Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚΟΛΙΟ; don Curzio Nitoglia

ΑΠΟ ΤΟ «ΡΩΜΑΪΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ» ΣΤΗΝ «Ανάποδη Εκκλησία»

                                                                      Δεύτερο μέρος
               
   
Εάν κάνετε λάθος στροφή, πρέπει να επιστρέψετε

Τώρα, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πάρει το λάθος μονοπάτι, πρέπει να επιστρέψουμε για να προχωρήσουμε, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση . Επομένως, εάν η νεωτερικότητα απέτυχε και σκοτώθηκε από την κόρη της: τη μετανεωτερικότητα, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις αρχές της μεταφυσικής του είναι και στην πολιτική φιλοσοφία που ακολουθεί.

Ο Ράτσινγκερ αυταπατήθηκε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο του Βατικανού Β' με το «λιναρόσπορο» του Καντιανισμού, πιο μετριοπαθή από τον εγελιανισμό αλλά διαβολικά διεστραμμένο. αντί να καταφύγει στο αντίδοτο του Θωμισμού.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ «Α/ΘΕΟΛΟΓΙΑ».


Η σημερινή «θεολογία» που θα ήθελε να σκοτώσει τον Θεό (μαρξισμός, νικκιανισμός, ψυχανάλυση, θεολογία του θανάτου του Θεού) πρέπει να πολεμηθεί όχι με μετρίως επαναστατικό υποκειμενιστικό/καντιανό ιδεαλισμό (που ήθελε να θεοποιήσει τον άνθρωπο και να τον βάλει στη θέση του Θεού), αλλά με την Aris/Thomist μεταφυσική και την πολυετή και παραδοσιακή, κλασική, σχολαστική και κανονική πολιτική φιλοσοφία.

Προσοχή! “ Tertium non datur ”. Είτε επιστρέφουμε στον Αριστοτελικό/Θωμιστικό ρεαλισμό, στην αρμονία και τη συνεργασία στην ιεραρχική υποταγή των σκοπών μεταξύ της πρόσκαιρης και της πνευματικής δύναμης. ή βυθιζόμαστε στη θάλασσα του μηδενιστικού τίποτα όπου όλα βυθίζονται και τίποτα δεν σώζεται. Σήμερα δυστυχώς τρέχουμε σαν κόλαση προς τη θάλασσα (της φωτιάς) του τίποτα όπου τα πάντα βυθίζονται και βυθίζονται.

Σήμερα βιώνουμε μια απαράμιλλη πολιτική και ηθική κρίση. Υπάρχει μια υποχώρηση του πολιτισμού, του ήθουςκαι της ηθικής που μας οδηγεί πίσω στη βαρβαρότητα και τον παγανισμό. Δυστυχώς, η νεωτερικότητα έχει αναζητήσει την τελειότητα, την ευτυχία και τον αυτοσκοπό της, στα δικά της έργα, ξεκινώντας από τον Όκαμ και τον Ανθρωπισμό.

Ενώ το Ευαγγέλιο μας διδάσκει: «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει και όποιος τη χάσει για τον Ιησού Χριστό θα τη βρει» (10 ); Ο σύγχρονος άνθρωπος ψάχνει τον εαυτό του, δεν αποδέχεται το αναπόσπαστο και άγλυκο Ευαγγέλιο, αντίθετα εκνευρίζεται και τρέχει μακριά, αλλά όλα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι οι ημι-αλήθειες μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο. Αποδεικνύουν μόνο ότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν είναι ανθρώπινο έργο αλλά θεϊκό και ότι μόνο η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική αλήθεια, σε συνδυασμό με τη φιλανθρωπία, μπορεί να σώσει τους ανθρώπους καλής θέλησης.

Άνθρωποι με ορθή λογική και σωστή θέληση θα απέρριπταν το Ευαγγέλιο ακόμα κι αν το έβγαζαν. «Δεν υπάρχει χειρότερος κωφός από κάποιον που δεν θέλει να ακούσει», λέει η παροιμία. Το παράδειγμα που μας άφησε ο Ιησούς όταν κήρυξε τη Θεία Ευχαριστία είναι διαφωτιστικό: οι περισσότεροι μαθητές εκνευρίστηκαν και τον εγκατέλειψαν, αλλά δεν γλύκανε ούτε πότισε τίποτα, αλλά ρώτησε τους Αποστόλους αν ήθελαν κι αυτοί να τον εγκαταλείψουν.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει για να το διορθώσουμε και να μην γλιστρήσουμε στο άναρχο χάος και τη βαρβαρότητα που φαίνεται να μας καταπίνει. Μπροστά στον κίνδυνο αποσύνθεσης που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και ιδιαίτερα ο χριστιανικός κόσμος (11 ), πρέπει να ξαναβρούμε τις θεμελιώδεις αρχές της Τάξης και της Κοινωνίας, που μπορούν να δώσουν στον άνθρωπο ηρεμία, εγκάρσια ευημερία, επιτρέποντάς του να καλλιεργήσει το πνεύμα του και να συλλάβει τον τελικό του στόχο που είναι ο Παράδεισος.

Εάν η τρέχουσα κρίση μας οδηγεί στον μοντερνισμό, τον μηδενισμό, το χάος και την αναρχία, προέρχεται από ένα είδος μανιχαϊστικού και γνωστικού δυϊσμού . «Η αυτονομιστική και δυϊστική εμμονή της ανεξιθρησκίας», έγραψαν οι Ιταλοί επίσκοποι πριν από πενήντα δύο χρόνια («Italian Episcopate», Il Laicismo , 1960).

Σύμφωνα με τον μανιχαϊστικό δυϊσμό υπάρχουν δύο αρχές, μία καλή, δημιουργός του πνεύματος. το άλλο κακό, ο δημιουργός της ύλης που θα ήταν εγγενώς κακός. Λοιπόν, η εκκοσμίκευση ή ο φιλελευθερισμός, ο γιος του Μανιχαϊστικού Γνωστικού δυϊσμού, επιδείνωσε το λάθος και το εφάρμοσε στον κοινωνικοπολιτικό τομέα. Στην πραγματικότητα, για τον φιλελευθερισμό το πνεύμα ή η Εκκλησία είναι κακό, ενώ η ύλη ή το κράτος είναι καλό . Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τα κρατήσουμε απολύτως ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Γνωστικό Μανιχαϊσμό: «Το άτομο - έγραψε ο Erik Peterson - πρέπει να δημιουργήσει τον δυισμό στον εαυτό του [ή τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ύλης και πνεύματος] μέσω της γνώσης»12 ). Για να αποφευχθεί η επαναστατική αναρχία, κάποιος θα μπει στον πειρασμό να καταφύγει στον ολοκληρωτισμό, αλλά ο ολοκληρωτισμός δεν είναι η λύση του πολιτικού προβλήματος, αλλά είναι μια διαστρέβλωσή του. Κάθε υπερβολή είναι ελάττωμα και μπορεί κανείς να σφάλλει είτε από ελάττωμα είτε από υπερβολή. Ο ολοκληρωτισμός αντιπροσωπεύει την υπερβολή, ενώ η πολιτική αρετή αποτελείται από το χαρούμενο μέσο κοινωνικής σύνεσης, μεταξύ απερισκεψίας και φόβου.

Η νεωτερικότητα, από την άλλη πλευρά, συνέλαβε την ανάπτυξη της ανθρωπότητας σε ένα είδος απείρως συνεχούς προόδου, χωρισμένη σε τρεις εποχές (ένα είδος κοσμικής «τριάδας» που υποτίθεται ότι αντικαθιστούσε την Αγία Τριάδα), εκ των οποίων η τρίτη είναι η τελειότερη και οριστική, που αγγίζει το άπειρο και την αυτοθεοποίηση της ανθρωπότητας.

Αυτές οι τρεις εποχές είναι η θρησκεία, η μεταφυσική και ο θετικισμός για τον Κοντ. η αρχαιότητα, ο Μεσαίωνας και η σύγχρονη εποχή για τον Χέγκελ. ευγένεια, αστική τάξη και προλεταριάτο για τον Μαρξ. Βρίσκουμε ήδη αυτή την τριμερή διαίρεση στον Ιωακείμ του Φιόρε: εποχή του Πατέρα (Παλαιά Διαθήκη), ηλικία του Υιού (Κ. Διαθήκη) και ηλικία του Αγίου Πνεύματος (Νεότερο Ευαγγέλιο), αλλά καταδικάστηκε από την Εκκλησία.
Στην πραγματικότητα, αν η τρίτη εποχή είναι οριστική, η δεύτερη, δηλαδή ο Καθολικισμός, έχει τελειώσει, έχει τελειώσει, έχει περάσει και δεν υπάρχει πλέον ελπίδα γι' αυτήν (βλ. Νέα Εποχή ).


Επομένως, «Μετά την Ενσάρκωση, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από αυτό το δίλημμα: είτε με τον Χριστό είτε κατά του Χριστού, tertium non datur
. Υπάρχουν μόνο δύο εποχές της ιστορίας: η προ Χριστού και η από τον Χριστό και μετά. [...] Ο Ενσαρκωμένος Λόγος δεν μπορεί να νικηθεί από τους εχθρούς του και η βασιλεία του Θεού θα φτάσει στην απόκοσμη εκπλήρωσή της παρά τις προδοσίες και τις ήττες. Από μια τέτοια προοπτική, η σύγχρονη και η σύγχρονη εποχή μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως μια περίοδος κατά την οποία η εχθρική προς τον Χριστό αρχή επικράτησε pro tempore (ο Θεός το επέτρεψε), αλλά δεν πέτυχε καθόλου αποφασιστική νίκη, παρά τα φαινόμενα, και μάλιστα , μια μέρα, όταν θέλει ο Θεός, θα εξαφανιστεί [...]. Από τη σκοπιά της θεολογίας της ιστορίας, η παρακμή της παρούσας εποχής είναι επομένως τόσο βέβαιο γεγονός όσο και ο νόμος της βαρύτητας, αν μπορούμε να το εκφράσουμε έτσι. [...]. Ο αστερισμός που πάντα επαναλαμβάνεται είναι ο εξής: εξέγερση, τιμωρία, κάθαρση, μετάνοια, νέα ζωή. Η τιμωρία του Θεού είναι μια ουσιαστική κατηγορία στη θεολογία της ιστορίας. Τιμωρεί και σώζει, στο βαθμό που οδηγεί άτομα και λαούς σε μετάνοια. Αρκεί ο Θεός να τους δώσει χρόνο. [...]. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η τιμωρία του Θεού θα πέσει κάποτε σε αυτόν τον διεφθαρμένο κόσμο [...]. Η παρακμή ενός ολόκληρου κόσμου συνεπάγεται μια τιμωρία που μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω της μετάνοιας και της μεταστροφής» (13 ).

Αλλά, αναρωτιόμαστε: είναι ακόμα δυνατό να επιστρέψουμε στον αληθινό Πολιτισμό, σε μια υγιή Κοινωνία, σε μια ηθική Πολιτική, σε μια δίκαιη Αρχή;

Αν - ανθρώπινα - το πράγμα φαίνεται πολύ δύσκολο - υπερφυσικά - ο Ιησούς μας είπε:
« Μη φοβάσαι, μικρό ποίμνιο, νίκησα τον κόσμο! Και πάλι: « Οι πύλες της κόλασης δεν θα επικρατήσουν » και ο Άγιος Ιωάννης:
« Αυτή είναι η νίκη μας που κατακτά τον κόσμο: η πίστη μας! » ( 1ος Ιω ., V, 4). Με την ακλόνητη πεποίθηση λοιπόν ότι ο βραχίονας του Θεού δεν έχει κοντύνει, ας μελετήσουμε το πρόβλημα και ας ζήσουμε με συνέπεια με τις αρχές μας, ώστε η Τάξη και η διάκριση στη συνεργασία και υποταγή Κράτους και Εκκλησίας να επιστρέψει για να ζήσει όχι μόνο στις νοημοσύνη μας, αλλά στην Κοινωνία.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Στην πραγματικότητα, η μόνη εναλλακτική είναι η συνεργασία των δύο δυνάμεων , δηλαδή η κοινωνική Βασιλεία του Χριστού . Σε αυτό και μόνο υπάρχει Τάξη και υγιής Αποκατάσταση . Όπως το σώμα υποτάσσεται στην ψυχή και ο άνθρωπος (ψυχή και σώμα) υποτάσσεται στον Θεό, έτσι - κοινωνικά - το Κράτος πρέπει να υποτάσσεται στην πνευματική Δύναμη, και και οι δύο (οι δύο εξουσίες: Κράτος και Εκκλησία), υπόκεινται σε Θεέ, κατεύθυνε τον άνθρωπο στον τελικό του στόχο. Από τη συνεργασία τους πηγάζει η μεγαλύτερη ευκολία να τα καταφέρουν, ενώ από τον χωρισμό τους ο αγώνας, το χάος, η αταξία, η ανατροπή , που δυσκολεύουν τον άνθρωπο να ζει σύμφωνα με την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία, όπως βιώνουμε σήμερα.

Η κοινωνική Βασιλεία του Χριστού αντιπροσωπεύει, λοιπόν, την Ανάσταση του σύγχρονου κόσμου, ο οποίος έχει αποστατήσει και έχει ξαναπέσει στην πανδαισία της ειδωλολατρίας και μπορεί να σωθεί μόνο από Αυτόν που πρώτος μας ανέστησε από την καταστροφή του προπατορικού αμαρτήματος, και ακόμα επιθυμεί να μας ελκύει στον εαυτό του, μετά την καταστροφή της κοσμικής αποστασίας της νεωτερικότητας.

Ο Λέων XIII είπε: «Αν κάποιος θέλει να αποκαταστήσει μια κοινωνία σε παρακμή, πρέπει να την επαναφέρει στην αρχή της » (14 ). Ο Χριστιανισμός μας προσφέρει πόρους που ο παγανισμός δεν γνωρίζει και, αν το θέλουμε, μπορεί να αποκαταστήσει την ατομική και κοινωνική ζωή. «Φυσικά - γράφει ο Μονσινιόρ Δελασσός - δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις κοινωνικές μορφές του παρελθόντος» (15 ).

Ο Λέων XIII έγραψε επίσης ότι «Όπως, στο παρελθόν, καμία υλική δύναμη δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις ορδές των βαρβάρων, παρά μόνο στην αρετή της χριστιανικής θρησκείας που, διεισδύοντας στα πνεύματά τους, εξαφάνισε την αγριότητά τους [...]. Έτσι, ενάντια στη μανία των αχαλίνωτων πλήθων, το μόνο σίγουρο εμπόδιο είναι η αρετή της θρησκείας, η οποία, σκορπίζοντας το φως της αλήθειας στα πνεύματα, εισάγοντας τις αρχές της χριστιανικής ηθικής στις καρδιές, θα τα κάνει να ακούσουν τη φωνή της συνείδησης και της θέλησης. βάλε φρένο στις επιθυμίες τους και θα σβήσει την ώθηση των κακών παθών τους» (16 ).

» 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνία δεν θα αναγεννηθεί ποτέ αν δεν αναγεννηθεί πρώτα η οικογένεια, «Κανείς δεν αγνοεί ότι η ιδιωτική και δημόσια ευημερία εξαρτάται κυρίως από τη συγκρότηση της οικογένειας(17 ). Όμως, προειδοποιεί ο Dom Chautard, «μέχρι να γίνει κατανοητό ότι οι οικογενειάρχες πρέπει να γίνουν όχι μόνο χριστιανοί, αλλά και απόστολοι, η επιρροή, όσο αισθητή κι αν είναι, της χριστιανής μητέρας θα είναι παράλυτη και εφήμερη και δεν θα καταφέρουμε ποτέ να διασφαλίσουμε το κοινωνικό Βασίλειο του Χριστού» (18 ). Στην πραγματικότητα, τα πάθη, που εξαπολύει ο φιλελευθερισμός και η σύγχρονη δημοκρατία, θα ανατρέψουν κάθε ιεραρχία και εξουσία και μαζί τους την Αποκατάσταση της Κοινωνίας.

Μας απειλούν άπειρα κακά και θα τα αποφύγουμε μόνο αν σταματήσουμε τηφιλελεύθερη-δημοκρατική ανατροπή και επιστρέψουμε στο Τάγμα της οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής αλήθειας, από το οποίο μας οδήγησε το λάθος της αμόλυντης σύλληψης του ανθρώπου. Η Αποκατάσταση πρέπει να γίνει στο πνεύμα . Ο οπαδισμός έχει χάσει τον κόσμο και πριν γίνει αποδεκτή από τους ανθρώπους μια άλλη ιδέα αντίθετη με την επαναστατική άποψη, δεν θα υπάρξει σωτηρία για την Κοινωνία. Ο άνθρωπος δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος όπως διδάσκει ο φιλελευθερισμός. έχει έναν Δάσκαλο: τον Θεό, δημιουργό του ουρανού και της γης.

Ο άνθρωπος τείνει προς το κακό, πληγωμένος από το προπατορικό αμάρτημα, η ανατροπή δεν νικιέται μέσα του, το καλό προωθείται μόνο χάρη σε μια επανορθωτική δράση πατρικής, πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Η φιλελεύθερη δημοκρατία αρνείται τον Θεό, τον απώτερο στόχο και τον ηθικό νόμο που είναι ο τρόπος για να τον φτάσουμε. αρνείται το προπατορικό αμάρτημα, επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ανθρώπου, την τέλεια απόλυτη ελευθερία του.

Ενώ η χριστιανική δημοκρατία αναγνωρίζει τον Θεό και το προπατορικό αμάρτημα, αλλά αναφέρεται σε ένα κράτος πρόνοιας που βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα και την κυριαρχία του λαού. Ο μόνος κανόνας της μεταρρύθμισης είναι να αναζητάς την αλήθεια και να την ομολογείς, όταν χρειάζεται, ό,τι κι αν γίνει. Πρέπει να αναδιατάξουμε τις ιδέες, να μεταρρυθμίσουμε την ευφυΐα και την ηθική. Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να λέμε την αλήθεια, χωρίς υποτροπές ή έξυπνες στρατηγικές.

Το μάθημα είναι ότι οι μειωμένες αλήθειες δεν είναι η Αλήθεια και μόνο η Αλήθεια φέρνει ζωή. και μόνο αυτή μπορεί να μας αναστήσει από την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο Ιησούς ομολόγησε την Αλήθεια και έτσι κατέκτησε τον κόσμο, ακόμα κι αν αυτό του κόστισε τον θάνατο στον Σταυρό.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΑΙΩΝΙΑ(PERENNE) 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Πρέπει να επιστρέψουμε στην υγιή διαχρονική φιλοσοφία, στη σχολαστική και θωμιστική θεολογία και στο δόγμα όπως παρουσιάζεται από το αυθεντικό Magisterium. Αυτός που σήμερα διακηρύσσει τη μισή αλήθεια κάνει μεγαλύτερη ζημιά από εκείνον που την αρνείται αποφασιστικά . χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη Αλήθεια. Είτε Πίστη, είτε Εαυτό. Ή Χριστιανισμός στις ψυχές και στην Κοινωνία. ή υπερηφάνεια, ο φθόνος και όλα τα άτακτα πάθη, που ο εγωισμός κρύβει μέσα του, και που η Ανατροπή εξαπολύει [...], ό,τι δεν είναι η πλήρης, ειλικρινής και ολόκληρη θρησκευτική Αλήθεια δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην καρδιά του ανθρώπου, ούτε μπορεί επαναφέρουμε την κοινωνία των πολιτών σε τροχιά » (19 ). Ο Ιησούς μας δίδαξε: « Η ομιλία σας πρέπει να είναι ναι, ναι, όχι, όχι . ότιδήποτε παραπάνω προέρχεται από τον Κακό! ”

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1°) Πρώτα απ 'όλα, για να μεταρρυθμίσει κανείς την Κοινωνία πρέπει πρώτα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του (" nemo dat quod non habet "): "Κάθε αλλαγή στην Κοινωνία πρέπει να έχει την πρώτη της αρχή στις καρδιές κάθε ανθρώπου" (20 ).

2°) Επιστρέψτε στην ειλικρινή γλώσσα, αποφεύγοντας τις διφορούμενες λέξεις . Η λέξη εκφράζει την ιδέα και η ιδέα το πράγμα. Επομένως, αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικά πράγματα, και όχι για αφηρημένες χίμαιρες, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λέξεις που εκφράζουν την ουσία των πραγμάτων. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη γλώσσα και το μυαλό μας στην πραγματικότητα, να δώσουμε στις λέξεις το αληθινό τους νόημα, μόνο έτσι θα φτάσουμε στην αλήθεια ( Veritas est adaequatio rei et intellectus ), χωρίς να ξαναπέσουμε στο νομιναλιστικό λάθος. Ως εκ τούτου, θα είναι απαραίτητο να απορριφθεί η «διαφθαρτική και μπερδεμένη φρασεολογία» της σύγχρονης και ιδεαλιστικής φιλοσοφίας, που συγχέει τις ιδέες και διαφθείρει την αλήθεια. Οι ανατρεπτικοί «έκαναν διαφθορικές λέξεις που υιοθετήθηκαν. μέσω αυτών υπονοούν ψεύτικες και διεφθαρμένες ιδέες και οι ιδέες προετοιμάζουν το δρόμο για ταραχές και επαναστατικές πράξεις» (21 ).

3°) Πρέπει να επιστρέψουμε στη φιλοσοφική-θεολογική αλήθεια . Το τρέχον λάθος είναι η άρνηση του προπατορικού αμαρτήματος. Ο άνθρωπος είναι Άμωμος, επομένως δεν έχει ανάγκη από λύτρωση, από Χριστό, από Εκκλησία, από Ιεροσύνη, από Χάρη. Του αρκεί μόνο η φύση που είναι ημιθεοποιημένη. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να διαδοθεί «η κατήχηση στις μάζες, η πολυετής φιλοσοφία και η σχολαστική θεολογία μεταξύ των μορφωμένων τάξεων: μόνο σε αυτό το βήμα μπορεί να επιτευχθεί υγεία [...] Είτε Πίστη είτε Εαυτό. Ή η αυτοκρατορία του Χριστιανισμού? ή υπερηφάνεια, φθόνος και όλα τα πάθη που περιέχει ο εγωισμός και εξαπολύει η Επανάσταση » (22 ).

4°) Ο άνθρωπος πρέπει να ενθαρρύνεται να κάνει προσπάθεια: η στάση εξασθενεί, η προσπάθεια ζωντανεύει! Η τεμπελιά είναι μια μοιραία κακία γιατί σταματά την ανάπτυξη του ατόμου, της οικογένειας και της ανθρώπινης κοινωνίας: «Ο άνθρωπος που δεν χρειάζεται πλέον να εργάζεται και να παλεύει διαφθείρεται, το ίδιο και το Έθνος» (23 ). Εν ολίγοις: «Η αδράνεια είναι ο πατέρας των κακιών» και «Βάκχος, Καπνός και Αφροδίτη, κάνουν στάχτη τον άνθρωπο», όπως λέει η παροιμία.

5°) « Ποιος μπορεί - μετά τον Θεό, ή μάλλον, μέσω του Θεού - να τα αναπαράγει όλα αυτά; Αυτός που κλήθηκε για πρώτη φορά να αποκαταστήσει την κοινωνική τάξη στην αλήθεια: ο άνθρωπος της θεολογίας, ο ιερέας . Όμως, για να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, ο ιερέας πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του , ή μάλλον στην υπερφυσική αρετή που του έχει βάλει η Ιερά Χειροτονία» (24 ).

Εν ολίγοις, αν δεν αφήσουμε τον σημερινό μοντερνισμό, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βγούμε από την κινούμενη άμμο της αποτυχίας του σύγχρονου κόσμου.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ


Ο προοδευτισμός (ή η θεϊκοποίηση της φυσικής και υλικής τάξης) υποσχόταν την απόλυτη ευτυχία σε αυτόν τον κόσμο, μέσω των κατακτήσεων που θα έφερναν στην ανθρωπότητα η επιστήμη και η τεχνολογία, κάτι που θα μπορούσε να κάνει χωρίς έναν προσωπικό και υπερβατικό Θεό, που είναι ο ίδιος πανθεϊστικά θεϊκός.

Η εκβιομηχάνιση και ο δημοκρατισμός είναι οι δύο οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις στις οποίες βασίστηκε η νεωτερικότητα για να πετύχει τον στόχο της: τη θεοποίηση του κόσμου και του ανθρώπου.

Η κυριαρχία και η μαζική εκμετάλλευση της ύλης, μέσω των βιομηχανιών, της τεχνολογίας, η κατάκτηση του διαστήματος με ολοένα και πιο τέλεια και ταχύτερα μέσα μετακίνησης (υπερατλαντικά χιτώνια, αεροπλάνα και διαστημικοί πύραυλοι), έδωσαν αρχικά στον σύγχρονο άνθρωπο την ψευδαίσθηση (βλ. «Τιτανικός») ότι μπορεί να επιτύχει την ευδαιμονία μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, χωρίς τη βοήθεια ενός ανώτερου όντος.

Αναρωτιόμαστε, όμως, αυτά τα τεχνικά επιτεύγματα, που σίγουρα αντιπροσωπεύουν ποσοτική και υλική βελτίωση, είναι επίσης, πάντα και σε κάθε περίπτωση, δείγμα πολιτιστικής, ηθικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής προόδου; Δηλαδή, ο άνθρωπος - που δεν είναι ίσος με το θηρίο και πέρα ​​από την ύλη έχει μια τάση προς ορισμένες υπερβατικές και άφθαρτες αξίες (αλήθεια, καλοσύνη, πνευματικότητα, ομορφιά) - μπορεί να τελειοποιηθεί μόνο με τεχνικές και υλικές κατακτήσεις ή τείνει με φύση ως λογικό ζώο σε κάτι που υπερβαίνει την ευαισθησία και την καθαρή υλικότητα;

Η σύγχρονη φιλοσοφία, η οποία 1°) κατεβάζει -λάθος εξ ορισμού- τον άνθρωπο στο επίπεδο των ζώων (αγγλικός αισθησιασμός) και, 2°) τον ανεβάζει -λάθος κατά υπερβολή- στο επίπεδο του Απόλυτου (γερμανικός ιδεαλισμός) απαντά ναι. Αν μάλιστα ο άνθρωπος είναι σαν ζώο, του αρκεί η τεχνική και η υλική κατάκτηση, αλλά αν είναι σαν τον Θεό, είναι απόλυτα τέλειος και ευτυχισμένος από μόνος του και δεν χρειάζεται να λάβει απόκοσμες αξίες, που ήδη κατέχει από τη φύση του. .

Ο σωστός λόγος ή η κοινή λογική ανυψωμένη σε φιλοσοφική επιστήμη (Πλάτωνας, Αριστοτέλης και Άγιος Θωμάς), ωστόσο, απαντά όχι. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος είναι περιορισμένος, ελλιπής, όχι επαρκής από μόνος του, αλλά δεν είναι θηρίο, αφού είναι εφοδιασμένος με νόηση και θέληση, που κατευθύνονται προς την αλήθεια, την καλοσύνη, την ηθική, την ομορφιά και την πνευματικότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ


10 - Mk ., VIII, 35.
11 - Σημαντική είναι η χριστιανοκτονία που πραγματοποιήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή Τσαχάλ στις 16 Δεκεμβρίου 2023 -στην αρχή της Χριστουγεννιάτικης καινοτομίας- σε μια καθολική εκκλησία. Οι σταυροφόροι του Χριστού συνεχίζουν το έργο των πατέρων τους, οι οποίοι συνέχισαν αυτό του πατέρα τους: του διαβόλου ( Ιωάννης , VIII, 44), όπως τους είπε ο Ιησούς Χριστός. Επιπλέον, μιμούνται τον Ιδουμαίο Ηρώδη, ο οποίος διέταξε τη σφαγή των Αθώων. Μια όμορφη γελοιογραφία του Forattini στο " La Stampa " του Τορίνο έδειχνε ένα μωρό Ιησού να ειδοποιείται από έναν κομήτη του Ντέιβιντ που αναφωνεί: "Έρχονται να με ξαναπάρουν πίσω".
12 - ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, τόμ. VII, συντ. 1959-1963, Βατικανό, 1951.
13 - P. PASQUALUCCI, Πολιτική και Θρησκεία. Δοκίμιο για τη θεολογία της ιστορίας , Pellicani, Ρώμη, 2001, σελίδες. 79-83.
14 - Rerum Novarum , 15 Μαΐου 1891.
15 - H. DELASSUS, L'esprit familial dans la famille, dans la cité et dans l'etat , Desclée, De Brouwer, Lille, 1910, σελ. 97.
16 - LEO XIII, Επιστολή προς τους Ιταλούς .
17 - LEO XIII, Επιστολή για τη χριστιανική οικογένεια , 11 Ιουλίου 1892.
18 - Dom JB CHAUTARD, The soul of every apostolate , Paoline, 8th ed, Rome, 1958, σελ. 182.
19 - Ibidem , σελίδες. 399-400. Βλ. H. DELASSUS, The problem of the present hour, Rome, Desclée, 1907, τομ. Ι, σελ. 156.
20 - Η. ΔΕΛΑΣΣΟΣ, Το πρόβλημα του παρόντος. Antagonism between two civilizations , II vol., Renewal and its condition , Rome, Desclée, 1907, σελ. 156.
21 - Ibidem , σελ. 201.
22 - Ibidem , σελ. 304 και 324.
23 - Ibidem , σελ. 470.
24 - Ibidem , σελ. 629 και 624. 


 Το τρέχον λάθος είναι η άρνηση του προπατορικού αμαρτήματος. Ο άνθρωπος είναι Άμωμος, επομένως δεν έχει ανάγκη από λύτρωση, από Χριστό, από Εκκλησία, από Ιεροσύνη, από Χάρη. Του αρκεί μόνο η φύση που είναι ημιθεοποιημένη. 

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΛΟΥ...

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/12/23 4:14 μ.μ.

    Oloi aytoi pou garizoun kata tou torinou Papa giati den kanoun kati aploustato. Na vaftistoun Orthodoxoi. Oi kolybithres einai gemates agiasmeno nero. Alla den to kanoun apo xristianki eylaveia. Theloun tin poly ma para poly palaia exousia tou kairou ton stayroforion. Ayti tous i eosfotiki epithymia efere tis sfages Katholikon papadon stin Galliki epanastasi kai ton ispaniko emfylio. Ayti tous i eosfotiki epithymia efere to Sxisma kai to 1517 ton Protestantismo. AM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδελφέ δέν υπάρχει πιά ορθοδοξία. Τέλειωσε υποταγμένη στήν Β'Βατικάνειο σύνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή