναι ντεϊστική, όχι πλέον Καθολική . δηλαδή πιστεύει –ή μάλλον αποδέχεται– τη μασονική ιδέα ενός μακρινού Θεού, αδιάφορου για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Είναι Δημιουργός –ίσως– αλλά το έργο του έχει τελειώσει: εξαρτάται από τον άνθρωπο. Όσοι παρατηρούν ότι αν πάρουμε τον άνθρωπο ως ενιαία οπτική έχουν δίκιο, καταλήγουμε να αφομοιώνουμε τις πιο διαδεδομένες ιδεολογίες. Το ένα είναι αναμφίβολα «χωρίς σύνορα», αφού, καταγγέλλει η PAV, « Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά οι χώρες έχουν σφραγίσει τα σύνορά τους ». Χειροκροτήματα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - υπέρ των αμβλώσεων και των Μαλθουσιανών - και καμία αναφορά στο γεγονός ότι ένα πιθανό  εμβόλιο θα βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών.

Χωρίς έκπληξη. Έχουμε σταματήσει εδώ και καιρό να αναζητούμε ουσιαστικά όπως σύγχυση, δυσπιστία ή παρόμοια, με αναφορά στις θέσεις της Εκκλησίας του Φραγκίσκου (όχι του Ιησού, αλλά του Αργεντινού χημικού). Ας πούμε περισσότερα: η μόνη έννοια του όρου " Καθολικός» είναι η κυριολεκτική: καθολική, με την έννοια του παγκοσμιοποιητικού, παγκόσμιου. Μίμηση πάντως. Στην Κοσμόπολη που βράζει αέναα, η Εκκλησία αργεί πάντα, τρέχει μανιωδώς όχι για να επαναλάβει το μήνυμά της, διαμορφώνοντάς το στους καιρούς, αλλά για να γίνει μέρος της Μεγάλης Ακύρωσης. Όλα όσα πρότεινε να πιστέψει δεν είναι πια αληθινά –ή τουλάχιστον παραμερίζονται– ζητά συγχώρεση για όσα είπε και έκανε ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες. Παραδέχεται λοιπόν ότι έζησε στο λάθος: ποιος εγγυάται ότι σήμερα φωτίζεται επιτέλους από το φως της Προόδου;Για να επιστρέψουμε στο έγγραφο PAV, αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η προχειρότητα της γλώσσας , η έλλειψη ή η απουσία βιβλικών και φιλοσοφικών αναφορών, μια ορισμένη περίσκεψη, η προσοχή που φαίνεται στο να μην βγαίνεις «εκτός των γραμμών», να μην διαταράσσεις τούς οδηγούς του κόσμου, ή μάλλον τη φιλοδοξία να είναι στήριγμα γι' αυτόν. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι συγγραφείς του κειμένου - στο κάτω-κάτω, σημασία έχει τι λέγεται, όχι ποιος το είπε - αλλά η αίσθηση είναι ότι είναι χλωμοί κομφορμιστές διανοούμενοι, όπως ο Giosuè Carducci, στο Davanti San Guido , που αποκαλούνταν Μαντζονιανοί (ο κομφορμισμός της εποχής του) που βγάζουν τέσσερις μισθούς για τό βραστό κρέας. Τι γίνεται με ένα καθολικό κείμενο ανώτατου επιπέδου που αναφέρει ότι [ο ιός είναι] « ένα σύμπτωμα της αδιαθεσίας του τόπου μας και της αδυναμίας μας να τον φροντίσουμε. (…) Θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε το κάταγμα με τον φυσικό μας κόσμο, ο οποίος πολύ συχνά έχει μεταμορφώσει τις διεκδικητικές μας υποκειμενικότητες σε απειλή για τη δημιουργία, για τους άλλους; Οι « διεκδικητικές υποκειμενικότητες» της Ακαδημίας διαμαρτύρονται για την αποψίλωση των δασών και άλλα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τέλεια, αλλά ποια είναι η καθολική απάντηση, ποια είναι - εάν υπάρχει - η θέση του Θεού σύμφωνα με το δόγμα, τη γραφή, την παράδοση; Αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα του νοήματος που τίθεται σε έναν αληθινό οργανισμό όπως η Εκκλησία, μέσω του ακαδημαϊκού ιδρύματός του που δικαιούται τη ζωή.
Ο Ιησούς Χριστός απεικονίζεται στο σταυρό ενώ από τα χέρια του κρέμονται κουτιά δώρων. Από έκθεση στο Μουσείο της Χάιφα στο Ισραήλ.
Απαιτείται επειγόντως ανάλυση των γεγονότων του κορωνοϊού υπό το φως της πίστης και της γραφής. Επιχειρήσεις για τις οποίες χρειάζεται να έχετε πίστη και ακόμη περισσότερο να έχετε το θάρρος να το δείξετε. Η νέα εκκλησία έχει γίνει ένα προϊόν μεταξύ άλλων στα ράφια του παγκόσμιου σούπερ μάρκετ. Το είδος προϊόντος "θρησκεία" δεν είναι δημοφιλές στη Δύση. Το μόνο που μένει είναι να πουλήσετε ένα νοθευμένο αλλά ευχάριστο προϊόν στους ιδιοκτήτες του σούπερ μάρκετ: μια πρέζα περιβαλλοντισμού, μια μεγάλη δόση μετανάστευσης, παγκοσμιοποίηση και αλληλεγγύη «αρκεί», να ζητήσετε συγχώρεση για το παρελθόν και μετά να σερβίρετε σε ένα κρεβάτι η σεξουαλική ανεκτικότητα και η υπαρξιακή, το συστατικό που προορίζεται να εκπλήξει τον αγοραστή με την καινοτομία του!

Σε κάνει να θέλεις να διαφωνήσεις: πρόεδρος του PAV είναι ο Monsignor Vincenzo Paglia , πρώην αρχιεπίσκοπος του Terni, μεγάλος φίλος και θαυμαστής του Marco Pannella, του οποίου οι θέσεις για το θέμα της ζωής είναι
Monsignor Vincenzo Paglia και Marco Pannella.
γνωστές. Ενας άθεος και αντίθετος προς την καθολική σκέψη. Η Paglia απεικονίζεται ημίγυμνη και σε ομοερωτικές πόζες σε έναν πίνακα που παραγγέλθηκε στον ομοφυλόφιλο Αργεντινό ζωγράφο Ricardo Cinalli στον καθεδρικό ναό της πόλης της Ούμπρια.

Το μήλο δεν πέφτει μακριά από το δέντρο: δεν είναι παράξενο να λείπει κάποιος θεολογικός προβληματισμός από το αρχιερατικό κείμενο, ενώ αφθονούν οι στοκ φράσεις και οι γενικές αρχές, οι οποίες ωστόσο εκφράζονται με μικρότερο βάθος από αυτές των εξειδικευμένων διεθνών ινστιτούτων και κέντρων. Όχι μεταφυσική, αλλά γενικές προσκλήσεις για αλληλεγγύη. Τι μούσι, τι βαρεμάρα , ξεσήκωνε η Σάντρα Μονταίνι δίπλα στον σύζυγό της Ραϊμόντο Βιανέλλο βυθισμένο στην ανάγνωση της αθλητικής εφημερίδας. Από τα έγγραφα του Βατικανού περιμένουμε την ανάσα της ιστορίας, όχι το απόσπασμα της είδησης, που διαβάζεται μέσα από το ευαγγελικό μήνυμα και το depositum fidei , στο οποίο «οι μέθοδοι σφαγής ζώων» και οι υποθέσεις για την προέλευση του κορωνοϊού είναι ξένες.

Αντίθετα, χρειάζεται επειγόντως ανάλυση των γεγονότων υπό το πρίσμα της πίστης και της γραφής. Επιχειρήσεις για τις οποίες χρειάζεται να έχετε πίστη και ακόμη περισσότερο να έχετε το θάρρος να το δείξετε. Φαίνεται ότι η νέα εκκλησία έχει εγκαταλείψει τη μαρτυρία για να γίνει ένα προϊόν μεταξύ άλλων στα ράφια του παγκόσμιου σούπερ μάρκετ. Το είδος προϊόντος "θρησκεία" δεν είναι δημοφιλές στη Δύση. Το μόνο που μένει είναι να πουλήσουμε ένα νοθευμένο προϊόν, το οποίο εκτιμάται από τους ιδιοκτήτες του σούπερ μάρκετ: μια πρέζα περιβαλλοντισμού, μια γερή δόση μετανάστευσης, παγκοσμιοποίηση και αλληλεγγύη «αρκετά», ανάμεικτη με συγχώρεση για το παρελθόν, έλεος για το κακό - που έχει γίνετε ευθραυστότητα - μετά σερβίρετε σε ένα κρεβάτι σεξουαλικής και υπαρξιακής ανεκτικότητας, το συστατικό που προορίζεται να εκπλήξει τον αγοραστή με την καινοτομία του. Ούτε έτσι δουλεύει.

Ο μονσινιόρ Vincenzo Paglia, πρώην αρχιεπίσκοπος του Terni, απεικονίζεται ημίγυμνος και σε ομοερωτικές πόζες σε έναν πίνακα που παραγγέλθηκε στον ομοφυλόφιλο Αργεντινό ζωγράφο Ricardo Cinalli στον καθεδρικό ναό της πόλης της Ούμπρια! 

Ο Σίμων Πέτρος , ο φτωχός ψαράς που θα γινόταν η πέτρα πάνω στην οποία χτίστηκε η Εκκλησία, κατάλαβε πολύ περισσότερα: « Κύριε , σε ποιον να πάμε; Εσύ μόνο έχεις τα λόγια της αιώνιας ζωής » Ιωάννης, 6-60-69). Αλλά το είπε αλήθεια; Ας δώσουμε την ερώτηση στους ακαδημαϊκούς ποντίφικες, αφού ο επικεφαλής των Ιησουιτών μας έβαλε σε καλό δρόμο, με τους βιβλικούς στοχασμούς του: τότε δεν υπήρχαν καταγραφείς, ποιος ξέρει αν η ιστορία του Ευαγγελίου είναι αλήθεια, «λόγος του Θεού. ". Καλύτερα να βασίζεστε, σε περιόδους μετάδοσης, στην επιστήμη, τους ειδικούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και, με σύνεση, να μην τελούν θρησκευτικές τελετές. Δεν υπάρχει βιασύνη: είναι πιο επείγουσα η πραγματοποίηση αμβλώσεων, τις οποίες ο Covid 19 δεν έχει αναβάλει, σε αντίθεση με πολλές άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάνω σε αυτό, όσοι ασχολούνται με τη ζωή ως επάγγελμα (ή επάγγελμα είναι ξεπερασμένη, αναχρονιστική) δεν έχουν τίποτα να αντιταχθούν. Δεν πρόκειται για κτηνοτροφία, ούτε για μετανάστες που « έχουν το πρόσωπο του Θεού », αυτό το πρόσωπο που η εκκλησία δεν αναγνωρίζει πλέον στους απλούς και τίμιους πιστούς της.
Η Αγία Σοφία

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, το αρχιερατικό έγγραφο για τον κορωνοϊό κυκλοφόρησε τις ίδιες ημέρες κατά τις οποίες η Αγία Σοφία , η βασιλική της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο του ανατολικού Χριστιανισμού, επανήλθε στην
Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, χτισμένη στο πρότυπο του ναού των Αγίων Αποστόλων της εποχής του Ιουστινιανού.
 λειτουργεί ως 
ισλαμικό τέμενος ενος στο οποίο το ανέθεσε η οθωμανική κατάκτηση του 1453. Ήταν ο λαϊκός Ελευθεροτέκτονας Ατατούρκ που του ανέθεσε ρόλο μουσείου. Ο Μπεργκόλιο, από κουρασμένο επίσημο καθήκον, δήλωσε λυπημένος για την επιλογή των τουρκικών αρχών. Ξεχάστε τα κτίρια και τις εκκλησίες που πωλούνται σε χριστιανικά εδάφη και προορίζονται για τις πιο ποικίλες χρήσεις, εμπορικές και όχι μόνο. Η ιστορία της Αγίας Σοφίας ταιριάζει πολύ στη νέα μίμηση εκκλησίας. Ας πούμε περισσότερα, με ραγισμένη καρδιά: είναι καλύτερα η Αγία Σοφία, που επισκέπτεται ως αποθήκη νεκρών πραγμάτων, να μεταμορφώνεται σε ζωντανό τόπο λατρείας στον οποίο οι άνθρωποι προσεύχονται, παρά να είναι ο προσομοιωτής ενός ιδρύματος που βρίσκεται ανάμεσα στο σκονισμένο μουσείο και η γκροτέσκα προσπάθεια να κυνηγήσουν τον κόσμο.

Ζητούμε συγγνώμη για την επανάληψη, ένα σοβαρό δημοσιογραφικό λάθος, αλλά τι γνώμη έχετε για κάποιον που γράφει σε επίσημο έγγραφο του Βατικανού " πολύ αργά μάθαμε να αποδεχόμαστε το σκοτάδι από το οποίο ερχόμαστε και στο οποίο, επιτέλους, θα επιστρέψουμε;" Κύριε, σε ποιον να πάμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου