Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Πρωτοποριακά όπλα των Χούτι αλλάζουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

 Πρωτοποριακά όπλα των Χούτι αλλάζουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

Οι τελευταίες επιθέσεις των ανταρτών του κινήματος Ansar Allah στην Υεμένη, πιο γνωστών ως Χούτι (Houthi) στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ, όπως αποφάσισε η MSC Mediterranean Shipping Co, με έδρα την Ελβετία.
Με μια επιφανειακή ανάγνωση των εξελίξεων θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία πιθανώς με άλλες χώρες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ανώτερη πολεμική τους τεχνολογία και να “τιμωρήσουν” τους Χούτι. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιθανώς πιστεύουν πολλοί. Οι Χούτι είναι μια ιδιόρρυθμη πολεμική μηχανή που διαθέτει συμμετρικές και ασύμμετρες ικανότητες, αξιοποιώντας τόσο χαμηλή, όσο και υψηλή τεχνολογία και όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, είναι μια πυραυλική υπερδύναμη.

Για παράδειγμα, σε αναφορά που είχε από κοινού εκδοθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση εικόνες που είχαν εμφανιστεί σε social media στις 22 Απριλίου 2019, γινόταν λόγος για τους πυραύλους Burkan-2H τους οποίους είχαν χρησιμοποιήσει οι Χούτι εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, πάνω στους οποίους εμφανίζονταν οχήματα επανεισόδου από το διάστημα στην ατμόσφαιρα με ικανότητες διεξαγωγής ελιγμών (maneuverable reentry vehicles/MaRV) κάτι που θεωρούνταν μέχρι τώρα προνόμιο μόνο προηγμένων τεχνολογικά κρατών. Παρόμοια βλήματα MaRV εξοπλίζουν τους διάσημους κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων (ASBM) DF21D και θεωρούνται ως μια στρατηγική ασύμμετρη απειλή για τις ομάδες μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου