The Spiritual and the Secular in China and India
Peter van der VeerPrinceton University Press, 2014
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 1- Εισαγωγή
Κεφάλαιο 2- Η πνευματικότητα στην σύγχρονη κοινωνία
Κεφάλαιο 3- Κατασκευάζοντας την θρησκεία της Ανατολής
Κεφάλαιο 4- Μεταστροφή στον ινδικό και κινέζικο μοντερνισμό
Κεφάλαιο 5- Η εκκοσμικευμένη μαγεία
Κεφάλαιο 6- «Γκρεμίστε τους ναούς, κτίστε σχολεία»: Η σύγκριση της εκκοσμίκευσης στην Ινδία και την Κίνα
Κεφάλαιο 7- Το πνευματικό σώμα
Κεφάλαιο 8- Μουσουλμάνοι στην Ινδία και την Κίνα
Κεφάλαιο 9-Συμπεράσματα
Ο Peter van der Veer είναι διευθυντής του Max Planck Ινστιτούτου για την μελέτη της θρησκευτικής και εθνικής ποικιλομορφίας, στην πόλη Göttingen. Είναι επίσης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία Imperial Encounters: Religion and Modernity in India and Britain και Religious Nationalism: Hindus and Muslims in India.
The Modern Spirit of Asia
Εισαγωγή α
Η πνευματικότητα στην Ανατολή
Κατά την συνάντηση των πολιτισμών της Ινδίας και της Κίνας με το ιμπεριαλιστικό καθεστώς, σιγά σιγά είχαν αρχίσει να θεωρούν τους πολιτισμούς αυτούς «πνευματικούς», και συνεπώς διαφορετικούς και αντίθετους προς τον υλισμό της Δύσης. Στο παρόν βιβλίο ασχολούμαστε κριτικά με την έννοια αυτή της «πνευματικότητας», τόσο στο πεδίο της γενεαλογίας της στην Δύση, όσο και στην εφαρμογή της στην μετάφραση και ερμηνεία των παραδόσεων της Ινδίας και της Κίνας. Τι είναι το «πνευματικό»; Οι διανοούμενοι θα ήθελαν να αποφύγουν αυτόν τον όρο, όσο γίνεται περισσότερο, λόγω της ασάφειάς του. Ο πιο εύκολος τρόπος προς αποφυγήν της έννοιας αυτής, είναι να την χειριστεί κανείς ως κάτι το περιθωριακό, που χρησιμοποιείται μόνο στις παρυφές της διανοητικής ζωής, όπως στην εποχή μας για παράδειγμα, με το κίνημα της Νέας Εποχής. Εισηγούμαι πως αυτή είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση, και θέλω να πω πως η έννοια αυτή είναι κρίσιμη για την κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι βέβαιο πως εμφανίζει όλες τις εννοιολογικές δυσκολίες όπως οι όροι «θρησκεία» και «πίστη», και ίσως και μεγαλύτερες δυσκολίες. Είναι προφανές πως η ασάφεια και αοριστία της έννοιας αυτής την κάνουν τόσο χρήσιμη σε αυτούς που θέλουν να την χρησιμοποιήσουν. Υπονοεί περισσότερα απ’ όσα ορίζει. Η πνευματικότητα οδηγεί την γενίκευση-παγκοσμιοποίηση της έννοιας της θρησκείας, ένα βήμα(κρίσιμο) μπροστά. Το επιτυγχάνει αυτό διαλύοντας τους δεσμούς προς τα θρησκευτικά ιδρύματα-θεσμούς. Ο όρος «θρησκεία», έχει προσλάβει στην ευρωπαϊκή σκέψη τον χαρακτήρα της δια-πολιτισμικής, παγκόσμιας έννοιας, που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία παραδόσεων και πρακτικών. Η γενικευμένη εφαρμογή της έννοιας της θρησκείας έχει τις ρίζες της στην φυσική και λογική θρησκεία, που εμφανίστηκαν ως συνέπεια των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη, και συσχετίζονται επίσης με την επέκταση των Ευρωπαίων σε άλλα μέρη της γης. Σημείο καμπής στην εξέλιξη αυτή ήταν για παράδειγμα η σχετικοποίηση του Χριστιανισμού, στην σχέση τους προς τις άλλες θρησκείες, στο έργο των Picart και Bernard, Religious Ceremonies of the world13, που εκδόθηκε τον 18ο αιώνα.
Συζητώ την έννοια της πνευματικότητας σε σχέση προς μια άλλη, το ίδιο ισχυρή, μοντέρνα έννοια, η οποία συχνά θεωρείται ως το αντίθετο της πνευματικότητας-το κοσμικό(secular). Το κάνω αυτό θέλοντας να ξεκαθαρίσω το έδαφος για την νέα προοπτική της πνευματικότητας, η οποία δεν την καθιστά μια περιθωριακή μορφή αντίστασης εναντίον της κοσμικής μοντέρνας κουλτούρας, αντιθέτως, δείχνει πόσο κεντρικό ρόλο παίζει στο μοντέρνο πρόγραμμα. Θέλω επίσης να δείξω μια νέα προοπτική της εκκοσμίκευσης, η οποία δείχνει πόσο βαθιά μπλεγμένη είναι η εκκοσμίκευση με την μαγεία και την θρησκεία.
Ήδη τον 19ο αιώνα, η έννοια της θρησκείας είχε γίνει μέρος της περιγραφής, είτε της παρακμής, είτε μιας μετατόπισης, η οποία είχε συστηματοποιηθεί στην κοινωνιολογική θεωρία της εκκοσμίκευσης. Η βαθμιαία μεταμόρφωση της υπερβατικής ιεραρχικής τάξεως στην μοντέρνα εμ-μονή(immanence, το αντίθετο της υπερβατικότητας), η οποία νομιμοποιείται από την λαϊκή κυριαρχία και χαρακτηρίζεται από την αγορά, την δημόσια σφαίρα, και το έθνος κράτος, έχει μεταμορφώσει τον ρόλο θρησκείας με την μορφή θεσμού-ιδρύματος, και σε κάποιες περιπτώσεις την έχει περιθωριοποιήσει. Την ίδια όμως στιγμή, η μεταμόρφωση αυτή (της υπερβατικής τάξεως) έχει κάνει χώρο για την πνευματικότητα. Η πνευματικότητα ξεφεύγει από τα όρια της οργανωμένης, θεσμικής μορφής της θρησκείας, και με τον τρόπο αυτό του Χριστιανικού μοντέλου της Εκκλησίας και αιρέσεων, που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν (στην πλειονότητα τους) στα μη χριστιανικά περιβάλλοντα. Για τον λόγο αυτό είναι πιο ποικίλη και ευέλικτη, και αντιστέκεται στις προσπάθειες της κοινωνιολογίας να την βάλει σε κάποιο μοντέλο. Την ίδια στιγμή, όλες οι έννοιες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πλαίσια(θρησκεία, μαγεία, κοσμικότητα, πνευματικότητα) είτε εμφανίζονται είτε μεταμορφώνονται προς τα τέλη του 19ου αιώνα, και επιτρέπουν την εμφάνιση τόσο του αντί-θρησκευτικού κομμουνισμού στην Κίνα όσο και του θρησκευτικού (ινδουιστικού και μουσουλμανικού) αλλά και πνευματικού (Gandhi) εθνικισμού στην Ινδία.
Συνεχίζεται.
Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ , ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ Ο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ. ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΚΑΘΟΤΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΙΣΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: H ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΣ, ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ Ο ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΣ(ΤΟ SPIRITUS CREATOR), H ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΣ, ΑΠΟΡΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΙΝΑΤΗ,ΤΩΝ ΚΤΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΚΑΘΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΝ ΚΤΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΤΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΚΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΘΕΞΕΙ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ ΟΥΣΙΩΝΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΑΣΙΑΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΘΗΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΑ , ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ. ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. ΕΤΣΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ.
Αμέθυστος.
Το άνοιγμα του Xαιντιγκερ; Μπορείς φίλε αμέθυστε να το εξηγήσεις αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χάιντεγκερ προσπάθησε νά ελευθερωθεί από τό εγώ τού Καρτέσιου σάν κέντρου τής συνειδήσεως, τήν αυτοσυνειδησία, τήν res cogitans,εγώ σκέπτομαι άρα υπάρχω, οπου τό εγώ αυτό είναι αντικείμενο, πράγμα,πού σημαίνει σκέφτομαι τόν εαυτό μου γιά νά υπάρξω. Βρήκε λοιπόν τήν ποίηση, τήν διαίσθηση, μιά έξοδο από τό κλειστό εγώ πρός τόν εαυτό , τήν μούσα, τήν λύτρωση από τήν μοιραία πορεία πρός τό μηδέν τής αυτογνωσίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή