Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Ευλογία γκέι ζευγαριών:

όλες οι απάτες της Fiducia supplicans

από τους Riccardo Cascioli και Stefano Fontana




Σε αυτές τις γραμμές η La Nuova Bussola Quotidiana και το Παρατηρητήριο Cardinal Van Thuân προτείνουν μια συνολική αξιολόγηση της Διακήρυξης Fiducia supplicans .
Αφήσαμε να περάσει λίγος χρόνος από τη δημοσίευσή του για να ενθαρρύνουμε τον ακριβή και πλήρη προβληματισμό. Στην πραγματικότητα, η Διακήρυξη εγείρει πολλά σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά αλλά και κυρίως σε ενιαίο πλαίσιο. Φαίνεται ότι έκανε ένα μοιραίο βήμα, σημείο καμπής στο δόγμα και την πρακτική της Εκκλησίας, ένα όριο φαίνεται να έχει ξεπεραστεί αποφασιστικά. Κάποιοι σχολιαστές έκαναν λόγο για «καταστροφή» και «σκάνδαλο». Γι' αυτό χρειάζεται μια υπεύθυνη και πλήρης ανάλυση.

Μερικές επίσημες παρατηρήσεις

Η Διακήρυξη δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Υπογράφεται από τον Νομάρχη, Καρδινάλιο Victor Manuel Fernández και, με τον τύπο ex audientia , από τον Πάπα Φραγκίσκο. Δεν εξετάστηκε από τη συνέλευση του Δικαστικού για το δόγμα της πίστεως, αλλά μόνο, όπως αναφέρεται στο κείμενο, από το δογματικό τμήμα. Η φόρμουλα της παπικής έγκρισης είναι από τις πιο αδύναμες: φαίνεται μόνο να λέει ότι ο Πάπας έχει ενημερωθεί, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη μεγάλη βασική σημασία που έχει μια Διακήρυξη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και για το 2021 Responsum που ως γνωστόν έλεγε το αντίθετο και απέναντι στο οποίο ο Φράνσις δεν είχε κρύψει τη μισαλλοδοξία του. Σε εκείνη την περίπτωση, στο κάτω μέρος του κειμένου, έλεγε μόνο ότι ο Πάπας είχε ενημερωθεί.

Πρέπει επίσης να σημειωθούν δύο άλλες επίσημες πτυχές της Διακήρυξης. Το πρώτο είναι ότι οι περισσότερες μαγικές αναφορές αναφέρονται σε παρεμβάσεις του Φραγκίσκου. Ποτέ δεν υπήρξαν έγγραφα τόσο περιορισμένα όσον αφορά τις παραπομπές σε προηγούμενο ματζιστέρο. Λέει ότι η Διακήρυξη «βασίζεται στο ποιμαντικό όραμα του Πάπα Φραγκίσκου», σαν να ήταν μοναδικό. Το δεύτερο είναι ότι η επιχειρηματολογία του κειμένου είναι πολύ αδύναμη και το επίπεδό του παραμορφώνεται σε σύγκριση με την επιχειρηματολογική δομή, για παράδειγμα, του Dominus Jesus (2000), που ήταν επίσης μια Διακήρυξη όπως αυτή, δηλαδή ένα έγγραφο υψηλού βαθμού δικαστικής τάξης.

Η κεντρική θέση της Διακήρυξης

Fiducia supplicans υποστηρίζει ότι το καθολικό δόγμα για το γάμο και τη σεξουαλικότητα παραμένει αμετάβλητο και ότι οι νέες ενδείξεις που περιέχονται σε αυτήν είναι μόνο ποιμαντικές και, ως εκ τούτου, ολοκληρώνουν, χωρίς να το αρνούνται, την Απάντηση του 2021, η οποία θα ήταν περιορισμένη μόνο στο δογματικό πεδίο. Η ποιμαντική καινοτομία θα συνίστατο σε μια αναθεώρηση της έννοιας των ευλογιών, παρέχοντας, εκτός από τις ήδη δογματικά διευκρινισμένες ευλογίες που εμφανίζονται σε λειτουργικά πλαίσια, και ευλογίες σε μη λειτουργικά πλαίσια που η Διακήρυξη αποκαλεί «ιδιωτικά» ή «αυθόρμητα».

Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν εύλογη βάση. Αν αυτός που ευλογεί δεν είναι λαϊκός, όπως ο πατέρας που ευλογεί τα παιδιά του, αλλά ιερέας, αυτή η ευλογία είναι ήδη λειτουργική από μόνη της, ακόμη και αν δεν ακολουθεί διατύπωση που έχει ετοιμάσει η αρμόδια αρχή. Είναι λειτουργικό στην ουσία, γιατί δίνεται από ιερέα και άρα εμπλέκει την Εκκλησία. Δεν είναι απλώς θέμα παρατήρησης ότι μια τέτοια καθαρά ποιμαντική και μη λειτουργική ευλογία δεν έχει προβλεφθεί ποτέ από την Εκκλησία, αλλά και ότι δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί και ρυθμιστεί επειδή δεν μπορεί να υπάρξει. Με το οποίο εξαφανίζεται μια άλλη πτυχή αυτού που υποστηρίζεται από τη Διακήρυξη, δηλαδή ότι η ευλογία δεν είναι η έγκριση της κατάστασης ζωής του ευλογημένου ζευγαριού, αλλά μόνο η επίκληση της βοήθειας του Θεού για να δώσει στους δύο τη δύναμη να αναπτύξουν τις θετικές πτυχές  στη σχέση τους, όπως η αμοιβαία φροντίδα και βοήθεια στις δυσκολίες της ζωής. Αυτή η προοπτική αποτυγχάνει για δύο λόγους που συνδέονται με όσα προαναφέρθηκαν: ο πρώτος είναι ότι το ήδη λειτουργικό πλαίσιο, δεδομένης της παρουσίας του ιερέα, δεν επιτρέπει την ευλογία μιας δημόσιας πραγματικότητας σε σοβαρή αντίθεση με το νόμο του Θεού, ο δεύτερος είναι ότι Αυτές οι πιθανές θετικές πτυχές βρίσκονται στη σχέση βίαιης αμοιβαίας εκμετάλλευσης ενός ζευγαριού, ακόμη και αν συναινούν, κάτι που τους παραμορφώνει: αν οι δύο ασκούν βία μεταξύ τους, πώς μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον;

Στο «ζευγάρι»

Η ευλογία είναι μυστηριακή και, ως εκ τούτου, απαιτεί επαρκή διάθεση από την πλευρά εκείνων που τη λαμβάνουν μέσω της μετάνοιας και τη θέληση να εγκαταλείψουν μια ορισμένη κατάσταση ζωής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ευλογία μπορεί να δοθεί και σε ένα μόνο άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση αμαρτίας. Υπό αυτή την έννοια, η ευλογία είναι ένα άνοιγμα στο θέλημα του Θεού και ένα αίτημα για τη βοήθειά του για να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τη μετάνοια και την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όταν η ευλογία δίνεται σε ένα ανώμαλο ζευγάρι, είτε ετεροφυλόφιλο είτε ομοφυλόφιλο. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση ζωής των εμπλεκόμενων ατόμων αναγνωρίζεται, επιβεβαιώνεται και δικαιολογείται. Εάν οι δύο είναι ευλογημένοι ως ζευγάρι , αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για ζευγάρι, ακόμα κι αν δεν είναι, επειδή είναι δύο άτομα που εκμεταλλεύονται το ένα το άλλο για τα διάφορα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αλλά και για την de facto συμβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η συμπληρωματικότητα εδώ, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει, αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι δύο δεν ανταποκρίνονται σε μια κλήση, με τα αντίστοιχα μη διαθέσιμα καθήκοντά τους, αλλά μόνο στο ατομικό τους σύμφωνο. Το να ευλογείς ένα ζευγάρι που δεν είναι ζευγάρι σημαίνει επιβεβαίωση του ψεύδους. Επιπλέον, εάν οι δυο τους λάβουν την ευλογία ως ζευγάρι, είναι ξεκάθαρο ότι δεν σκοπεύουν να χωρίσουν, γιατί τη ζητούν ως ζευγάρι . Δεν υπάρχει μετάνοια και θέληση να αλλάξει κανείς τη ζωή του και επομένως λείπουν οι προϋποθέσεις για ευλογία. Μπορούμε να επιστρέψουμε λέγοντας ότι δεν είναι οι βίαιες και αφύσικές πτυχές της σχέσης τους που είναι ευλογημένες, αλλά μόνο οι θετικές από τις οποίες πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά, αλλά είδαμε παραπάνω ότι αυτές οι θετικές πτυχές παραμένουν παραμορφωμένες από την αρνητική ποιότητα τής σχέσης του ζευγαριού. μπορεί να υπάρχουν σε μεμονωμένα άτομα αλλά όχι σε ζευγάρια.

Η ποιμαντική που τροποποιεί το δόγμα


Όπως είδαμε, η Fiducia supplicans επιβεβαιώνει το συνηθισμένο δόγμα για τις ευλογίες των παράτυπων ζευγαριών, αλλά στη συνέχεια επινοεί μια νέα ευλογία που είναι μόνο ποιμαντική. Αυτή η ουδέτερη περιοχή -δηλαδή η μόνη ποιμαντική ευλογία- δεν υπάρχει γιατί, όπως είδαμε, κάθε ευλογία είναι δημόσια και λειτουργική από τη φύση της, όπως τη μεταδίδει ένας ιερέας. Ωστόσο, θέλοντας να υποστηρίξει αυτή την ανεξαρτησία, θεωρείται πιθανή μια ευλογία που δεν λαμβάνει υπόψη τις δογματικές ανάγκες. Η υποτιθέμενη ουδέτερη ποιμαντική φροντίδα, η οποία δεν πρέπει να επηρεάζει το δόγμα, μετατρέπεται επομένως σε αίτημα για ένα νέο δόγμα σχετικά με τον εαυτό της. Η ποιμαντική μέριμνα δεν έχει τη δική της ανεξαρτησία ή αυτονομία από το δόγμα, όπως υποστηρίζουν πολλά σύγχρονα θεολογικά ρεύματα, δεδομένου ότι όταν αυτή η ανεξαρτησία επιβεβαιώνεται, γίνεται διακηρύσσοντας ένα δόγμα, ακριβώς το δόγμα της ανεξαρτησίας της ποιμαντικής από το δόγμα. Η πράξη δεν υπάρχει χωρίς θεωρία, ούτε μπορεί να είναι θεωρητική: όταν εκφράζει αυτόν τον ισχυρισμό, το κάνει θεωρητικά. Ως εκ τούτου, η ποιμαντική λύση δεν μπορεί να παραμείνει μόνο ποιμαντική, αλλά, δεδομένου ότι αρνείται το δόγμα (παρά τις διαβεβαιώσεις με διαφορετική έννοια που σε αυτό το σημείο φαίνεται να είναι αποφασιστικής σημασίας) κατανοεί ότι δεν εξαρτάται από το δόγμα, δηλαδή ότι μπορεί να αλλάξει το δόγμα καθ΄ εαυτό. Αυτό είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα: οι νέες ευλογίες που θεωρούνται μόνο ποιμαντικές είναι επίσης δογματικές, τόσο επειδή αρνούνται τη δική τους δογματική διάσταση εκφράζοντας ένα νέο δόγμα, όσο και επειδή απαιτούν σιωπηρά την αναδιατύπωσή του. Ένα νέο δόγμα περιέχεται ήδη σιωπηρά σε αυτά. Πράγματι, όσοι τα προτείνουν έχουν ήδη στο μυαλό τους το νέο δόγμα το οποίο σκοπεύουν να ακολουθήσουν μέσω μιας ποιμαντικής οδού, δηλαδή μέσω μιας έμμεσης δογματικής πορείας και όχι μιας άμεσης δογματικής οδού . Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, δεδομένου ότι ξεκινώντας από το Amoris Laetitia είχαμε ήδη σημαντικές προσδοκίες για την τάση να κάνουμε τις ποιμαντικές ανάγκες αφορμές για τη μετατροπή των περιστάσεων σε εξαιρέσεις και, επομένως, την πίεση για διαδικασίες δογματικής ανανέωσης, χωρίς να πούμε ότι είναι όντως επιθυμίες. υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα δόγματα παραμένουν επιβεβαιωμένα.

Οι πονηροί σοφισμοί του magisterium


Με τις παρατηρήσεις που μόλις είδαμε, θίξαμε το θέμα της πονηριάς της Διακήρυξης Fiducia supplicans , που ισχυρίζεται ότι λέει χωρίς να λέει και, επομένως, είναι απατηλό. Ωστόσο, η συζήτηση θα πρέπει να διευρυνθεί σε ολόκληρο το σημερινό ποντιφίκιο, όπου το λογοπαίγνιο και η χρήση μη θεολογικής αλλά «κοινωνικής φλυαρίας» γλώσσας έχει εκδηλωθεί σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτό το μέτωπο, η Προτροπή Amoris Laetitia είναι το πιο αντιπροσωπευτικό κείμενο, αν και σε καμία περίπτωση μοναδικό. Τα αναπάντητα ερωτήματα που μεταφέρουν ένα αδήλωτο μήνυμα, οι περίοδοι που ορίζονται στο "ναι ... αλλά" που υπονοούν εξαιρέσεις στον κανόνα, η ασάφεια πολλών εκφράσεων (θυμηθείτε για παράδειγμα "η Ευχαριστία δεν είναι μια ανταμοιβή για το τέλειο, αλλά μια γενναιόδωρη θεραπεία και τροφή για τους αδύναμους»), οι φράσεις που οδηγούν τα μέλη τους στα άκρα, ασκώντας βία στην πραγματικότητα και προτείνοντας κρυφά ένα προσυσκευασμένο όραμα, τις πολύχρωμες και υπερβολικές εικόνες (όπως οι «νεκρές πέτρες να πετάξουν στους άλλους» σχετικά με το δόγμα ) και ούτω καθεξής.

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικά παραδείγματα σχετικά με το Fiducia supplicans . Πάρτε αυτήν την πρόταση: «μια εξαντλητική ηθική ανάλυση δεν πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση για να της απονεμηθεί [η ευλογία, εκδ . .]. Δεν πρέπει να απαιτούμε προηγούμενη ηθική τελειότητα από αυτούς». Όταν ένας ιερέας δίνει μια ευλογία δεν ζητά καμία «ηθική τελειότητα». Η ευλογία δίνεται και στους αμαρτωλούς. Η τετριμμένη ρητορική των παρακλητών της Fiducia θα ήθελε να μεταφέρει την ιδέα ότι η μη χορήγηση ευλογιών σε παράτυπα ζευγάρια θα ήταν σαν να απαιτείς ηθική τελειότητα, αλλά αυτό είναι μια προφανής ιδεολογική επιβολή της πραγματικότητας. Άλλο παράδειγμα: «σε καταστάσεις που είναι ηθικά απαράδεκτες από αντικειμενική άποψη, «η ποιμαντική φιλανθρωπία απαιτεί να μην αντιμετωπίζουμε απλώς ως «αμαρτωλούς» άλλους ανθρώπους των οποίων η ενοχή ή η ευθύνη μπορεί να μετριαστεί από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την υποκειμενική καταλογισμό». Εδώ, όπως και σε παρόμοια πλαίσια του Amoris laetitia , τα πράγματα μπερδεύονται: απαγορεύοντας την ευλογία των παράτυπων ζευγαριών, δεν αποφασίζουμε για την υποκειμενική ευθύνη των ατόμων που εμπλέκονται, αλλά για την αντικειμενική και δημόσια αντίθεση αυτής της σχέσης σε σχέση με «το σχέδια του Θεού που είναι εγγεγραμμένα στη Δημιουργία και αποκαλύφθηκαν πλήρως από τον Χριστό τον Κύριο». Η πρόταση είναι λοιπόν σοφιστικού τύπου. Υπάρχει επίσης μια σειρά από δηλώσεις που επικεντρώνονται σε συμπεριφορές κλεισίματος και καταδίκης, που μας καλούν να μην "χάσουμε την ποιμαντική φιλανθρωπία, η οποία πρέπει να διαποτίζει όλες τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας" και να αποφύγουμε "να είμαστε δικαστές που απλώς αρνούνται, απορρίπτουν, αποκλείουν" . «Ο Θεός δεν απομακρύνει ποτέ κανέναν που τον πλησιάζει». Και εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ρητορικούς εξαναγκασμούς και εξτρεμισμούς. Το να μην ευλογείς τα ακανόνιστα ζευγάρια δεν σημαίνει να τα απορρίπτεις, σημαίνει να τα καλωσορίζεις στην αλήθεια, που είναι η πρώτη μορφή σεβασμού που τους οφείλεται. Ένα τελευταίο παράδειγμα αφορά τη χρήση σε ένα εκκλησιαστικό έγγραφο της λέξης «ζεύγος» που εφαρμόζεται σε μια κατάσταση σε σχέση με την οποία το προηγούμενο δικαστήριο δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτή τη λέξη, επειδή αυτή η πραγματικότητα, τόσο από φυσική όσο και από αποκαλυπτική άποψη, δεν είναι ζευγάρι. Στην περίπτωση αυτή η εξαπάτηση είναι αναμφισβήτητα σοβαρή, γιατί περιέχει ήδη μια θετική αξιολόγηση της ακανόνιστης σχέσης, η οποία, χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο, γίνεται αντιληπτή από τον αναγνώστη ως τακτική. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλές από τις φράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω προέρχονται απευθείας από παρεμβάσεις του Φραγκίσκου. Το Fiducia supplicans απαιτήθηκε από τη γενική ανάπτυξη της διδασκαλίας του που βρίσκει εφαρμογή εδώ. Κάποια ανατρεπτικά αποτελέσματα του « νέου παραδείγματός » του συγκεντρώνονται σε αυτό.

 Η σκόπιμη λήθη του δεκτικού πλαισίου


Fiducia supplicans αποκαλύπτει επίσης κόλπα διαφορετικού είδους, εκτός από αυτά που συνδέονται με τη χρήση της γλώσσας. Από επιχειρηματολογική σκοπιά, η Διακήρυξη ισχυρίζεται ότι παραδέχεται τις εν λόγω ευλογίες, εφόσον δεν προσφέρονται να ταυτιστούν με τον γάμο. Αυτός ο συλλογισμός είναι παραπλανητικός γιατί το γεγονός ότι δεν είναι συγκρίσιμα με τον γάμο λόγω της εξωτερικής λειτουργικής τους μορφής ή όχι δεν επιλύει το πρόβλημα του αν έχουν κάποια εγκυρότητα από μόνα τους . Η εγγενής εγκυρότητα  δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο, αλλά μόνο από τη φύση του. Σημειωτέον ότι αυτό το λάθος προσέγγισης το κάνουν και οι κληρικοί όταν ασχολούνται με τη νομική αναγνώριση ντε φάκτο και ομοφυλοφιλικών ενώσεων πολιτών σε αστικό πλαίσιο. Ο ίδιος ο Φραγκίσκος έγινε ο εκπρόσωπός του. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις υποστηρίζεται ότι τέτοιες ενώσεις μπορούν να ρυθμιστούν νομικά εφόσον διακρίνονται από το γάμο, για να μην αναφέρουμε ότι είναι άδικες από μόνες τους και από τη φύση τους και παραμένουν έτσι ακόμα και αν ο νόμος δεν τις εξισώνει με γάμο . Το κριτήριο του «εφόσον δεν...» είναι παραπλανητικός συλλογισμός γιατί αποφεύγει να κρίνει τη νομιμότητα ή όχι του ίδιου του πράγματος.

Μια άλλη παραπλανητική πτυχή είναι η σκόπιμη παράβλεψη του πραγματικού πλαισίου στο οποίο τοποθετούνται οι νέες διατάξεις. Η Fiducia supplicans λέει ότι οι ακανόνιστες ευλογίες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε λειτουργικό πλαίσιο, όταν έχουν ήδη τοποθετηθεί εκεί εδώ και αρκετό καιρό με την αποδοχή της ίδιας της εκκλησιαστικής αρχής, η οποία τώρα λέει το αντίθετο χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι τις έχει ήδη αποδεχτεί. Τον Μάρτιο του 2023, δύο χρόνια λοιπόν μετά την απαγόρευση του Responsum , με την ευκαιρία της ad limina επίσκεψής τους , οι επίσκοποι του Βελγίου ενημέρωσαν τον Πάπα για τη νέα λειτουργία που είχαν ετοιμάσει για τις ευλογίες των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και του Φραγκίσκου, αφού επαλήθευσαν ότι ήταν όλοι σύμφωνοι (σημ. από πότε η απλή συμφωνία απόψεων δείχνει αλήθεια;), τους είπε να συνεχίσουν. Στη Γερμανία η ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Εκκλησία. και όχι μόνο σε «ιδιωτική» και «αυθόρμητη» μορφή, όπως προβλέπεται από τη Fiducia supplicans, είναι πλέον πρακτική και η Αγία Έδρα δεν έλαβε ποτέ κανονικές διατάξεις σχετικά με αυτό, όπως ζήτησαν ορισμένοι καρδινάλιοι , πράγματι, οι επίσκοποι που είναι πιο εκτεθειμένοι σε αυτή τη γραμμή έχουν διοριστεί να παίξουν σημαντικούς ρόλους στο Βατικανό, πρώτα στο «Συμβούλιο των 9» και στη συνέχεια στο τιμόνι της Συνόδου για τη συνοδικότητα. Ταυτόχρονα, ο Φραγκίσκος έγραψε ενθαρρυντικές επιστολές για ενώσεις που προωθούν τα λεγόμενα δικαιώματα LBGT, ενέκρινε και υποστήριξε το έργο του πατέρα James Martin [ ΕΔΩ και ΕΔΩ ] και της αδελφής Jeannine Gramick που αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους. Ωστόσο, το Fiducia supplicans δημοσιεύεται σαν να μην υπήρχαν όλα αυτά, δηλαδή σαν να μην υπήρχε πλαίσιο προετοιμασμένο να το καλωσορίσει και να το εφαρμόσει για σκοπούς που σκοπεύει να επιδιώξει (χωρίς να το λέει).

Η απόρριψη του φυσικού νόμου


Δεδομένης της προσοχής μας στο Κοινωνικό Δόγμα της Εκκλησίας, σκοπεύουμε επίσης να αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες της Fiducia supplicans σε αυτόν τον τομέα.
Καθολικό πολιτικό δόγμα. στη συνέχεια και την ανάπτυξη της κλασικής πολιτικής φιλοσοφίας, υποστήριζε πάντα ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι τα θεμέλια της κοινωνίας των πολιτών. Στην αρχή αυτού δεν είναι άτομα χωρίς ταυτότητα, ή με ισότιμη και σειριακή ταυτότητα, αλλά ένας άνδρας και μια γυναίκα. Το ότι είναι ζευγάρι πηγάζει από αυτή τη φυσική συμπληρωματική ενότητα, αδιάσπαστη και ανοιχτή στη ζωή. Η κοινωνική συντροφικότητα δεν γεννιέται από ανθρώπινες συμβάσεις αλλά από το σχέδιο του Δημιουργού. Η αναφορά λοιπόν στο φυσικό δίκαιο είναι υποχρεωτική, γιατί εκφράζει μια οριστική φυσική τάξη και αφαιρεί την πολιτική ζωή από τη διακριτική ευχέρεια του ισχυρότερου. Η νομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας βασίζεται στο φυσικό δίκαιο. Η ευλογία των ανώμαλων ζευγαριών θεωρεί ένα ζευγάρι όσο δεν είναι ζευγάρι. Ως εκ τούτου, νομιμοποιεί σιωπηρά μια ουσιαστική ισότητα μεταξύ του πραγματικού ζευγαριού που περιγράφηκε παραπάνω και του ακανόνιστου ψευδοζεύγους. Αυτό ακόμη και αν δεν υπάρχει ρητή και επίσημη δήλωση ισότητας, ακόμη και με την παρουσία δήλωσης αντίθετης προς αυτήν την ισότητα: η πράξη της εξέτασης δύο ατόμων που δεν είναι ζευγάρι είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη απαλλακτική δήλωση. Φαίνεται λοιπόν προφανές ότι η Fiducia supplicans βλάπτει επίσης σημαντικά το Κοινωνικό Δόγμα της Εκκλησίας.

Διχασμός στην Εκκλησία

Οι άμεσες συνέπειες αυτής της Διακήρυξης και, ακόμη περισσότερο μακροπρόθεσμα, αν δεν προκύψουν ριζικά νέα γεγονότα, είναι πολύ διχαστικές στην Εκκλησία, η οποία είναι διχασμένη. Η εξέγερση ολόκληρων επισκοπικών διασκέψεων το καταδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία. Το κάταγμα όμως δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί εμπλέκει και τα δύο ασύμβατα θεολογικά οράματα που προσανατολίζονται διαφορετικά ως προς το επίμαχο θέμα. Αυτή η διαίρεση θα χαρακτηρίζει κάθε έθνος, κάθε επισκοπή, κάθε ενορία, κάθε καθολική κοινότητα και ακόμη και κάθε οικογένεια. Θα κατέβει από τις μαθημένες συζητήσεις των θεολόγων στη ζωή κάθε Καθολικού με καταστροφικές συνέπειες.

Riccardo Cascioli
Στέφανο Φοντάνα


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ. ΤΟ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου