Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

«Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ ΝΟΜΠΕΛ» Από Μαρτσέλο Βενετζιάνι

 « Ευκρινή όσο ο θάνατος, η πολιτική ορθότητα είναι ο υπέρτατος και αποφασιστικός ένορκος

Η Annie Ernaux και ο Michel Houellebecq


Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ ΜΕ OSCAR AND N OBEL _ _

Πόσο βαρετό, πόσο ενοχλητικό πρέπει να μιλάμε για την πολιτική ορθότητα και τις επιπτώσεις της που επηρεάζουν αναπόφευκτα την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Δύσης. « Είμαστε κουρασμένοι να μιλάμε άσχημα για αυτό το πράγμα, αλλά αυτό το πράγμα δεν κουράζεται ποτέ να υπάρχει », είπε ο Michel Houellebecq : στην πραγματικότητα, σάν  επιβεβαίωση αυτού που είπε, έχασε το Νόμπελ που απονεμήθηκε στην πολιτικά ορθή συγγραφέα, Annie Ernaux , με ένα ρητό λόγο ιδεολογικό, όπως είναι η παρακάτω δήλωσή της.

Ακριβής όσο ο θάνατος, η πολιτική ορθότητα δεν λυπάται την τέχνη, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, είναι ο υπέρτατος και αποφασιστικός κριτής των φεστιβάλ, των Όσκαρ και των Νόμπελ, που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ψεύτικων συγγραφέων που υπάρχει στον κόσμο, αλλά εδώ και δεκαετίες. Κάποτε απολαύσαμε την απογραφή του λογοτεχνικού εικοστού αιώνα: οι περισσότεροι από τους μεγάλους του αιώνα δεν βραβεύτηκαν με το Νόμπελ και οι περισσότεροι από τους νικητές εξαφανίστηκαν στη λήθη επειδή ήταν μικροί μετέωροι, ασυνεπείς εκπρόσωποι εθνικών, φύλων και ιδεολογικών «αιτιών». χωρίς το ειδικό τους βάρος. Αλλά δεν θα ήθελα να επαναλάβω πράγματα που έχουν ήδη γραφτεί και να διεκδικήσω εκδίκηση για όσους υφίστανται διακρίσεις. Υπάρχει κάτι πιο σοβαρό και αποκαρδιωτικό να σημειωθεί: ποια έρημο θα αφήσει η διορθωτική προτομή, η υποκριτική μάσκα της Πολιτικής Ορθότητας, στα μάτια των μεταγενέστερων; Όσο περνούν τα χρόνια, πόσοι μεγάλοι συγγραφείς που έμειναν ελάχιστα γνωστοί, περιθωριακοί, περιορισμένοι, αμετάφραστοι, θα ακυρωθούν γιατί δεν θα μείνει κανένα ίχνος τους σε κανένα βραβείο Νόμπελ, σε καμία δημόσια αναγνώριση, σε κανέναν παράδεισο συγγραφέων; Ποιος θα ξαναβρεί το μεγαλείο τους με έλεος, δικαιοσύνη και κριτική λογική; Στον εικοστό αιώνα, παράλληλα με τις επίσημες ιστορίες που γράφτηκαν με τη βοήθεια των βραβείων Νόμπελ και άλλων θεσμικών αναγνωρίσεων, υπήρχε ακόμα η δυνατότητα επιβίωσης της άρνησης: καί παρόλο που οι Céline και Pound , Junger και Mishima , D'Annunzio και πολλοί άλλοι συγγραφείς είχαν καταρριφθεί δημόσια. παρέμειναν παρά τον «οστρακισμό». Γιατί ήταν συνυφασμένοι με την αμφιλεγόμενη ιστορία, γιατί τους αναγνώρισαν ως σπουδαίους οι σύγχρονοί τους, ακόμη και οι εχθρικοί απέναντί ​​τους, γιατί σε μια εποχή μανιασμένων ιδεολογιών επιτέθηκαν στίς ιδέες τους, αλλά η ύπαρξή τους δεν αμφισβητήθηκε.

Σήμερα, όμως, όλα ισοπεδώνονται και ξεχνιούνται γρήγορα, μπορεί κανείς να περάσει απαρατήρητος, θα ξεχνιόταν ακόμα και ο Προυστ ή ο Κράους , ο ένας για τον ρατσισμό και ο άλλος για τον μισογυνισμό. Τι θα μείνει από τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη φιλοσοφία, αν τα χρονικά θα θυμούνται μόνο τα φουσκωμένα μπαλόνια και τους νικητές, κατόχους δημόσιων αξιωμάτων ή θεσμικών τιμών, αρκεί να συμμορφώνονται και να είναι αφοσιωμένοι στην πολιτική ορθότητα; Θα παραμείνει η έρημος σε μια βάρβαρη κοινωνία, με ατροφημένη ευφυΐα. Φυσικά, ορισμένοι από τους νικητές μπορεί να είναι άξιοι επαίνου και ανάγνωσης, ακόμα κι αν το κίνητρο για το βραβείο είναι η ιδεολογική τους συμμόρφωση. και κάποιος από τους ξεχασμένους θα το αναπληρώσει με την αγορά ή με κάποιο εξαιρετικό γεγονός που θα το φέρει στο προσκήνιο, παρά την ακύρωσή του.

Αλλά αυτός ο κώδικας συμμόρφωσης σηκώνει κάθε μη συμμορφούμενο ύψος, χειρότερο από ένα αυταρχικό καθεστώς, ακόμη και από ένα ολοκληρωτικό σύστημα. Οι Ρώσοι αντιφρονούντες, τελικά, επέζησαν της καταδίκης.

Ο αφελής σκέφτηκε ότι αυτή τη φορά θα ανταμείβονταν ο Μισέλ Ουελεμπέκ. Αλλά όποιος έχει μυρίσει μόνο τα έργα του, από τα Στοιχειώδη Σωματίδια μέχρι την Υποταγή και την Πλατφόρμα , (βλ. Βιβλία που αναφέρονται) ήξερε ότι θα ήταν αδύνατο. Για να καταλάβετε πώς σκέφτεται ο έξυπνος Γάλλος συγγραφέας, σας προσκαλώ να διαβάσετε το Interventi , που κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις La Nave di Teseo. Όπου υπάρχουν αναλαμπές μεγάλης λογοτεχνίας - σκέφτομαι την Opera Bianca, για παράδειγμα - αλλά πάνω από όλα αιχμηρά γραπτά και συνεντεύξεις για την εποχή μας. Ποιος θα διάλεγε το Νόμπελ μεταξύ μιας μαχητικής φεμινίστριας του MeToo και μιας συγγραφέα που αποκαλεί τις φεμινίστριες «αγαπητές σκύλες» με ζοφερά αποτελέσματα, που, όπως η Valerie Solanas, έχουν μια «άπειρη, απόλυτη απεριόριστη» περιφρόνηση για τη φύση; Μπορούμε να ανταμείψουμε έναν συγγραφέα που ορίζει το Ισλάμ ως την πιο ηλίθια θρησκεία, που βασίζεται στην υποταγή και πιστεύει ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι απόλυτα συνεπής με το Κοράνι; Μπορούμε να δεχτούμε μια κοινωνική ανάλυση που να θεωρεί ότι η σημερινή αδιαθεσία είναι αποτέλεσμα ενός μείγματος καταναλωτισμού, αχαλίνωτων επιθυμιών και επιρροής της αριστερής κουλτούρας, ή μάλλον των ατασθαλιών του «γκοσίστα αποβράσματος»; Η ηγεμονία της αριστεράς στον πολιτισμό διαρκεί από το 1945, επισημαίνει, και η πολιτική της δέσμευση έχει παραγάγει μια σοβαρή «βαρβαροποίηση». Ο Houellebecq επικρίνει τον δυτικό μηδενισμό, καταγγέλλει την εξαθλίωση των κρατών με το πρόσχημα της πυρετώδης ενέργειας, περιφρονεί τους Δυτικούς που φοβούνται να αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του πολιτισμού τους. Τέλος, επικρίνει τον ατομικισμό σημειώνοντας ότι «Ο εαυτός έχει καταλάβει το πεδίο για πέντε αιώνες. ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση». Αυτοπροσδιορίζεται ως συντηρητικός και πιστεύει ότι ο άνθρωπος δεν είναι «φτιαγμένος για να ζει σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο». Και δεν λυπάται ούτε το Νόμπελ για το προληπτικό βραβείο ειρήνης που δόθηκε στον Ομπάμα, ενώ επαινεί τον Τραμπ, «έναν από τους καλύτερους προέδρους που είχε η Αμερική», ενώ πιστεύει ότι «η Ευρώπη δεν υπάρχει και δεν θα εκπροσωπήσει ποτέ ούτε έναν Ανθρωποι". Ακόμη και στην Εκκλησία, ο Houellebecq πιστεύει, όπως ο Ratzinger, ότι πρέπει να σπάσει με τον σχετικισμό, να μην γίνει μια αόριστα φιλανθρωπική ΜΚΟ, να μην ανταγωνίζεται τον κινηματογράφο ή τις συναυλίες, αλλά να φέρει εις πέρας την αποστολή της, «αναγγέλλοντας τον Θεό και οδηγώντας τους ανθρώπους στην αιώνια ζωή». Στο θέμα των λαθρομεταναστών φτάνει στο σημείο να υπερασπίζεται τον Σαλβίνι ως υπουργό Εσωτερικών...

Σε όσους επεσήμαναν την εξαφάνιση του ονόματός του από τους καταλόγους του βραβείου Gouncourt της Académie francaise, για ιδεολογικούς λόγους, ο Houellebecq απάντησε:

«Το τρομερό είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε πλέον να πούμε τίποτα. Η πολιτική ορθότητα κάνει σχεδόν όλη τη δυτική φιλοσοφία απαράδεκτη. Όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται αδύνατο να τά σκεφτείς. Είναι τρομακτικό."

Ναι, τρομακτικό, ατροφούμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την εξυπνάδα.

«Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ ΝΟΜΠΕΛ» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου